Resa med barn-bloggen

Skyl brösten kvinna!

2014-02-27 13:41 3 kommentarer
Kategori: Flyg, Resa under föräldraledigheten

amma_offentligt.jpg
Väcker starka känslor.

Får man amma på flyget? Ja, klart man får. Även i USA. Men det här med att eventuellt kanske visa lite bröst är uppenbarligen VÄLDIGT känsligt. Särskilt där borta på andra sidan Atlanten.

Nu har flygbolaget Delta Airlines hamnat i blåsvädret efter ett twittersvar om sin amningspolicy. Det började med att en mamma, bosatt i Kalifornien, skulle flyga med Delta och hörde av sig till kundservicen på twitter.

Såhär löd twitterkonversationen, enligt Huffington Post:

Mamman: Hur är er amningspolicy? Jag ska flyga med min 10 veckor gamla son och han ammar inte med något över huvudet, och tar inte flaska. Tack!

Delta: Tyvärr får du inte amma om du inte döljer det. Ledsen.

Mamman: Mitt flyg tar sex timmar och han behöver äta varannan timme. Vad föreslår du då att jag ska göra?

Delta: Jag skulle föreslå att du pumpar om du kan, och tar det med dig ombord. Det är tillåtet att ta med sig bröstmjölk ombord.

Mamman: Så fastän jag har laglig rätt att amma utan att skyla mig så säger ni att jag inte får det? Är det en skriven policy från Deltas sida?

Det dröjde flera timmar innan svaret kom.

Delta: Delta välkomnar ammande mammor och bebisar på våra flygningar. Vi ber om ursäkt för den tidigare felaktiga informationen.

Det som gör mig mest förvånad i hela den här historien är att man måste LAGSTIFTA om att man har rätt att amma även ute bland folk. Är inte det en självklarhet? En nybliven mamma måste ju kunna vistas i offentligheten.

Och visst finns det bebisar som inte grejar att amma med huvudet under en filt. Däremot kan man ju ändå dölja det lite snyggt ändå, med sin tröja. Så att ingen tar illa upp – om nu någon skulle ha lust att göra det.

Okej, fram med era åsikter och erfarenheter!

Har någon tittat snett på er när ni har ammat? Eller tycker ni tvärtom att det skitjobbigt och onödigt när andra exponerar tuttarna i offentliga sammanhang?

Hur har ni grejat det på resan? Och vilka länder är mest negativa till amning i offentliga sammanhang, enligt era erfarenheter?

2014-02-27 13:41 3 kommentarer
Kategori: Flyg, Resa under föräldraledigheten

Frågor får svar

2013-12-19 11:16 1 kommentar
Kategori: Flyg, Packning, Prylar

resa_med_barn.jpg

Finns det välling att köpa på plats utomlands?
Måste man packa babyskyddet?
Finns det en risk att vagnen går sönder på flyget?

I en artikel på Familjelivs hemsida svarar jag på de vanligaste frågorna om packning för resa med små barn.

2013-12-19 11:16 1 kommentar
Kategori: Flyg, Packning, Prylar

Flög 60 gånger första bebisåret

2013-12-18 10:14 4 kommentarer
Kategori: Flyg

Kristina1.jpg
Kristina och Linnea i van miljö. Bild: Privat.

Kristina Öström är ett riktigt flyga-med-barn-proffs. Hon flög 60 gånger med sin dotter Linnea under hennes första levnadsår.

Kristina är marknadschef på Lufthansa och reser en hel del i jobbet. Redan innan Linnea var född flög hon därför kors och tvärs i sin mammas mage. Linneas pappa Sylvain var dessutom bosatt på Malta, vilket gjorde att det blev många flygresor även på helgerna.

– Jag flög fram till graviditetsvecka 28, med stödstrumpor på. Jättefula, men praktiska, säger Kristina.

