Sydamerikabloggen

Bland fossil

2015-08-27 13:39 1 kommentar
Kategori: Argentina, Berg

elise1.jpg
Bland berg i San Juan-distriktet nära den chilenska gränsen

Min vän Elise är hemma igen från Argentina, efter sina Minor Field Studies bland Andernas berg. HÄR kan ni läsa intervjun som gjordes när de var på plats och nu äntligen kommer uppföljningen!

Berätta om vistelsen i San Juan!
Det var en tid av massa nya intryck och umgänge med härliga människor. Vi åkte till en helt annan plats än Sverige och Uppsala universitet för att genomföra ett fullständigt projekt på eget bevåg med hjälp av två handledare på plats och en i Uppsala. Vi undersökte en geologisk formation i Anderna och sökte efter fossil i den. Det mesta av projektarbetet var kul eftersom det var så varierande i form av inläsning, fältarbete, laborationsarbete, tolkning av resultat och uppsatsskrivning. Samtidigt som projektet orsakade lite huvudvärk och missförstånd var det otroligt roligt och rikt på nya erfarenheter, professionella som personliga.

Vad var bäst?
Att vi blev så väl mottagna och vänligt behandlade av nyfikna, härliga människor. För att hålla uppe peppen och arbetsmoralen kändes det som guld värt för mig att ha folk runtomkring mig som bryr sig och gör sitt bästa för att hjälpa till. Att de har en helt annan kultur och att alla bara pratade spanska med oss gjorde bara vistelsen mer spännande.

elise5.jpg
Bergsklättring ingick i sökandet efter fossil

Hur gick projektet? Hittade ni några fossil?
Projektet gick inte riktigt som vi hade tänkt oss, men ändå bra. Vi hittade fossil som sa något nytt om formationen och som delvis avviker från tidigare undersökningar i området. Första omgången av fältarbetet och de första resultaten orsakade förvirring, men när vi sen förstod vad fynden kan innebära hamnade vi på banan med projektet igen.

Var det något som var jobbigt?
Ibland uppstod det missförstånd och det kunde vara svårt att förklara utförligt och kommunicera, delvis på grund av språket och delvis på grund av att handledarna ibland hade andra uppfattningar.

Vad rekommenderar du till andra som ska åka utomlands genom MFS-stipendiet?
Läs på allt du kan om fältarbetet och ämnet innan avfärd då det säkerligen blir många andra intryck på plats. Att känna sig väl föreberedd inom ämnet när du ska börja underlättar enormt. Vi hade inte läst på helt och hållet innan och det tog mycket av vår tid att göra research under arbetets gång.

Vad saknade du i Sverige?
Jag saknade faktiskt inte så mycket under vistelsen då jag hade i tankarna att vistelsen ju var under en begränsad period på två månader. Men ibland kunde jag sakna ordningen och organiseringen i Sverige då det kändes kaosigt på institutionen när vi skulle genomföra till exempel laborationsarbete. Mot slutet började jag tänka mycket på vänner och familj.

Vad saknar du nu från Argentina?
Människorna i San Juan, att det är lätt att få kontakt med vem som helst. Så många bjöd på sig själva. Det var inte ovanligt att vi blev hembjudna på middag hos någon vi jobbade med och det var lätt att få nya vänner. Det kan jag sakna här hemma.

Stort tack Elise och välkommen hem!

elise2.jpg
Bergsvandring med besök från Sverige
elise3.jpg
Picknickpaus med utsikt

2015-08-27 13:39 1 kommentar
Kategori: Argentina, Berg

Uppehållstillstånd!

2015-06-04 13:32 Kommentera
Kategori: Argentina, Buenos Aires, Visum

Ett och ett halvt år senare är han här. I november 2013 träffades vi och sen gick det som det gick. Då vill man inte bo 1260 mil eller 20 flygtimmar ifrån varandra.

Buenos Aires är en fascinerande stad på många sätt men av diverse olika anledningar vill vi vara i Sverige. Inte sagt för all framtid med för tillfället.

