Sydamerikabloggen

Uppehållstillstånd!

2015-06-04 13:32 Kommentera
Kategori: Argentina, Buenos Aires, Visum

Ett och ett halvt år senare är han här. I november 2013 träffades vi och sen gick det som det gick. Då vill man inte bo 1260 mil eller 20 flygtimmar ifrån varandra.

Buenos Aires är en fascinerande stad på många sätt men av diverse olika anledningar vill vi vara i Sverige. Inte sagt för all framtid med för tillfället.

Det här med gränser och att vem som helst inte hur och när som helst kan korsa de ibland osynliga, ibland murade gränserna gör att man som korrekt medborgare av samhällets institutioner söker uppehållstillstånd och snällt väntar på ett godkännande.

Migrationsverket är på grund av rådande världsordning extremt överbelastad och jag kan knappt tänka mig en jobbigare arbetsplats när överbelastningen gör att frånvaron av och väntan på beslut kan kosta andra människors liv, nära och långt borta.

Vi skickade in vår ansökan i mitten av september ifjol och för oss tog det totalt sju och en halv månad från att vi gjorde ansökan online tills jag fick ett kuvert hem på hallgolvet på Valborgsmässoafton. Några dagar senare köpte vi enkelbiljett Buenos Aires-Stockholm, för att ytterligare några veckor senare putsa lägenheten blankare än någonsin och förbereda för hans ankomst till Arlanda en tidig junimorgon.

På Migrationsverket sa de om och om igen att den totala väntetiden i genomsnitt var 14 månader, men vi hörde om både den ena och den andra som fick svar fortare än så, på olika håll, och för andra som det dröjde evigheter för, som blev runtslussade mellan olika handläggare och fick olika besked.

Hur processen ser ut står tydligt på deras hemsida, även om väntetiden kan skiljas åt mycket. Vi sökte hans uppehållstillstånd för samboskap och anknytningen till mig och fick inga tydliga svar förrän beslutet låg på hallgolvet. Migrationsverket vill varken säga bu eller bä, ge en hint eller en insyn i handläggningsprocessen och i vilket stadium den ligger. Hur vissa får svar efter en vecka och andra efter ett och ett halvt åt verkar inte gå att luska ut även om man kan spekulera kring anledningar. Alla ärenden är unika. Om det hjälpte att jag med jämna mellanrum kollade läget och försökte driva dem att hantera just vårt ärende, ledde till snabbare svar, kan jag inte veta, men jag vill gärna tro att allt mitt mejlande gjorde skillnad.

Inför hans intervju tog han med bilder på oss där vi smailar in i kameran och ser ut som ett par, vilket var uppskattat och som verkar vara något de efterfrågar i annat fall. I övrigt rekommenderar jag de som söker uppehållstillstånd att vara ute i god tid, mejla dem för minsta lilla oklarhet, var samarbetsvillig och visa emellanåt din angelägenhet i ärendet bara för att.

Om någon har någon annan typ av fråga gällande uppehållstillstånd för samboskap så kommentera gärna er fråga!

2015-06-04 13:32 Kommentera
Kategori: Argentina, Buenos Aires, Visum

Stockholmsmyt

2015-05-17 15:45 2 kommentarer
Kategori: Argentina, Buenos Aires

Jag är nu tillbaka i vardagshjulet med jobb, rusningstid, tunnelbana och matlåda. Buenos Aires är långt borta och hösten där är ännu varm medan våren här fortfarande väntar sig kvar bakom kyliga vindar och regn.

Det är alltid spännande att komma hem till Stockholm och se tillvaron med lite nya ögon innan jag själv dras med och blir en i mängden där onaturligheter ses som självklara.

Något som jag reagerade på mina första dagar tillbaka i Stockholm var att det ju sägs att svenskar är så bra på att köa. Med risk för att låta smått gnällig en sådan regnig söndag som denna i maj kan jag ändå inte låta bli att påstå att detta är ren bullshit. I Buenos Aires finns det många chanser för trängsel där hårdast armbågar vinner och ibland tar djurens lag över, men lika ofta är vett och etikett det mest grundläggande i bemötandet av andra människor.

