Resa med barn-bloggen

Så lär du barnen åka skidor

2014-04-20 20:56 Kommentera
Kategori: Resa under föräldraledigheten, Skidresor

skidfamilj1.jpg
Familjen Tormena består av mamma Elsa, pappa Robert, Stella snart sex år, Saga tre år och Sebastian ett och ett halvt år. Här är Stella och Saga på Mottolino.

Jag fick ett mejl av skidälskande trebarnsmamman Elsa Tormena. Tillsammans med maken Robert och sina små drog hon till Italien i en månad för att göra just det som familjen gillar mest – åka skidor. Här ger hon bästa tipsen för att göra skidsemestern lyckad, och dessutom råd om hur man lär barnen att ta sig ner för backen.

Varför ville ni till Alperna?

– Vi vuxna är väldigt förtjusta i skidåkning och har en önskan att våra barn ska bli det med. Vi har många gånger sagt att skidsemestrarna är de bästa semestrarna och då särskilt skidsemestrarna i Alperna.

Varför valde ni just Livigno?
– När vi bestämt oss för en skidsemester som skulle vara i fyra veckor började vi titta på italienska alperna. Italien ligger oss varmt om hjärtat och vi hade hört att Livigno är en bra skidort och dessutom är det en skattefri zon vilket gör att det är billigare att leva där.

Hur finansierade ni er resa?
– Vi var föräldralediga båda två under resan. Skidsemestrar är inte billiga. Men att leva i Livigno kostade inte mer än i Sverige. Vi bodde i en lägenhet och lagade mesta maten själva. Men att unna sig lunch i backen ibland var faktiskt lite billigare än att äta lunch på restaurang i Göteborg. Vi hade bara ett liftkort – trots att de är personliga – eftersom en vuxen var tvungen att passa Sebastian. Barnens liftkort var gratis. Stannar man fyra veckor går det att förhandla sig till bättre pris på saker som hyra av lägenhet och liftkort.

skidfamilj2.jpg
Elsa har Saga i sele och plogar sig nedåt.

Hur lär man små barn att åka skidor?
– De lär sig fantastiskt fort själva. I Livigno fanns det ett flertal barnbackar med olika svårighetsgrad. Alla hade rullband som lift så det dröjde inte länge innan Saga, som är tre år, kunde åka själv upp och ner i de lättare barnbackarna. Efter några dagars träning i barnbacken kände vi att Stella klarade stora backar med mindre lutning och med Saga i sele kunde även hon följa med där. Vi hade väldig tur med vädret. Strålande sol mest hela tiden. Att barnen slapp frysa var en bra förutsättning. Vattenflaska och chokladbitar i fickan är att rekommendera. Båda stora och små kan behöva en extra energikick någon gång. Självklart får man ha ett lägre tempo när man åker med småbarn och brantare backar är ingen njutning med en treåring i sele framför sig eftersom man bara kan ploga sig neråt.

Är det inte krångligt att åka på skidresa med småbarn?
– Inte särskilt faktiskt! Vi hade en busshållplats precis utanför dörren. Egentligen var det inte nödvändigt att ta bussen men då slapp barnen att gå så långt med pjäxorna på och den vuxna slapp att bära tre par skidor. Liftpersonalen var alltid trevlig och hjälpsam. T ex hjälpte de till att lyfta upp det ena barnet när vi skulle åka sittlift.
[b]

skidfamilj3.jpg
Sebastian i gungan. Den som tog hand om honom fick hänga mycket på lekplatsen medan de större barnen var i skidbacken.

Värsta upplevelsen under resan?
– Omständigheter gjorde att Sebastian blev övertrött och inte kom till ro att somna i bilen under hemresan. Två dagar med gnällig/skrikig ettåring är enormt påfrestande!

Bästa upplevelsen under resan?

– När vi är på väg till topprestaurangen för att äta lunch och Stella för första gången åker kabinliften hela vägen upp och hon utbrister: "Händer det här på riktigt, jag tror inte att det är sant! Så vackert! Ska vi äta lunch i himlen, eller?" Så härlig bekräftelse på att även barnen uppskattar miljön och upplevelsen.

Elsas fem bästa tips på hur får en lyckad skidresa med barn
• En bra frukost är ett måste. Vi märkte skillnad på ork när våra havregryn tog slut och vi inte längre åt grötfrukost. Slarva inte heller med mellanmål.
• Åker man mer än en vecka går det åt en vilodag för kroppen. Simhallen, studsmattor och pulkaåkning är även det ansträngande för de små.
• Att åka ett helt varv med kabinlift kan vara "ascoolt".
• Äter man lunch hemma kan barnen leka en stund så att de vuxna hinner smälta maten innan det är dags att köra igen.
• Jäkta inte!