Det här med gränser och att vem som helst inte hur och när som helst kan korsa de ibland osynliga, ibland murade gränserna gör att man som korrekt medborgare av samhällets institutioner söker uppehållstillstånd och snällt väntar på ett godkännande.

Migrationsverket är på grund av rådande världsordning extremt överbelastad och jag kan knappt tänka mig en jobbigare arbetsplats när överbelastningen gör att frånvaron av och väntan på beslut kan kosta andra människors liv, nära och långt borta.

Vi skickade in vår ansökan i mitten av september ifjol och för oss tog det totalt sju och en halv månad från att vi gjorde ansökan online tills jag fick ett kuvert hem på hallgolvet på Valborgsmässoafton. Några dagar senare köpte vi enkelbiljett Buenos Aires-Stockholm, för att ytterligare några veckor senare putsa lägenheten blankare än någonsin och förbereda för hans ankomst till Arlanda en tidig junimorgon.

På Migrationsverket sa de om och om igen att den totala väntetiden i genomsnitt var 14 månader, men vi hörde om både den ena och den andra som fick svar fortare än så, på olika håll, och för andra som det dröjde evigheter för, som blev runtslussade mellan olika handläggare och fick olika besked.

Hur processen ser ut står tydligt på deras hemsida, även om väntetiden kan skiljas åt mycket. Vi sökte hans uppehållstillstånd för samboskap och anknytningen till mig och fick inga tydliga svar förrän beslutet låg på hallgolvet. Migrationsverket vill varken säga bu eller bä, ge en hint eller en insyn i handläggningsprocessen och i vilket stadium den ligger. Hur vissa får svar efter en vecka och andra efter ett och ett halvt åt verkar inte gå att luska ut även om man kan spekulera kring anledningar. Alla ärenden är unika. Om det hjälpte att jag med jämna mellanrum kollade läget och försökte driva dem att hantera just vårt ärende, ledde till snabbare svar, kan jag inte veta, men jag vill gärna tro att allt mitt mejlande gjorde skillnad.

Inför hans intervju tog han med bilder på oss där vi smailar in i kameran och ser ut som ett par, vilket var uppskattat och som verkar vara något de efterfrågar i annat fall. I övrigt rekommenderar jag de som söker uppehållstillstånd att vara ute i god tid, mejla dem för minsta lilla oklarhet, var samarbetsvillig och visa emellanåt din angelägenhet i ärendet bara för att.

Om någon har någon annan typ av fråga gällande uppehållstillstånd för samboskap så kommentera gärna er fråga!

2015-06-04 13:32 Kommentera
Kategori: Argentina, Buenos Aires, Visum

Stockholmsmyt

2015-05-17 15:45 2 kommentarer
Kategori: Argentina, Buenos Aires

Jag är nu tillbaka i vardagshjulet med jobb, rusningstid, tunnelbana och matlåda. Buenos Aires är långt borta och hösten där är ännu varm medan våren här fortfarande väntar sig kvar bakom kyliga vindar och regn.

Det är alltid spännande att komma hem till Stockholm och se tillvaron med lite nya ögon innan jag själv dras med och blir en i mängden där onaturligheter ses som självklara.

Något som jag reagerade på mina första dagar tillbaka i Stockholm var att det ju sägs att svenskar är så bra på att köa. Med risk för att låta smått gnällig en sådan regnig söndag som denna i maj kan jag ändå inte låta bli att påstå att detta är ren bullshit. I Buenos Aires finns det många chanser för trängsel där hårdast armbågar vinner och ibland tar djurens lag över, men lika ofta är vett och etikett det mest grundläggande i bemötandet av andra människor.

Ta ett sådant enkelt exempel som kassaköer och när en ny kassa öppnas. Hurra, tänker vi stockholmare och snabbast vinner även om det betyder att längs bak hamnar först och tvärtom. I Buenos Aires låter man lugnt kön flyttas och inga stressade blickar utbyts mellan kunder. Även bussköer i staden kan synas flera kvarter på eftermiddagen och ingen tränger sig före i för att få sittplats. Köandets beteende är solklart i Buenos Aires med sina flera miljoner pendlare dagligen, medan stockholmare smiter före utan hänsyn och med blicken någon annanstans.