Ta ett sådant enkelt exempel som kassaköer och när en ny kassa öppnas. Hurra, tänker vi stockholmare och snabbast vinner även om det betyder att längs bak hamnar först och tvärtom. I Buenos Aires låter man lugnt kön flyttas och inga stressade blickar utbyts mellan kunder. Även bussköer i staden kan synas flera kvarter på eftermiddagen och ingen tränger sig före i för att få sittplats. Köandets beteende är solklart i Buenos Aires med sina flera miljoner pendlare dagligen, medan stockholmare smiter före utan hänsyn och med blicken någon annanstans.

Nils Öhman på Dagens Nyheter verkar hålla med mig om att medkänslan lyser med sin frånvaro här i huvudstaden, när han i sin krönika beskriver hur ett hastigt ursäkta mig verkar ha gjort allt beteende okej. Läs den HÄR.

2015-05-17 15:45 2 kommentarer
Kategori: Argentina, Buenos Aires

Flyga med katt

2015-04-14 14:46 Kommentera
Kategori: Argentina, Buenos Aires

IMG_4900.jpg
Kattgull i Buenos Aires

När jag blev med pojkvän blev jag även med katt. Den ingick i dealen liksom. Inte mig emot. Jag har alltid gillat katter och såklart särskilt denna rätt stora katt som ibland väcker mig på nätterna men oftast är snäll och gosig som katter ska vara.

Medan pojkvännen beskedligt får stanna kvar i väntan på uppehållstillstånd i Argentina, fick katten följa med hem.

När vi chippade den innan hemresan skämtade veterinären om att det är lättare att frakta en bomb på ett plan, än att få med sig en katt. Det är en del pappersarbete minst sagt. Alla länder har ju sina egna regler men för den som händelsevis ska flytta en katt från Argentina till Sverige kan detta inlägg må hända vara till hjälp.

För att katten ska komma in i Sverige utan problem är det Jordbruksverket som har full koll på processen. För EU-länder är det lättare, för länder utanför EU finns andra regler. På deras hemsida kan du läsa om hur processen ser ut för införsel av djur från listade länder utanför EU. Ett land som bedöms ha fungerande kontrollsystem för rabies kallas för ett listat land och tack och lov är Argentina ett sådant land.

Förberedelser
- Meddela flygbolaget att du vill resa med en katt. Kolla deras restriktioner för resa med djur. Jag reste med Turkish Airlines och meddelade dem ca. 2 månader i förväg. Jag har hört att varje flyg tar max tre djur, så var ute i god tid.
- Vi chippade katten ca. 45 dagar innan avresa. Chippet måste fixas innan rabiesvaccineringen. Vi chippade han hos veterinär Jorge Martinez, adress: Ortíz de Ocampo 2530 i Capital Federal.
- Rabiesvaccinering måste vara påfyllt eller grundvaccinerat på kattunge. Hitta exakt info via länken ovan.
- För att katten ska få resa i kabinen krävs särskilda mått så att lådan går in under sätet framför. Kattlådans storlek som Turkish Airlines krävde var 23x40x55 (höjd, bredd, längd). Vi köpte vår på Veterinaria Sebastián som har många olika storlekar. Kolla först om butiken har storleken du behöver inne.
- Kolla med din veterinär om du vill ge katten lugnande.

5 dagar innan avresa
- Jordbruksverket har blanketter som de rekommenderar att ansvarig avdelning i utlandet fyller i. I Argentina sköter SENASA införseln och utförseln av djur i landet och har papper anpassade efter EU-standard och full koll på processen.
- Gör en hälsokontroll av katten hos veterinären som förbereder ett Hälsobevis för att katten är i god form för avresa.
- Be även om ett bevis på vilka vaccin som katten har fått. På Jordbruksverkets hemsida står inte detta med men SENASA bad om detta inför registreringen av katten hos dem.
- Hälsobevis och vaccinöversikt ska göras max 5 dagar före avresa.
- Åk till LAZARETO, se adress via länk till SENASA ovan, med katten, original och papperskopia på chip, rabiesvaccin, hälsobevis och vaccinöversikt. Ta även med giltig legitimation/passkopia på ägaren som ska resa med katten.
- Det är ofta rätt mycket folk så räkna med en tids väntan. De öppnar halv 11 så kom gärna och köa redan en tid innan öppning för snabbare service.
- Personal på plats läser av kattens chip och samlar in papperna, du betalar och kommer sedan tillbaka med kvittot. Sedan förbereds papperna till dig och du får vänta ett tag medan de färdigställs. Kostnad är 254 peso om du vill ha papperna direkt, eller 32 peso om du vill komma tillbaka 3 dagar senare.

