Franska Champagne bjuder på så mycket mer än bara bubblor! Foto: GettyImages

Frankrike

Resetips – Champagne

En guide till Frankrikes vindistrikt Champagne för att frossa bland bubblor, resetips och champagnekunskaper för nybörjare. Salut!

Text: Johan Tell • 2004-11-30

Läs också: 7 anledningar att besöka Champagne

Parisutflykt

Eftersom det bara tar drygt en timme att åka tåg från Paris till Epernay lämpar sig Champagne utmärkt som utflyktsmål. Tåget går från Gare de l’Est, biljetten kostar runt 120 kronor och tidtabellen kan kollas på sncf.com.

Bo

Den lilla staden Epernay är en bra utgångspunkt för turer i Champagne. Fördelen med att bo här framför att bo ute bland vinrankorna är att det finns flera bra restauranger och trevliga fik.

Man kan naturligtvis också bo ute bland vindruvorna. Antingen på ett litet pensionat, ett auberge eller direkt på en vingård. Vanligt är då att man betalar för halvpension – alltså för säng, frukost och en färdigkomponerad trerätters middag. Broschyren Le guide des hôtels-restaurants en Champagne-Ardenne kan fås från turistbyrån. 

Äta

Det berömda franska köket har på senare tid hamnat i skuggan av framför allt kreativ asiatisk cross-over-mat. På ett vis är det rätt åt fransoserna att den enda franska rätt man kan påminna sig är grodlår eftersom de framhärdar i sin fisförnäma attityd bland stela, vita dukar och dyra menyer. Det som är synd är förstås att man går miste om en mängd god mat.

I Champagne kan det vara läge att äta sådant som passar till just champagne. Ett fiffigt sätt att få reda på vilka rättar som gör sig till bubblande vin är att kolla på Systemets hemsida www.systembolaget.se.
Då får man bland annat tips om att champagne kan serveras till crème ninon, en gräddig, sherrydoftande ärtpuré, ostbollar gjorda på gruyère, kokt hummer med senapshollandaise, pilgrimsmusslor i “fågelbon” eller några skivor gåslever med tryffel serverade på grovt mörkt bröd.

Restaurangerna Le Caveau i Cumiers (Rue de la Coopérative) och La Cave a Champagne i Epernay (Rue Gambetta 16) är bra representanter på ställen som lagar utsökt, prisvärd regional mat. 

Sevärt 

Den ledande champagnetillverkaren, Moët & Chandon, har även en utmärkt rundvandring i sin imponerande, vindlande vinkällare. Denna timme fungerar bra som introduktion till hela området. Öppet 9.30–11.45 och 14.00–16.45. Guidade turer startar var 45e minut och kostar cirka 50 kronor. Avenue Champagne 7. www.moet.com.

En ännu bättre introduktion till området och drycken är det lilla vinmuseet i Versenay. Byggnaden är vacker, utställningen överskådlig och engelskan i “lurarna” som förklarar vad man ser begriplig.
Musée de la Vigne, Verzenay. Öppet 9.30–18. Inträde: 45 kronor för vuxna och 30 kronor för barn mellan 6 och 16 år. www.lepharedeverzenay.com.

Den enorma, gotiska katedralen i Reims är förvisso en klar sevärdhet. Men problemet med den, ur en stressad turists synvinkel, är att den är oerhört lik Notre Dame i Paris. Och har man Pariskatedralen inbokad på sin rundtur kan man hoppa dess systerbyggnad i Reims eftersom staden är en tämligen charmlös historia. Filosofen Voltaire levde en del av sitt liv på Chateau de Cirey-sur-Blaise. Trädgården till detta renässansslott samt en liten teater kan besökas.

Faux de Verzy. Märklig, mystisk, knotväxt bokskog med träd som lär vara över tvåtusen år gamla.
Det är omöjligt att köra runt i Champagne utan att se alla massgravar från främst första världskriget. Parc du Château är liten minnespark över de miljoner som dog i skyttegravarna. Ligger i Dormans, är öppet från 14.30 till 18.30 och kostar cirka 10 kronor. 

Ta sig runt

Det finns två, en nordlig och en sydlig, utmärkta champagnerutter att puttra fram längs. Fördelen med Route Touristique du Champagne – den norra är 60 mil lång och tar dig förbi 80 “intressanta stopp” – är att man guidas genom de finaste byarna, de bästa vinfälten och de bästa tillverkarna. Nackdelen är förstås “alla” andra som gör likadant.

Får man nog av Champagne kan man även välja att snitsla sig fram efter berömda slott, världskrigens slagfält, orter med järntillverkning eller platser med anknytning till författarna Rimbaud och Verlaine.
Broschyrer fås på Franska turist-byrån – se adress nedan. 

