Resa med barn-bloggen

Barnklubb – nu hos typ alla

2014-03-05 09:28 2 kommentarer
Kategori: Charterresor

charterpool.jpg
Foto: Thinkstock

Sist ut? Nu meddelar charterarrangören Apollo att man startar barnklubb i egen regi. För att hålla isär alla lurviga jättestora gosedjur så har alltså Fritidsresor valt Bamse som maskot, och Ving har Lollo och Bernie.
Apollos maskotar ska heta Polly och Mino.

Aktiviteterna i Apollos barnklubb är öppna för barn mellan 4 och 11 år, och den kostar 495 kronor per vecka. Man anmäler barnet redan när man bokar resan.

På den punkten har arrangörerna valt lite olika upplägg. Hos Ving betalar man för varje separat aktivitet (ofta 2 timmar på förmiddagen) och man kan boka bara någon timme innan den börjar. Fritidsresor däremot vill att man bokar barnklubben redan innan man reser och betalar för hela veckan. Där är det vanligtvis aktiviteter fem dagar i rad, ett par timmar varje gång.

Sajten Barnsemester har gjort en bra jämförelse mellan de olika arrangörernas upplägg.

Till saken hör att många charterhotell har egna barnaktiviteter. Så i Apollos utbud har det även tidigare funnits hotell med barnklubbar – med de är vanligtvis på tyska eller engelska. Det som är nytt är alltså att Apollo startar barnklubb i egen regi, med skandinavisktalande personal.

Apollos barnklubb lanseras på två populära familjehotell – Mythos Bech på Rhodos och Kava Side i Turkiet. Jag antar att det blir fler nästa sommar om satsningen slår väl ut.

2014-03-05 09:28 2 kommentarer
Kategori: Charterresor

Simskola i värmen

2014-02-06 09:28 Kommentera
Kategori: Charterresor, Resmål

simskola.jpg
Foto: Ving

Simskola brukar vara en kylig upplevelse, särskilt om den sker utomhus i Sverige. Min lillebror gick simskola i Fjällbacka på västkusten, bland maneter och krabbor. Jag minns fortfarande den där lilla huttrande kroppen och de blå läpparna. Vilken vansinnig idé!

Själv lärde jag mig simma i den lokala simhallen. Även det en extremt kylig erfarenhet. Mitt starkaste minne är att jag frös extremt mycket varje gång.

Men simskola på solsemestern är förstås en förträfflig idé. Det gäller bara att pricka in en solig vecka!

Fritidsresor har i många år haft simskola på sina Blue village-hotell vid Medelhavet. Nu meddelar researrangören Ving att de ska ha simskola på ett antal utvalda familjehotell under juni–augusti. Simskolan är vid fem tillfällen per vecka, kostar från 595 kronor och är för barn från fyra år. Det finns också crawlkurser för lite äldre barn och vuxna, samt möjlighet att hyra en privat simlärare.

Även Nazar har erbjudit simskola på familjehotellen, och kallar konceptet Swim A 'hoy.

2014-02-06 09:28 Kommentera
Kategori: Charterresor, Resmål

Zombieföräldrar

2013-09-10 15:48 Kommentera
Kategori: Charterresor, Mallorca

urklipp_dn.jpg
Navid Modiri har sett zombies på Mallorca. Klipp från DN Resor.

Fnissade till för några dagar sedan när jag läste DN. I återkommande "Hej resenär" har de denna gång intervjuat Navid Modiri, musiker och radiojournalist.

Under rubriken Hit åker jag aldrig igen svarar han såhär:

– Alcudia, Mallorca. Charterhelvetet på jorden. Tusentals zombieföräldrar som matar barnmonster med socker, fett och socker.

Hur en zombieförälder ser ut kommer jag nog att märka när vi reser just dit, om några veckor.

Jag kanske rentav BLIR en zombieförälder!

2013-09-10 15:48 Kommentera
Kategori: Charterresor, Mallorca

Hit åker charterbebisarna!

2013-09-04 15:49 1 kommentar
Kategori: Charterresor, Resmål

charterbebisar.jpg
Barnpool på Blue Village-hotell.

Vart reser barnfamiljer med små barn när de väljer charter? Jo, i somras var de på Mallorca och i Turkiet. Nu till vintern åker de till Gran Canaria, Teneriffa och Phuket. Dessa resmål är överlägset populärast bland familjer med barn under två år.

Topplistorna från Ving och Fritidsresor är påfallande lika. Och det bisarra är att jag själv har bidragit till statistiken. I maj var vi i Turkiet. Om några veckor reser jag och familjen till Mallorca.

Båda charterbolagen påpekar att deras egna familjehotell är väldigt populära bland barnfamiljerna. Säkert för att de verkligen är barnanpassade, med alltifrån familjebufféer, barnunderhållning och barnpooler.

Här är topplistorna!

Sommaren 2013 (Fritidsresor):
1. Turkiet
2. Mallorca
3. Cypern
4. Rhodos
5. Kreta

Sommar 2013 (Ving):
1. Mallorca
2. Antalya (Side, Alanya, Antalya osv)
3. Rhodos
4. Cypern
5. Gran Canaria

Vinter 2013/14 (Fritidsresor):
1. Gran Canaria
2. Phuket
3. Teneriffa
4. Krabi
5. Lanzarote

Vinter 2013/14 (Ving):
1. Gran Canaria
2. Teneriffa
3. Turkiet (Antalya) (populärast i oktober och mars som räknas som vintermånader)
4. Phuket
5. Hurghada (räkna med ras nu när alla resor är inställda fram till årsskiftet)

2013-09-04 15:49 1 kommentar
Kategori: Charterresor, Resmål

Magsjukehotellet är nog snart renast i hela Alanya!

