Resa med barn-bloggen

Missa inte Mallis

2014-03-21 14:31 Kommentera
Kategori: Mallorca

mallis_i_magasinet.jpg
Vagabond nr 3 2014.

Då kom nya numret och mitt reportage om att vandra på Mallorca. Jag blir alltid lika imponerad av vår fantastiskt duktiga AD Sara. Allt hon rör vid blir guld. Typ.

mallis_i_vagabond.jpg
Vandra med barn på Mallorca på sidan 56.

2014-03-21 14:31 Kommentera
Kategori: Mallorca

Vandra med barn på Mallorca

2013-10-10 11:19 Kommentera
Kategori: Mallorca

vandring1.jpg
Jag och Alice vid vandringsleden mot Cala Bóquer. Foto: Privat.

Det är inte konstigt att Mallorca blivit favoritresmål hos barnfamiljer, med härliga långgrunda sandstränder och mängder av barnvänliga hotell. Men ön har också en fantastisk bergskedja – och unika möjligheter till vandring.

Målet med vår Mallorcaresa som vi gjorde för bara ett par veckor sedan var faktiskt just bergen. Jag har skrivit ett reportage om att vandra med barn på Mallorca, för Vagabond. Det ska publiceras i nr 3, som finns ute i butikerna i mars 2014. Där får ni hela storyn om våra vandringsäventyr – här ett litet smakprov och en enklare guide.

Visst njöt vi också av sandstranden och poolen. Men två dagar packade vi hyrbilen och drog iväg. I bakluckan låg våra ryggsäckar, med extrakläder, lite proviant, vatten och lite russin och godis.

Vår 4-åring Anton har mycket spring i benen och kan gå hur långt som helst, om humöret är rätt. Alice som snart fyller 2 gillar visserligen också att gå. Men hon satt mestadels på min rygg, i en rejäl bärryggsäck.

Vi upptäckte en riktigt fin vandringsled, inte alls långt från Alcùdia som var vår bas. Det som är så bra med Mallorca är att det finns så många leder. Bara att välja svårighetsnivå. Här går vandringsleden GR 221, en så kallad Grand Route ända från Port d'Antratx upp till Pollença. Men här finns också en mängd kortare turer.

Vår första tur gick från Port de Pollença till Cala Bòquer. En vandring genom en djup ravin där vilda getter gjorde vådliga klättringar uppför klipporna. En svart gam svävade ovanför våra huvuden, och vi närstuderade en skalbagges promenad över stenarna.

vandring2.jpg
Välförtjänt paus. Foto: Privat.
vandring5.jpg
Åsa Johannesson.

Vi gjorde också en längre tur tillsammans med Åsa Johannesson, svenska som bott på Mallorca i nästan 40 år, och jobbar som vandringsguide. Med henne vandrade vi upp till Tossals Verds och möttes av en hisnande utsikt. Olivträden klättrade längs med sluttningarna. Vi plockade färska fikon och valnötter från träden, och på toppen åt vi en enkel lunch på Refugi de Tossals Verds, ett sorts mallorkinskt vandrarhem.

Förutom att jag glömde plånboken där på toppen så var allt frid och fröjd! Det löste sig, det med. Tack vare att Åsa raskt stolpade upp och hämtade den. Tack!

vandring3.jpg
Alice vill gå själv. Foto: Privat.

Mina 5 bästa tips till dig som vill vandra med barn på Mallorca
1. Välj en tur som är lätt och kort. Gärna en som låter dig gena, om humöret skulle svikta.
2. En bra bärryggsäck ska inte underskattas. Vissa modeller klarar upp till 20 kilo eller mer.
3. Packa rejält med vatten.
4. Mutor är okej! Några russin till de minsta, kanske några godisbitar till den som är lite större.
5. Skydda mot solen. Solkräm och hatt.

vandring4.jpg
Snart framme. På toppen vid Tossals Verds väntar den här typen.

Guide: Vandring på Mallorca

Bästa tid att vandra
Högsäsong är i april–maj och september–oktober. Men hela vinterhalvåret är bra vandringstid. Redan i februari blommar de vackra mandelträden, medan apelsinträdens blommor slår ut vid påsk. Man kan behöva en fleecetröja på hög höjd, men det blir inte riktigt kallt. Under populära semestermånaderna juni, juli och augusti kan det däremot bli på tok för varmt för att vandra.