Nils Öhman på Dagens Nyheter verkar hålla med mig om att medkänslan lyser med sin frånvaro här i huvudstaden, när han i sin krönika beskriver hur ett hastigt ursäkta mig verkar ha gjort allt beteende okej. Läs den HÄR.

2015-05-17 15:45 2 kommentarer
Kategori: Argentina, Buenos Aires

Flyga med katt

2015-04-14 14:46 Kommentera
Kategori: Argentina, Buenos Aires

IMG_4900.jpg
Kattgull i Buenos Aires

När jag blev med pojkvän blev jag även med katt. Den ingick i dealen liksom. Inte mig emot. Jag har alltid gillat katter och såklart särskilt denna rätt stora katt som ibland väcker mig på nätterna men oftast är snäll och gosig som katter ska vara.

Medan pojkvännen beskedligt får stanna kvar i väntan på uppehållstillstånd i Argentina, fick katten följa med hem.

När vi chippade den innan hemresan skämtade veterinären om att det är lättare att frakta en bomb på ett plan, än att få med sig en katt. Det är en del pappersarbete minst sagt. Alla länder har ju sina egna regler men för den som händelsevis ska flytta en katt från Argentina till Sverige kan detta inlägg må hända vara till hjälp.

För att katten ska komma in i Sverige utan problem är det Jordbruksverket som har full koll på processen. För EU-länder är det lättare, för länder utanför EU finns andra regler. På deras hemsida kan du läsa om hur processen ser ut för införsel av djur från listade länder utanför EU. Ett land som bedöms ha fungerande kontrollsystem för rabies kallas för ett listat land och tack och lov är Argentina ett sådant land.

Förberedelser
- Meddela flygbolaget att du vill resa med en katt. Kolla deras restriktioner för resa med djur. Jag reste med Turkish Airlines och meddelade dem ca. 2 månader i förväg. Jag har hört att varje flyg tar max tre djur, så var ute i god tid.
- Vi chippade katten ca. 45 dagar innan avresa. Chippet måste fixas innan rabiesvaccineringen. Vi chippade han hos veterinär Jorge Martinez, adress: Ortíz de Ocampo 2530 i Capital Federal.
- Rabiesvaccinering måste vara påfyllt eller grundvaccinerat på kattunge. Hitta exakt info via länken ovan.
- För att katten ska få resa i kabinen krävs särskilda mått så att lådan går in under sätet framför. Kattlådans storlek som Turkish Airlines krävde var 23x40x55 (höjd, bredd, längd). Vi köpte vår på Veterinaria Sebastián som har många olika storlekar. Kolla först om butiken har storleken du behöver inne.
- Kolla med din veterinär om du vill ge katten lugnande.

5 dagar innan avresa
- Jordbruksverket har blanketter som de rekommenderar att ansvarig avdelning i utlandet fyller i. I Argentina sköter SENASA införseln och utförseln av djur i landet och har papper anpassade efter EU-standard och full koll på processen.
- Gör en hälsokontroll av katten hos veterinären som förbereder ett Hälsobevis för att katten är i god form för avresa.
- Be även om ett bevis på vilka vaccin som katten har fått. På Jordbruksverkets hemsida står inte detta med men SENASA bad om detta inför registreringen av katten hos dem.
- Hälsobevis och vaccinöversikt ska göras max 5 dagar före avresa.
- Åk till LAZARETO, se adress via länk till SENASA ovan, med katten, original och papperskopia på chip, rabiesvaccin, hälsobevis och vaccinöversikt. Ta även med giltig legitimation/passkopia på ägaren som ska resa med katten.
- Det är ofta rätt mycket folk så räkna med en tids väntan. De öppnar halv 11 så kom gärna och köa redan en tid innan öppning för snabbare service.
- Personal på plats läser av kattens chip och samlar in papperna, du betalar och kommer sedan tillbaka med kvittot. Sedan förbereds papperna till dig och du får vänta ett tag medan de färdigställs. Kostnad är 254 peso om du vill ha papperna direkt, eller 32 peso om du vill komma tillbaka 3 dagar senare.

