Annons
Annons
Foto: Mikael Persson

Foto: Mikael Persson

Estland

5 destinationer för chokladälskaren

Afrika, Europa, Sydamerika … och så den sjunde kontinenten: choklad. Vi tar dig dit. Till världens mest lyckobringande kakaofällor. Följ med.

Text: Mikael Persson • 2006-10-16 Uppdaterad 2006-10-16

1) Inci, Istanbul

Lokalen är inte större än en etta. Bland Istiklals pompösa skyltfönster skulle det vara lätt att glida förbi butiken, om det inte varit för den ständiga ström av människor som målmedvetet letar sig mot dess knarrande dörrar. De flesta kommer just i skarven mellan utsjasad kontorsdag och hemgång för att tanka sina kroppar fulla av kakao.
Portföljförsedda farbröder hänger mot disken och slevar frenetiskt i sig teskedar av Incis berömda profiterol, ett kladdigt mellanting av chokladpudding och mashmallows.
Inci, Istiklal Caddesi 124/2, öppet 7–21.

2) Emihla Gustava, Riga

Tänk dig en 200 grams chokladkaka smält i en liten kopp arabiskt porslin och du tänker dig Emihla Gustava, nästan mitt emot operan i Riga. Beställer varm choklad och får verkligen varm sådan och inte någon blaskig sportlovs-O’boj.
Här gäller anrikad vara. Så ren och förfinad att vatten för säkerhets skull serveras i ett litet glas vid sidan om. Smuttar försiktigt. I de tjocka, bruna virvlarna ställer sig skeden på högkant. Går sedan över till en handfull hemstöpta praliner. Mandelbeströdda fyrkanter med pistasch. Djärv pepparkaksnougat. Brandgul choklad som smakar apelsin, röd choklad som smakar jordgubbe. Det här är livets medicin. Och den funkar i såväl fast som flytande form.
Marijas 13/VI (mitt emot operan), öppet 10–22, sön 10–20.

3) Gerbaud, Budapest

Riktigt fin choklad ska avnjutas i små doser, gärna till wienervals och ett glas russinsött Tokaj. Möjligtvis var det just därför som Franz Liszt regelbundet styrde stegen mot anrika Gerbaud. Kaféet tillhör Centraleuropas största och äldsta. Pralinerna och bakverken når mycket längre än så.
Här finns mörk choklad, ljus choklad, egentillverkat, praliner och sånt som bäst äts med sked på assiett. Sedan 1870 finns Gerbaud vid Vörösmartytorget, bara något kvarter från Kedjebron och Donau. Exteriören är som ett palats. Interiören går mot en gnutta sinnligt. Röda mattor. Förgyllda speglar. Veckade draperier. Och högkaratig choklad.
Vörösmarty ter 7, öppet 9–21.

4) Chocolaterie Café, Tallinn

Mjölkchoklad med chili, rom och russin och så ytterligare en gnutta chili. Någon tycker kanske det är att häda. Jag säger bara att det är gott.
Kakaotrixen på Chocolaterie Café går utöver det vanliga. Här bland gamla stans rosa gardiner och knattrande radioschlager trollas det fram lerkrus fyllda med het choklad, grappa och gorgonzola. Här bland naket trägolv och antika möbler serveras det underfundiga praliner, tryffel garnerad med torkad viol, apelsinnougat och lenaste is­-
cho­klad. Allt är handtillverkat. Allt bär på egen form och egen smak. Testa och du inser att definitionen lyckopiller fått en ny funktion.
Vene 6, öppet 10–23.

5) Chocolaterie de la Grande Place, Antwerpen

Som små, små guldtackor ligger pralinerna på rad. Stämplade och försedda med en prislapp på en euro styck. I Belgien tar man seriöst på hantverket och Antwerpen är inget undantag.
Man kan slå sig ner på Chocolaterie de la Grande Place, i skuggan av Rubens och hästdroskor och bejaka livet i största allmänhet och den lenaste choklad i synnerhet. Vit, mörk, söt eller rivigt bitter, tillsammans med svartbrygd java eller ett glas champagne.
Den som kräver mer beställer chokladmousse eller våfflor med het chokladsås.
Grande Place, öppet 9–18.


Text: Mikael Persson • 2006-10-16
EstlandLettlandTurkietUngernBudapestIstanbulListorRigaTallinn

Nyhetsbrev

Missa inte våra bästa tips och guider!

Scroll to Top