Sydamerikabloggen

Vulkanbad och vattenfall

2015-10-18 11:42 Kommentera
Kategori: Berg, Island, Reykjavik, Vattenfall, Vulkan

IMG_0549.JPG
Det nybygga konserthuset och hamnen i Reykjavik

Till den som någonsin snuddat vid tanken på att åka till Island har jag bara en sak att säga.

ÅK!

Denna magiska ö med ett iskallt Atlanten omkring sig, puttrande vulkaner och sprutande gejsrar är jag helt säker på att den kan förföra vilken trött resenär som helst.

Inte minst i dess oktoberskrud när bergen brinner i höstfärger.

IMG_0601.JPG

Det finns mycket att se och varje del av ön har sin egen karaktär. Vi hyrde bil i Reykjavik och styrde österut längs med den klassiska rutten Golden Circle med första stopp Tingvellir, där kontinentalplattorna möts. Den UNESCO-listade nationalparken är populärt och bortsett från turistlassen, rogivande och inspirerande för långa vandringar.

IMG_0609.JPG
Kontinentalplatta vid Tingvellir

Nästa stopp var Stokkur. Ett aktivt vulkanområde där marken bokstavligt puttrar omkring en. Luften svavelfylld och ångorna värmande. Vid utbrottet, var 10de minut, duschades vi skrattandes intill. Oförberedda med kameran för att fånga det exakta ögonblicket.

IMG_0638.JPG
Levande underjord vid Stokkur

Vi fortsatte till vattenfallet Gullfoss och jag kände att La Garganta del Diablo fick sig en värdig utmanare gällande mäktiga vattenfall där vattnet, outtröttligt forsar fram sedan miljontals år tillbaka. Omgivningarna skiljer sig dock åt, det karga, gyllene landskapen mot den gröna, fågelkvittrande vegetationen, med med samma uppslukande kraft där jag stod mållös inför naturens makt.

IMG_0671.JPG
Gullfoss
IMG_0682.JPG

Vi rullade ned längs bergen i solnedgången och sov en natt på Hotell Vatnsholt mitt ute på den isländska stäppen med omfamnande, tyst mörker och grönt norrsken som lös upp natten.

Seljalandsfoss med blickar ut mot landskapet från vattenfallets baksida väckte liv i oss ordentligt dagen efter innan vårt sista stopp blev Eyjafjallajökulls fot och denna varma, gömda källa (TACK VAGABOND FÖR TIPSET) och en lugn picknick i bergsskrevan vid forsen intill.

IMG_0710.JPG
Seljalandsfoss
IMG_0734.JPG
På väg mot den gömde poolen
IMG_0740.JPG
Soligt dopp i bergen
IMG_0768.JPG
Eyjafjallajökulls fot

När vi sedan åkte tillbaka över de lavatäckta bergen till Reykjavik kände jag att det här är en ö jag vill se mer av, komma tillbaka till, andas och upptäcka mer av. Inte minst hitta fler små gömda guldkorn.

2015-10-18 11:42 Kommentera
Kategori: Berg, Island, Reykjavik, Vattenfall, Vulkan

Julia Tengblad Söder

Första gången jag var i Sydamerika hade jag en 6 månaders flängig resa överallt med korta intensiva romanser med platser jag inte visste existerade. Andra gången hade jag en lugn stabil relation med Staden med ett gigantiskt S. Buenos Aires. Tredje gången praktiserade jag tre månader i Ecuador följt av resor till Colombia och Buenos Aires. Upptäckte nya platser och kom tillbaka till gamla favoriter. Fjärde gången var jag tillbaka i Buenos Aires. Nu är jag återigen på svensk mark men längtar ständigt dit. Läs om mina besök på plaster som är så fantastiska som de bara kan vara i allas vår (egentliga) favoritkontinent. Du kanske bara inte vet det än.

Blogroll

  • Instagram: @sydamerikabloggen

Webbfrågan

  • Hur tränar du helst under resan?

Vagabonds nyhetsbrev

Över 20 000 läsare! Vagabonds nyhetsbrev är gratis och kommer till dig en gång i veckan. Du kan när som helst avsluta din prenumeration.

Denna sajt drivs av Story House Egmont AB. Story House Egmont publicerar ett hundratal tidningar och webbplatser, däribland Hemmets Journal, Hus & Hem, Icakuriren, Vagabond, Kalle Anka och Bamse. Vi har även en omfattande verksamhet inom böcker, spel, aktivitetsprodukter och event, samt är snabbt växande inom e-handel och digitala marknadsföringstjänster. Story House Egmont är en del av den nordiska mediekoncernen och stiftelsen Egmont som varje år delar ut mer än 120 miljoner kronor för att hjälpa utsatta barn och ungdomar. Läs mer på www.storyhouseegmont.se.

Story House Egmont AB, Pyramidvägen 7, 16991 Solna, Tel: 08-692 01 00, Orgnr: 556046-9206