Resa med barn-bloggen

Pausade ekorrhjulet

2014-04-10 09:23 Kommentera
Kategori: Bo utomlands, Resmål, Sydafrika

grell1.jpg
Pappa Göran, Tilda 17 år, Viktor 19 år, mamma Marie, och Liza 11 år samt hunden Diva.

Det kom ett mejl till oss på Vagabond – från Sydafrika.
"Detta är vårt livs äventyr", skrev Marie Grell.
"Detta är en dröm om att göra något annat tillsammans hela familjen innan barnen blir så stora att de flyttar hemifrån."

Tillsammans med maken Göran och tre barn bor hon i Sydafrika i tio månader. Marie Grell berättar om ett sammansvetsande år, och om vikten av att våga kasta sig ut och förverkliga sina drömmar.

Vad gör ni i Sydafrika?
– Vi bor i Stellenbosch i Western Cape där vi hyr ett möblerat hus. Barnen går i olika skolor och jag och Göran är lediga. Detta är vårt livs familjeäventyr, som vi ville genomföra innan barnen blir så stora att de flyttar hemifrån. Funderingarna på det hade funnits ett tag men beslutet tog vi i efterdyningarna efter att vår dotter Liza insjuknade i diabetes hösten 2011, samtidigt som Görans mamma och syster drabbades av svåra sjukdomar. Vi kände helt enkelt att livet är för kort för att inte göra det vi drömmer om.

Varför valde ni just Sydafrika?
– Vi har hört från många som varit här att det är ett fantastiskt ställe. Vi har dessutom vänner som emigrerade till Sydafrika för åtta år sedan och de pratar sig varma om landet. Kraven vi hade på landet vi skulle flytta till var framförallt att de pratar engelska eftersom det är en av meningarna med resan, att barnen lär sig prata flytande engelska, det skulle vara varmt och soligt samt annorlunda kulturmässigt jämfört med Sverige.

Var det svårt att få ledigt från era respektive jobb?
– Jag arbetar som sjukgymnast och hälsorådgivare på egna företaget re:build AB. Göran arbetar med investeringar, egna företag samt styrelseuppdrag. Att ta ett år "ledigt" var inte helt okomplicerat. Det är en stor risk att man tappar uppdrag och kunder men vi bestämde oss för att chansa. Det verkar som vi har tur....de flesta av våra uppdrag kommer finnas kvar när vi kommer hem.

grell4.jpg
Familjen på utflykt.

Hur finansierar ni vistelsen?
– Vi har hyrt ut vårt hus i Sävedalen och kostnadsläget i Sydafrika är väsentligt mycket lägre än i Sverige. Den stora kostnaden blir förlorad arbetsinkomst under nio månader. Men vi ser inte det som en kostnad – det är en av våra viktigaste investeringar någonsin för familjen som helhet och barnen i synnerhet. Upplevelsen går inte att värdera i pengar.

Hur löste ni skolan för barnen?

– Liza och Tilda går på en sydafrikansk engelskspråkig skola i Stellenbosch. Liza kommer vid hemkomst fortsätta i sin gamla klass. Vi har själva valt att låta henne läsa in matten parallellt med sina svenska kamrater, samt vissa moment i svenskan, men det var inget krav. Tilda gick klart åk 1 på gymnasiet innan vi åkte och hon kan inte tillgodoräkna sig året utomlands som åk 2 i svenska gymnasiet. För att slippa gå om tvåan när vi kommer hem har hon därför varit inskriven på Värmdö Distans Gymnasium, parallellt med sin sydafrikanska high school. Viktor läser på Stellenbosch University bland annat ekonom, ledarskap, kommunikation och psykologi.

Vad krävdes för att få ta med sig hunden?
– En del vaccinationer och massor av pappersexercis från de sydafrikanska myndigheterna. Att ta med Diva hit var nog det momentet som tog mest av min tid sett till förberedelser innan resan. Men att lämna henne hemma var aldrig ett alternativ.

