Annons
Annons

1082480.jpg

Frankrike

6 Roadtrips i sommar-Europa

Flyg över Danmark och Autobahn, landa nära slutdestinationen, fortsätt i hyrbil. Vagabond listar Europas sex häftigaste fly & drive-rutter, som alla kan köras på en vecka.

Text: Per J Andersson • 2015-02-18 Uppdaterad 2021-06-23

Katalansk kustfärd

Norr om Barcelona tar den vilda kusten vid – Costa Brava. Ett dramatiskt landskap som sträcker sig ända upp mot gränsen till Frankrike. Moderna badorter varvas med valiumlugna fiskelägen och vidsträckta naturområden. Den katalanska identiteten är som starkast i inlandets byar och städer där många håller hårt på traditionerna.

6 Roadtrips i sommar-Europa
Gironas kanal och Santa Maria de Girona i bakgrunden.

Start: Barcelona eller Girona.

Etapp 1: Barcelona–Girona

Girona är huvudort i regionen och en utmärkt utgångspunkt för en rundresa. Staden är en kort bilresa (11 mil) längs motorvägen A7. Omgärdad av en medeltida stadsmur och med en livlig stadskärna med ett av Europas mest välbevarade judiska kvarter är Girona väl värt att utforska under en dag.

Etapp 2: Girona–Tossa de Mar

Tossa de Mar är en av de äldsta badorterna längs kusten, men har undgått överexploateringen som drabbat en del av grannstäderna. Här frodas en avslappnad attityd som skapar perfekta semesterförutsättningar. Tossa är varken för stort eller för litet, och ett bra ställe att slå läger under ett par dagar.

Etapp 3: Tossa de Mar–Cadaques

Har du bråttom, ta motorvägen som går en bit inåt landet. Har du tid så rekommenderas att söka dig norrut längs de smala serpentinvägarna längs kusten. Se till att stanna ofta, både för att njuta av utsikten och för att undvika åksjuka. Fortsätt längs slingriga vägar mot vitkalkade konstnärstaden Cadaques. Här varvar du siestor med bad och promenader till fots i fina nationalparken Cap de Creus.

Etapp 4: Cadaques–Olot

Dags för miljöombyte! Bara en bit inåt landet, vid Pyrenéernas fot, ligger nationalparken Garrotxa. Här vandrar du bland slumrande vulkaner, eller om du känner dig lat, ta en luftballongfärd för att få överblick över det mäktiga landskapet. Staden Olot är perfekt som bas för dagsutflykter i den vilda naturen.

6 Roadtrips i sommar-Europa
Kväll i Cadaques.

Så tar du dig hit: Norwegian, Ryanair, Vueling och SAS flyger direkt till Barcelona. 
Mer info: costabrava.org.

5 stopp längs vägen

 1. Calella de Palafrugell. Mysig badort omgiven av fina stränder.
 2. Figueres. Salvador Dalís födelseort.
 3. Öde badvikar. Finns längs hela kusten. Stanna bilen och leta reda på din egen.
 4. Kustvandring. Låt bilen stå och ta en långpromenad längs vandringsstråket Cami de Ronda som löper längs hela kusten.
 5. Karga men gästvänliga öar. Gör en båtutflykt till ögruppen Illes Medes.

Artikeln fortsätter på nästa sida.

8 avstickare från Barcelona

Svart öl och folkmusik på Irland

Lågtrycken vandrar in från Atlanten. Men vad gör det. Man åker inte till västra Irland för att bada och sola, utan för folkmusik, pubmys, Connemaraponnyer, Guinness och det magiskt vackra, ultrakarga landskapet.

6 Roadtrips i sommar-Europa
Quay street – Galways historiska hjärta.

Start: Dublin eller Shannon
Etapp 1: Dublin–Galway

Landar du i Dublin har du 22 mil på M6 till Galway. Satsar du på Shannon är det bara några mil upp till musikbyarna Lisdoonvarna och Doolin. I Galway strosar du runt, njuter av det låga tempot, besöker landets äldsta kyrka, St Nicholas’ Collegiate Church, och äter indiskt eller kinesiskt. Resten av veckan blir maten garanterat irländsk.

Etapp 2: Galway–Lisdoonvarna

Ta in på bed & breakfast och gå ner på The Roadside Tavern, som har livemusik nästan varje kväll under sommaren. Drick dig mätt på Guinness, Beamish eller Murphy och nynna med till folksången Carrickfergus (“I’m drunk today and I’m rarely sober, a handsome rover from town to town”). Dagen därpå: promenera ner till grannbyn Doolin och ta båten till karga, vackra Aranöarna för att få frisk vind i ansiktet.