På flygplatsen
- Katten måste även registreras på SENASAs flygplatskontor, så räkna med att vara på flygplatsen 3 timmar innan avresa. Gör detta innan incheckning. Ezeiza/Pistarini är den enda flygplatsen i Argentina med en exit-point.
- Vid incheckningen fick jag betala ca 2700 kr till Turkish Airlines för resan Buenos Aires - Istanbul.
- Vid säkerhetskontrollen får du ta ur katten ur lådan och ta den igenom tillsammans med dig.

På flygplanet
- Vi hade gett katten lugnande droppar, Acedan, innan jag passerade säkerhetskontrollen. Vi gav 7 droppar blandat med vatten som enligt veterinären skulle hålla katten lugn under den 17 timmar långa flygresan.
- Det stämde inte alls.
- Vid två tillfällen tog jag upp katten för att låta honom sträcka på sig. Jag hade koppel på honom men han var väldigt nervös och ville fly av planet, gömma sig under stolarna bland fötter etc. Mycket buller, ljud och ljus stressade honom massor.

Mellanlandning
- När jag bokade min resa hade jag inte planerat att ta med katten hem, så jag hade tio timmar i Istanbul vilket ju inte var helt optimalt varken för katten eller mig, men tiden gick. Vi hängde i små lugnare hörn där han fick komma ut ur lådan och sträcka på sig.
- Han var varken intresserad av mat, vatten eller att kissa under hela resan.
- Resan Istanbul-Stockholm kostade ca 600 kr hos Turkish Airlines.

Sverige
- Arlanda, Landvetter och Norrköping flygplats är de enda flygplatserna i Sverige som har entry-points för införsel av levande djur.
- Vid tullen läste kvinnan av chippet och kollade igenom papperna så att allt såg OK ut vilket det tack och lov gjorde.

Nytt hem
- Att flytta är alltid ett stressmoment för katter. I min lägenhet var kattlåda och mat redan förberett vilket var en fördel. Den verkar ha hittat sina rutiner och trivs men jamar ibland och slutar inte vilket verkar bero på att den fortfarande inte vant sig vid dofter och omgivning än, men annars är den som vanligt.

Summan av kardemumman
Det var en stressig process, en del att förbereda, och en lång och jobbig flygresa både för katten och mig. Men vad gör man inte för de små gullen. Denna håriga lilla kattboll hade det ju blivit svårt att leva utan när man väl fäst sig vid den.

Fråga gärna om det är något som är otydligt och lycka till!

IMG_5588.jpg
Kattgull i Stockholm

2015-04-14 14:46 Kommentera
Kategori: Argentina, Buenos Aires

Plugga spanska i Buenos Aires

2015-03-24 23:05 6 kommentarer
Kategori: Argentina, Buenos Aires

JuliaBsAs1 074.jpg

Jag fick i förra inlägget följande kommentar som jag härmed tänkte svara på. Jag själv började ju min resa med språkstudier i Buenos Aires, så det vill jag såklart rekommendera till alla!

Hej Julia!
Jag är i tagen att boka en språkresa, 3 månader, september-december 2015 och tittar väldigt mycket på just Buenos Aires. Jag är ute efter både en avslappnad stämning men såklart också lite utflykter och fest. Detta är ju en riktigt stor stad, men finns det en "mysfaktor" här? Känner man sig lätt vilse eller kommer man snabbt in i staden och dess rytm? Är det kanske en alldeles för stor stad att studera i? Är så vilse just nu men av det jag googlat fram så är jag vädligt nyfiken på just Buenos Aires. Eller har du tips på andra städer i Sydamerika, du som rest runt lite? Tacksam för lite svar och tips :)
Med vänlig hälsning
Julia

