Resa med barn-bloggen

2 000 mil med tält på taket

2014-02-21 10:30 Kommentera
Kategori: Bila med barn, Långluff, Resa under föräldraledigheten

fam_lasson1.jpg
Familjen Lasson har picknick i Armenien.

Nu ska ni få läsa om den äventyrligaste familj jag någonsin har pratat med. Martin och Louise Lasson satte ett tält på taket på sin terränggående bil och drog iväg. Med två små barn körde de 2 000 mil genom Ryssland, Georgien, Armenien, Turkiet och Marocko. Nu, sex månader senare, är de hemma igen.

De har landat pladask i vardagen i Stockholm – med inskolning på dagis och jobb. Redan nu drömmer de om nästa långresa.
– Man får så mycket nya intryck när man reser. Det är svårt att få en så omväxlande tillvaro hemma, säger Martin.

Han och Louise är resvana sedan tidigare och tvekade aldrig att ge sig ut på okända vägar med små barn. När de fick sitt första, Seth som snart blir 4 år, sålde de sin motorcykel och ersatte den med en bil av jeep-modell. Under föräldraledigheten gav de sig iväg på en längre tur genom Östeuropa, Turkiet och ned till Medelhavet.

När dottern Isis kom började de genast planera för nästa färd. Den kom att vara i sex månader och familjen reste österut. Med färja till Riga, vidare in i Ryssland där de stannade en hel månad, så länge som visumet tillät.

De körde söderut till Volgadeltat vid Kaspiska havet. Gjorde stopp i små byar, körde längs slingriga bergsvägar och tältade i fantastiska landskap. De fann sin väg över Kaukasus, genom östra Turkiet, Grekland och Italien. Tog så båten till Marocko – ett favoritland som de har återkommit till många gånger – innan de styrde kosan hemåt.

fam_lasson3.jpg
En specialombyggd Nissan Patrol med ett tält på taket – så klarar man de flesta väglag och har alltid sovplatsen med sig.

Familjen har en Nissan Patrol, som klarar svåra vägar och offroad. På taket har familjen monterat fast ett Overzone-tält, som är enkelt att resa när det är sovdags. På det sättet har de alltid en trygg sovplats med sig.
– Det är perfekt att komma upp lite från marken, man slipper insekter och andra djur – och sand, säger Martin.
Maten förvarar de i ett kompressorkylskåp som drivs på 12-volt, och maten lagar de på två primuskök, placerade i bakluckan på bilen.

Både Martin och Louise jobbar som designer – hon på HM och han i egen firma, framför allt med smyckesdesign. Martins jobb ger en viss flexibilitet. Dessutom har familjen använt föräldradagar till att resa, och hyrt ut sin bostad för att ha råd.
– Det ger så mycket att vara ute och se världen. Vi har verkligen prioriterat det.

De länder som familjen har valt har generellt en låg prisnivå. Martin påpekar också att det är betydligt billigare att bo i tält än att bo på hotell.
– Men vi tog in på hotell ungefär en natt av fem. Boendestandarden var generellt sett okej, men någon gång fick vi tacka nej till boende och leta vidare. Främst för Isis skull, hon är så liten och då har man lite högre krav på att boendet ska vara säkert och hyfsat rent.

fam_lasson4.jpg
Klimatet varierade under resan vilket ställde lite krav på packningen. Seth kastar snöboll vid Mt Elbrus, Ryssland.

Familjen gillar att färdas på vägarna, och se hur landskapet förändras. Martin Lasson gillar dessutom otrampad mark. Han vill undvika platser där turismen har etablerat sig alltför mycket.
– Man blir varnad för allting. Men är man lite lyhörd så kan man undvika faror. Och har man egen bil så är det ju bara att fara vidare om en plats inte känns välkomnande, säger han.
Generellt sett blev de mycket väl bemötta längs vägen, och inga större missöden drabbade dem.

fam_lasson2.jpg
På Plage Blanche i Marocko var det inte direkt folktätt.

En av resans höjdpunkter var då de firade jul på Plage Blanche i Marocko, där sanddynerna sträcker sig invid Atlanten. Här fanns en lång strand med mängder av märkliga fynd – sköldpaddsskelett och fina snäckor. Här stannade familjen i fyra dagar, och hade stranden till stor del för sig själva.

fam_lasson5.jpg
Seth bestiger sanddyner i Marocko.