Etapp 3: Lisdoonvarna–Clifden

Kör via Galway till Clifden. Mysig kustsmåstad med pubar, måsar och salt vind. I närheten finns vackra nationalparken Connemara där du kan hyra häst och göra en ridutflykt. Sätt dig i en blommig fåtölj, drick en kopp te och läs Heinrich Bölls fantastiska reportage Irländsk dagbok (Bonniers).

Etapp 4: Clifden–Westport

I Westport är givna turistattraktionen för dig som gillar musik Matt Molloy’s Bar. Hög standard på musikerna, fin stämning och många extranummer. Bra bakfylleaktivitet dagen därpå är att vandra uppför 764 meter höga heliga berget Croagh Patrick strax söder om stan. På St Patricks Day 17 mars vallfärdar Westportborna till toppen.

6 Roadtrips i sommar-Europa
Cliffs of Mohair.

Så tar du dig hit:

SAS flyger direkt från Stockholm och från Köpenhamn flyger SAS, Aer Lingus, Norwegian och Ryanair till Dublin. 
Mer info: discoverireland.ie.

5 stopp längs vägen

 1. Burren nationpark är Irlands sten­öken, ett imponerande kargt bohusländskt landskap drygt en mil inåt land från Lisdoonvarna.
 2. Cliffs of Mohere är 120 meter höga klippor med utsikt över havet och Aran­öarna. Rikt fågelliv.
 3. Connemara är ett kulligt och kargt landskap strax norr om Galway. Som gjort för en ridtur. Har namngett en egen hästras, Connemaraponny.
 4. Inish Bofin. Saltstänkt ö med dramatiska klippor, vackra sandstränder och bra bed & breakfast. Båt från Cleggan norr om Clifden.
 5. Aranöarna är tre öar – Inis Mór, Inis Meáin och Inis Oírr – utanför västkusten. Gröna ängar och stenmurar. Här talas fortfarande urspråket iriskan. Båt från Doolin eller Galway.

Nästa sida: Andalusiska vita byar

Äventyr på Irland: Vi hyr bil och kör söderut

Andalusiska vita byar

Från Málaga vid Medelhavet kör du längs Costa del Sols badorter, tar av mot bergen och besöker de vita byarna – och rullar sedan västerut mot Europas äldsta stad, bästa sherrybodegor och coolaste vindsurfing.

6 Roadtrips i sommar-Europa
Arenan Plaza de Torros, Malaga.

Start: Málaga eller Sevilla.
Etapp 1: Málaga–Marbella

Börja med att besöka Picassomuseet i Málaga, konstnärens födelsestad. Ta sedan kustvägen E15 till Marbella, en anrik badort som lockar många rika, inte minst oljemiljardärer från Persiska viken. Njut hektiskt strandliv några dagar. Gillar du golf: stan är omgiven av fantastiska banor som är spelbara året runt.

Etapp 2: Marbella–Ronda

Kör upp i bergen till vackra bergsstaden Ronda på en platå på 700 m ö h. Klassisk tjurfäktningsarena och dramatisk bågbro som spänner över en 120 meter djup ravin (el Tajo). I Hemingways roman Klockan klämtar för dig kastas dödade fiender ner
i ravinen. I Disneys Tjuren Ferdinand doftar tjuren på blommor under en korkek utanför stan.

Etapp 3: Ronda– Cádíz

Cádiz är Europas äldsta stad. Muromgärdad, tidlös och mysig, belägen på udde i havet. Smala prång och trånga torg. Coola barer, traditionella vinbodegor, bra krogar och mysiga kaféer. Nästan bilfritt. När du tröttnat på stan tar du båten över bukten över till Puerto de Santa Maria, badar och äter lunch på ett av flera suveräna tapasställen.

Etapp 4: Cádíz–Tariffa

Tariffa är ett underbart näste för vind- och kitesur­fare, veganer, bourgeois-bohemer och posthippier. En magisk plats bortom civilisationen som samlar alla som skyr liknöjdhet, asfalt och ordet lagom. Varva ner och njut av den alternativa, hippa och sportiga atmosfären.

Så tar du dig hit:

Norwegian, SAS flyger direkt till Málaga från Stockholm och Köpenhamn. Från Köpenhamn finns också direktflyg med Vueling. Ryanair flyger från Skavsta och Köpenhamn.
Mer info:andalucia.org.

6 Roadtrips i sommar-Europa
Panorama över Cádiz.

5 stopp längs vägen

 1. Zona Los Pueblos Blancos. Området med de vita byarna i bergen strax utanför Ronda. Ät lunch på picknickfilt och fika på mimosa­doftande bytorg. Missa inte magiska byn Zahara de la Sierra.
 2. Jerez de la Frontera. Har flera bra vinbodegor där du beställer traktens specialitet: vit, torr sherry (vino fino) och oliver fyllda med sardeller.
 3. Doñana. Nationalpark med sanddyner och grunda vassbevuxna sjöar med fint fågelliv.
 4. Gibraltar. Brittiska enklaven i gränslandet mellan Medelhavet och Atlanten med dess berömda klippor och vilda apor.
 5. Torremolinos. Gör sociologisk ministudie i höghusstaden i betong som redan för 30 år sedan blev symbol för urartad charterturism.