På flygplatsen
- Katten måste även registreras på SENASAs flygplatskontor, så räkna med att vara på flygplatsen 3 timmar innan avresa. Gör detta innan incheckning. Ezeiza/Pistarini är den enda flygplatsen i Argentina med en exit-point.
- Vid incheckningen fick jag betala ca 2700 kr till Turkish Airlines för resan Buenos Aires - Istanbul.
- Vid säkerhetskontrollen får du ta ur katten ur lådan och ta den igenom tillsammans med dig.

På flygplanet
- Vi hade gett katten lugnande droppar, Acedan, innan jag passerade säkerhetskontrollen. Vi gav 7 droppar blandat med vatten som enligt veterinären skulle hålla katten lugn under den 17 timmar långa flygresan.
- Det stämde inte alls.
- Vid två tillfällen tog jag upp katten för att låta honom sträcka på sig. Jag hade koppel på honom men han var väldigt nervös och ville fly av planet, gömma sig under stolarna bland fötter etc. Mycket buller, ljud och ljus stressade honom massor.

Mellanlandning
- När jag bokade min resa hade jag inte planerat att ta med katten hem, så jag hade tio timmar i Istanbul vilket ju inte var helt optimalt varken för katten eller mig, men tiden gick. Vi hängde i små lugnare hörn där han fick komma ut ur lådan och sträcka på sig.
- Han var varken intresserad av mat, vatten eller att kissa under hela resan.
- Resan Istanbul-Stockholm kostade ca 600 kr hos Turkish Airlines.

Sverige
- Arlanda, Landvetter och Norrköping flygplats är de enda flygplatserna i Sverige som har entry-points för införsel av levande djur.
- Vid tullen läste kvinnan av chippet och kollade igenom papperna så att allt såg OK ut vilket det tack och lov gjorde.

Nytt hem
- Att flytta är alltid ett stressmoment för katter. I min lägenhet var kattlåda och mat redan förberett vilket var en fördel. Den verkar ha hittat sina rutiner och trivs men jamar ibland och slutar inte vilket verkar bero på att den fortfarande inte vant sig vid dofter och omgivning än, men annars är den som vanligt.

Summan av kardemumman
Det var en stressig process, en del att förbereda, och en lång och jobbig flygresa både för katten och mig. Men vad gör man inte för de små gullen. Denna håriga lilla kattboll hade det ju blivit svårt att leva utan när man väl fäst sig vid den.

Fråga gärna om det är något som är otydligt och lycka till!

IMG_5588.jpg
Kattgull i Stockholm

2015-04-14 14:46 Kommentera
Kategori: Argentina, Buenos Aires

Resa på stipendier

2015-03-27 13:39 Kommentera
Kategori: Argentina

elise.jpg
Elise

Elise är en kär vän till mig som just nu befinner sig i San Juan i Argentina där hon letar fossiler och skriver ihop sin kandidatuppsats i Geovetenskap. Hon och vännen Maria har fått stipendiet Minor Field Studies från SIDA som bekostar stora delar av resan. Jag hann träffa henne en snabbis då hon kom förbi en timme på vägen mellan de två flygplatserna Ezeiza och Aeroparque i Buenos Aires, innan hon flög vidare till San Juan.

Så finns det något bättre ställe att skriva kandidatuppsatsen på än under den argentinska solen? Knappast, tror jag. Så här följer en liten kort intervju från en annan plats i Argentina.

Vem är du?
Elise heter jag, är 26 år och kommer från Spånga i Stockholm. Pluggar och bor i Uppsala.

Har du varit i Sydamerika tidigare?
För tre år sedan blev jag rastlös, trött på att hänga i Sverige och ville lära mig mer spanska. Det ledde till att jag stack till Sydamerika och reste runt i Argentina, Chile, Bolivia och Peru. Det bästa jag minns från den resan är alla hjälpsamma människor som trots att de ofta hade så lite ändå var fulla av glädje, tillsammans med min barndomsdröm att få upptäcka Amazonas. Något som jag tröttnade på var alla långa väntetider, att saker ofta inte flöt på. En kunde sitta still på en buss i tre timmar mitt i ingenstans utan någon aning om när vi skulle åka igen. Det blev en maxad kulturkrock som jag ibland hade svårt för.

