Sydamerikabloggen

Bland fossil

2015-08-27 13:39 1 kommentar
Kategori: Argentina, Berg

elise1.jpg
Bland berg i San Juan-distriktet nära den chilenska gränsen

Min vän Elise är hemma igen från Argentina, efter sina Minor Field Studies bland Andernas berg. HÄR kan ni läsa intervjun som gjordes när de var på plats och nu äntligen kommer uppföljningen!

Berätta om vistelsen i San Juan!
Det var en tid av massa nya intryck och umgänge med härliga människor. Vi åkte till en helt annan plats än Sverige och Uppsala universitet för att genomföra ett fullständigt projekt på eget bevåg med hjälp av två handledare på plats och en i Uppsala. Vi undersökte en geologisk formation i Anderna och sökte efter fossil i den. Det mesta av projektarbetet var kul eftersom det var så varierande i form av inläsning, fältarbete, laborationsarbete, tolkning av resultat och uppsatsskrivning. Samtidigt som projektet orsakade lite huvudvärk och missförstånd var det otroligt roligt och rikt på nya erfarenheter, professionella som personliga.

Vad var bäst?
Att vi blev så väl mottagna och vänligt behandlade av nyfikna, härliga människor. För att hålla uppe peppen och arbetsmoralen kändes det som guld värt för mig att ha folk runtomkring mig som bryr sig och gör sitt bästa för att hjälpa till. Att de har en helt annan kultur och att alla bara pratade spanska med oss gjorde bara vistelsen mer spännande.

elise5.jpg
Bergsklättring ingick i sökandet efter fossil

Hur gick projektet? Hittade ni några fossil?
Projektet gick inte riktigt som vi hade tänkt oss, men ändå bra. Vi hittade fossil som sa något nytt om formationen och som delvis avviker från tidigare undersökningar i området. Första omgången av fältarbetet och de första resultaten orsakade förvirring, men när vi sen förstod vad fynden kan innebära hamnade vi på banan med projektet igen.

Var det något som var jobbigt?
Ibland uppstod det missförstånd och det kunde vara svårt att förklara utförligt och kommunicera, delvis på grund av språket och delvis på grund av att handledarna ibland hade andra uppfattningar.

Vad rekommenderar du till andra som ska åka utomlands genom MFS-stipendiet?
Läs på allt du kan om fältarbetet och ämnet innan avfärd då det säkerligen blir många andra intryck på plats. Att känna sig väl föreberedd inom ämnet när du ska börja underlättar enormt. Vi hade inte läst på helt och hållet innan och det tog mycket av vår tid att göra research under arbetets gång.

Vad saknade du i Sverige?
Jag saknade faktiskt inte så mycket under vistelsen då jag hade i tankarna att vistelsen ju var under en begränsad period på två månader. Men ibland kunde jag sakna ordningen och organiseringen i Sverige då det kändes kaosigt på institutionen när vi skulle genomföra till exempel laborationsarbete. Mot slutet började jag tänka mycket på vänner och familj.

Vad saknar du nu från Argentina?
Människorna i San Juan, att det är lätt att få kontakt med vem som helst. Så många bjöd på sig själva. Det var inte ovanligt att vi blev hembjudna på middag hos någon vi jobbade med och det var lätt att få nya vänner. Det kan jag sakna här hemma.

Stort tack Elise och välkommen hem!

elise2.jpg
Bergsvandring med besök från Sverige
elise3.jpg
Picknickpaus med utsikt

2015-08-27 13:39 1 kommentar
Kategori: Argentina, Berg

Julia Tengblad Söder

Första gången jag var i Sydamerika hade jag en 6 månaders flängig resa överallt med korta intensiva romanser med platser jag inte visste existerade. Andra gången hade jag en lugn stabil relation med Staden med ett gigantiskt S. Buenos Aires. Tredje gången praktiserade jag tre månader i Ecuador följt av resor till Colombia och Buenos Aires. Upptäckte nya platser och kom tillbaka till gamla favoriter. Fjärde gången var jag tillbaka i Buenos Aires. Nu är jag återigen på svensk mark men längtar ständigt dit. Läs om mina besök på plaster som är så fantastiska som de bara kan vara i allas vår (egentliga) favoritkontinent. Du kanske bara inte vet det än.

Blogroll

  • Instagram: @sydamerikabloggen

Webbfrågan

  • Hur tränar du helst under resan?

Vagabonds nyhetsbrev

Över 20 000 läsare! Vagabonds nyhetsbrev är gratis och kommer till dig en gång i veckan. Du kan när som helst avsluta din prenumeration.

Denna sajt drivs av Story House Egmont AB. Story House Egmont publicerar ett hundratal tidningar och webbplatser, däribland Hemmets Journal, Hus & Hem, Icakuriren, Vagabond, Kalle Anka och Bamse. Vi har även en omfattande verksamhet inom böcker, spel, aktivitetsprodukter och event, samt är snabbt växande inom e-handel och digitala marknadsföringstjänster. Story House Egmont är en del av den nordiska mediekoncernen och stiftelsen Egmont som varje år delar ut mer än 120 miljoner kronor för att hjälpa utsatta barn och ungdomar. Läs mer på www.storyhouseegmont.se.

Story House Egmont AB, Pyramidvägen 7, 16991 Solna, Tel: 08-692 01 00, Orgnr: 556046-9206