Annons
Annons
Havet framför ett färgglatt hus i Haapsalu Estland

Det är lugnet som regerar i den pittoreska trästaden Haapsalu. Foto: Olev Mihkelmaa/Visit Estonia

Estland

Trästaden Haapsalu – en sagovärld på andra sidan Östersjön

Den estniska kurorten Haapsalu har anor från medeltiden och är som tagen ur Astrid Lindgrens värld – och det är den på sätt och vis.

Text: Helle Kikerpuu • 2021-12-29 Uppdaterad 2022-06-13

Har man någonsin läst en bok av Astrid Lindgren har man sett illustrationerna av Ilon Wikland. Madickens hemstad med trähus i kulörta färger, den rangliga borgen i Ronja Rövardotter och idyllen i Bullerbyn.

Stora delar av Ilon Wiklands inspiration kommer från en och samma plats – Haapsalu, en estnisk kuststad och kurort två timmar söder om Tallinn. Här bodde hon med sina farföräldrar och har beskrivit det som ”den lyckligaste tiden under barndomen”. Men samma dag som Sovjetunionen ockuperade Tallinn, år 1944, lämnade den fjortonåriga Ilon Wikland Haapsalu och flydde till Sverige ombord en segelbåt.

Farföräldrarna var för gamla för att följa med och det blev sista gången som Ilon såg dem. Men minnena levde vidare genom Astrid Lindgren och Ilon Wiklands egna böcker.

Borgen i Haapsalu är hem för Estlands mest kända spöke, Vita damen. Foto: Martti Volt/Visit Estonia

Haapsalu har anor från medeltiden och mitt i den gamla stadskärnan ligger den karaktäristiska biskopsborgen. Domkyrkan är den äldsta delen och byggdes på 1200-talet, men det är det ensamma tornet som gör ett beständigt intryck. Inte konstigt att den inspirerat illustrationerna av Mattisborgen i Ronja Rövardotter, man bara väntar på att höra Rövarsången ljuda över takåsarna.

Det är fritt fram att promenera genom borggården och i vallgraven under tornet finns en stor lekplats. Ruinerna har blivit en självklar del av vardagslivet i staden och runt borgen finns en myriad av gator med pittoreska trähus i alla färger och former. Lila med små torn, gula med röda knutar, gröna med udda placeringar av fönstren. Detaljerna är många och skruvade. Som huset med två färger. Varför? Antagligen delas huset mellan två ägare, men det kan lika gärna vara ett designval.

Många av husfasadernas färger har flagnat eller blekts av tiden och havet. Sedan mitten av 1800-talet har staden varit känd som kurort med hälsosam lera och havet är aldrig långt borta. Än idag genomsyras staden av en speciell atmosfär som bidrar till lugn i kropp och själ.

I Haapsalu finns alla möjliga färger på husen. Foto: Helle Kikerpuu

Längs med promenadstråket vid vattnet lyser lampor upp vägen förbi restaurangen Kuursaal, även den i färggrann kulör, och från en stenbänk längre bort kan man höra toner av den världskända ryska kompositören Tjajkovskij. Kompositören var en av många ryska aristokrater som semestrade i kurortern under glansdagarna, och som minne uppfördes en musikalisk bänk där maestron brukade sitta och beundra soluppgången och svanarna.

Längre fram, förbi det renoverade boutique-hotellet Villa Friedheim och hamnen, hittar man Rannarootsi Muuseum eller Aibolands museum som det också kallas. Haapsalu ligger i Aiboland, de forna svenskbygderna i Estland, och museet berättar om estlandssvenskarnas tusenåriga historia och det kulturarv som finns kvar från denna lilla folkgrupp. Precis som Ilon Wikland flydde de allra flesta estlandssvenskar till Sverige 1944, men fler och fler ättlingar hittar tillbaka.

Under vintern går staden i dvala, men på vårkanten börjar besökarna strömma till, butikerna öppnar och från maj till september är det full fart med festivaler och event. Yoga, jazz och amerikanska bilar varvas på borggården medan det dukas upp för matfest på huvudgatan.

När solen börjar gå ner känner man lukten av vedeldad kakelugn och vid borgen cirkulerar svalorna runt tornet. Kanske slår man sig ner på Müüriääre, dricker ett glas naturvin eller beställer ett glas av likören Vana Tallinn på Kuursaal och ser solen gå ner över den övergivna fiskekolchosen en bit bort.

Vad man än gör kommer Haapsalu stanna kvar i minnet – precis som hos Ilon Wikland.

Kom hon någonsin tillbaka, undrar du kanske. Jovisst! Och farföräldrarna hus är idag hennes och ligger ett stenkast från Iloni Imedemaa (Ilons Undervärld), ett temacentrum för barn med ett galleri, en bio- och utställningssal. Dessutom arrangeras även olika hantverksevenemang och temadagar under sommaren.


Text: Helle Kikerpuu • 2021-12-29
EstlandRedaktionens favoriter

Nyhetsbrev

Missa inte våra bästa tips och guider!

Scroll to Top