Berätta om hur ni sökte MFS-studier!
Både jag och Maria tycker att geologiskt fältarbetet under kandidatprogrammet har varit kul och givande och vi pratade därför med vår koordinator för utlandsstudier som berättade mer om MFS. Efter det gick vi till en av våra favoritlärare som hade en idé om att vi kunde arbeta i ett område han besökt ganska kort under en konferens i Argentina i höstas. Vi nappade på idén, kontaktade en vän till honom som arbetar på universitetet i närheten av platsen och hon blev snabbt engagerad. Tack vare henne gick det enkelt till att formulera en projektplan och metod för att motivera vår MFS-ansökan till SIDA. Vi fick ett ja till stipendierna från Geologiska Institutionen, bokade avresedatumet och reste drygt en vecka senare.

Vad undersöker ni?
San Juan ligger i uppe i Anderna i västra Argentina och där kikar vi på ett ganska så oundersökt område som troligtvis innehåller välbevarade fossiler. Vi kommer att stanna i två månader, arbeta både i fält och lab och skriva uppsatsen på plats. Fossilen vi förhoppningsvis hittar ska vi vidare undersöka och jämföra med en liknande formation som finns i Klippiga Bergen i Kanada vilken innehåller otroligt detaljrikt bevarade fossiler från mjukdelar av vattenlevande djur och växter.

Vad kan du rekommendera till andra som vill söka MFS-stipendiet?
Om du vill åka hit och studera på stipendie rekommenderar jag att umgås med lokalbefolkningen! Att ha ett nätverk av folk som inte är nya på platsen är guld värt och du kommer får se så mycket mer av staden/landet och lära dig om deras kultur och mycket mer. Ifall du inte kan språket, ta en intensivkurs innan resan så känner du dig bekvämare vid ankomst.
Gällande att söka stipendium så har alla fakulteter lite olika villkor och idéer om vad som är en bra ansökan, men generellt så tror jag på att ha en god kontakt på plats i form av en handledare och en vattentät projektplan som inkluderar vad du har för plan B ifall du skulle stöta på problem i ditt projekt (det blir aldrig som man tänkt sig). Om du har säkrat en handledare, en detaljerad projektplan och språkkunskaper kommer du stå högt upp på listan bland potentiella stipendiemottagare.

Tack Elise och stort lycka till!

11116043_10155304139675618_1606884227_n.jpg
Maria och Elise på fält
11051246_10155304139685618_697252494_n.jpg
In action

2015-03-27 13:39 Kommentera
Kategori: Argentina

Plugga spanska i Buenos Aires

2015-03-24 23:05 6 kommentarer
Kategori: Argentina, Buenos Aires

JuliaBsAs1 074.jpg

Jag fick i förra inlägget följande kommentar som jag härmed tänkte svara på. Jag själv började ju min resa med språkstudier i Buenos Aires, så det vill jag såklart rekommendera till alla!

Hej Julia!
Jag är i tagen att boka en språkresa, 3 månader, september-december 2015 och tittar väldigt mycket på just Buenos Aires. Jag är ute efter både en avslappnad stämning men såklart också lite utflykter och fest. Detta är ju en riktigt stor stad, men finns det en "mysfaktor" här? Känner man sig lätt vilse eller kommer man snabbt in i staden och dess rytm? Är det kanske en alldeles för stor stad att studera i? Är så vilse just nu men av det jag googlat fram så är jag vädligt nyfiken på just Buenos Aires. Eller har du tips på andra städer i Sydamerika, du som rest runt lite? Tacksam för lite svar och tips :)
Med vänlig hälsning
Julia

Julia! Jag skulle verkligen uppmuntra dig en språkresa till Buenos Aires. Staden är visserligen stor men det är lätt att hitta sina favoritställen i de olika stadsdelarna. Jag själv kom dit första gången 2008 och då pluggade jag spanska på skolan Coined International. Studierna var uppdelade till fyra timmar om dagen, så jag hade mycket tid till att upptäcka staden, lära känna människor och festa. Jag bodde på en resident mitt i smeten tillsammans med andra studenter, med eget rum och delat kök och badrum och det fungerade finemang, andra bodde inneboende hos lokala familjer. Språkträning fick jag mest efteråt när jag reste runt på kontinenten och tvingades öva. I Buenos Aires, med de andra studenterna, pratade jag mest engelska. Men med lite vilja och övning är spanska ett rätt så lätt språk att lära sig.

