Sydamerikabloggen

Vulkanbad och vattenfall

2015-10-18 11:42 Kommentera
Kategori: Berg, Island, Reykjavik, Vattenfall, Vulkan

IMG_0549.JPG
Det nybygga konserthuset och hamnen i Reykjavik

Till den som någonsin snuddat vid tanken på att åka till Island har jag bara en sak att säga.

ÅK!

Denna magiska ö med ett iskallt Atlanten omkring sig, puttrande vulkaner och sprutande gejsrar är jag helt säker på att den kan förföra vilken trött resenär som helst.

Inte minst i dess oktoberskrud när bergen brinner i höstfärger.

IMG_0601.JPG

Det finns mycket att se och varje del av ön har sin egen karaktär. Vi hyrde bil i Reykjavik och styrde österut längs med den klassiska rutten Golden Circle med första stopp Tingvellir, där kontinentalplattorna möts. Den UNESCO-listade nationalparken är populärt och bortsett från turistlassen, rogivande och inspirerande för långa vandringar.

IMG_0609.JPG
Kontinentalplatta vid Tingvellir

Nästa stopp var Stokkur. Ett aktivt vulkanområde där marken bokstavligt puttrar omkring en. Luften svavelfylld och ångorna värmande. Vid utbrottet, var 10de minut, duschades vi skrattandes intill. Oförberedda med kameran för att fånga det exakta ögonblicket.

IMG_0638.JPG
Levande underjord vid Stokkur

Vi fortsatte till vattenfallet Gullfoss och jag kände att La Garganta del Diablo fick sig en värdig utmanare gällande mäktiga vattenfall där vattnet, outtröttligt forsar fram sedan miljontals år tillbaka. Omgivningarna skiljer sig dock åt, det karga, gyllene landskapen mot den gröna, fågelkvittrande vegetationen, med med samma uppslukande kraft där jag stod mållös inför naturens makt.

IMG_0671.JPG
Gullfoss
IMG_0682.JPG

Vi rullade ned längs bergen i solnedgången och sov en natt på Hotell Vatnsholt mitt ute på den isländska stäppen med omfamnande, tyst mörker och grönt norrsken som lös upp natten.

Seljalandsfoss med blickar ut mot landskapet från vattenfallets baksida väckte liv i oss ordentligt dagen efter innan vårt sista stopp blev Eyjafjallajökulls fot och denna varma, gömda källa (TACK VAGABOND FÖR TIPSET) och en lugn picknick i bergsskrevan vid forsen intill.

IMG_0710.JPG
Seljalandsfoss
IMG_0734.JPG
På väg mot den gömde poolen
IMG_0740.JPG
Soligt dopp i bergen
IMG_0768.JPG
Eyjafjallajökulls fot

När vi sedan åkte tillbaka över de lavatäckta bergen till Reykjavik kände jag att det här är en ö jag vill se mer av, komma tillbaka till, andas och upptäcka mer av. Inte minst hitta fler små gömda guldkorn.

2015-10-18 11:42 Kommentera
Kategori: Berg, Island, Reykjavik, Vattenfall, Vulkan

Så nära men ändå så långt borta

2013-10-20 22:07 Kommentera
Kategori: Bananer, Berg, Buss, Ecuador, Fairtrade, Kaffe, Resa, Vulkan

Ännu en helg på en buss. Fredag eftermiddag blev kväll och jag och en bananodlare åkte upp längs bergen norrut till Riobamba. Ljumma vindar och klibbig panna byttes mot frisk, kylig och tunn bergsluft på 2800 meters höjd.

Lördagen spenderades med föreläsning på föreläsning av Ecuadors koordinator för Fairtrade-certifierade småproducenter, tillsammans med banan- kakao- kaffe- och quinoaodlare från hela landet. Det var intensivt och svettigt. Delvis heta diskussioner om svårigheter och utmaningar gentemot jättarna som äger plantager på 100 hektar.

Efter middagen smuttade jag på den hembrända sockerrörsspriten. Ekologisk såklart. Min kollega (en kopia av Homer i Simpsons) och resten av producenterna fortsatte i hotell-lobbyn. Jag bäddade in mig i min ylletröja under tre filtar och läste.

Och klockan 6 imorse skumpade vi ner längs bergen igen och det karga landskapet byttes mot de oändliga vägarna kantade av bananpalmer.

Om fascinationen av hur dessa producenter göder oss med det som vi dagligen konsumerar där hemma utan mer eller mindre tanke på hur de når butiken och vilket arbete, vilka möten och beslut som ligger bakom.

IMG_1768.jpg
Riobamba och vulkanen Chimborazo i bakgrunden
IMG_1776.jpg
Och ett möte så viktigt
IMG_1777.jpg
I en omgivning så vacker
IMG_1785.jpg
Och längs vägen hem ännu en olycka
IMG_1788.jpg

2013-10-20 22:07 Kommentera
Kategori: Bananer, Berg, Buss, Ecuador, Fairtrade, Kaffe, Resa, Vulkan

Hejdå Quito

2013-09-28 21:40 Kommentera
Kategori: Berg, Buss, Ecuador, Kaffe, Musik, Quito, Vulkan

Nästan två månader senare. En och en halv vecka försenad pga. dålig planering. Men egentligen skulle jag stannat 4 månader till. Det blir inte alltid som man har tänkt sig.

