Resa med barn-bloggen

2 000 mil med tält på taket

2014-02-21 10:30 Kommentera
Kategori: Bila med barn, Långluff, Resa under föräldraledigheten

fam_lasson1.jpg
Familjen Lasson har picknick i Armenien.

Nu ska ni få läsa om den äventyrligaste familj jag någonsin har pratat med. Martin och Louise Lasson satte ett tält på taket på sin terränggående bil och drog iväg. Med två små barn körde de 2 000 mil genom Ryssland, Georgien, Armenien, Turkiet och Marocko. Nu, sex månader senare, är de hemma igen.

De har landat pladask i vardagen i Stockholm – med inskolning på dagis och jobb. Redan nu drömmer de om nästa långresa.
– Man får så mycket nya intryck när man reser. Det är svårt att få en så omväxlande tillvaro hemma, säger Martin.

Han och Louise är resvana sedan tidigare och tvekade aldrig att ge sig ut på okända vägar med små barn. När de fick sitt första, Seth som snart blir 4 år, sålde de sin motorcykel och ersatte den med en bil av jeep-modell. Under föräldraledigheten gav de sig iväg på en längre tur genom Östeuropa, Turkiet och ned till Medelhavet.

När dottern Isis kom började de genast planera för nästa färd. Den kom att vara i sex månader och familjen reste österut. Med färja till Riga, vidare in i Ryssland där de stannade en hel månad, så länge som visumet tillät.

De körde söderut till Volgadeltat vid Kaspiska havet. Gjorde stopp i små byar, körde längs slingriga bergsvägar och tältade i fantastiska landskap. De fann sin väg över Kaukasus, genom östra Turkiet, Grekland och Italien. Tog så båten till Marocko – ett favoritland som de har återkommit till många gånger – innan de styrde kosan hemåt.

fam_lasson3.jpg
En specialombyggd Nissan Patrol med ett tält på taket – så klarar man de flesta väglag och har alltid sovplatsen med sig.

Familjen har en Nissan Patrol, som klarar svåra vägar och offroad. På taket har familjen monterat fast ett Overzone-tält, som är enkelt att resa när det är sovdags. På det sättet har de alltid en trygg sovplats med sig.
– Det är perfekt att komma upp lite från marken, man slipper insekter och andra djur – och sand, säger Martin.
Maten förvarar de i ett kompressorkylskåp som drivs på 12-volt, och maten lagar de på två primuskök, placerade i bakluckan på bilen.

Både Martin och Louise jobbar som designer – hon på HM och han i egen firma, framför allt med smyckesdesign. Martins jobb ger en viss flexibilitet. Dessutom har familjen använt föräldradagar till att resa, och hyrt ut sin bostad för att ha råd.
– Det ger så mycket att vara ute och se världen. Vi har verkligen prioriterat det.

De länder som familjen har valt har generellt en låg prisnivå. Martin påpekar också att det är betydligt billigare att bo i tält än att bo på hotell.
– Men vi tog in på hotell ungefär en natt av fem. Boendestandarden var generellt sett okej, men någon gång fick vi tacka nej till boende och leta vidare. Främst för Isis skull, hon är så liten och då har man lite högre krav på att boendet ska vara säkert och hyfsat rent.

fam_lasson4.jpg
Klimatet varierade under resan vilket ställde lite krav på packningen. Seth kastar snöboll vid Mt Elbrus, Ryssland.

Familjen gillar att färdas på vägarna, och se hur landskapet förändras. Martin Lasson gillar dessutom otrampad mark. Han vill undvika platser där turismen har etablerat sig alltför mycket.
– Man blir varnad för allting. Men är man lite lyhörd så kan man undvika faror. Och har man egen bil så är det ju bara att fara vidare om en plats inte känns välkomnande, säger han.
Generellt sett blev de mycket väl bemötta längs vägen, och inga större missöden drabbade dem.

fam_lasson2.jpg
På Plage Blanche i Marocko var det inte direkt folktätt.

En av resans höjdpunkter var då de firade jul på Plage Blanche i Marocko, där sanddynerna sträcker sig invid Atlanten. Här fanns en lång strand med mängder av märkliga fynd – sköldpaddsskelett och fina snäckor. Här stannade familjen i fyra dagar, och hade stranden till stor del för sig själva.

fam_lasson5.jpg
Seth bestiger sanddyner i Marocko.

Några tips till packlistan
· Ordentligt reseapotek och mycket handsprit!
· Vi har en satellittelefon. Det finns ju en risk att bilen går sönder och man blir fast någonstans. Med satellittelefon kan man ringa var man än befinner sig. Vi köpte vår på blocket för 3500kr, fylls på med kontantkort.
· Pannlampor till alla, även barn under ett år.
· En hopfällbar barnstol, barnstol är väldigt sällsynt i många länder
· iPad el liknande med film o spel
· För oss har insektsburk och håv varit bra, insekter finns överallt och är spännande att leta efter.
· Angående barnmat: Köp på dig ett litet lager där det finns, eftersom det kan vara svårt att få tag på i många länder eller bara tillgängligt i större städer.

Restips till familjen som vill förverkliga drömmen om långresan
· Res långsamt, det blir inte bra om man ska skynda med barn.
· Reser man länge så ska man gärna stanna några dagar på samma plats då och då, och ta en sorts semester i semestern.
· Vi föredrar att bo i tält med barn framför hotell, barnen blir lugnare av att bo i samma "hus" varje natt. Dessutom är det jobbigt att barnsäkra varje hotellrum, det är ju oftast inte samma säkerhet som i Sverige. Vi har bott på hotell där balkongräcke saknats och lösa sladdar stack ut från väggen.
· Försök också att planera så att ni anpassar resan efter klimatet – inte för varmt och inte för kallt.