2013-07-30 23:51 Kommentera
Kategori: Charterresor, Hälsa

Magsjuka ungar på ett hotell i Turkiet. Vilken mardröm.

Totalt har 42 personer tvingats söka läkarvård efter att ha smittats av magsjukeepidemin på turistorten Alanya. Enligt Fritidsresor är 19 av dem svenskar, och de flesta har bott på ett fyrstjärnigt hotell Blue Village-hotell som heter Pascha Bay. Det är framför allt barn som insjuknat.

På hotellet utreds nu vad som orsakat utbrottet. Man har gjort ett 40-tal tester på mat, vatten och personal, och väntar fortfarande på många provsvar. Dessutom jobbar personalen med att desinficera hela anläggningen.

Nu är frågan om Fritidsresor gör rätt som inte låter oroliga småbarnsföräldrar som ska vistas just på Pascha Bay den närmaste veckan att fritt avboka sina resor. Fritidsresor meddelade nämligen nu på kvällen att normala av- och ombokningsregler gäller.

Frtidsresor skriver att inga fler barn blivit sjuka, att utbrottet verkar ha passerat sin topp, och att de första provsvaren visat sig vara okej, enligt ett pressmeddelande som ni kan läsa här:
http://www.fritidsresor.se/Blandade-Sidor/16771/1
61399/

Logiskt sett är antagligen risken att insjukna liten. Men modershjärtat känner något annat.

Faktum är ju att det fortfarande inte är klart vad som orsakat utbrottet. Och spontant tror jag att Fritidsresor hade vunnit en och annan stilpoäng om man tillåtit fri avbokning ett par dygn framöver.

Sedan återgår förstås ordningen till det normala. För det där hotellet kommer ju snart att vara renare än något annat i hela Alanya!

2013-07-30 23:51 Kommentera
Kategori: Charterresor, Hälsa

Planeringsfascism

2013-06-24 10:19 Kommentera
Kategori: Charterresor

mallorca.jpg
Mallorca. Om ett år kanske jag är här. Eller inte. Foto: Thinkstock.

Vad gör du sommaren 2014?

Jag vet, frågan känns lite orimlig. Vi har knappt hunnit spika vår semesterplanering för den här sommaren och nästa sommar känns lika avlägsen som månen.

Men charterbolagen har förstås kommit långt med planeringen av sitt reseutbud sommaren 2014. Ving har faktiskt redan släppt närmare hälften av nästa sommars charterresor till försäljning.

Till exempel kan en vecka på Mallis med avresa om exakt ett år, 24 juni 2014, bokas redan nu. Boende på fyrstjärnigt Sunwing-hotell i Alcudia för 28 000 kronor för en familj med två barn.

– Vi ser en trend att många kunder vill boka allt tidigare, redan uppemot ett år i förväg. Särskilt de som vill försäkra sig om att få tag i de bästa familjerummen och de som reser i större sällskap, till exempel tre generationer tillsammans. Därför släpper vi resorna till nästa sommar rekordtidigt i år, säger Magdalena Öhrn, informationschef Ving, i ett pressmeddelande.

Fantastiskt för planeringsfascisten. Eller ska jag kanske säga den som är lite mer förutseende än undertecknad?

Men tänk om man skulle råka bli bjuden på bröllop just den veckan som man så omsorgsfullt bokat ett helt år i förväg?

Äsch, lite lagom oförmåga att planera saker långt i förväg är bara bra.

2013-06-24 10:19 Kommentera
Kategori: Charterresor

Anonym 283429936

Frilansjournalist och trogen Vagabondmedarbetare. Mamma till Anton, 4 år, och Alice, 2 år. Jag trivs som bäst när barnen är med på resan och vill visa dem världen. Vi har seglat i Grekland, flugit mellan öar i Karibien, vandrat på Mallorca, bilat Lanzarote runt och mycket mer. Jag vurmar dessutom för ett ansvarsfullt resande, och vill bidra till att världen ska vinna på vårt resande – inte tvärtom.

Webbfrågan

  • Hur tränar du helst under resan?

Vagabonds nyhetsbrev

Över 20 000 läsare! Vagabonds nyhetsbrev är gratis och kommer till dig en gång i veckan. Du kan när som helst avsluta din prenumeration.

Denna sajt drivs av Egmont Publishing Digital AB, som är en del av Egmont Publishing AB. Egmont Publishing publicerar ett hundratal tidningar och webbplatser, däribland Hemmets Journal, Hus & Hem, Icakuriren, Vagabond, Kalle Anka och Bamse. Vi har även en omfattande verksamhet inom böcker, spel, aktivitetsprodukter och event, samt är snabbt växande inom e-handel och digitala marknadsföringstjänster. Egmont Publishing är en del av den nordiska mediekoncernen och stiftelsen Egmont som varje år delar ut mer än 120 miljoner kronor för att hjälpa utsatta barn och ungdomar. Läs mer på www.egmontpublishing.se/.

Egmont Publishing Digital, Pyramidvägen 7, 16991 Solna, Tel: 08-692 01 00, Orgnr: 556647-1842