Vad är det bästa med att ni gjort slag i saken?
– Det går inte att beskriva i ord hur mycket Sydafrikavistelsen har påverkat oss alla positivt sett ur många olika perspektiv. Allt har fungerat hur smidigt som helst, från inskolning av barnen i skolan till det faktum att vi skulle skola in oss i det sydafrikanska samhället och lära känna folk på plats. Det har varit en oerhört familjesammansvetsande, en teambyggande aktivitet och ett lärorikt äventyr.

grell3.jpg
Göran och Marie på Godahoppsudden.
grell2.jpg
Liza utanför Green Point Area.

Har du något särskilt att berätta från er vistelse, någon händelse som varit extra minnesvärd?
– Vi var på plats i Sydafrika när Nelson Mandela dog. Att vara här och se hur folk firade och hyllade sin landsfader kan fortfarande idag ge oss gåshud och tårar i ögonen. De sörjde inte hans död. De firade hans storhet. Minnesceremoni på Green Point Arena i Cape Town som vi var på i december är något av det mäktigaste vi har upplevt inte bara i SA utan i hela vårt liv. Men det som varit mest fantastiskt under vår vistelse här har varit betydelsen av att få bidra med arbetet på barnhemmet Sakhumzi och hjälpa till att förbättra livet i kåkstaden för många av de utsatta barnen.

Och så har du vunnit en tävling om bästa resebloggen, berätta mer!

– Jag vann Travel Blog Awards i kategorin "Bästa bloggen om att leva utomlands". Det som fick mig att tacka ja till att delta var att priset var en bok publikation av bloggen, ddet vill säga det som jag ändå hade bestämt mig för att göra själv och ge till barnen när vi kommer hem. Sedan blev det så galet, fantastiskt, jättekul att jag gick och vann.

Läs Maries blogg som heter http://karusellgrell.wordpress.com/ Karusell Grell].

2014-04-10 09:23 Kommentera
Kategori: Bo utomlands, Resmål, Sydafrika

Vart åker vi?

2014-03-28 15:36 2 kommentarer
Kategori: Resa under föräldraledigheten, Resmål

pinned-map.jpg
Foto: Thinkstock

Vi fick ett brev från Karin, som löd såhär:

Hej Vagabond!
Vi funderar på att åka till ett eller flera varma länder från mitten av januari till mitten av mars 2015. Vi kommer att ha två barn med oss – ett på 4 år och ett på 8 månader. Vid förra föräldraledigheten reste vi i Thailand, Malaysia och Vietnam. Det var kanon! Nu vill vi gärna se något annat. Har ni tips på ett eller flera länder som uppfyller dessa kriterier: varmt, säkert, barnvänligt, hyfsad prisnivå (vi vill klara oss på föräldrapengen), fina stränder, lätt att resa i och inte massa läskiga sjukdomar? Hoppas ni kan hjälpa!

Karin

Och såhär låter mitt svar:

Hej Karin! Vilken rolig plan! Du sätter verkligen fingret på just det som många barnfamiljer efterfrågar på resande fot. Det ska varmt, säkert, barnvänligt, enkelt, med fina stränder och hyfsad prisnivå. Dessutom vill man inte behöva ge de små alltför många vaccinationer, och undvika exempelvis malariadrabbade områden.

Sist men inte minst vill många lämna Sverige när det är som kallast och mörkast – under vintern. Och då måste man ju börja med att utesluta hela Medelhavsområdet – åtminstone om man vill bada i havet.

Hade ni inte redan varit i Malaysia, Thailand och Vietnam hade jag absolut sagt det! Men vad tror ni om Brasilien eller Argentina? Hit vet jag en hel del föräldralediga familjer som styrt kosan!

Tyvärr är ju Nya Zeeland och Australien dyra resmål, USA likaså. Men om ni vill satsa på något av dessa länder ändå, finns det ju mycket man kan göra för att få ned priset. Exempelvis byta bostad, eller hyra ut er bostad hemma och försöka få tag på motsvarande billigt boende där. Stanna på en plats snarare än att hasta runt kan också få ned priset, och brukar passa barnen.