Resa runt
Boka hyrbil är överlägset enklast för att kunna ta sig till vandringsledernas början. Kostar ca 1500 kr för en veckas hyra av en enklare bilmodell, typ WV golf. Bensin bekostar du, och därutöver tillkommer hyra av bilbarnstolar. De kostar ca 30 euro per dygn/stol och summan betalas på plats. Vill ni inte hyra bil finns bra bussförbindelser från Palma till exempelvis Soller, Valldemossa och Déia, uppe i bergskedjan Tramuntana. Mellan Palma och Soller går också en vacker tågsträcka. Taxi är förstås också ett alternativ.

Vandra med guide
Det finns ett flertal olika vandringsguider på ön. Vi bokade en tur med Åsa Johannesson: personlig-guide-mallorca.com. Kostade 200 euro för ca 4 timmars vandring. Fredric Cederlund är också svensk Mallorca-bo som arrangerar guidade vandringsturer: outdoormallorca.com. Många väljer 3–4 dagarsturer, då kan man få hjälp med transport av bagage etc.

Vandra på egen hand
Den mest uttömmande vandringsguiden på svenska heter "Vandra på Mallorca" (Anita och Birger Løvland, Vildmarksbiblioteket, 2008). Den guidar på ett föredömligt detaljerat sätt till mängder av olika leder runt ön.

PS. Den här veckan har jag ett samarbete med Resamedbarn.eu, så kanske några av er har hittat hit via länken på deras populära facebooksida. Särskilt välkomna till er!

2013-10-10 11:19 Kommentera
Kategori: Mallorca

Zombieföräldrar

2013-09-10 15:48 Kommentera
Kategori: Charterresor, Mallorca

urklipp_dn.jpg
Navid Modiri har sett zombies på Mallorca. Klipp från DN Resor.

Fnissade till för några dagar sedan när jag läste DN. I återkommande "Hej resenär" har de denna gång intervjuat Navid Modiri, musiker och radiojournalist.

Under rubriken Hit åker jag aldrig igen svarar han såhär:

– Alcudia, Mallorca. Charterhelvetet på jorden. Tusentals zombieföräldrar som matar barnmonster med socker, fett och socker.

Hur en zombieförälder ser ut kommer jag nog att märka när vi reser just dit, om några veckor.

Jag kanske rentav BLIR en zombieförälder!

2013-09-10 15:48 Kommentera
Kategori: Charterresor, Mallorca

Anonym 283429936

Frilansjournalist och trogen Vagabondmedarbetare. Mamma till Anton, 4 år, och Alice, 2 år. Jag trivs som bäst när barnen är med på resan och vill visa dem världen. Vi har seglat i Grekland, flugit mellan öar i Karibien, vandrat på Mallorca, bilat Lanzarote runt och mycket mer. Jag vurmar dessutom för ett ansvarsfullt resande, och vill bidra till att världen ska vinna på vårt resande – inte tvärtom.

Webbfrågan

  • Hur tränar du helst under resan?

Vagabonds nyhetsbrev

Över 20 000 läsare! Vagabonds nyhetsbrev är gratis och kommer till dig en gång i veckan. Du kan när som helst avsluta din prenumeration.

Denna sajt drivs av Story House Egmont AB. Story House Egmont publicerar ett hundratal tidningar och webbplatser, däribland Hemmets Journal, Hus & Hem, Icakuriren, Vagabond, Kalle Anka och Bamse. Vi har även en omfattande verksamhet inom böcker, spel, aktivitetsprodukter och event, samt är snabbt växande inom e-handel och digitala marknadsföringstjänster. Story House Egmont är en del av den nordiska mediekoncernen och stiftelsen Egmont som varje år delar ut mer än 120 miljoner kronor för att hjälpa utsatta barn och ungdomar. Läs mer på www.storyhouseegmont.se.

Story House Egmont AB, Pyramidvägen 7, 16991 Solna, Tel: 08-692 01 00, Orgnr: 556046-9206