Nästa sida: Italiensk vinresa

Costa del Sol – fly & drive guide

Italiensk vinresa

I Piemonte väster om Milano finns en kullig åkerbygd med vinodlingar och lövskogar med tryffel. Därefter tar man sig på ett kick via fina motorvägen till Aostadalen, omgiven av Europas högsta berg.

6 Roadtrips i sommar-Europa
Piazza del Duomo, Milano.

Start: Milano eller Genève.

Etapp 1: Milano–Alba

Flyg till Malpensaflygplatsen, som den ligger väster om Milano. Via motorvägarna A26, A21 och A33 kommer du till mysiga småstaden Alba på mindre än två timmar. Gör utflykter härifrån till omgivande vinkullarna, hasselnötssnåren och tryffelskogarna. Mysig medeltida stadskärna. Bonus: studiebesök på Ferrero­fabriken som gör Ferrero Rocher och Nutella.

Etapp 2: Alba–Cervinia

Kör norrut på A5:an till vackra Aostadalen som omges av Mont Blanc/Monte Bianco (Europas högsta), Monte Rosa (Europas näst högsta) och Matterhorn/Monte Cervinio (Europas vackraste). I Cervinia på 2 000 m ö h njuter du av sommar-Alperna. Och är du sugen på skidor håller liftarna högst upp på schweiziska sidan (Zermatt) öppet hela sommaren.

Etapp 3: Cervinia–Cogne

Kör ner i dalen och upp på bergen på andra sidan. Här ligger en av Europas maffigaste nationalparker, Gran Paradiso. Vandra, njut av sluttande blomsterängar och snöiga bergstoppar – och ät gott.

Etapp 4: Cogne–Courmayeur

I fashionabla Courmayeur längst in i Aostadalen tar du liftarna upp på toppen till Europas högsta berg (Monte Bianco) och vandrar på glaciären. Om du vill kan du fortsätta ner till Chamonix i Frankrike. Aperitiftimmen spenderas bäst på en uteservering nere i byn, allt medan alpkorna råmar och alptopparna blånar.

Så tar du dig hit:

SAS flyger nonstop Stockholm–Milano Linate. Ryanair flyger till Bergamo (ännu längre österut) från Köpenhamn. Eller så flyger du Easyjet till Genève.
Mer info: langheroero.it (Piemonte) och lovevda.it/en (Aosta).

6 Roadtrips i sommar-Europa
Ta en promenad i Gran Paradisio.

5 stopp längs vägen

 1. Barolo. By utanför Alba. Mysig medeltida känsla och bästa vinmuseet.
 2. Barbaresco. Också det en by utanför Alba, med ett vinotek inrymt i en kyrka.
 3. Borgen Bard. Sju mil norr om Turin, belägen på en bergskam i Aostadalen med örnblick över omgivningarna.
 4. St Vincent i Aostadalen, där vägen upp till Cervinia börjar. Anspråkslös småstad med vackra vyer, kasino och gågata med enkla tavernor.
 5. Milano. Avsluta rutten med att kolla in Vittorio Emanuelle-gallerian, katedralen och mysiga Brerakvarteren.

Nästa sida: Kroatiska pärlor

23 galet pittoreska städer i Italien

Kroatiska pärlor

Halvön Istrien i norra Kroatien är Lilla Italien. Följ med till platser med sekelskiftescharm och klippor med klart vatten och en tur in i grannprovinsen Kvarner med anrikt kurortsliv och avspänt och salt öliv.

6 Roadtrips i sommar-Europa
Amfiteatern i Pula.

Start: Pula eller Rijeka.
Etapp 1: Pula–Opatija

Pula är en skön, avslappnad stad med mysiga gågator, en myllrande marknad och saluhall, romerskt tempel och amfiteater. Känslan: Centraleuropa möter Medelhavet, gammal flagnad habsburgsk elegans möter italiensk kafékultur. Bo på bedagade Hotel Riviera. Om du vill bada, ta bilen till klippor, klappersten och kristallklart vatten på Verudelahalvön.

Etapp 2: Opatija–Cres

Kör längs kusten till Opatija i grannprovinsen Kvarner, som var semesterorten som gällde för Münchens, Wiens och Budapests överklass under la belle époque för 100 år sedan. Kasinon, klassiska kaféer och nyklassicistiska gräddbakelsebyggnader. Strand­promenad som gjord för promenader i finkläder, med parasoll. Ta därefter bilfärjan från Brestova till ön Cres och kör den fina vägen på bergskammen ner till öns huvudort.