Många jag möter och känner gillar alla Buenos Aires och många stadsdelar har sin egen atmosfär, och trots att det är mycket trafik och en riktig metropol tycker jag att det absolut finns en mysfaktor. Lokalborna äter gärna ute sent, fikar och hänger i parker, så på så vis är det även en levande stad. September-december är även en fin period då våren övergår till sommar, och det är varmt men inte för varmt.

Varje större stad och turistig ort i Sydamerika har språkskolor för turister som reser runt och vill lära sig spanska, så om du vill studera spanska på olika orter, eller i olika länder, går det absolut att kombinera. Vad jag skulle rekommendera i övrigt, beror helt på dina intressen,det finns något för alla.

Så summan av kardemumman. Jag tycker verkligen att du ska åka och plugga spanska i Buenos Aires. Du kommer välkomnas av en häftig stad, varm och levande, och med ett gigantiskt kulturutbud att upptäcka för den nyfikne.

Om du är intresserad av mina övriga resor i Sydamerika, gå helt enkelt tillbaka i arkivet, då det mesta finns där, från Bolivia, Peru, Ecuador och Colombia, till Brasilien och andra platser i Argentina.

Återkom gärna om du har fler frågor och stort lycka till!

JuliaBsAs1 007.jpg
2008 bodde jag precis vid Plaza del Congreso
JuliaBsAs1 081.jpg
Med denna utsikt från balkongen

2015-03-24 23:05 6 kommentarer
Kategori: Argentina, Buenos Aires

Män som hatar kvinnor

2015-03-17 14:55 3 kommentarer
Kategori: Argentina, Buenos Aires

I Argentina, liksom i Sverige, Indien och övriga världen, finns det män som hatar kvinnor. Som utnyttjar dem till sitt behag och som sedan slänger dem i en soppåse längs en landsväg, mördade och nakna.

Det är en sanning, som inte alltid är så lätt att blunda för när det senaste offret är en bekant till min pojkväns familj, från samma bostadsområde och samma fotbollslag.

Hon hette Daiana García och var 19 år när hon försvann och sedan, i helgen, hittade strypt med en strumpa i munnen och naken underkropp i en sopsäck vid en väg. Senast i fredags var hon på arbetsintervju, sedan satt hon i en bil när hon ringde till en vän som hon strax skulle möta. Misstankarna går till en 38-årig man, vars bil man hittat med hennes hårstrån i, som var hennes vän på Facebook och i helgen kastade sig framför ett tåg.

Daiana är bara en i mängden av alla unga kvinnor som försvinner och hittas döda i Argentina. Under 2014 mördades 36 tjejer mellan 15-21 år. TRETTIOSEX. Och 2011 dödades bland annat två franska turister i provinsen Salta i norra Argentina, de hittades skjutna och våldtagna och den skyldige fick 30 år i fängelse.

Det om något är ofattbart. Att det finns så många män som bryr sig så lite om kvinnor att de kan mörda dem, bara så där. Så störda, onda och sjuka.

Vad jag vill säga med detta omskakande inlägg är att det är extremt viktigt att vara rädd om sig. TYVÄRR så måste kvinnor många gånger tänka fem gånger extra innan de far iväg på äventyr med okända män, då en festinbjudan, charmerande uppvaktning, skjuts eller en promenad genom ett ödsligt område, med fel sällskap kan leda till döden. Inte bara i Argentina utan överallt. Och det är så fruktansvärt vidrigt.

