Resa med barn-bloggen

Mikrochip på barnen

2014-04-14 10:29 Kommentera
Kategori: Prylar

framtidensresande.jpg
Foto: Thinkstock

Ska du sätta mikrochip på barnen så att du håller reda på dem på resan? Så blir det om tio år, enligt en ny rapport om framtidens resande från flygsökmotorn Skyscanner.

Mycket i rapporten låter som science fiction – alltifrån digitala resekompisar som fixar hela bokningen till att man ska kunna känna sanden mellan tårna och resa virtuellt redan innan man bokar. Men rapportförfattaren påpekar att all den teknik som nämns redan idag redan finns i någon form. Ofta som prototyper eller under test.

Redan nu använder en del föräldrar tjänster som innebär att de genom barnens mobiltelefoner kan se var de befinner sig. I rapporten hävdas att det i framtiden kan bli aktuellt att placera mikrochip i barnens klädesplagg – till och med under huden på dem. Om barnen dessutom har på sig ett par glasögon kan man montera en pytteliten kamera i dessa, så att man som förälder dessutom kan se just det som barnen ser.

Nu är frågan: ni ha full koll på era avkommor? Kanske kolla exakt vad 18-åringen är med om på Asienluffen. Följa varenda steg som 15-åringen tar på språkresan, första gången borta så länge från sina föräldrar.

Och tekniken följer ju inte bara med på resan utan används hemma också. Det är bara att slå på kameran när du sitter på jobbet, och kolla om ungen läser läxorna som han eller hon lovat.

Visst är det ett sjå att hålla reda på en 2-åring och en 4-åring på exempelvis en flygplats. Men att mikrochippa dem utifall att de skulle komma bort låter ju helt... vansinnigt.

Är det inte så man gör med katter och hundar?

Föreställ er samtalet mellan två föräldrar som stöter ihop efter förskolelämningen på morgonen:
– Har du låtit mikrochippa dina än eller?
– Nej, vi har inte hunnit än. Det har varit fullt upp med grejer på jobbet. Men vi har en tid på tisdag. Det blir bra. Då hinner vi innan vi åker till Mallis.

Här kan du läsa rapporten

2014-04-14 10:29 Kommentera
Kategori: Prylar

Resa på stenåldern

2014-02-24 12:40 Kommentera
Kategori: Packning, Prylar

telefonkiosk.jpg
Foto: Thinkstock

Huffington Post har gjort en kul artikel om hur resandet såg ut förr i världen. Och då menar jag inte vid förra sekelskiftet utan alldeles nyss – bara strax innan iPaden och de smarta mobiltelefonernas tid. Typ när man själv var barn eller strax därefter. Här är några av listans höjdpunkter.

1. Man ringde hem i en telefonautomat med hjälp av ett telefonkort. Finns nu att beskåda på museum.
2. Man betalade aldrig några extraavgifter för bagage. Det var bra eftersom man var tvungen att packa med sig så många böcker.
3. Cd-spelaren, den fysiska resedagboken, kalendern och adressboken tog också mycket plats i väskan…
4. På plats på resmålet använde man fysiska kartor – och resecheckar.
5. Filmrullarna som man släpade hem skulle framkallas…
6. Och man blev brevvänner med folk som man träffade. Det var liksom inte läge att adda någon på fejjan.

2014-02-24 12:40 Kommentera
Kategori: Packning, Prylar

Tips till familjen som vill Asienluffa

2014-02-18 08:30 Kommentera
Kategori: Långluff, Packning, Prylar

fam_thunberg2.jpg
Resvana familjen Thunberg – Ida och Patrik med barnen Milo och Jack vid vulkanen, vid Lake Batur på Bali.

Läste ni mitt blogginlägg om familjen Thunberg, som varit i Thailand fem gånger på fem år? Just nu är de ute på långluff i Sydostasien och borta i drygt sex månader. Läs intervjun med Ida Thunberg här.

Här kommer familjen Thunbergs bästa tips för långresa med barn:

• Planeringen. Hur viktigt som helst. Köp guideböcker, läs resereportage, kolla kartor och googla på hotell. Det kan låta charmigt att bara resa runt och ta dagen som den kommer och förflytta sig på måfå, men det är inget jag rekommenderar på en långluff med barn.