Julia! Jag skulle verkligen uppmuntra dig en språkresa till Buenos Aires. Staden är visserligen stor men det är lätt att hitta sina favoritställen i de olika stadsdelarna. Jag själv kom dit första gången 2008 och då pluggade jag spanska på skolan Coined International. Studierna var uppdelade till fyra timmar om dagen, så jag hade mycket tid till att upptäcka staden, lära känna människor och festa. Jag bodde på en resident mitt i smeten tillsammans med andra studenter, med eget rum och delat kök och badrum och det fungerade finemang, andra bodde inneboende hos lokala familjer. Språkträning fick jag mest efteråt när jag reste runt på kontinenten och tvingades öva. I Buenos Aires, med de andra studenterna, pratade jag mest engelska. Men med lite vilja och övning är spanska ett rätt så lätt språk att lära sig.

Många jag möter och känner gillar alla Buenos Aires och många stadsdelar har sin egen atmosfär, och trots att det är mycket trafik och en riktig metropol tycker jag att det absolut finns en mysfaktor. Lokalborna äter gärna ute sent, fikar och hänger i parker, så på så vis är det även en levande stad. September-december är även en fin period då våren övergår till sommar, och det är varmt men inte för varmt.

Varje större stad och turistig ort i Sydamerika har språkskolor för turister som reser runt och vill lära sig spanska, så om du vill studera spanska på olika orter, eller i olika länder, går det absolut att kombinera. Vad jag skulle rekommendera i övrigt, beror helt på dina intressen,det finns något för alla.

Så summan av kardemumman. Jag tycker verkligen att du ska åka och plugga spanska i Buenos Aires. Du kommer välkomnas av en häftig stad, varm och levande, och med ett gigantiskt kulturutbud att upptäcka för den nyfikne.

Om du är intresserad av mina övriga resor i Sydamerika, gå helt enkelt tillbaka i arkivet, då det mesta finns där, från Bolivia, Peru, Ecuador och Colombia, till Brasilien och andra platser i Argentina.

Återkom gärna om du har fler frågor och stort lycka till!

JuliaBsAs1 007.jpg
2008 bodde jag precis vid Plaza del Congreso
JuliaBsAs1 081.jpg
Med denna utsikt från balkongen

2015-03-24 23:05 6 kommentarer
Kategori: Argentina, Buenos Aires

Män som hatar kvinnor

2015-03-17 14:55 3 kommentarer
Kategori: Argentina, Buenos Aires

I Argentina, liksom i Sverige, Indien och övriga världen, finns det män som hatar kvinnor. Som utnyttjar dem till sitt behag och som sedan slänger dem i en soppåse längs en landsväg, mördade och nakna.

Det är en sanning, som inte alltid är så lätt att blunda för när det senaste offret är en bekant till min pojkväns familj, från samma bostadsområde och samma fotbollslag.

Hon hette Daiana García och var 19 år när hon försvann och sedan, i helgen, hittade strypt med en strumpa i munnen och naken underkropp i en sopsäck vid en väg. Senast i fredags var hon på arbetsintervju, sedan satt hon i en bil när hon ringde till en vän som hon strax skulle möta. Misstankarna går till en 38-årig man, vars bil man hittat med hennes hårstrån i, som var hennes vän på Facebook och i helgen kastade sig framför ett tåg.

Daiana är bara en i mängden av alla unga kvinnor som försvinner och hittas döda i Argentina. Under 2014 mördades 36 tjejer mellan 15-21 år. TRETTIOSEX. Och 2011 dödades bland annat två franska turister i provinsen Salta i norra Argentina, de hittades skjutna och våldtagna och den skyldige fick 30 år i fängelse.

Det om något är ofattbart. Att det finns så många män som bryr sig så lite om kvinnor att de kan mörda dem, bara så där. Så störda, onda och sjuka.

Vad jag vill säga med detta omskakande inlägg är att det är extremt viktigt att vara rädd om sig. TYVÄRR så måste kvinnor många gånger tänka fem gånger extra innan de far iväg på äventyr med okända män, då en festinbjudan, charmerande uppvaktning, skjuts eller en promenad genom ett ödsligt område, med fel sällskap kan leda till döden. Inte bara i Argentina utan överallt. Och det är så fruktansvärt vidrigt.

