Sydamerikabloggen

Det onaturligt hållbara

2015-09-27 17:53 4 kommentarer
Kategori: Burma, Ekoturism, Hållbar turism, Myanmar, Resa

Yin Myo Su är en imponerande kvinna. I fredags talade hon på Schyst resandes seminarium Turistboom - hot eller möjlighet om Burma och vilka risker och möjligheter som finns nu när landet börjar öppna upp mot omvärlden.

Denna superkvinna formades redan som liten till att bli ett profs inom turism och hållbar utveckling. Hennes pappa välkomnade turister till familjens hem, lät dem sova i huset, och lärde dem traditionell matlagning. Unga Yin Myo Su fascinerades av turisterna långt bortifrån, dansade för dem och skojade med dem.

Under förtryckarregimens våld tvingades hon ett tag leva utomlands och studera, medan pappan satt inspärrad för felaktiga politiska åsikter, innan hon sedan återvände hem med energin att bygga ett hotell för gästerna som besökte hennes by och projektet med Thahara började.

Det som vi pratar om idag av mat efter säsong, hållbar konstruktion med hänsyn till natur och miljö, bevarande av tradition och arkitektur, inkludering av lokalbefolkningen, matlagningskurser med lokala råvaror, empowerment av anställda, bevarandet av utrotningshotade djur och växter och så vidare var det mest självklara för henne. När turisterna kom och hyllade hennes koncept förstod hon att det fungerade. Med idéer från besökare utvecklades hotellet och hennes framgångssaga spreds.

Idag har Yin Myo Su vunnit flertalet priset för sin innovationskraft och starka ledarskap. Hon turnerar världen runt och berättar sin historia och det är omöjligt att inte fastna för hennes charm och talförhet. Det låter så lätt, så självklart och enkelt att skapa bra sammanhang för lokalbefolkning att inkluderas i turismens fördelar, och hon vill gärna att fler tar efter hennes koncept och bygger upp samma hållbara strukturer på flera platser i Burma.

För att Burma inte ska förvandlas till ett paradis för pedofiler, sexköpare, fullmånsfestande ungdomar, slavlöner och alkoholiserade beer girls likt Thailand och Kambodja.

Det som slog mig mest var hur det mest självklara för henne, namngavs av besökarna som hållbar, ekoturism och hur hon sedan har lärt sig att prata i dessa former för att anpassa sig till västvärldens koncept av denna särskilda delen av turismen. Hur det mest naturliga för henne, är ett så skilt koncept från den naturliga charter- och all inclusiveindustrin för västvärlden så att vi måste benämna det som ekoturism. Att back to nature och uppvisande av traditionell matlagning, säsongsanpassad mat och boenden likt lokalbefolkningens blir något exotiskt och spännande fast det i grund och botten ju är det mest självklara.

Konstigare borde ju egentligen vara det motsatta.

Men i och med att globaliseringen far fram och tränger sig in i minsta por av världen med multinationella märken och vita livsstilar blir kanske det som historiskt sett är naturligt inte längre en självklarhet. Det naturliga blir avvikande när det onaturliga är normen.

blog3-wide-w1000h400.jpg
Bild från www.thahara.com

2015-09-27 17:53 4 kommentarer
Kategori: Burma, Ekoturism, Hållbar turism, Myanmar, Resa

Julia Tengblad Söder

Första gången jag var i Sydamerika hade jag en 6 månaders flängig resa överallt med korta intensiva romanser med platser jag inte visste existerade. Andra gången hade jag en lugn stabil relation med Staden med ett gigantiskt S. Buenos Aires. Tredje gången praktiserade jag tre månader i Ecuador följt av resor till Colombia och Buenos Aires. Upptäckte nya platser och kom tillbaka till gamla favoriter. Fjärde gången var jag tillbaka i Buenos Aires. Nu är jag återigen på svensk mark men längtar ständigt dit. Läs om mina besök på plaster som är så fantastiska som de bara kan vara i allas vår (egentliga) favoritkontinent. Du kanske bara inte vet det än.

Blogroll

  • Instagram: @sydamerikabloggen

Webbfrågan

  • Hur tränar du helst under resan?

Vagabonds nyhetsbrev

Över 20 000 läsare! Vagabonds nyhetsbrev är gratis och kommer till dig en gång i veckan. Du kan när som helst avsluta din prenumeration.

Denna sajt drivs av Story House Egmont AB. Story House Egmont publicerar ett hundratal tidningar och webbplatser, däribland Hemmets Journal, Hus & Hem, Icakuriren, Vagabond, Kalle Anka och Bamse. Vi har även en omfattande verksamhet inom böcker, spel, aktivitetsprodukter och event, samt är snabbt växande inom e-handel och digitala marknadsföringstjänster. Story House Egmont är en del av den nordiska mediekoncernen och stiftelsen Egmont som varje år delar ut mer än 120 miljoner kronor för att hjälpa utsatta barn och ungdomar. Läs mer på www.storyhouseegmont.se.

Story House Egmont AB, Pyramidvägen 7, 16991 Solna, Tel: 08-692 01 00, Orgnr: 556046-9206