Några tips till packlistan
· Ordentligt reseapotek och mycket handsprit!
· Vi har en satellittelefon. Det finns ju en risk att bilen går sönder och man blir fast någonstans. Med satellittelefon kan man ringa var man än befinner sig. Vi köpte vår på blocket för 3500kr, fylls på med kontantkort.
· Pannlampor till alla, även barn under ett år.
· En hopfällbar barnstol, barnstol är väldigt sällsynt i många länder
· iPad el liknande med film o spel
· För oss har insektsburk och håv varit bra, insekter finns överallt och är spännande att leta efter.
· Angående barnmat: Köp på dig ett litet lager där det finns, eftersom det kan vara svårt att få tag på i många länder eller bara tillgängligt i större städer.

Restips till familjen som vill förverkliga drömmen om långresan
· Res långsamt, det blir inte bra om man ska skynda med barn.
· Reser man länge så ska man gärna stanna några dagar på samma plats då och då, och ta en sorts semester i semestern.
· Vi föredrar att bo i tält med barn framför hotell, barnen blir lugnare av att bo i samma "hus" varje natt. Dessutom är det jobbigt att barnsäkra varje hotellrum, det är ju oftast inte samma säkerhet som i Sverige. Vi har bott på hotell där balkongräcke saknats och lösa sladdar stack ut från väggen.
· Försök också att planera så att ni anpassar resan efter klimatet – inte för varmt och inte för kallt.


Se familjens egna bilder från resan på instagram: expeditionlasson.

2014-02-21 10:30 Kommentera
Kategori: Bila med barn, Långluff, Resa under föräldraledigheten

Tips till familjen som vill Asienluffa

2014-02-18 08:30 Kommentera
Kategori: Långluff, Packning, Prylar

fam_thunberg2.jpg
Resvana familjen Thunberg – Ida och Patrik med barnen Milo och Jack vid vulkanen, vid Lake Batur på Bali.

Läste ni mitt blogginlägg om familjen Thunberg, som varit i Thailand fem gånger på fem år? Just nu är de ute på långluff i Sydostasien och borta i drygt sex månader. Läs intervjun med Ida Thunberg här.

Här kommer familjen Thunbergs bästa tips för långresa med barn:

• Planeringen. Hur viktigt som helst. Köp guideböcker, läs resereportage, kolla kartor och googla på hotell. Det kan låta charmigt att bara resa runt och ta dagen som den kommer och förflytta sig på måfå, men det är inget jag rekommenderar på en långluff med barn.

•...sen kan man förstås avvika från sin planering om det dyker upp sånt man verkligen vill se eller göra längs vägen, men att ha en bra bas och vara påläst om alltifrån klimat till städers och platsers karaktär tycker jag är ovärderligt.

• Ta inte med för mycket saker och kläder! Lämna in på tvätt och köp istället nytt emellanåt, det är roligare. Leksaker kommer också locka längs vägen, så det kan vara smartare att fylla på då.

• Barn måste inte bara göra "barnaktiviteter". Tempel, naturupplevelser och storstäder kan bli jättespännande även för barn. Mycket handlar om att göra utflykterna till äventyr, även om de inte går till nöjesfält eller lekparker.

• Föräldrarnas inställning! Kanske det viktigaste av allt. Är det jättejobbigt att långflyga eller att åka nattåg i en liten kupé? Eller är det ett häftigt äventyr? Vi föräldrar lägger ribban genom vårt sätt att vara och berätta om vad som väntar.

2014-02-18 08:30 Kommentera
Kategori: Långluff, Packning, Prylar

Fem Thailandsresor på fem år

2014-02-16 14:19 Kommentera
Kategori: Långluff

fam_thunberg1.jpg
Familjen Thunberg har luffat runt i Thailand många gånger.

Nu har jag hittat ännu en äventyrlig familj – som är ute på långluff i Sydostasien. Ida och Patrik Thunberg reser tillsammans med barnen Milo, 5,5 år, och Jack, 4 år. Och det är inte första gången de är i Sydostasien. Fem långresor dit har det blivit sedan Milo kom. Och det är framför allt Thailand som lockat.

