Sydamerikabloggen

Varje droppe räknas!

2016-10-16 16:07 Kommentera

Rent vatten är så enkelt att inte reflektera över när vi själva lever i ett sötvattenrikt land. Vattenbristen på Gotland i somras kanske blev en väckarklocka för många, när verkligheten plötsligt kom nära, men annars är det lätt att glömma den flytande självklara som på många platser är dyrbarare än något annat.

Schyst resande bjuder in till seminariet Varje droppe räknas! den 11 november i Stockholm. Seminariet är kostnadsfritt och det bjuds på vegetariskt fika.

Anmäl dig HÄR.

Datum: 11 november
Tid: 8:30-12:00
Plats: Finlandshuset, Snickarbacken 4, i centrala Stockholm

På eftermiddagen bjuds det även in till en workshop speciellt för turismlärare. För frågor kontakta Hillevi Persson på hillevi.persson@uniontounion.org

Skärmavbild 2016-10-16 kl. 16.17.44.png

De länder som är under hårdast press ligger i ett bälte genom Nord­afrika, via den arabiska halvön, Mellan­östern mot Central­asien. I länderna på den arabiska halvön är situationen värst – här över­skrider vatten­­uttaget många gånger om den för­nyelse­bara till­gången på vatten. Det har lett till att vissa grund­­vatten­­till­­gångar tömts helt, skriver SCB.

Små enkla tips från Schyst resande att ta till sig:
- Stäng av kranen när du tvålar in dig, rakar dig och borstar tänder. En rinnande kran slösar cirka 6 liter vatten varje minut.
- Skriv en lapp på rummet eller meddela i receptionen att handdukar och lakan inte behöver bytas varje dag.
- Säg till på hotellet om kranen står och droppar. En droppande kran slösar cirka 30 liter vatten varje dag.

Har du några fler tips?

Nya kameranamazonas 076.jpg
Att något i tillsynes överflöd kan vara så sällsynt. Bild från Amazonfloden där sötvattnet förorenas alltmer och gör tillgången till rent dricksvatten allt mer problematisk.

2016-10-16 16:07 Kommentera

Julia Tengblad Söder

Första gången jag var i Sydamerika hade jag en 6 månaders flängig resa överallt med korta intensiva romanser med platser jag inte visste existerade. Andra gången hade jag en lugn stabil relation med Staden med ett gigantiskt S. Buenos Aires. Tredje gången praktiserade jag tre månader i Ecuador följt av resor till Colombia och Buenos Aires. Upptäckte nya platser och kom tillbaka till gamla favoriter. Fjärde gången var jag tillbaka i Buenos Aires. Nu är jag återigen på svensk mark men längtar ständigt dit. Läs om mina besök på plaster som är så fantastiska som de bara kan vara i allas vår (egentliga) favoritkontinent. Du kanske bara inte vet det än.

Blogroll

  • Instagram: @sydamerikabloggen

Webbfrågan

  • Hur tränar du helst under resan?

Vagabonds nyhetsbrev

Över 20 000 läsare! Vagabonds nyhetsbrev är gratis och kommer till dig en gång i veckan. Du kan när som helst avsluta din prenumeration.

Denna sajt drivs av Story House Egmont AB. Story House Egmont publicerar ett hundratal tidningar och webbplatser, däribland Hemmets Journal, Hus & Hem, Icakuriren, Vagabond, Kalle Anka och Bamse. Vi har även en omfattande verksamhet inom böcker, spel, aktivitetsprodukter och event, samt är snabbt växande inom e-handel och digitala marknadsföringstjänster. Story House Egmont är en del av den nordiska mediekoncernen och stiftelsen Egmont som varje år delar ut mer än 120 miljoner kronor för att hjälpa utsatta barn och ungdomar. Läs mer på www.storyhouseegmont.se.

Story House Egmont AB, Pyramidvägen 7, 16991 Solna, Tel: 08-692 01 00, Orgnr: 556046-9206