Jag har som ensam kvinna majoriteten av gångerna rest runt själv i Sydamerika och det har ju uppenbarligen gått bra, men jag har samtidigt utsatt mig för situationer som jag i efterhand tackar övermakter för, för att det gick bra och jag kan inte annat än förklara dem med att jag har haft tur på vägen. Det hade lika gärna kunnat gå jävligt illa, men tack och lov är fortfarande majoriteten av alla människor riktigt reko. Men med de sjuka undantag som finns så uppmanar jag alla mina medsystrar där ute att vara rädda om sig.

Gör ingenting som inte känns bra bara för att någon annan tycker att det är en bra idé.

Daiana García, jag hoppas du är på en vackrare plats.

2015-03-17 14:55 3 kommentarer
Kategori: Argentina, Buenos Aires

Bio-tips!

2015-02-23 17:21 Kommentera
Kategori: Argentina

Wild Tales, Relatod Salvajes på spanska, är en argentinsk film som tyvärr inte vann priset för bästa utländska film på gårdagens Oscars-gala. Filmen var dock, välförtjänt, nominerad och har nu på fredag premiär i Sverige. SF beskriver den såhär:

Livet är fyllt av orättvisor och det gör människor både stressade och deprimerade. För vissa brister det. Detta är en film om just dem.

Almodóvar möter Tarantino i en färgglad, rolig och helt oemotståndlig episodfilm som tagit världen med storm. Och det är just Pedro Almodóvar som producerat Damián Szifrons uppslagsrika energibomb där hämnden är det återkommande temat. Wild Tales är en intensiv och mörkt humoristisk film om svekfull kärlek, det förflutnas återkomst, en tragedi, våldet i vardagen – allt som för människorna mot avgrunden och den obestridliga njutningen av att fullständigt tappa kontrollen.

Så vad är bättre en februari-fredag än att stänga in sig i en biosalong och under 2 timmar färdas 1500 mil bort och in i helt andra världar?

För ett annat argentinskt filmtips tycker jag mycket om Medianeras.

blog-relatossalvajes-012015.jpg

2015-02-23 17:21 Kommentera
Kategori: Argentina

Karneval!

2015-02-18 14:13 2 kommentarer
Kategori: Argentina

I Argentina firas karnevalen med fest och dans, färger och skum. De typiskt rioplatensiska uppträdandena kallas Murga och är dansuppträdanden med trummor och sång accompanjerat, i alla dess former och utstyrslar dansar de fram längs gatorna.

Läs Frida Hessels inlägg om Karnevalen i Buenos Aires. Jag själv firade denna långhelg i Alberti, i Buenos Aires-provinsen, ca. 20 mil sydväst om storstaden med tåg över Pampas. Karnevalen i den lilla staden är mer inspirerad av den brasilianska och kvinnorna dansar lättklätt fram i färgglada fjädrar. Stadens samtliga 8000-någonting invånare samlas kring huvudgatan och klappar i takt, dricker fernet-cola - argentinarnas älsklingsdrink med Fernet Branca och Coca Cola, äter choripan - grillad korv, och ungarna sprutar skum på varandra. Det är årets fest och när karnevalen är slut börjar direkt förberedelserna för nästa. Pojkarna och männen trummade medan kvinnorna och flickorna skakade på rumpor täckta i tunna trådar och det påminde på riktigt om stereotypen för den brasilianska som jag själv besökte för 6 år sedan i Rio de Janeiro, om än i miniatyr.

I Alberti växer lyxhusen upp som svampar ur jorden då de stora markägarna odlar soja och blir rika på exporten av djurfoder. De gröna fälten sträcker sig miltals ut längs Pampas och industrialiseringen av processen lämnar många utan jobb när maskinerna tar över arbetet, andra blir sjuka av besprutningen eller skjuts ihjäl i markkonflikter och bina dör ut. Allt i takt med fler glänsande poolytor. Vinnare och förlorare. Exporten av soja går på högvarv och Argentina, tillsammans med Brasilien och USA ligger i toppen av massproduktionen. Allt för att allt fler vill äta mycket kött.

Men Alberti var fint. Långt bort från stadens trafikbuller och stress tillsammans med hans halva tjocka släkt, pool-häng, skratt, och asado.
Vi fick också veta att en galen polis i området är misstänkt för att vara den galna clown som klätt ut sig och skrämt barn, för några månader sedan.