– Vi reste till Thailand med Milo första gången när han var åtta månader gammal, då luffade vi runt i två månader. Han har sedan dess varit där fem gånger, alla gånger lite längre "luffar", och lillebror har varit med fyra av de gångerna, säger Ida Thunberg.

Hon jobbar som frilansjournalist, och finansierar en del av resan genom att hon skriver artiklar och resereportage om familjens upplevelser.
Ida har dessutom skrivit en bok om att resa med barn i Thailand, så hon är verkligen expert på ämnet.

Varför skrev du en bok om att resa med barn i Thailand?

– För att jag ville dela med mig av en del av våra erfarenheter. Vi har rest runt otroligt mycket med barnen i landet, vi har säkert bott på ett tjugotal öar och rest med alla olika färdsätt. De har varit alltifrån bebisar till nu – 4 och 5 år. Vi har själva letat blöjor, barnmat, funderat över barnstolar och barnvagnar, och vilka resmål som passar. Även om man har rest mycket själv innan man fick barn så väcks ju nya frågeställningar när man reser som förälder.

Varför har ni återkommit så många gånger till Thailand?

– Det är ett enkelt land att resa i. Vår erfarenhet är att allting alltid löser sig, det stämmer verkligen att folket är vänliga och barnkära. I och med att ö-världen är så stor så finns det många olika platser att upptäcka utan att man behöver byta land. Det är bra sjukvård, om man skulle behöva det, och det är billigt att leva. Och varmt, såklart.

Just nu är familjen ute på en 6,5 månad lång resa. De har bland annat hunnit med att hyra lägenhet i Hongkong, bott på en organisk farm på Bali, hängt i Singapore, varit på Legoland, åkt nattbuss genom Malaysia och njutit på Thailands öar.

– Nu är vi i Vietnam, där vi började i Hanoi för att sen ta oss vidare med nattåg och nattbuss söderut i landet. I Hoi An hyrde vi en lägenhet och firade vietnamesiska nyåret, och nu väntar Ho Chi Minh-staden och båtutflykter på Mekongfloden innan vi avslutar i Kambodja och Laos.

Ni kan följa familjen Thunbergs resa på Idas blogg:
blogg.attresamedbarn.se

thunberg_cykelaventyr.jpg
Milo och Patrik på cykeläventyr på Bali.


Ida Thunbergs bästa tips till barnfamiljen som vill till Thailand

• Ha koll på kartan om ni ska ö-luffa, så att ni tar öarna i rätt ordning och slipper att resa fram och tillbaka i onödan. Transporter tar tid i Thailand.
• Planering! Om ni ska till en stor ö, till exempel, så kan stränderna/orterna har väldigt olika karaktär. Så var på det klara med var på ön ni bokar in er och vad ni kan förvänta er av platsen.
• Det finns bra blöjor att köpa (Mamy Poko är ett bra märke) så släpa inte på för mycket hemifrån.
• Solen är stark! Jag rekommenderar verkligen långärmade och långbenta solskyddsdräkter.
• En utflykt som brukar älskas av både vuxna och barn är att hyra en egen långsvansbåt med chaufför. Går att göra på de flesta öar, och blir en härlig dagstur för några hundralappar.

2014-02-16 14:19 Kommentera
Kategori: Långluff

Packlista för långluff

2014-02-03 08:18 Kommentera
Kategori: Långluff, Packning, Resa under föräldraledigheten

caroline1.jpg
Familjen Halvardsson tvekade aldrig att ge sig iväg på långluff med två små barn.

Läste du om äventyrliga familjen Halvardsson som passade på att resa under föräldraledigheten? Förra året var de på långluff under tre månader i Australien och Asien. Mamma Caroline, pappa Jens och barnen Astrid och Majken.

Läs om familjens upplevelser här:
Långluff under föräldraledigheten

Många stopp kräver en ultimat packning, därför är det ju toppen att Caroline delar med sig av sina bästa packningstips. Håll tillgodo!

