Sydamerikabloggen

Lima express

2015-12-17 21:02 1 kommentar
Kategori: Lima, Machu Picchu, Peru

IMG_0950.JPG

När vi landade i ett myller av människor, bland familjer som återförenades i kramkalas, när jag direkt börjar prata, skratta och skämta med taxichauffören minns jag hur jag blir när jag landar i kontinenten långt borta, i Sydamerika, och denna gång i den peruanska huvudstaden Lima. Jag blir pratigare, lugnare och mina sinnen öppnas med ens. Från frysta, kolsvarta morgnar i ett Stockholm som känns kallt och skakat av omvärldens oro, var det skönt att påminnas om att andra världar existerar parallellt, där efterskalvet från Paris känns en smula längre bort och där verklighetens problem ser annorlunda ut.

Lima är, efter Kairo, världens därmed näst största stad som ligger i en öken. Det regnar aldrig i Lima. Bilarna saknar vindrutetorkare för de behövs inte. Gatukanterna saknar diken. Paraplyer säljs mot den starka sol som lyser i tre månader per år. De övriga månaderna täcks himlen av ett molndis som drar in från Stilla havet och sedan regnar ner över Anderna i öst.

IMG_0965.JPG
Nybyggt i Miraflores

Det är en fascinerande stad. Med sina idag cirka 10 miljoner invånare har den bara de senaste decennierna mångdubblat sin befolkning på grund av de många bönder som flydde från landsbygden där Sendero Luminoso härjade under 1980- och 90-talet.

Byggboomen i huvudstaden är också vida känd i resten av Sydamerika. Statsdelarna Miraflores och Barranco, som jag besökte för några år sedan, kände jag inte igen idag. De nya glänsande skyskraporna visade på den nya medelklassen som etablerar sig i landet. Men i de fortfarande utspridda kåkstäderna, och för pendlarna som tränger in sig i minibussarna ut i provinsen dagligen, syns fortfarande den andra sidan, olik Miraflores välståndet växer så det knakar.

IMG_0959.JPG
Promenad mellan stad och Stilla hav

Jag har varit i Lima och Peru förut. Om det kan du läsa HÄR och om Machu Picchu HÄR. Denna gång var en snabbvända för konferens och studiebesök. ABF besökte motsvarande studieorganisation i Peru, Plades, som arbetar hårt och engagerat för att stärka folkrörelserna och fackförbunden runt om i landet och som via nätbaserade distanskurser når både Andernas högland och kusternas småstäder. Genom IFWEA, vår international, möttes arbetarrörelsens studieorganisationer från hela världen och tog del av den peruanska kulturen och utbytte erfarenheter.

Något som jag påmindes om i tider av nationalistiska strömningar i vårt avlånga land, var en annan sida i Peru där folkdansarna stolt visade upp sina traditionella danser, som från varje region, ursprungsfolk och festlighet har sina alldeles egna, med tillhörande klädsel. Vi fick möjligheten att en kväll, besöka kulturcentret, Brisas del Titicaca, där vi tillsammans med ett gäng peruanska födelsedagsfirande familjer, fick möta den värme, stolthet och glädje som visades upp genom dansen.

IMG_0975.JPG
IMG_0982.JPG
IMG_0983.JPG
IMG_0991.JPG

En annan peruansk storhet som tar mark internationellt just nu är ju dess fantastiska kök. Med Humbolt-strömmen en bit ut i havet flyger fisken rakt in i fiskarnas nät. Cevichen smakar som den bara kan göra när den möra fisken är fångad samma morgon. Och nu när sommaren nalkas var det dessutom högsäsong för både mango, melon, ananas, papaya och apelsiner.

Bortsett från den alldeles förfärligt långa resan kanske Lima skulle kunna bli en sådan stad dit jag åker och hänger några dagar, äter gott, shoppar vackra filtar och varma tröjor i alpaca-ull, promenerar längs Miraflores kustlinje och sitter på en bänk och blickar ut över havet.

2015-12-17 21:02 1 kommentar
Kategori: Lima, Machu Picchu, Peru

Julia Tengblad Söder

Första gången jag var i Sydamerika hade jag en 6 månaders flängig resa överallt med korta intensiva romanser med platser jag inte visste existerade. Andra gången hade jag en lugn stabil relation med Staden med ett gigantiskt S. Buenos Aires. Tredje gången praktiserade jag tre månader i Ecuador följt av resor till Colombia och Buenos Aires. Upptäckte nya platser och kom tillbaka till gamla favoriter. Fjärde gången var jag tillbaka i Buenos Aires. Nu är jag återigen på svensk mark men längtar ständigt dit. Läs om mina besök på plaster som är så fantastiska som de bara kan vara i allas vår (egentliga) favoritkontinent. Du kanske bara inte vet det än.

Blogroll

  • Instagram: @sydamerikabloggen

Webbfrågan

  • Hur tränar du helst under resan?

Vagabonds nyhetsbrev

Över 20 000 läsare! Vagabonds nyhetsbrev är gratis och kommer till dig en gång i veckan. Du kan när som helst avsluta din prenumeration.

Denna sajt drivs av Story House Egmont AB. Story House Egmont publicerar ett hundratal tidningar och webbplatser, däribland Hemmets Journal, Hus & Hem, Icakuriren, Vagabond, Kalle Anka och Bamse. Vi har även en omfattande verksamhet inom böcker, spel, aktivitetsprodukter och event, samt är snabbt växande inom e-handel och digitala marknadsföringstjänster. Story House Egmont är en del av den nordiska mediekoncernen och stiftelsen Egmont som varje år delar ut mer än 120 miljoner kronor för att hjälpa utsatta barn och ungdomar. Läs mer på www.storyhouseegmont.se.

Story House Egmont AB, Pyramidvägen 7, 16991 Solna, Tel: 08-692 01 00, Orgnr: 556046-9206