Se familjens egna bilder från resan på instagram: expeditionlasson.

2014-02-21 10:30 Kommentera
Kategori: Bila med barn, Långluff, Resa under föräldraledigheten

10 lekar på resan

2013-10-21 14:46 Kommentera
Kategori: Bila med barn, Flyg

billekar.jpg
Såhär kul blir det att åka bil om man hittar på roliga lekar. Eller? Foto: Thinkstock

Ändlösa timmar i bilen. En flygplansresa som aldrig tar slut. Vad gör man när det krisar? Hittar på en lek såklart. Här är tio klassiker. Vissa av dessa lekarna är för lite äldre barn – andra passar de mindre.

1. Sjunga i kanon – bör undvikas i offentliga miljöer om ni inte råkar heta familjen von Trapp. Men i bilen går det bra oavsett. Eller strunta i det där med kanon förresten. Sjung vad som helst, och gör rörelser till.

2. Bilhistorier. Hitta på sagor om dem som passerar. Vad heter de som åker i bilen och vart ska de?

3. Lyssna efter ord på radion. Välj ett var och skrika till så snart just detta ord sägs eller sjungs. Eller leta efter det ordet på skyltar som ni passerar.

4. Bilarnas nummerplåtar. Den klassiska leken att göra ord av bokstäverna har ni förstås redan provat. Man kan också räkna ihop siffrorna. Den som är snabbast på huvudräkning vinner. Vill man göra reglerna mer komplicerade så kan man ta varannan bil, och ha som mål att komma närmast siffran 21.

5. Välj en färg var. Kolla sedan alla bilar ni möter, och räkna hur många av varje färg som dyker upp i mötande körfält. Ett hett tips: vitt brukar vinna. Gillar man bilmärken kan man ta varsitt bilmärke (själv ser jag inte skillnad på dem).

6. Sten-sax-påse. Behöver ingen närmare presentation.

7. Vem är bäst på geografi? Säg ett land – i vilken världsdel ligger det? Säg en stad – vilket land? Turas om att hitta på och att svara.

8. Kartklotter. Låt barnen få rita ut på en karta vart ni ska. Särskilt roligt är det att få gå loss med tusch på en papperskarta.

9. Ett skepp kommer lastat. Den ena väljer en bokstav, den andra hittar på ett ord som börjar på den bokstaven.

10. Kaninerna. Den här tar jag alltid till när det börjar krisa rejält. Mina händer blir två kaniner (ni vet som skuggfigurer) som ska göra olika saker. Barnen får bestämma vad. Oftast äter de en massa godis och bullar och sen brukar de somna. Den funkar nog bara på mindre barn…

Har du några flera bra tips på lekar för resan? Kommentera här nedanför!

2013-10-21 14:46 Kommentera
Kategori: Bila med barn, Flyg

Med hyrbil runt Lanzarote

2013-02-05 13:57 Kommentera
Kategori: Bila med barn, Resmål

Det är lätt att bli bekväm och stanna vid poolen.

Men just på Lanzarote kan jag verkligen rekommendera att hyra bil. För egen motor kan du då upptäcka en hel värld av slingrande bergsvägar, otämjda vulkanlandskap och böljande vindistrikt.

På den här reportageresan hade jag maken och Anton som då var drygt ett år med mig. Vi körde de långa sträckorna när han sov.

Läs mitt reportage och guide:
http://www.vagabond.se/artiklar/resmal/20130204/l
anzarote-hitta-guldkornen-med-hyrbil

2013-02-05 13:57 Kommentera
Kategori: Bila med barn, Resmål

Anonym 283429936

Frilansjournalist och trogen Vagabondmedarbetare. Mamma till Anton, 4 år, och Alice, 2 år. Jag trivs som bäst när barnen är med på resan och vill visa dem världen. Vi har seglat i Grekland, flugit mellan öar i Karibien, vandrat på Mallorca, bilat Lanzarote runt och mycket mer. Jag vurmar dessutom för ett ansvarsfullt resande, och vill bidra till att världen ska vinna på vårt resande – inte tvärtom.

Webbfrågan

  • Hur tränar du helst under resan?

Vagabonds nyhetsbrev

Över 20 000 läsare! Vagabonds nyhetsbrev är gratis och kommer till dig en gång i veckan. Du kan när som helst avsluta din prenumeration.

Denna sajt drivs av Egmont Publishing Digital AB, som är en del av Egmont Publishing AB. Egmont Publishing publicerar ett hundratal tidningar och webbplatser, däribland Hemmets Journal, Hus & Hem, Icakuriren, Vagabond, Kalle Anka och Bamse. Vi har även en omfattande verksamhet inom böcker, spel, aktivitetsprodukter och event, samt är snabbt växande inom e-handel och digitala marknadsföringstjänster. Egmont Publishing är en del av den nordiska mediekoncernen och stiftelsen Egmont som varje år delar ut mer än 120 miljoner kronor för att hjälpa utsatta barn och ungdomar. Läs mer på www.egmontpublishing.se/.

Egmont Publishing Digital, Pyramidvägen 7, 16991 Solna, Tel: 08-692 01 00, Orgnr: 556647-1842