Eller så kör ni Sydostasien igen, bara för att det är ett säkert kort. Lycka till, och återkom gärna med er slutliga resplan!

Har du något annat klockrent tips till Karin? Kommentera!

2014-03-28 15:36 2 kommentarer
Kategori: Resa under föräldraledigheten, Resmål

Simskola i värmen

2014-02-06 09:28 Kommentera
Kategori: Charterresor, Resmål

simskola.jpg
Foto: Ving

Simskola brukar vara en kylig upplevelse, särskilt om den sker utomhus i Sverige. Min lillebror gick simskola i Fjällbacka på västkusten, bland maneter och krabbor. Jag minns fortfarande den där lilla huttrande kroppen och de blå läpparna. Vilken vansinnig idé!

Själv lärde jag mig simma i den lokala simhallen. Även det en extremt kylig erfarenhet. Mitt starkaste minne är att jag frös extremt mycket varje gång.

Men simskola på solsemestern är förstås en förträfflig idé. Det gäller bara att pricka in en solig vecka!

Fritidsresor har i många år haft simskola på sina Blue village-hotell vid Medelhavet. Nu meddelar researrangören Ving att de ska ha simskola på ett antal utvalda familjehotell under juni–augusti. Simskolan är vid fem tillfällen per vecka, kostar från 595 kronor och är för barn från fyra år. Det finns också crawlkurser för lite äldre barn och vuxna, samt möjlighet att hyra en privat simlärare.

Även Nazar har erbjudit simskola på familjehotellen, och kallar konceptet Swim A 'hoy.

2014-02-06 09:28 Kommentera
Kategori: Charterresor, Resmål

Lyssna på podden!

2014-02-04 13:10 Kommentera
Kategori: Hälsa, Resmål

mikrofon.jpg
Barbro och Per pratar resor med barn i nya podden.

Vackans roligaste grej: Nu släpper vi vårt nya avsnitt av Vagabonds podd! Jag och min kollega Per J Andersson pratar om att resa med barn.

Ni får bland annat höra om vad som händer när backpackern blir förälder, och plötsligt börjar gilla Bamseklubbar.

Dessutom diskuterar vi skrikande barn på flyget, och den nya möjligheten att boka barnfria flygresor. Bra – eller apartheid?

Vi diskuterar attityden till barn i olika länder, och hur okej det är att ta med sig en kladdig ettåring på restaurang.

Jag berättar också om när jag blev extremt arg på en damen framför oss på flyget. Varför får ni veta i podden.

Lyssna här!

Travel Blog Awards 2013!
Det finns många Billiga vandrarhem stockholm - jämför alla priser innan bokning.

2014-02-04 13:10 Kommentera
Kategori: Hälsa, Resmål

Långluff under föräldraledigheten

2014-01-31 09:13 Kommentera
Kategori: Hälsa, Långluff, Resa under föräldraledigheten, Resmål

halvardssons2.jpg
Caroline Halvardsson med barnen Majken och Astrid.

Att resa under föräldraledigheten blir allt mer populärt. Det märks inte minst hos vaccinationsmottagningarna och BVC som får allt fler frågor om vilka vaccinationer som bebisen bör ha med sig ut i världen.

I min jakt på extra äventyrliga familjer har jag hittat Caroline och Jens Halvardsson, som har passat på att resa långt och länge under föräldraledigheten.

De har två barn, Majken, snart 2, och Astrid, som nu är 5,5 år. Första resan med barn gjorde de över årsskiftet 2008–2009, när äldsta dottern Astrid var sex månader.

– Vi bestämde oss för att ha en månads kvalitetstid i Guatemala och Honduras. Det gick jättebra, lite långsammare tempo än vanligt men det behöver absolut inte vara något dåligt. Vi hann med både att bestiga vulkaner, besöka Mayatempel och dyka. Utöver det hade vi en mysig månad tillsammans hela familjen.