Flyttade till Malta
Linnea föddes, och när hon var sex veckor flyttade familjen till Malta, och det var dags för bebisens första flygresa.
– Hon sov mest. Det är ofta enkelt att flyga med ett så pass litet barn, säger Kristina.
Sedan följde en period av intensivt flygande. Familjen reste till svärmor i Montpellier i Frankrike, och till svärfar i Tyskland. Linneas pappa flög ofta på tjänsteresor till Tyskland ibland följde Kristina och Linnea med. Dessutom flög de ofta hem till släkten i Sverige.

Mardrömsresor
Oftast har flygresorna gått utmärkt. Men vid ett par tillfällen har det blivit riktigt jobbigt.
– En flygresa fick jag stå och vagga Linnea i nästan fyra timmar längst bak i planet. Flighten var helt fullbokad, det var trångt och varmt i sätet. Så fort vi satte oss ned började Linnea skrika, så jag fick helt enkelt stå där. Hela resan.

Kristina säger att man får acceptera att det inte blir perfekt ibland, då känns det ofta lättare.

Våga fråga
En annan mardrömsflygning var en nyårsdag efter en kort natt.
– Vi var sena och trötta och hade glömt packa burkmat till Linnea. Vi trodde att hon skulle somna på planet, men istället vrålade hon av hunger. Som tur var fanns barnmatsburkar på flyget.
– Ofta finns både nappar, blöjor, och nappflaskor på planet. Det är inget du ska räkna med, men våga fråga om du har glömt något, säger Kristina.
Det är ett av hennes tydligaste råd:
– Våga be om hjälp! Du måste inte klara allt själv. Och de flesta både på marken och ombord är hjälpsamma.

Här är Kristinas 10 bästa tips till dig som ska flyga med bebis:

1. Gå på flygplanet sist. Resan blir lång nog ändå.

2. Våga fråga om du får byta plats. Försök att få ett tomt säte på platsen bredvid. Då kan du kanske lägga ned ett sovande barn.

3. Ta hjälp av dina medresenärer. Var inte rädd för att fråga om hjälp. Någon annan kanske kan lyfta ned din väska från bagagebandet? Och kanske hittar du någon barnkär person som vill leka tittut och roa ditt barn en stund.

4. Glöm inte bort att packa lite till dig själv. Ta med mat, frukt, godis och vatten, och se till att dricka mycket under flygresan.

5. Använd de saker du kan hitta på planet som leksaker. Ett litet barn kan roa sig med något så enkelt som pappersbägare och plastskedar.

6. Tänk på dig själv och ditt barn! Strunta i menande blickar från medpassagerarna. Barn skriker ibland – hemma och borta. Du ska fokusera på att göra flygresan bra för er.

7. Det är oftast lättare att byta blöja i sätet än på toaletten, i alla fall om det är en enkel blöja, så att säga. Packa plastpåsar till blöjan i handbagaget så underlättar du för dig själv.

8. Dämpa ont i öronen med att ge napp, nappflaska eller amma. Men börja inte amma för tidigt utan vänta tills du känner att planet rullar.

9. Be att få extra kuddar, du kan lägga en under barnets huvud på din arm och en under rumpan på barnet. Då sover den lilla bekvämare och du slipper värk i rygg och nacke.

10. Ska ni flyga mycket med barnvagn så satsa på en bra transportväska. Vi har en dyr vagn, då vill man inte att den ska skadas i bagagehanteringen. Dessutom kan man packa blöjor och lite annat där också.

2013-12-18 10:14 4 kommentarer
Kategori: Flyg

Ont i öronen på flyget – detta hjälper!

2013-11-05 10:42 1 kommentar
Kategori: Flyg, Hälsa

ont_flyget.jpg
Aj aj aj! Foto: Thinkstock

Att barnen ska få ont i öronen är ofta ett orosmoment inför flygresan. Här är min lista för hur du avhjälper problemet. En tröst kan vara att även skrik fungerar tryckutjämnande. Om inget annat har hjälpt menar jag!