Jag har som ensam kvinna majoriteten av gångerna rest runt själv i Sydamerika och det har ju uppenbarligen gått bra, men jag har samtidigt utsatt mig för situationer som jag i efterhand tackar övermakter för, för att det gick bra och jag kan inte annat än förklara dem med att jag har haft tur på vägen. Det hade lika gärna kunnat gå jävligt illa, men tack och lov är fortfarande majoriteten av alla människor riktigt reko. Men med de sjuka undantag som finns så uppmanar jag alla mina medsystrar där ute att vara rädda om sig.

Gör ingenting som inte känns bra bara för att någon annan tycker att det är en bra idé.

Daiana García, jag hoppas du är på en vackrare plats.

2015-03-17 14:55 3 kommentarer
Kategori: Argentina, Buenos Aires

Visum i Argentina

2015-01-23 17:58 Kommentera
Kategori: Argentina, Buenos Aires, Visum

Genom vårt svenska pass har vi ju lättare än typ alla i denna värld att utan visum kunna resa var och hur som helst. Det är ju en lyx få förunnat, men som ofta gör att svenskarna själva lätt glömmer bort att dubbelkolla hur det nu fungerar när man ska resa till ett annat land, om visum behövs eller inte, för att vi är så vana vid att det inte gör det.

Det enklaste vore ju om hela världssamfundet bara en dag valde att komma överens om att alla i hela världen får resa fritt över gränserna.

Men fram tills dess får vi svenskar 90 dagars turistvisum i Argentina stämplat i passet på flygplatsen vid landning OM man har en utresebiljett från landet inom 90 dagar. På svensk flygplats släpps du ändå inte förbi om du inte har en utresebiljett inom 90 dagar.

Väl på plats i Argentina kan Migrationsverket förlänga turistvisumet 1 gång (90 dagar till) om vettig anledning finns för att stanna i landet, men det bör alltså göras innan de 90 dagarna är slut, gärna i så god tid som möjligt. Om man ber om förlängning redan när visumet har gått ut har man 10 dagar på sig att lämna landet.

Förlängningen sker på Dirección Nacional de Migraciones ca. 10 minuters gångavstånd från Retiros tågstation. Ta med pass, passkopia och kopia på inresestämpeln i passet, förklara vid ingången vad du önskar göra, du får vänta i en kö där du sedan få en nummerlapp, för att sedan slussas vidare till nästa vänthall innan du får träffa en handläggare som hjälper dig vidare. För mig, som varken jobbar eller studerar på plats och endast är här för att jag vill, och därmed inte har någon direkt anledning, fick förklara min situation rätt övertygande för att kvinnan skulle acceptera min önskan om förlängning. Jag har dessutom ett gäng stämplar redan från diverse in och utresor det senaste året så hon granskade mig rätt kritiskt innan hon slutligen sade okej. Sedan tog hon passet ännu en gång och ännu en väntan på någon timme återstod innan jag fick passet, stämplat och klart, och lagligt kunde befinna mig i landet ytterligare 90 dagar.

Det är därmed ingen självklarhet att man får en förlängning på visumet, även om det säkert är troligt, beroende på hur flängigt resandet till landet varit under de senaste åren.

Ett annat alternativ som majoriteten av alla turister som vill stanna i landet längre än 90 dagar gör är att åka en dagstur till Colonia i Uruguay, du får en stämpel ut ur landet, en in i Uruguay för att samma dag åka tillbaka och komma in i landet utomlands ifrån och därmed få 90 dagar till. Dock gäller samma visa där nu när myndigheterna är vana vid att turister löser visumproblem på detta sätt, så har gränskontrollanterna blivit strängare och ett evigt ut- och inresande över dagen, inte särskilt populärt.

Alltså. 90 dagar får du automatiskt, 180 rätt enkelt, men mer än så är absolut möjligt, men ingen självklarhet.

2015-01-23 17:58 Kommentera
Kategori: Argentina, Buenos Aires, Visum

Tre tips och missa inte!

2015-01-16 16:22 Kommentera
Kategori: Argentina, Buenos Aires

Jul- och nyårshelgerna är förbi, 2015 börjar ta form och efter att två vänner igår återvände till gråväder och vardag i Sverige efter nästan 3 veckor med mig, så har även mina vardagsliknande rutiner hunnit ifatt och jag måste börja ta tag i det jag länge tänkt ta tag i och så.