Packningstips för långluff med små barn:

· Blöjor och våtservetter för ca 14 dagar, brukar räcka för att nå en större affär med kända märken.
· Extra nappar, gärna i nappband.
· Nappflaska med extra napp.
· Doppvärmare, tar liten plats perfekt för att värma vatten till välling och gröt.
· Så mycket välling och grötpulver som möjligt, finns oftast inte att få tag på.
· För barn under 1år som inte bör äta salt, några Smothies/mat i mjukförpackning, bra om det krisar med mat eller barnet blir sjukt.
· Stort reseapotek. Särskilt nässprej, finns inte lika effektivt i andra länder. Även bra vid flygningar för trycket på de små öronen.
· I Australien hittade vi kylhalsband som numera följer med överallt och håller barnen lite kallare.
· Babybjörn och/eller ringsjal, beroende på barnets storlek.
· Några få men användbara leksaker som kritor, spadar och små böcker.
· Solskydd som solkläder, solhatt, solglasögon och solkräm.
· Eftersom barn inte bör använda myggspray, klädesplagg med långa ärmar och ben mot myggorna på kvällen.
· Myggnät för dubbelsäng.
· Solskyddsfilt, bra som badhanduk och skydd för solen.
· Flytväst om man räknar med båtresor, finns aldrig till små barn. Går att packa utanpå ryggsäcken.
· Åksjukearmband för oss med åksjuka barn, finns på apoteken. Packar alltid en rulle frys/spypåsar också.
· Eftersom vi alltid reser utan telefon och dator, kan en iPod med lite spel och film vara bra att ha när det blir långa väntetider.
· Kombinerat brand- och inbrottslarm.
· Resetvättmedel för varmt och kallt vatten.
· Pannlampa till alla, finns många ställen som inte har elektricitet på kvällarna.
· Utflyktsväska som kan packas ihop. Vet aldrig när en extra väska behövs.
· Extra passfoton till eventuella visum.
· Flera olika bankkort, ibland fungerar inte en sort och då är det bra med en annan modell. Även bra om något skulle bli stulet. Vi använder även flera konton och internetbanken.


Har du något att tillägga? Kommentera!

Och så är det upplopp i tävlingen om Sveriges bästa reseblogg. Gillar ni det jag skriver så rösta gärna på mig. Tack!

Travel Blog Awards 2013!
Utgifterna under resan blir mindre om du bokar billiga hotell Malmö!

2014-02-03 08:18 Kommentera
Kategori: Långluff, Packning, Resa under föräldraledigheten

Långluff under föräldraledigheten

2014-01-31 09:13 Kommentera
Kategori: Hälsa, Långluff, Resa under föräldraledigheten, Resmål

halvardssons2.jpg
Caroline Halvardsson med barnen Majken och Astrid.

Att resa under föräldraledigheten blir allt mer populärt. Det märks inte minst hos vaccinationsmottagningarna och BVC som får allt fler frågor om vilka vaccinationer som bebisen bör ha med sig ut i världen.

I min jakt på extra äventyrliga familjer har jag hittat Caroline och Jens Halvardsson, som har passat på att resa långt och länge under föräldraledigheten.

De har två barn, Majken, snart 2, och Astrid, som nu är 5,5 år. Första resan med barn gjorde de över årsskiftet 2008–2009, när äldsta dottern Astrid var sex månader.

– Vi bestämde oss för att ha en månads kvalitetstid i Guatemala och Honduras. Det gick jättebra, lite långsammare tempo än vanligt men det behöver absolut inte vara något dåligt. Vi hann med både att bestiga vulkaner, besöka Mayatempel och dyka. Utöver det hade vi en mysig månad tillsammans hela familjen.

När de fick sin andra dotter Majken ville de återigen ge sig ut. De passade på innan Caroline skulle börja jobba, och Jens just hade slutat. I början av 2013 luffade de runt i Asien och Australien i tre månader.

– För oss är resandet ett sätt att möta andra kulturer, att bredda världsbilden och att få tid umgås, säger Caroline Halvardsson.

halvardssons3.jpg
Astrid och Majken i Australien.

De hälsade först på Jens syster som är bosatt i Sydney. Sedan följde en roadtrip i barnens takt, med Perth som utgångspunkt. De flög vidare till Bali och ön Gili Air som ligger nära Lombok. Där tillbringade de tolv dagar med ren semester, sol, bad, god mat och dykning.

Där inträffade tyvärr också resans enda missöde. Majken fick hög feber som varade i flera dagar. Familjen uppsökte läkare, fick penicillin för säkerhets skull om det skulle vara öroninflammation. Men framför allt fick de rådet att stanna inomhus och undvika luftkonditioneringen.