IMG_5289.jpg
IMG_5297.jpg
IMG_5312.jpg

2015-02-18 14:13 2 kommentarer
Kategori: Argentina

Vin i Mendoza

2015-02-05 19:45 Kommentera
Kategori: Argentina, Mendoza

Argentina är världens åttonde största land vilket innebär att det kanske mest fascinerande är de miljöskillnader som finns. Från Iguazú-fallen i nordost, till Pampas runt Buenos Aires och Patagonien i söder.
Längs med Anderna växer vinet bl.a. i provinsen Mendoza, del av Cuyo-regionen, ca 120 mil väst om Buenos Aires och bidrar till några favoriter i Systembolaget-hyllan, som Raza och Tamarí (rött) och Florentina (vit box). Självklart är samtliga Fairtrade-märkta.

Jag besökte själv regionen med två vänner för några år sedan, och åkte runt bland vingårdarna på en vinprovning och smuttade på det ena efter det andra glaset, fick lära mig allt om odling och framställning, smaksättning och lagring. Malbec-druvan är den vanligaste druvan och odlas bäst på den höga höjden längs Andernas sluttning omkring Mendoza. Den har egentligen sitt ursprung i Frankrike men har hittat hem i Argentina.

Mendoza stad är i sig rätt ointressant men dess omgivningar desto mer storslagna. Berget Aconcagua är den högsta utanför Asien och når 6960 meter över havet och går att på en dagstur från Mendoza få en titt på, vid klart väder. Turen längs bergen är i sig enormt storslagen.

Vid ett intresse av att besöka vingården för något av vinen ovan, kan det vara möjligt, om man först tar kontakt med gården och hör sig för hur möjligheten ser ut för ett besök. Info om producent finns på Systembolagets hemsida. Läs gärna med om Fairtrade-vin på deras hemsida HÄR och mina egna reflektioner kring Fairtrade-vin här: Fin-vin vs. Ful-vin.

ARGENTINA 2010 058 - Kopia.JPG
I miljön där 7 år i Tibet spelades in
ARGENTINA 2010 071.JPG
ARGENTINA 2010 063.JPG
Aconcagua

2015-02-05 19:45 Kommentera
Kategori: Argentina, Mendoza

Julia Tengblad Söder

Första gången jag var i Sydamerika hade jag en 6 månaders flängig resa överallt med korta intensiva romanser med platser jag inte visste existerade. Andra gången hade jag en lugn stabil relation med Staden med ett gigantiskt S. Buenos Aires. Tredje gången praktiserade jag tre månader i Ecuador följt av resor till Colombia och Buenos Aires. Upptäckte nya platser och kom tillbaka till gamla favoriter. Fjärde gången var jag tillbaka i Buenos Aires. Nu är jag återigen på svensk mark men längtar ständigt dit. Läs om mina besök på plaster som är så fantastiska som de bara kan vara i allas vår (egentliga) favoritkontinent. Du kanske bara inte vet det än.

Blogroll

  • Instagram: @sydamerikabloggen

Webbfrågan

  • Hur tränar du helst under resan?

Vagabonds nyhetsbrev

Över 20 000 läsare! Vagabonds nyhetsbrev är gratis och kommer till dig en gång i veckan. Du kan när som helst avsluta din prenumeration.

Denna sajt drivs av Story House Egmont AB. Story House Egmont publicerar ett hundratal tidningar och webbplatser, däribland Hemmets Journal, Hus & Hem, Icakuriren, Vagabond, Kalle Anka och Bamse. Vi har även en omfattande verksamhet inom böcker, spel, aktivitetsprodukter och event, samt är snabbt växande inom e-handel och digitala marknadsföringstjänster. Story House Egmont är en del av den nordiska mediekoncernen och stiftelsen Egmont som varje år delar ut mer än 120 miljoner kronor för att hjälpa utsatta barn och ungdomar. Läs mer på www.storyhouseegmont.se.

Story House Egmont AB, Pyramidvägen 7, 16991 Solna, Tel: 08-692 01 00, Orgnr: 556046-9206