Jag är redo för nya äventyr. Ny stad och ny praktik. Nya dofter och varmare fuktigare luft. Machala och även kallad världens bananhuvudstad väntar imorgon bitti efter en 10 timmars bussresa ned längs Anderna mot kusten söderut. På måndag väntar nya kollegor och arbetsuppgifter på det Fairtrade-certifierade kooperativet UROCAL som samlar banan- och kakaoodlare i området.

Jag ser fram emot att se Fairtrades nytta med egna ögon.

I Quito kommer jag sakna alldeles fantastiska nyfunna vänner. Doña Marie som håller ordning på kontoret, fixar förmiddagsmellis varje dag och är en av de mest genuint snälla människorna jag någonsin träffat. Ethnic Coffee där jag varje dag köper min Cappuccino. Helgutflykter till vulkaner, sjöar och dalar. Utgångar till La Foch som är det fylletorg där det råder undantagstillstånd varje kväll. Barrundor som aldrig tar slut. Dirty Sanchez två Cuba Libre för priset av en. Två öl för priset av en. All denna reggaeton och latinomusik överallt. Alla vegetariska hamburgare. Morgon- och lunchpromenader i parken.

Nu väntar packande och städande, puts och dusch innan jag ska sova i ett bussäte med fönsterplats till lördag blir söndag och berg byts mot bananodlingar.

Tack Quito för den här gången. Jag kommer tillbaka.

2013-08-25 16.42.56.jpg
Och jag kommer sakna all den utsikt som bergen ger över Quito
söndag 010.jpg
2013-09-15 17.28.46.jpg
sophya.jpg
Och dessa stjärnor. Foto: Sophya Ramírez Salinas

2013-09-28 21:40 Kommentera
Kategori: Berg, Buss, Ecuador, Kaffe, Musik, Quito, Vulkan

Försvunnen dag

2013-09-10 00:16 Kommentera
Kategori: Berg, Buss, Musik, Sjuk, Strand, Vulkan

Söndagen var i en feberdimma och ett illamående jag aldrig tidigare varit med om. Det är så hemskt att känns sig så miserabel, svag och äcklig.

Men i lördags visste jag fortfarande inte vad som väntade. Då var jag nöjd och pigg i den friska luften vid Volcán Cotacachi som fyllts med vatten och blivit Laguna Cotacachi. Många busstimmar från Quito och ännu mer väntande. Som vanligt. Men till slut vandrade vi längs bergskanten, åt picknick i kohagen. Badade fötterna i det iskalla vattnet i lagunen och åkte på en båttur i solen innan vi vände tillbaka, korsade ekvatorn igen och hamnade på södra sidan av jordklotet.

Fortfarande när jag kom hem, visserligen trött men fylld av frisk luft, så hade jag ingen aning om hur det kunde kännas att plötsligt bli så sjuk. Och hur mycket jag uppskattar att orka springa, och att ens orka gå, se på tv och läsa.

2013-09-07 17.56.48.jpg
2013-09-07 18.34.06.jpg
Och jag älskar vidderna

2013-09-10 00:16 Kommentera
Kategori: Berg, Buss, Musik, Sjuk, Strand, Vulkan

Julia Tengblad Söder

Första gången jag var i Sydamerika hade jag en 6 månaders flängig resa överallt med korta intensiva romanser med platser jag inte visste existerade. Andra gången hade jag en lugn stabil relation med Staden med ett gigantiskt S. Buenos Aires. Tredje gången praktiserade jag tre månader i Ecuador följt av resor till Colombia och Buenos Aires. Upptäckte nya platser och kom tillbaka till gamla favoriter. Fjärde gången var jag tillbaka i Buenos Aires. Nu är jag återigen på svensk mark men längtar ständigt dit. Läs om mina besök på plaster som är så fantastiska som de bara kan vara i allas vår (egentliga) favoritkontinent. Du kanske bara inte vet det än.

Blogroll

  • Instagram: @sydamerikabloggen

Webbfrågan

  • Hur tränar du helst under resan?

Vagabonds nyhetsbrev

Över 20 000 läsare! Vagabonds nyhetsbrev är gratis och kommer till dig en gång i veckan. Du kan när som helst avsluta din prenumeration.

Denna sajt drivs av Story House Egmont AB. Story House Egmont publicerar ett hundratal tidningar och webbplatser, däribland Hemmets Journal, Hus & Hem, Icakuriren, Vagabond, Kalle Anka och Bamse. Vi har även en omfattande verksamhet inom böcker, spel, aktivitetsprodukter och event, samt är snabbt växande inom e-handel och digitala marknadsföringstjänster. Story House Egmont är en del av den nordiska mediekoncernen och stiftelsen Egmont som varje år delar ut mer än 120 miljoner kronor för att hjälpa utsatta barn och ungdomar. Läs mer på www.storyhouseegmont.se.

Story House Egmont AB, Pyramidvägen 7, 16991 Solna, Tel: 08-692 01 00, Orgnr: 556046-9206