2014-04-20 20:56 Kommentera
Kategori: Resa under föräldraledigheten, Skidresor

Matkassarna flyttar till fjällen

2013-12-10 16:00 Kommentera
Kategori: Skidresor, Sverige

matkasse.jpg
Foto: Thinkstock

Jag är ett stort fan av konceptet med matkassar – alltså sådana som man får levererade hem till dörren, med ingredienser och färdiga recept. I min familj har vi hittills provat både Middagsfrid, Matkomfort och några olika varianter av Linas matkasse.

För oss har det underlättat vardagen rejält. Nu upptäckte jag just att det går att förbeställa denna typ av matkassar upp till flera av skidorterna i svenska fjällen.

ICA lanserar matkassar i samarbete med Skistar i Sälen, Åre och Vemdalen. Sedan tidigare finns företaget Fjällkassen som levererar till Funäsdalen, Vemdalen, Åre och Idre.

Att semestra i svenska fjällen är ofta vansinnigt dyrt. Så redan från början är en fjällsemester en rejäl ekonomisk satsning för många familjer. Och fjällkassarna är inte precis billiga – exempelvis Fjällkassens rätter kostar mellan 87 och 198 kronor per person.

Men har man råd så kan man verkligen underlätta för sig. Man slipper detaljplanera middagarna och slipper storhandlingen med hungriga barn i släptåg – direkt när man kommer fram.

Känner ni till flera företag som levererar matkassar i fjällen? Kanske har ni rentav testat något av dem? Kommentera här!

2013-12-10 16:00 Kommentera
Kategori: Skidresor, Sverige

Hellre Valle än Sean Banan

2013-12-02 11:07 Kommentera
Kategori: Skidresor, Sverige

Har du träffat snögubben Valle? Kanske är du ett hängivet fan redan som dansat till "Vi älskar snö" och "Kom nu kör vi" (stamp stamp)?

I så fall har du nog träffat honom i Lindvallen. Men maskoten Valle ska från och med nu i vinter finnas på alla Skistars resmål i Sälen, Åre, Vemdalen, Hemsedal och Trysil. Förutom att barnen ska kunna krama honom i skidbacken och träffa honom i afterskin, så finns han som grafisk symbol och som docka. Skistar som driver skidanläggningarna satsar samtidigt på show, allsång, barnpassning, snölekland och annat.

Skistar testade först barnkonceptet med Valle i familevänliga Lindvallen. Eftersom det slog väl ut så utökar man nu till fler orter.

Det är något med människostora gosedjur som är kul. Bamseklubben. Lollo och Bernie. Det funkar helt enkelt. De där lurviga figurerna blir lite som rockstjärnor för barnen, som snällt står i kö för att få krama.

Flera månader efter att vi kom hem från en resa med Ving, där Lollo och Bernie fanns på hotellet, så nynnade barnen på deras signaturmelodi. Jag kan den utantill. Det bara blev så! Sjukt smart PR.

Den som har skapat Vallekonceptet är det Stockholmsbaserade företaget True Stories.

– Alla våra koncept bygger på storytelling. Det innebär att vi bygger upp en hel värld av berättelser som barnen kan leva sig in i, säger Fredrik Magnusson, vd på True Stories.

Är det svaret på frågan varför det funkar – att man appellerar till sagans värld. Spelar ingen roll. Det är kul, och barnen älskar det.

Och förresten: Hellre Valle än Sean Banan. Han är rätt kul han med, men han svär.

2013-12-02 11:07 Kommentera
Kategori: Skidresor, Sverige

Anonym 283429936

Frilansjournalist och trogen Vagabondmedarbetare. Mamma till Anton, 4 år, och Alice, 2 år. Jag trivs som bäst när barnen är med på resan och vill visa dem världen. Vi har seglat i Grekland, flugit mellan öar i Karibien, vandrat på Mallorca, bilat Lanzarote runt och mycket mer. Jag vurmar dessutom för ett ansvarsfullt resande, och vill bidra till att världen ska vinna på vårt resande – inte tvärtom.

Webbfrågan

  • Hur tränar du helst under resan?

Vagabonds nyhetsbrev

Över 20 000 läsare! Vagabonds nyhetsbrev är gratis och kommer till dig en gång i veckan. Du kan när som helst avsluta din prenumeration.

Denna sajt drivs av Egmont Publishing Digital AB, som är en del av Egmont Publishing AB. Egmont Publishing publicerar ett hundratal tidningar och webbplatser, däribland Hemmets Journal, Hus & Hem, Icakuriren, Vagabond, Kalle Anka och Bamse. Vi har även en omfattande verksamhet inom böcker, spel, aktivitetsprodukter och event, samt är snabbt växande inom e-handel och digitala marknadsföringstjänster. Egmont Publishing är en del av den nordiska mediekoncernen och stiftelsen Egmont som varje år delar ut mer än 120 miljoner kronor för att hjälpa utsatta barn och ungdomar. Läs mer på www.egmontpublishing.se/.

Egmont Publishing Digital, Pyramidvägen 7, 16991 Solna, Tel: 08-692 01 00, Orgnr: 556647-1842