När de fick sin andra dotter Majken ville de återigen ge sig ut. De passade på innan Caroline skulle börja jobba, och Jens just hade slutat. I början av 2013 luffade de runt i Asien och Australien i tre månader.

– För oss är resandet ett sätt att möta andra kulturer, att bredda världsbilden och att få tid umgås, säger Caroline Halvardsson.

halvardssons3.jpg
Astrid och Majken i Australien.

De hälsade först på Jens syster som är bosatt i Sydney. Sedan följde en roadtrip i barnens takt, med Perth som utgångspunkt. De flög vidare till Bali och ön Gili Air som ligger nära Lombok. Där tillbringade de tolv dagar med ren semester, sol, bad, god mat och dykning.

Där inträffade tyvärr också resans enda missöde. Majken fick hög feber som varade i flera dagar. Familjen uppsökte läkare, fick penicillin för säkerhets skull om det skulle vara öroninflammation. Men framför allt fick de rådet att stanna inomhus och undvika luftkonditioneringen.

– Då blev hon bättre. Kanske var det värmen i kombination med den fuktiga luften, och de stora temperaturväxlingarna som gjorde att hon fick feber. Läkaren trodde det, säger Caroline.

När Majken väl var frisk åkte de till Bangkok och vidare mot Burma – där de blev väl mottagna.
– Barnen blev en huvudattraktion. De fick mycket uppmärksamhet och vi kände oss väldigt välkomna.

De avslutade sin resa med tre veckor på Perhentianöarna på Malaysias östkust.

Carolines och Jens äldsta dotter börjar snart sexårsverksamheten. Nu har de storslagna planer på en ny resa.

– Vi borde passa på att åka innan hon omfattas av skolplikten. I sexårsverksamheten kan barnen vara borta ett litet tag, men i första klass måste ju barnen delta i undervisningen.

Halvardsson4.jpg
Familjen Halvardsson tillbringade flera veckor Burma. De hann också med en längre vistelse i Malaysia där de snorklade och dök.

Så förverkligar du resedrömmarna under föräldraledigheten
– Carolines och Jens tips:

1. Planera ekonomin. Se över om just din familj kan kombinera semester med föräldraledighet. Eller har ni tänkt att den ena ska vara tjänstledig? Är man ett par som vill resa samtidigt med barnen kan man ta så kallade dubbeldagar, alltså att båda vårdnadshavarna tar ut föräldraledigt samtidigt. Men bara 30 stycken under barnets första år.

2. Planera vaccinationerna. Se till att bebisen åtminstone har fått några av de grundläggande vaccinationerna hos BVC. Vänta därför gärna med en mer äventyrlig resa åtminstone till bebisen är över sex månader.

3. Amma gärna om du kan/vill. Det är ett praktiskt sätt att servera maten i hygienisk förpackning. Särskilt bra om den lilla blir sjuk och matlusten sviker, eller vid risk för vätskebrist.

4. Planera restiden.
Att ta med sig föräldrapenningen utomlands går bra, både inom och utanför EU – men bara i sex månader. Är vistelsen planerad att sträcka sig längre än sex månader upphör rätten till barnbidrag från Sverige redan vid utresan.

5. Res innan barnen omfattas av skolplikten! Passa på att göra långresan innan närvaron i skolan blir obligatorisk.

Travel Blog Awards 2014!
Få tips och idéer kring din resa - läs våra fina reseguider!

2014-01-31 09:13 Kommentera
Kategori: Hälsa, Långluff, Resa under föräldraledigheten, Resmål

Tallinns äldsta kafé

2013-11-28 16:32 2 kommentarer
Kategori: Resmål, Tallinn

pariserkoppar.jpg
Koppar åker karusell.

I ett av fönstren ut mot gatan snurrar ett pariserhjul med kaffekoppar. Det är det som gör att vi först stannar till vid Cafe Maiasmokk, i Tallinns gamla stad. Barnen vill titta. Strax därpå kommer vi på att vi måste värma oss. Tillråga på allt är vi sugna på kaffe.