1. Ge näsdroppar eller nässprej. Strax för start och landning. Särskilt viktigt om barnet är det minsta förkylt, men det kan faktiskt vara motiverat även om inte snoret rinner. Fungerar avsvällande.

2. Att suga hjälper. Reser du med en bebis: amma vid start och landning. Ammar du inte så ge flaska eller napp.

3. Tryckutjämna. Större barn kan tryckutjämna själva. Säg åt dem att stänga munnen, hålla för näsan och blåsa ut. Det finns även ett hjälpmedel som heter Otovent. Det är en sorts ballong som man ska försöka blåsa upp med näsan. För barn från tre år.

4. Distrahera. Om man inte fokuserar på smärtan känns det bättre. Leksaker, böcker, pyssel, ritpapper och pennor, klapplekar, sånger. Vad som helst.

5. Tugga, gapa och svälj. Stora barn kan testa med tuggummi, svälja saliv, gapa, eller låtsasgäspa.

5. För äldre barn finns även öronproppar. Min kollega Inna påstår att de verkligen hjälper, de tryckutjämnande öronproppar som säljs på Apotek. Så kallade Earplanes finns i två storlekar, för barn 6–11 år, och för äldre barn och vuxna. De har även en liten ljuddämpande effekt vilket kan vara lugnande.

2013-11-05 10:42 1 kommentar
Kategori: Flyg, Hälsa

Barn med jetlag

2013-10-24 10:25 Kommentera
Kategori: Flyg, Hälsa

jetlag_barn.jpg
Somna i poolen? Foto: Thinkstock

Klockan 04 på morgonen, första dagen på resmålet: Den lilla studsar upp och ned i sängen, pigg som en ekorre. Dessutom hungrig som en varg. Är det inte frukost snart?

Senare på dagen: Somnar nästan i poolen.

Klockan 17, innan ni ens har ätit middag: Nu somnade han i vagnen. Att väcka visar sig vara omöjligt.

Ja, många familjer som flugit över flera tidszoner vittnar om svårigheter med dygnsrytmen. Skiljer det mer än fem–sex timmar mellan hemlandet och resmålet så tar det alltid några dagar att ställa om den inre klockan. Räkna med 3-4 dagar. För både barn och vuxna.

Här är fem tips mot jetlag hos barn:

1. Om det passar er familj – och funkar med er vardag – så kan du påbörja anpassningen några dagar innan. Ska du resa västerut så kan du försöka vara vaken lite längre på kvällen. Om resan går österut kan du försöka natta barnen, och dig själv, lite tidigare än normalt.

2. Väl framme – var så mycket som möjligt i solen på dagen. Och se till att få ordentligt mörkt på natten. På det sättet hjälper du kroppen att ställa om.

3. Se till att inte planera reseschemat alltför tajt. Med barn händer oförutsedda saker jämt och ständigt, därför ska du stanna längre på varje plats. Förläng gärna er storstadsweekend med några dagar, just för att det dröjer innan ni rent tidsmässigt har landat.

4. Om du ska flyga västerut kommer ni antagligen att vakna i ottan. Och vara frukosthungrig flera timmar innan frukostmatsalen öppnar. Bunkra upp med något ätbart – både till dig och barnen.

5. Forskningen visar att de flesta har störst problem att ställa om vid långresor österut. Vilket kan innebära att det är hemkomsten som blir värst! Ta en dag extra ledigt för att landa därhemma. Att skicka barnen till förskolan eller skolan med en rejäl jetlag är inte schyst.

2013-10-24 10:25 Kommentera
Kategori: Flyg, Hälsa

10 lekar på resan

2013-10-21 14:46 Kommentera
Kategori: Bila med barn, Flyg

billekar.jpg
Såhär kul blir det att åka bil om man hittar på roliga lekar. Eller? Foto: Thinkstock

Ändlösa timmar i bilen. En flygplansresa som aldrig tar slut. Vad gör man när det krisar? Hittar på en lek såklart. Här är tio klassiker. Vissa av dessa lekarna är för lite äldre barn – andra passar de mindre.

