Sydamerikabloggen

Iguazú-fallen. Ett underverk

2013-07-29 12:21 Kommentera
Kategori: Argentina

Säg alla efter mig! Cataratas del Iguazú. Visst är Ca-ta-ra-tas ett fantastiskt ord att uttala!? Inte bara det fantastiska namnet. Vattenfallen gör sig även oh så förtjänta som ett av världens underverk. 1000 gånger om.

Det var första långresan jag gjorde med buss. Kanske si sådär 20 timmar från Buenos Aires norrut till gränsen mellan Brasilien och Paraguay, och vi bokade lyxkitet med champagne som ingick och satt och pratade hela natten. Nu i efterhand nog de jobbigare av medpassagerare.

Vi bodde på ett av Sydamerikas bästa hostel, Hostel Inn Iguazú. Jag var på många ställen som titulerades som denna. Det finns väldigt många ett av Sydamerikas bästa hostel. Men det var väldigt bra. Swimmingpool liksom. Asado (argentinsk bbq) med sambafestligheter på kvällen. Vi hade en eftermiddag och en heldag vid fallen på den argentinska sidan. Det räckte lagom.

Och det var någonting alldeles enastående! Från början ser man floderna som löper mot fallen. Träden. Ödlorna smådjuren fåglarna. Det finns inte ord för de vattenmassor som ständigt, just då hela tiden och fram till nu forsar fram med sådan kraft och ut och ned och plötsligt kändes språket trivialt för att beskriva något så övermäktigt. Jag hörde att de är coolare än Niagarafallen. I genomsnitt 1500 kubikmeter per sekund. Fatta bara hur mycket som forsat fram sedan du började läsa detta?! Vi gick först en slinga ovanför fallen. Morgonen efter besökte vi det största fallet. La Garganta del Diablo. Djävulsgapet. Det största och mäktigaste. Följt av en slinga nedanför fallen med en båt ut till en ö där vi badade omgivna av fallen. Känslan av att bada där med paradistemperatur i luften. Som ingenting annat. Finns ännu färre ord helt plötsligt. Det enda sättet att förstå mig. Att känna den extraordinära naturupplevelsen. Se vattenflödets kraft. Åk dit! Du kommer flera år senare minnas det som igår. Det öronbedövande ljudet av vatten som kastar sig nedför fallet.

JuliaBsAs1 180.jpg
JuliaBsAs1 183.jpg
JuliaBsAs1 195.jpg
Jag är glad att jag inte tittade bakåt
JuliaBsAs1 203.jpg
La Garganta del Diablo

2013-07-29 12:21 Kommentera
Kategori: Argentina

Julia Tengblad Söder

Första gången jag var i Sydamerika hade jag en 6 månaders flängig resa överallt med korta intensiva romanser med platser jag inte visste existerade. Andra gången hade jag en lugn stabil relation med Staden med ett gigantiskt S. Buenos Aires. Tredje gången praktiserade jag tre månader i Ecuador följt av resor till Colombia och Buenos Aires. Upptäckte nya platser och kom tillbaka till gamla favoriter. Fjärde gången var jag tillbaka i Buenos Aires. Nu är jag återigen på svensk mark men längtar ständigt dit. Läs om mina besök på plaster som är så fantastiska som de bara kan vara i allas vår (egentliga) favoritkontinent. Du kanske bara inte vet det än.

Blogroll

  • Instagram: @sydamerikabloggen

Webbfrågan

  • Hur tränar du helst under resan?

Vagabonds nyhetsbrev

Över 20 000 läsare! Vagabonds nyhetsbrev är gratis och kommer till dig en gång i veckan. Du kan när som helst avsluta din prenumeration.

Denna sajt drivs av Story House Egmont AB. Story House Egmont publicerar ett hundratal tidningar och webbplatser, däribland Hemmets Journal, Hus & Hem, Icakuriren, Vagabond, Kalle Anka och Bamse. Vi har även en omfattande verksamhet inom böcker, spel, aktivitetsprodukter och event, samt är snabbt växande inom e-handel och digitala marknadsföringstjänster. Story House Egmont är en del av den nordiska mediekoncernen och stiftelsen Egmont som varje år delar ut mer än 120 miljoner kronor för att hjälpa utsatta barn och ungdomar. Läs mer på www.storyhouseegmont.se.

Story House Egmont AB, Pyramidvägen 7, 16991 Solna, Tel: 08-692 01 00, Orgnr: 556046-9206