Väl därinne dröjer det innan kaffet kommer. Servicen är så långsam att man undrar om personalen har lika många år på nacken som kafét. I denna byggnad påstås det nämligen ha pågått sötsakstillverkning ända sedan 1864, och interiören andas historia. En spegelsal med runda kafébord i ädelträ, klinkergolv, röda plyschsoffor och ett bedårande mönstrat tak. En disk proppfull av bakverk, och hyllor fulla av tjusiga presentförpackningar.

I anslutning till själva kafét finns en liten butik som säljer marsipan, choklad och annat sött. Kafét ligger bara ett kvarter från Rådhustorget i gamla stan, i Tallinns mest turisttäta kvarter. Men Maiasmokk är ingen turistfälla, utan en upplevelse.

http://www.kalev.ee/en/maiasmokk-cafe/cafe
Adress: Pikk tn 16, Tallinn

kaffekopp.jpg
Hälften varm choklad och hälften kaffe. Om nån gillar det.
portratt_fran_forr.jpg
Inramad bild från förr.
interior.jpg
Och kafét idag.

2013-11-28 16:32 2 kommentarer
Kategori: Resmål, Tallinn

Mardrömmar av marsipan

2013-11-25 11:30 Kommentera
Kategori: Resmål, Tallinn

marsipanhuvuden.jpg
Välkommen ned i källaren...

Tallinn gör en stor grej av sin långa historia av marsipanmakeri. Enligt en legend uppfanns marsipanen i Tallinn, av en apotekslärling. Om detta är sant tvista de lärde. Hur som helst så finns det en del kul marsipankonst att beskåda här. Dessutom kan man själv prova på det här med att göra marsipanfigurer.

marsipanmus.jpg
En trappa upp är konstverken lite sötare.

På Pikk Street 40, en av de vackra kullerstensbelagda turiststråken i gamla stan ligger Marsipangalleriet. För 3,50 euro får du en liten klutt marsipan, tillgång till färger och verktyg samt en lite tom plastlåda som du kan ta hem ditt marsipankonstverk i.

marsipan2.jpg
Skaparverstad för barn och vuxna.

Vi dråsade in där under vårt Tallinnbesök. Barnen tyckte att det var jätteroligt. Tvååriga Alice tillverkade en nyckelpiga – en brun klumpformad sak. Fyraåriga Anton lyckades med lite hjälp skapa en glad fisk, och en alldeles knallröd nyckelpiga med bestämda svarta prickar och något argsint uppsyn.

I källaren gömde sig en bisarr utställning, bland annat några marsipanhuvuden. Hoppas du inte får mardrömmar. :-)

http://martsipan.ee/en/galeriist

2013-11-25 11:30 Kommentera
Kategori: Resmål, Tallinn

Hit åker charterbebisarna!

2013-09-04 15:49 1 kommentar
Kategori: Charterresor, Resmål

charterbebisar.jpg
Barnpool på Blue Village-hotell.

Vart reser barnfamiljer med små barn när de väljer charter? Jo, i somras var de på Mallorca och i Turkiet. Nu till vintern åker de till Gran Canaria, Teneriffa och Phuket. Dessa resmål är överlägset populärast bland familjer med barn under två år.

Topplistorna från Ving och Fritidsresor är påfallande lika. Och det bisarra är att jag själv har bidragit till statistiken. I maj var vi i Turkiet. Om några veckor reser jag och familjen till Mallorca.

Båda charterbolagen påpekar att deras egna familjehotell är väldigt populära bland barnfamiljerna. Säkert för att de verkligen är barnanpassade, med alltifrån familjebufféer, barnunderhållning och barnpooler.

Här är topplistorna!

