Sydamerikabloggen

Resa på stipendier

2015-03-27 13:39 Kommentera
Kategori: Argentina

elise.jpg
Elise

Elise är en kär vän till mig som just nu befinner sig i San Juan i Argentina där hon letar fossiler och skriver ihop sin kandidatuppsats i Geovetenskap. Hon och vännen Maria har fått stipendiet Minor Field Studies från SIDA som bekostar stora delar av resan. Jag hann träffa henne en snabbis då hon kom förbi en timme på vägen mellan de två flygplatserna Ezeiza och Aeroparque i Buenos Aires, innan hon flög vidare till San Juan.

Så finns det något bättre ställe att skriva kandidatuppsatsen på än under den argentinska solen? Knappast, tror jag. Så här följer en liten kort intervju från en annan plats i Argentina.

Vem är du?
Elise heter jag, är 26 år och kommer från Spånga i Stockholm. Pluggar och bor i Uppsala.

Har du varit i Sydamerika tidigare?
För tre år sedan blev jag rastlös, trött på att hänga i Sverige och ville lära mig mer spanska. Det ledde till att jag stack till Sydamerika och reste runt i Argentina, Chile, Bolivia och Peru. Det bästa jag minns från den resan är alla hjälpsamma människor som trots att de ofta hade så lite ändå var fulla av glädje, tillsammans med min barndomsdröm att få upptäcka Amazonas. Något som jag tröttnade på var alla långa väntetider, att saker ofta inte flöt på. En kunde sitta still på en buss i tre timmar mitt i ingenstans utan någon aning om när vi skulle åka igen. Det blev en maxad kulturkrock som jag ibland hade svårt för.

Berätta om hur ni sökte MFS-studier!
Både jag och Maria tycker att geologiskt fältarbetet under kandidatprogrammet har varit kul och givande och vi pratade därför med vår koordinator för utlandsstudier som berättade mer om MFS. Efter det gick vi till en av våra favoritlärare som hade en idé om att vi kunde arbeta i ett område han besökt ganska kort under en konferens i Argentina i höstas. Vi nappade på idén, kontaktade en vän till honom som arbetar på universitetet i närheten av platsen och hon blev snabbt engagerad. Tack vare henne gick det enkelt till att formulera en projektplan och metod för att motivera vår MFS-ansökan till SIDA. Vi fick ett ja till stipendierna från Geologiska Institutionen, bokade avresedatumet och reste drygt en vecka senare.

Vad undersöker ni?
San Juan ligger i uppe i Anderna i västra Argentina och där kikar vi på ett ganska så oundersökt område som troligtvis innehåller välbevarade fossiler. Vi kommer att stanna i två månader, arbeta både i fält och lab och skriva uppsatsen på plats. Fossilen vi förhoppningsvis hittar ska vi vidare undersöka och jämföra med en liknande formation som finns i Klippiga Bergen i Kanada vilken innehåller otroligt detaljrikt bevarade fossiler från mjukdelar av vattenlevande djur och växter.

Vad kan du rekommendera till andra som vill söka MFS-stipendiet?
Om du vill åka hit och studera på stipendie rekommenderar jag att umgås med lokalbefolkningen! Att ha ett nätverk av folk som inte är nya på platsen är guld värt och du kommer får se så mycket mer av staden/landet och lära dig om deras kultur och mycket mer. Ifall du inte kan språket, ta en intensivkurs innan resan så känner du dig bekvämare vid ankomst.
Gällande att söka stipendium så har alla fakulteter lite olika villkor och idéer om vad som är en bra ansökan, men generellt så tror jag på att ha en god kontakt på plats i form av en handledare och en vattentät projektplan som inkluderar vad du har för plan B ifall du skulle stöta på problem i ditt projekt (det blir aldrig som man tänkt sig). Om du har säkrat en handledare, en detaljerad projektplan och språkkunskaper kommer du stå högt upp på listan bland potentiella stipendiemottagare.

Tack Elise och stort lycka till!

11116043_10155304139675618_1606884227_n.jpg
Maria och Elise på fält
11051246_10155304139685618_697252494_n.jpg
In action

2015-03-27 13:39 Kommentera
Kategori: Argentina

Julia Tengblad Söder

Första gången jag var i Sydamerika hade jag en 6 månaders flängig resa överallt med korta intensiva romanser med platser jag inte visste existerade. Andra gången hade jag en lugn stabil relation med Staden med ett gigantiskt S. Buenos Aires. Tredje gången praktiserade jag tre månader i Ecuador följt av resor till Colombia och Buenos Aires. Upptäckte nya platser och kom tillbaka till gamla favoriter. Fjärde gången var jag tillbaka i Buenos Aires. Nu är jag återigen på svensk mark men längtar ständigt dit. Läs om mina besök på plaster som är så fantastiska som de bara kan vara i allas vår (egentliga) favoritkontinent. Du kanske bara inte vet det än.

Blogroll

  • Instagram: @sydamerikabloggen

Webbfrågan

  • Hur tränar du helst under resan?

Vagabonds nyhetsbrev

Över 20 000 läsare! Vagabonds nyhetsbrev är gratis och kommer till dig en gång i veckan. Du kan när som helst avsluta din prenumeration.

Denna sajt drivs av Story House Egmont AB. Story House Egmont publicerar ett hundratal tidningar och webbplatser, däribland Hemmets Journal, Hus & Hem, Icakuriren, Vagabond, Kalle Anka och Bamse. Vi har även en omfattande verksamhet inom böcker, spel, aktivitetsprodukter och event, samt är snabbt växande inom e-handel och digitala marknadsföringstjänster. Story House Egmont är en del av den nordiska mediekoncernen och stiftelsen Egmont som varje år delar ut mer än 120 miljoner kronor för att hjälpa utsatta barn och ungdomar. Läs mer på www.storyhouseegmont.se.

Story House Egmont AB, Pyramidvägen 7, 16991 Solna, Tel: 08-692 01 00, Orgnr: 556046-9206