1. Sjunga i kanon – bör undvikas i offentliga miljöer om ni inte råkar heta familjen von Trapp. Men i bilen går det bra oavsett. Eller strunta i det där med kanon förresten. Sjung vad som helst, och gör rörelser till.

2. Bilhistorier. Hitta på sagor om dem som passerar. Vad heter de som åker i bilen och vart ska de?

3. Lyssna efter ord på radion. Välj ett var och skrika till så snart just detta ord sägs eller sjungs. Eller leta efter det ordet på skyltar som ni passerar.

4. Bilarnas nummerplåtar. Den klassiska leken att göra ord av bokstäverna har ni förstås redan provat. Man kan också räkna ihop siffrorna. Den som är snabbast på huvudräkning vinner. Vill man göra reglerna mer komplicerade så kan man ta varannan bil, och ha som mål att komma närmast siffran 21.

5. Välj en färg var. Kolla sedan alla bilar ni möter, och räkna hur många av varje färg som dyker upp i mötande körfält. Ett hett tips: vitt brukar vinna. Gillar man bilmärken kan man ta varsitt bilmärke (själv ser jag inte skillnad på dem).

6. Sten-sax-påse. Behöver ingen närmare presentation.

7. Vem är bäst på geografi? Säg ett land – i vilken världsdel ligger det? Säg en stad – vilket land? Turas om att hitta på och att svara.

8. Kartklotter. Låt barnen få rita ut på en karta vart ni ska. Särskilt roligt är det att få gå loss med tusch på en papperskarta.

9. Ett skepp kommer lastat. Den ena väljer en bokstav, den andra hittar på ett ord som börjar på den bokstaven.

10. Kaninerna. Den här tar jag alltid till när det börjar krisa rejält. Mina händer blir två kaniner (ni vet som skuggfigurer) som ska göra olika saker. Barnen får bestämma vad. Oftast äter de en massa godis och bullar och sen brukar de somna. Den funkar nog bara på mindre barn…

Har du några flera bra tips på lekar för resan? Kommentera här nedanför!

2013-10-21 14:46 Kommentera
Kategori: Bila med barn, Flyg

Babysitter för flyget

2013-09-16 09:10 1 kommentar
Kategori: Flyg, Packning, Prylar

Flyebaby.jpg
Såhär glad kanske man blir av att använda den här ihopvikbara resevaggan? Jag vet inte, har inte testat den.

En sådan här hade jag aldrig sett förut. Nu finns den i alla fall på svenska marknaden: En sorts mjuk, portabel babysitter för flyg-, buss- och tågresan. Funkar för bebisar upp till 11 kilo (eller tills de sitter upp själva). Den kan också användas som resebarnstol. Man kan alltså snöra fast den runt stolsryggen på en vanlig stol, med barnet framåtvänt.

Mina barn är för stora för att prova den. Så jag försökte övertala min kollega Fredrik, som snart ska bli tvåbarnsfar, att testa den. Han var inte helt övertygad.

– Ju mer prylar desto krångligare, sa han.

I princip håller jag med. Men vem vet: Det här kanske är jordens bästa uppfinning?

Har ni testat så skriv en recension här vetja'.

Kostar 599 kr på www.barnresebutiken.se.

2013-09-16 09:10 1 kommentar
Kategori: Flyg, Packning, Prylar

Toaletterna krymper!

2013-04-08 10:26 Kommentera
Kategori: Flyg

Som första flygbolag i världen inför nu Delta Airlines flygtoaletter som är mindre än 1 gånger 1 meter. Det skriver brittiska Daily Mail.

Minitoaletterna kommer att vara i bruk senare under året, och är en del av Delta Airlines omgörning av Boeing 737-900-planen.