Sommaren 2013 (Fritidsresor):
1. Turkiet
2. Mallorca
3. Cypern
4. Rhodos
5. Kreta

Sommar 2013 (Ving):
1. Mallorca
2. Antalya (Side, Alanya, Antalya osv)
3. Rhodos
4. Cypern
5. Gran Canaria

Vinter 2013/14 (Fritidsresor):
1. Gran Canaria
2. Phuket
3. Teneriffa
4. Krabi
5. Lanzarote

Vinter 2013/14 (Ving):
1. Gran Canaria
2. Teneriffa
3. Turkiet (Antalya) (populärast i oktober och mars som räknas som vintermånader)
4. Phuket
5. Hurghada (räkna med ras nu när alla resor är inställda fram till årsskiftet)

2013-09-04 15:49 1 kommentar
Kategori: Charterresor, Resmål

Barnfamiljernas favoriter i sommar

2013-02-14 13:13 Kommentera
Kategori: Resmål

Rhodos.jpg
Foto: Angelica Zander/Vagabond.

I veckan presenterade resebyrån Ticket sin stora undersökning Ticket Collection. Den bygger bland annat på bokningsstatistik, men också en enkätundersökning med drygt 1 000 svarande, i ett representativt urval.

I pressmaterialet hittade jag en lista som gäller just barnfamiljernas favoriter sommaren 2013, nämligen:

1. Antalya, Turkiet
2. Mallorca, Spanien
3. Rhodos, Grekland
4. Kreta, Grekland
5. Cypern
6. Bodrum, Turkiet
7. Split, Kroatien
8. Barcelona, Spanien
9. Paris, Frankrike
10. Malaga, Spanien

Hela nyhetsartikeln som jag skrev kan du läsa här:
Chans till billiga Turkietresor

2013-02-14 13:13 Kommentera
Kategori: Resmål

Med hyrbil runt Lanzarote

2013-02-05 13:57 Kommentera
Kategori: Bila med barn, Resmål

Det är lätt att bli bekväm och stanna vid poolen.

Men just på Lanzarote kan jag verkligen rekommendera att hyra bil. För egen motor kan du då upptäcka en hel värld av slingrande bergsvägar, otämjda vulkanlandskap och böljande vindistrikt.

På den här reportageresan hade jag maken och Anton som då var drygt ett år med mig. Vi körde de långa sträckorna när han sov.

Läs mitt reportage och guide:
http://www.vagabond.se/artiklar/resmal/20130204/l
anzarote-hitta-guldkornen-med-hyrbil

2013-02-05 13:57 Kommentera
Kategori: Bila med barn, Resmål

Anonym 283429936

Frilansjournalist och trogen Vagabondmedarbetare. Mamma till Anton, 4 år, och Alice, 2 år. Jag trivs som bäst när barnen är med på resan och vill visa dem världen. Vi har seglat i Grekland, flugit mellan öar i Karibien, vandrat på Mallorca, bilat Lanzarote runt och mycket mer. Jag vurmar dessutom för ett ansvarsfullt resande, och vill bidra till att världen ska vinna på vårt resande – inte tvärtom.

Webbfrågan

  • Hur tränar du helst under resan?

Vagabonds nyhetsbrev

Över 20 000 läsare! Vagabonds nyhetsbrev är gratis och kommer till dig en gång i veckan. Du kan när som helst avsluta din prenumeration.

Denna sajt drivs av Story House Egmont AB. Story House Egmont publicerar ett hundratal tidningar och webbplatser, däribland Hemmets Journal, Hus & Hem, Icakuriren, Vagabond, Kalle Anka och Bamse. Vi har även en omfattande verksamhet inom böcker, spel, aktivitetsprodukter och event, samt är snabbt växande inom e-handel och digitala marknadsföringstjänster. Story House Egmont är en del av den nordiska mediekoncernen och stiftelsen Egmont som varje år delar ut mer än 120 miljoner kronor för att hjälpa utsatta barn och ungdomar. Läs mer på www.storyhouseegmont.se.

Story House Egmont AB, Pyramidvägen 7, 16991 Solna, Tel: 08-692 01 00, Orgnr: 556046-9206