De tyckte mycket om staden, jag visste ju att de skulle göra det, men det är ändå alltid fint att se ens nära njuta av ens favoritkvarter, caféer, empanadassmaker, vinsorter, restauranger och hak etc.

Förutom att ha gjort allt det man bör göra i staden, så hade vi mycket tid till långa, lugna kaffestunder på diverse caféer, svalkande ölpauser på balkongen och middagar på olika restauranger.

TRE TIPS:

Le Blé är ett café att rekommendera alldeles i närheten där vi åt långa luncher. Generösa portioner, bunkar med kaffe och frukostar från himlen. Finns på flera platser runt om i staden.

Victoria Cream är en annan klassiker, ett café med glassbar där en vanlig kaffe serveras med en glasskula och med trädskuggan på Coronel Diaz är det ett perfekt ställe för en eftermiddagsfika. Hit kommer jag alltid tillbaka. Hörnet Coronel Diaz/Charcas.

Colonia del Sacramento ligger rätt över Rio de la Plata i Uruguay och är en av landets äldsta städer och dessutom med på UNESCOs världsarvslista. En pyttestad och ett stilla avbrott från Buenos Aires storstadshets. Vi åkte över med Colonia Express, budgetalternativet till dyrare Buquebus, och betalade ca. 600 kr (inkl. skatter och avgifter) för en dagstursbiljett. På 1,5 timme hade vi korsat floden och klev av i ett Colonia, hetare än någonsin med 35 grader och brännande sol. Staden var sömnig, nästan helt stilla, i den heta luften och vi vandrade sakta runt kvarteren, åt frukost, och vilade på klipporna vid floden. Höll på att missa båten tillbaka pga. tidsskillnaden. En dagstur räcker alldeles lagom om man inte fullt ut vill leva lugnt småstadsliv.

OCH MISSA INTE:

Pasaje de la Defensa. Denna byggnad har jag totalt missat varje gång jag hängt i San Telmo, runt Plaza Dorrego. Ezeiza-familjens gamla hus från 1880 är omgjort till små butiker och caféer och har en helt egen atmosfär. Adress: Defensa 1179.

Mercado de San Telmo. Denna marknad har många gånger gått mig obemärkt förbi men är verkligen värt ett besök, inte minst för det välkända caféet Coffee Town, i mitten som erbjuder fair trade kaffe. Adress: Defensa 963.

IMG_0695.jpg
Lemonad på Le Blé. Foto: Hanna Pettersson
IMG_5153.JPG
Colonia, Uruguay
IMG_5167.jpg
Colonia, Uruguay
IMG_5189.jpg
Pasaje de la Defensa

2015-01-16 16:22 Kommentera
Kategori: Argentina, Buenos Aires

Intervju med Frida i Buenos Aires

2014-12-23 14:23 Kommentera
Kategori: Argentina, Buenos Aires

I rättvisans ordning har jag intervjuat bloggkollegan Frida Hessel, här i Buenos Aires, som bor ett par 40 kvarter från mig. Hon har stenkoll på staden och allt som är viktigt att veta. Läs, anteckna och dröm dig bort!

Hej Frida!

Vad gör du i Buenos Aires? 

Jag är journalist och jobbar med internationella frågor på ett universitet.

Hur hamnade du här?
Jag flyttade hit för 11 år sedan eftersom min man Enzo är argentinare. Vi träffades i Spanien där vi båda studerade och bestämde oss för att flytta till Buenos Aires när vi var klara med våra utbildningar.

Vad är bäst med Buenos Aires?
Att leva i en kreativ miljö där människor har inställningen att allting går att lösa. Jag gillar också att det i vardagen finns så många olika mötesplatser för folk från olika samhällsklasser och generationer. Trots att Buenos Aires är en världsmetropol så har en viss småstadskänsla bevarats. Det finns alltid tid för att utbyta några ord med slaktaren, grönsakshandlaren eller medpassagerarna på bussen. Också är det såklart fantastiskt att bo i en stad med ett outsinligt utbud av kultur, restauranger och shopping.