•...sen kan man förstås avvika från sin planering om det dyker upp sånt man verkligen vill se eller göra längs vägen, men att ha en bra bas och vara påläst om alltifrån klimat till städers och platsers karaktär tycker jag är ovärderligt.

• Ta inte med för mycket saker och kläder! Lämna in på tvätt och köp istället nytt emellanåt, det är roligare. Leksaker kommer också locka längs vägen, så det kan vara smartare att fylla på då.

• Barn måste inte bara göra "barnaktiviteter". Tempel, naturupplevelser och storstäder kan bli jättespännande även för barn. Mycket handlar om att göra utflykterna till äventyr, även om de inte går till nöjesfält eller lekparker.

• Föräldrarnas inställning! Kanske det viktigaste av allt. Är det jättejobbigt att långflyga eller att åka nattåg i en liten kupé? Eller är det ett häftigt äventyr? Vi föräldrar lägger ribban genom vårt sätt att vara och berätta om vad som väntar.

2014-02-18 08:30 Kommentera
Kategori: Långluff, Packning, Prylar

Välja rätt bärsele

2014-01-14 11:00 3 kommentarer
Kategori: Packning, Prylar

barsele.jpg
Bärsele på resan – en bra idé.

Bärsele är ett oslagbart hjälpmedel när man reser med små barn. Men hur ska man tänka när man ska välja modell?

Här är en liten checklista:

- Prova selen. Shoppa på nätet är ju toppen, men just bärselen behöver du faktiskt ofta prova så att den passar din kropp.

- Välj efter kroppstyp. Det är sällan samma sele passar en person som är bredaxlad och samtidigt funkar bra på den som har smala axlar. Även höftbredden skiljer sig åt. Det kan vara ett dilemma om ni är flera som ska använda samma sele. Manduca brukar rekommenderas för den som är bredaxlad medan Angelpack och Beco kan funka bättre på den med smala axlar. En bra jämförelse finns hos nätbutiken Eden Baby.

- Välj bärsätt. Fundera på hur du vill bära ditt barn – på magen, ryggen eller höften. Flera varianter har multifunktion. Jag gillade mest att bära på magen för då ser man barnet bättre och har ögonkontakt. Men när bebisen väger mer är ryggen att föredra, helt enkelt för att man orkar mer.

- Välj efter tyngd. Hur länge vill du kunna bära barnet? Och hur tung är just din lilla krabat? Olika selar klarar olika tyngd. Många selar har ett spädbarnsinlägg som du sedan kan skippa vid 3–5 månaders ålder. En del modeller klarar barn upp till 3–4 år.

- Välj en ergonomisk sele. Små barn trivs bäst med benen i grodposition, det vill säga med knäna uppdragna.

- Kolla säkerhetsföreskrifterna. Tyvärr har det förekommit olyckor med bärselar, och därför har Konsumentverket valt att ge några råd vid val av bärsele.

Jag har framför allt använt Babybjörn och Ergobaby men har även hört mycket positivt om Patapum, Stokke och Manduca. Det finns ju en uppsjö av olika bärselar, så du kanske redan har en annan favorit.


Nya modeller i vår
I vår ska Babybjörn komma med en ny modell – allt enligt Barnnet.se som söker ambassadörer för den nya selen.
http://www.barnnet.se/nyheter/babybjorn-soker-amb
assadorer-for-ny-barsele-1318

Jag har också fått pressmeddelande om att Ergobaby lanserar en ny variant av bärsele nu i februari på svenska marknaden, som ska vara extra luftig och passa i varmt klimat. Den ser ut så här och heter Ventus.

ergobabys_nya.jpg
Ergobabys nya modell.

Ventus har tre bärpositioner (mage, höft och rygg), fungerar från nyfödd till 20 kg, och är ergonomisk för ditt barn eftersom barnet bärs i grodposition med benen. Pris: 1 195 kr.

2014-01-14 11:00 3 kommentarer
Kategori: Packning, Prylar

Frågor får svar

2013-12-19 11:16 1 kommentar
Kategori: Flyg, Packning, Prylar

resa_med_barn.jpg

Finns det välling att köpa på plats utomlands?
Måste man packa babyskyddet?
Finns det en risk att vagnen går sönder på flyget?

