Annons
Annons
Redaktionen

Redaktionen

Nyhet

Arlanda Express höjer priser och gör rekordvinst

Arlanda Express som kör snabbtåg mellan Stockholm central och Arlanda flygplats höjer nu priserna. Från och med slutet av juni kostar en enkel resa 260 kronor. Det är i en internationell jämförelse rekorddyrt.

Text: Redaktionen • 2011-06-21 Uppdaterad 2021-06-23

Arlanda Express höjer priser och gör rekordvinst
Miljövänligt och snabbt – men dyrt. Foto: Björn Fredriksson

I London betalar du 175 kronor för snabbtåget Heathrow Express. I Paris kan man ta RER-tåget till centrum från Charles de Gaulle-flygplatsen för 85 kronor.

Stockholm har på grund av Arlanda Express privata monopol på att köra flygplatssnabbtåg bland de högsta biljettpriserna i världen.

RekordvinsterPrivata Arlandabanan gör samtidigt rekordvinster tack vare statliga räntesubventioner, berättar Svenska Dagbladet. Vinsterna stannar inte i Sverige utan hamnar i skatteparadiset Luxemburg. Det vill Skatteverket ändra på.
En stor del av vinsten som tågbolaget gör har gått till utdelning till den nuvarande ägaren, det australiensiska riskkapitalbolaget Macquaire, skriver Svenska Dagbladet.
Enligt SvD har 390 miljoner kronor i räntebetalningar skickats till moderbolaget i Luxemburg de senaste sju åren.
S vill se över avtalet
Nu strider Skatteverket för att hälften av pengarna ska tillbaka till Sverige för beskattning.
Socialdemokraternas näringspolitiske talesman Lars Johansson tycker att situationen är graverande och vill att avtalet med Arlanda Express ses över.


Text: Redaktionen • 2011-06-21
Nyhet

Nyhetsbrev

Missa inte våra bästa tips och guider!

Scroll to Top