Champagnetestning 

Den korta hållbarheten för en öppnad champagneflaska innebär att det inte finns några ställen att slinka in och testa några olika glas skumpa på. Endast för grupper ordnas champagneprovningar. Hör med den lokala turistbyrån om det finns en grupp som du kan ingå i.

Vandringar

Det lätt böljande landskapet i Champagne lämpar sig väl för vandringar, cykelturer eller utflykter på häst. Hör med turistbyrån eller med Comité Régional de la Randonnée Pédestre, Boulevard Carnot 2, 1000 Troyes.

Skördefester

En traditionell skördefest hålls i Massif de Saint-Thierry den 2e oktober varje år. Otraditionella skördefester hålls överallt vanligtvis i månadsskiftet september–oktober (druvorna plockas 100 dagar efter det att vinet blommat). 

Böcker

Svenske Richard Juhlin räknas till en av världens bästa champagnekännare. Världens bäste författare lär han aldrig bli men hans Champagneboken är likväl en utmärkt introduktion i ämnet. Uppföljarna 2000 Champagnes och Champagne – den stora provningen (Prisma) är mer för den som verkligen vill veta vilka champagner som Juhlin med vänner anser som världens förnämaste.

Guideboken Alsace, Lorraine, Champagne (Michelin) är en bra, praktisk, korrekt fast humorlös följeslagare på färden.

Champagnekurs för nybörjare

Hur gör man egentligen champagne? Tar lite vitt vin som man trycker ner kolsyra i och sedan sätter på en stilig etikett? Nja, det är mer kompicerat än så. Här får du veta hur man gör champagne på riktigt.

Champagne är benämningen på mousserande vin, alltså vin med bubblor i, som tillverkas i Champagne, det nordligast belägna vinområdet i Frankrike. Samma typ av vin som görs på andra ställen måste alltså ha ett annat namn, som cava i Spanien eller sekt i Tyskland.

Distrikt

Området Champagne indelas i fem distrikt: Montagne de Reims, Cote des Blancs, Vallée de la Marne, Cote de Sézanne och Aube. De bästa druvproducenterna i varje distrikt klassificeras som Grand Crus respektive Premiers Crus beroende på kvaliteten på vingårdarna. Idag finns 17 Grand Crus-byar och 40 Premiers Crus.

Varje distrikt har specialiserat sig på olika druvsorter. Exempelvis växer främst den blå pinot noir i Montagne de Reims, den gröna chardonnay i Côte des Blancs och den blå pinot meunier i Vallée de la Marne.
De flesta champagner görs på en blandning, en cuvée, av dessa tre druvsorter. Chardonnay ger finess, friskhet och elegans. Pinot Noir bidrar med kropp, struktur och hållbarhet. Pinot Meunier slutligen står för mognad, blomaromer och fruktighet.

Tiilverkning

Enklast uttryckt är champagne ett vin som jäses två gånger. En gång på fat och en gång i flaska. Först görs alltså ett vanligt, stilla vin. Vinddruvor pressas. De naturligt förekommande jästsvamparna som finns på druvans skal reagerar med sockret i druvsaften och bildar alkohol. Även vid denna jäsning bildas kolsyra men eftersom processen sker i öppna kar försvinner bubblorna. Det färdiga vinet lagras därefter på fat tills det blir dags att göra champagne av det. Färdig champagne kan däremot bara lagras i några år.

När vinet mognat tillräckligt hälls det på flaskor varpå socker och jäst tillsätts för den andra jÙ?sningen. När denna process är klar har man fått ett problem på flaskhalsen, nämligen den fällning som är resten av jäsningen och som man inte vill ha.

Förr i tiden öppnade man flaskan och hällde försiktigt över allt utom fällningen i en annan butelj, vilket förde med sig att minst halva gastrycket försvann. Denna så kallade degorgeringen förbättrades genom två uppfinningar. Dels var det Nicole-Barbe Ponsardin, hon som kallades Gula änkan, som i sitt arbete för tillverkaren Veuve Cliquot utvecklade sitt sönderborrade köksbord till en pupitres, en träställning med vinklade hål där flaskan hamnar snett upp och ner. Speciella flasksnurrare fick sedan under en dryg veckas tid vrida på flaskorna vilket medförde att fällningen så småningom samlades vid korken.

Uppfinning nummer två var Armand Walfarts Le dégorgement à la glace, den kalla degorger-ingen. Denna innebär att flaskhalsarna doppas i en vätska som håller drygt minus tjugo grader. Fällningen fryses därmed till en ispropp vilken sakta pressas ut av trycket då flaskan öppnas.

I och med degorgeringen minskar flaskans innehåll. För att åter få den full fylls den på och nu passar man på att manipulera fram den slutliga smaken. Så vinet som trattas i kan innehålla lite socker, lite portvin, extrakt av fläder, saft av körsbär, hallon eller vad det nu månde vara.

Så var det klart!


Text: Johan Tell • 2004-11-30
FrankrikeRestips

Scroll to Top