Vad saknar du i Sverige?
Min familj och just nu en svensk jul, med rödbetssallad, senapssill, mörker och kyla.

Top 5 Buenos Aires? Något man inte får missa? Något man bör missa? 
1. Boulevar Caseros, i närheten av Parque Lezama, är en av Buenos Aires vackraste platser. Här hittar du flera trevliga uteserveringar och restauranger. Du äter gott på Caseros (Av. Caseros 486).

2. Buenos Aires har många fina museer, till exempel MALBA, museet för Latinamerikansk konst (Figueroa Alcorta 3415) och Museo Quinquela Martín (Avenida Don Pedro de Mendoza 1835), med verk av La Bocas egen konstnär Benito Quinquela Martín. Ett annat trevligt museum är Museo Evita (Lafinur 2988), där objekt som tillhört Argentinas mest populära första dam genom tiderna finns samlade. Museet har en trevlig uteservering i trädgården.

3. Marknader, där du kan kan köpa konsthantverk, smycken och designföremål. Till exempel på Plaza Francia vid Recoletakyrkogården och på Plaza Cortazar i Palermo Viejo. Båda är öppna på helgerna. Antikvitetsmarknaden på Plaza Dorrego i San Telmo på söndagar är också värd ett besök.

4. En promenad längs Avenida de Mayo, stadens äldsta boulevard som kantas av pampiga historiska byggnader. Sätt dig ner på någon uteservering, ta en café con leche och njut av folklivet.

5. En utflykt till Tigre, staden som ligger 3 mil norr om Buenos Aires vid Paranáflodens delta. Här kan man käka en rejäl och opretentiös lunch på någon av de gamla roddklubbarna och sedan åka på båtfärd i deltats kanaler, som kantas av gamla vackra sommarhus på träpålar.

Missa inte glassen som introducerades i Buenos Aires av de italienska invandrarna och är nästan lika god som i Italien.

Missa gärna Buenos Aires Zoo där trötta djur ligger och gäspar i nedslitna installationer.

Vad bör man tänka på när man reser till Buenos Aires?
Att ha gott om tid på sig så att man kan ta det lugnt och njuta av staden i stället för att bara stressa runt mellan en massa turistattraktioner. Avstånden är långa och det kan ta tid att förflytta sig. Och att undvika kollektivtrafik under rusningstid om man inte gillar trängsel.

Vad är den största fördomen som finns mot Buenos Aires?
Att det är en farlig stad. Visst finns det en hel del ficktjuvar som siktar in sig på turister, men statistiskt sett är Argentina är trots allt ett av de säkraste länderna i Latinamerika. Enligt Värlsdshälsoorganisationen (WHO) begås sex mord per 100.000 invånare, vilket gör landet till det fjärde minst farliga i regionen, efter Antigua och Barbuda, Chile och Cuba. Farligast i Latinamerika är Honduras och Venezuela med 104 respektive 58 mord per 100.000 invånare.

Tack så mycket!

Imorgon är det julafton och jag ser fram emot en asado på takterassen. Andra julen i rad på denna kontinent. Förra året firade jag så här: Bland kolibris och kindpussar i södra Colombia.

God jul kära vagabonder!

Tips: Sydamerikabloggen finns nu också på Instagram @sydamerikabloggen /Julia

IMG_0426.JPG
Frida på favoritavenyn Avenida de Mayo

2014-12-23 14:23 Kommentera
Kategori: Argentina, Buenos Aires

Verkligheten

2014-12-19 19:34 Kommentera
Kategori: Argentina, Buenos Aires

Bakom het sol, mate-slurpande, julstress, vattenmelon, iskall öl, uteserveringar och ljumma kvällar och så vidare är Argentina ett land där demokratin i dagarna firade 31 år. 31 år är ingenting. Absolut ingenting i jämförelse med Sveriges demokrati med 200 år på nacken.

Mellan 1976 och 1983, diktaturens år i Argentina, försvann 30 000 människor efter militärens kidnappningar, en del har återfunnits men de allra flesta kropparna är försvunna för alltid. Diktaturen är ett djupt sår i landet, där de allra flesta mer eller mindre indirekt påverkades av militärens grymma framfart.