Att spara plats ombord är en ständig strävan för flygbolagen. I och med att toaletterna krymper så kan man stoppa in extra sittplatser i flygplanet – och fler passagerare.

Passagerarna ska inte märka av förändringen särskilt mycket, säger bolaget. Men kanske de får räkna med ett och annat blöjbyte i flygplanssätet istället för på toaletten?

Synpunkter på det?

Läs mer om de mindre toaletterna här.

Flygplanssatet.jpg
Utsikt från blöjbytet. Foto: Sara Pettersson

2013-04-08 10:26 Kommentera
Kategori: Flyg

Barnfri zon på flyget

2013-02-18 12:56 Kommentera
Kategori: Flyg

Flyga_med_bebis.jpg
Här flyger min kollega Per J Andersson med sonen Noa.

Det malaysiska flygbolaget Air Asia inför nu en barnfri zon på sina flygplan. Beslutet fattades redan i fjol, men det är nu som det träder i kraft, och det är barn under tolv år som avses.

Det barnfria området kommer bestå av raderna sju till 14 på alla flygningar. Raderna ligger direkt anslutning till första klass, och kallas Quiet Zone. Biljetterna blir dyrare än de vanliga biljetterna.

Och Air Asia är inte först. Malaysia Airlines förbjöd redan för 1,5 år sedan barn att resa i första klass på bolagets Airbus 380 – omdebatterat och kritiserat.

Det är ingen vild spekulation att fler flygbolag kommer att följa efter. I en ny undersökning av resebyrån Ticket uppger 14 procent av svenskarna att de skulle vara beredda att betala extra för en barnfri zon på flyget. Bland resenärer mellan 18 och 29 år är det 27 procent som vill betala extra för en barnfri zon.

Och finns en efterfrågan så brukar det bli ett utbud. Särskilt om man kan tjäna pengar på det.

Vad tycker du egentligen om idén med en barnfri zon? Har du kanske rentav testat att flyga i barnfri zon?

Personligen störs jag mer av folk som blir berusade, snarkar högt, luktar illa. You name it. Högljudda barn har jag runt mig varje dag.

Men en svettfri zon är väl inte att vänta?

2013-02-18 12:56 Kommentera
Kategori: Flyg

Anonym 283429936

Frilansjournalist och trogen Vagabondmedarbetare. Mamma till Anton, 4 år, och Alice, 2 år. Jag trivs som bäst när barnen är med på resan och vill visa dem världen. Vi har seglat i Grekland, flugit mellan öar i Karibien, vandrat på Mallorca, bilat Lanzarote runt och mycket mer. Jag vurmar dessutom för ett ansvarsfullt resande, och vill bidra till att världen ska vinna på vårt resande – inte tvärtom.

Webbfrågan

  • Hur tränar du helst under resan?

Vagabonds nyhetsbrev

Över 20 000 läsare! Vagabonds nyhetsbrev är gratis och kommer till dig en gång i veckan. Du kan när som helst avsluta din prenumeration.

Denna sajt drivs av Egmont Publishing Digital AB, som är en del av Egmont Publishing AB. Egmont Publishing publicerar ett hundratal tidningar och webbplatser, däribland Hemmets Journal, Hus & Hem, Icakuriren, Vagabond, Kalle Anka och Bamse. Vi har även en omfattande verksamhet inom böcker, spel, aktivitetsprodukter och event, samt är snabbt växande inom e-handel och digitala marknadsföringstjänster. Egmont Publishing är en del av den nordiska mediekoncernen och stiftelsen Egmont som varje år delar ut mer än 120 miljoner kronor för att hjälpa utsatta barn och ungdomar. Läs mer på www.egmontpublishing.se/.

Egmont Publishing Digital, Pyramidvägen 7, 16991 Solna, Tel: 08-692 01 00, Orgnr: 556647-1842