I en artikel på Familjelivs hemsida svarar jag på de vanligaste frågorna om packning för resa med små barn.

2013-12-19 11:16 1 kommentar
Kategori: Flyg, Packning, Prylar

Packlista!

2013-12-13 08:51 Kommentera
Kategori: Packning, Prylar

bebis_packning.jpg
Foto: Thinkstock

Jag får en hel del frågor om packning för resa med barn. Nu ska du få tjuvkika på min egen packlista, som jag återanvänt i flera olika versioner på de senaste årens resor.

Den här listan är alltså främst gjord med tanke på den som reser med barn under 1,5 år. Du anpassar den förstås till dina behov.

Håll tillgodo här: Packlista för resa med bebis

2013-12-13 08:51 Kommentera
Kategori: Packning, Prylar

Babysitter för flyget

2013-09-16 09:10 1 kommentar
Kategori: Flyg, Packning, Prylar

Flyebaby.jpg
Såhär glad kanske man blir av att använda den här ihopvikbara resevaggan? Jag vet inte, har inte testat den.

En sådan här hade jag aldrig sett förut. Nu finns den i alla fall på svenska marknaden: En sorts mjuk, portabel babysitter för flyg-, buss- och tågresan. Funkar för bebisar upp till 11 kilo (eller tills de sitter upp själva). Den kan också användas som resebarnstol. Man kan alltså snöra fast den runt stolsryggen på en vanlig stol, med barnet framåtvänt.

Mina barn är för stora för att prova den. Så jag försökte övertala min kollega Fredrik, som snart ska bli tvåbarnsfar, att testa den. Han var inte helt övertygad.

– Ju mer prylar desto krångligare, sa han.

I princip håller jag med. Men vem vet: Det här kanske är jordens bästa uppfinning?

Har ni testat så skriv en recension här vetja'.

Kostar 599 kr på www.barnresebutiken.se.

2013-09-16 09:10 1 kommentar
Kategori: Flyg, Packning, Prylar

Ny pysselbok för resan

2013-02-05 14:05 Kommentera
Kategori: Packning, Prylar

Att hitta tidsfördriv för barnen på resan är en utmaning för alla föräldrar. Här är en ny pysselbok från Tukan förlag på temat resa som kostar 50 kronor och finns bland annat på Bokus.com.

Jag har köpt en av Tukans pysselböcker med klistermärken till sonen tidigare. Den var inte alls tokig och han har suttit ett antal timmar och klistrat hattar och kjolar och små skor.

Vi-reser-bok.jpg

2013-02-05 14:05 Kommentera
Kategori: Packning, Prylar

Anonym 283429936

Frilansjournalist och trogen Vagabondmedarbetare. Mamma till Anton, 4 år, och Alice, 2 år. Jag trivs som bäst när barnen är med på resan och vill visa dem världen. Vi har seglat i Grekland, flugit mellan öar i Karibien, vandrat på Mallorca, bilat Lanzarote runt och mycket mer. Jag vurmar dessutom för ett ansvarsfullt resande, och vill bidra till att världen ska vinna på vårt resande – inte tvärtom.

Webbfrågan

  • Hur tränar du helst under resan?

Vagabonds nyhetsbrev

Över 20 000 läsare! Vagabonds nyhetsbrev är gratis och kommer till dig en gång i veckan. Du kan när som helst avsluta din prenumeration.

Denna sajt drivs av Story House Egmont AB. Story House Egmont publicerar ett hundratal tidningar och webbplatser, däribland Hemmets Journal, Hus & Hem, Icakuriren, Vagabond, Kalle Anka och Bamse. Vi har även en omfattande verksamhet inom böcker, spel, aktivitetsprodukter och event, samt är snabbt växande inom e-handel och digitala marknadsföringstjänster. Story House Egmont är en del av den nordiska mediekoncernen och stiftelsen Egmont som varje år delar ut mer än 120 miljoner kronor för att hjälpa utsatta barn och ungdomar. Läs mer på www.storyhouseegmont.se.

Story House Egmont AB, Pyramidvägen 7, 16991 Solna, Tel: 08-692 01 00, Orgnr: 556046-9206