600 militärer sitter inspärrade och 600 väntar på rättegång. 61 befinner sig fortfarande på flykt, bara djävulen vet vart. Igår, torsdag, fälldes ytterligare 4 ex-militärer till livstids fängelse. Det var fanimig på tiden. På Latinamerika.nu har jag skrivit en kort nyhet om domen.

Verklighetens historier rycker liksom tag i mig ibland på de mest brutala sätt och det är svårbegripligt ibland att förstå hur detta skett runt omkring mig i kvarteren där jag bor. För djävulskt för att ta in.

En metod de använde var att förlösa barnen till oliktänkande mammor, innan de dödade mammorna, för att sedan ge bort barnen till militärernas familjer. 500 barn kidnappades, nyfödda, från sina föräldrar. Abuelas de Plaza de Mayo söker fortfarande efter barnen och har hittills hittat 116 stycken och uppmuntrar alla som är osäkra på sitt ursprung att ta kontakt med dem. Emellanåt kommer snyfthistorier upp på TV där barnbarn och mormödrar återfinner varandra. I somras blev detta en världsnyhet då ordförande själv för organisationen, Estela de Carlotto, återfann sitt barnbarn.

På minnescentret och museet ESMA, under diktaturen, ett koncentrationsläger (ja, det fanns koncentrationsläger i Argentina) kan man idag få en inblick i diktaturens metoder och försvinnanden och det pågående efterarbete för att badda såren. Jag har ännu inte besökt det, och försöker att varje dag samla lite kraft för att kanske en dag känna att jag klarar av det.

2014-12-19 19:34 Kommentera
Kategori: Argentina, Buenos Aires

Favoriter

2014-12-17 14:31 1 kommentar
Kategori: Argentina, Buenos Aires

Frida Hessel, vår allra käraste Buenos Aires-bloggare, har gjort en intervju med mig om mina favoritplatser i staden, som går att läsa här: Sydamerikabloggarens favoriter.

Vi hörs emellanåt, Frida och jag, hon kan ju allt om denna stad och det är bra med en bloggkollega på plats.

Som ni ser i intervjun så pluggar jag på distans, så mycket tid ägnas åt diverse e-böcker och e-artiklar etc. med massa kaffe eller mate för att göra det hela lite roligare.

IMG_5003.jpg
Med 25 grader och sol utanför fönstret

2014-12-17 14:31 1 kommentar
Kategori: Argentina, Buenos Aires

Julia Tengblad Söder

Första gången jag var i Sydamerika hade jag en 6 månaders flängig resa överallt med korta intensiva romanser med platser jag inte visste existerade. Andra gången hade jag en lugn stabil relation med Staden med ett gigantiskt S. Buenos Aires. Tredje gången praktiserade jag tre månader i Ecuador följt av resor till Colombia och Buenos Aires. Upptäckte nya platser och kom tillbaka till gamla favoriter. Fjärde gången var jag tillbaka i Buenos Aires. Nu är jag återigen på svensk mark men längtar ständigt dit. Läs om mina besök på plaster som är så fantastiska som de bara kan vara i allas vår (egentliga) favoritkontinent. Du kanske bara inte vet det än.

Blogroll

  • Instagram: @sydamerikabloggen

Webbfrågan

  • Hur tränar du helst under resan?

Vagabonds nyhetsbrev

Över 20 000 läsare! Vagabonds nyhetsbrev är gratis och kommer till dig en gång i veckan. Du kan när som helst avsluta din prenumeration.

Denna sajt drivs av Story House Egmont AB. Story House Egmont publicerar ett hundratal tidningar och webbplatser, däribland Hemmets Journal, Hus & Hem, Icakuriren, Vagabond, Kalle Anka och Bamse. Vi har även en omfattande verksamhet inom böcker, spel, aktivitetsprodukter och event, samt är snabbt växande inom e-handel och digitala marknadsföringstjänster. Story House Egmont är en del av den nordiska mediekoncernen och stiftelsen Egmont som varje år delar ut mer än 120 miljoner kronor för att hjälpa utsatta barn och ungdomar. Läs mer på www.storyhouseegmont.se.

Story House Egmont AB, Pyramidvägen 7, 16991 Solna, Tel: 08-692 01 00, Orgnr: 556046-9206