– Då blev hon bättre. Kanske var det värmen i kombination med den fuktiga luften, och de stora temperaturväxlingarna som gjorde att hon fick feber. Läkaren trodde det, säger Caroline.

När Majken väl var frisk åkte de till Bangkok och vidare mot Burma – där de blev väl mottagna.
– Barnen blev en huvudattraktion. De fick mycket uppmärksamhet och vi kände oss väldigt välkomna.

De avslutade sin resa med tre veckor på Perhentianöarna på Malaysias östkust.

Carolines och Jens äldsta dotter börjar snart sexårsverksamheten. Nu har de storslagna planer på en ny resa.

– Vi borde passa på att åka innan hon omfattas av skolplikten. I sexårsverksamheten kan barnen vara borta ett litet tag, men i första klass måste ju barnen delta i undervisningen.

Halvardsson4.jpg
Familjen Halvardsson tillbringade flera veckor Burma. De hann också med en längre vistelse i Malaysia där de snorklade och dök.

Så förverkligar du resedrömmarna under föräldraledigheten
– Carolines och Jens tips:

1. Planera ekonomin. Se över om just din familj kan kombinera semester med föräldraledighet. Eller har ni tänkt att den ena ska vara tjänstledig? Är man ett par som vill resa samtidigt med barnen kan man ta så kallade dubbeldagar, alltså att båda vårdnadshavarna tar ut föräldraledigt samtidigt. Men bara 30 stycken under barnets första år.

2. Planera vaccinationerna. Se till att bebisen åtminstone har fått några av de grundläggande vaccinationerna hos BVC. Vänta därför gärna med en mer äventyrlig resa åtminstone till bebisen är över sex månader.

3. Amma gärna om du kan/vill. Det är ett praktiskt sätt att servera maten i hygienisk förpackning. Särskilt bra om den lilla blir sjuk och matlusten sviker, eller vid risk för vätskebrist.

4. Planera restiden.
Att ta med sig föräldrapenningen utomlands går bra, både inom och utanför EU – men bara i sex månader. Är vistelsen planerad att sträcka sig längre än sex månader upphör rätten till barnbidrag från Sverige redan vid utresan.

5. Res innan barnen omfattas av skolplikten! Passa på att göra långresan innan närvaron i skolan blir obligatorisk.

Travel Blog Awards 2014!
Få tips och idéer kring din resa - läs våra fina reseguider!

2014-01-31 09:13 Kommentera
Kategori: Hälsa, Långluff, Resa under föräldraledigheten, Resmål

Anonym 283429936

Frilansjournalist och trogen Vagabondmedarbetare. Mamma till Anton, 4 år, och Alice, 2 år. Jag trivs som bäst när barnen är med på resan och vill visa dem världen. Vi har seglat i Grekland, flugit mellan öar i Karibien, vandrat på Mallorca, bilat Lanzarote runt och mycket mer. Jag vurmar dessutom för ett ansvarsfullt resande, och vill bidra till att världen ska vinna på vårt resande – inte tvärtom.

Webbfrågan

  • Hur tränar du helst under resan?

Vagabonds nyhetsbrev

Över 20 000 läsare! Vagabonds nyhetsbrev är gratis och kommer till dig en gång i veckan. Du kan när som helst avsluta din prenumeration.

Denna sajt drivs av Egmont Publishing Digital AB, som är en del av Egmont Publishing AB. Egmont Publishing publicerar ett hundratal tidningar och webbplatser, däribland Hemmets Journal, Hus & Hem, Icakuriren, Vagabond, Kalle Anka och Bamse. Vi har även en omfattande verksamhet inom böcker, spel, aktivitetsprodukter och event, samt är snabbt växande inom e-handel och digitala marknadsföringstjänster. Egmont Publishing är en del av den nordiska mediekoncernen och stiftelsen Egmont som varje år delar ut mer än 120 miljoner kronor för att hjälpa utsatta barn och ungdomar. Läs mer på www.egmontpublishing.se/.

Egmont Publishing Digital, Pyramidvägen 7, 16991 Solna, Tel: 08-692 01 00, Orgnr: 556647-1842