Etapp 3: Cres–Motovun

Cres är en liten adriatisk kustby med kajer med uteserveringar, piazzor med ännu fler uteserveringar och hus i en palett av glada färger. På promenadavstånd från hamnen finns fina badbryggor och nudistcamping. Kör tillbaka till Opatija och ta A8 och väg 44 till Motovun. Mysig muromgärdad stad på bergstopp med utsikt över dalen. Sitt på Andrea Antico-torget och sug på en kall kroatisk pilsner och bo på röda designhotellet Kastel.

Etapp 4: Motovun–Rovinj

Kör ner till kusten och hamnstaden Rovinj, som kanske är den mest italienska av alla Italieninspirerade istriska kustorter.
Ät pasta och drick espresso. Njut av folklivet på kajerna. Irra i gamla stans gränder och bada på Punta Corrente, 10 minuters promenad söderut.

Så tar du dig hit:

SAS och Lufthansa flyger med en mellanlandning. Croatian Airlines flyger från Köpenhamn eller Stockholm via Zagreb. Ving har charterflyg direkt från Stockholm och Göteborg. Ryanair flyg Skavsta–Rijeka (nära Opatija). 
Mer info: istra.hr (Istrien) och kvarner.hr (Kvarner).

 

6 Roadtrips i sommar-Europa
Porecs gamla fästning.

5 stopp längs vägen

 1. Mali Losinj. Vacker småstad på ön Losinj som du når efter en timmes bilkörning från Cres stad. Härlig stämning i hamnen där du tar badbåten till ön Susak.
 2. Roc och Hum. Två bedårande ytte-pytte-små bergsbyar, där hela befolkningar ryms på ett enda kafé. Asterix och Obelix-känsla.
 3. Porec. Istriska västkustens stora charterdestination. Ändå välbevarad med gammal stadskärna och kyrka där kristna samlades när fisken ännu var troslärans symbol.
 4. Novigrad. Söt, näpen och charmig muromgärdad kuststad strax norr om Porec, och inte en betongbrutal förort till Zagreb, som namnet antyder.
 5. Limfjorden. Kallas också Limski Kanal och är en smal fjord med blågrönt vatten som känns som ett subtropiskt Norge. Stanna vid krogarna Viking och Fjord och ät fisk, ostron och musslor.

Nästa sida: Franska rivieran

Istrien: En kroatisk smakupplevelse

Kändisspotting längs franska rivieran

Här solar det vackra folket, ligger lyxyachterna på rad, samlas filmstjärnor på röda mattan. Längs franska rivieran kan du sola dig i stjärnglans, men också äta underbar moules marinière på stenlagt litet torg i en söt bergsby.

6 Roadtrips i sommar-Europa
Promenade des Anglais, Nice.

Start: Nice.

Etapp 1: Nice –Monaco

Ta det lilla lugna. Sevärda städer och platser ligger tätt så du behöver inte köra många mil per dag. Efter ett par dagar i Nice tar du bilen längs kusten österut och norrut. Sträckan mellan Nice och furstendömet Monaco är svindlande vacker. Tre vägar löper parallellt med varandra, så du kan välja hur nära kusten du vill köra. Du behöver inte bo i Monaco där prisläget är högt. Men se världens mest berömda kasino med egna ögon, gå på kändisspaning längs fånigt välpolerade avenyer, fönstershoppa i lyxbutikerna och kolla på vansinnigt dyra båtar.

Etapp 2: Monaco–Ventimiglia

Fortsätt längs kusten mot Italien. Stanna till i staden Menton, känn stadens puls och besök saluhallen. Här dukar lokala odlare upp nyskördade frukter, grönsaker, blommor och kryddor. Sedan korsar du gränsen till Italien. Staden Ventimiglia klättrar upp längs berget och är mycket vacker.

Etapp 3: Ventimiglia–Antibes

Alla stora motorvägar längs med rivieran är betalvägar. Nu bränner du tillbaka längs en sådan och siktar på Antibes, klassiskt semestermål med medeltida ringmur, och stor hamn fullproppad av båtar stora som tvåvåningshus. Från hamnen ser du Fort Carré, känt som Napoleons fängelse. Några kilometer vÙ?ster om Antibes ligger Juan-les-Pins, klassisk språkreseort med skön sandstrand och hett
partyliv.

Etapp 4: Antibes– Cannes

Den forna fiskebyn Cannes har en aura av glamor. Film­festivalen har gjort denna småstad till en av världens mest kända. Här finns exklusiva restauranger och hotell, men
det går att hitta billigare varianter. Strosa på strandpromenaden och vandra uppför de sluttande gränderna i gamla stan. Vill du nu köra vidare längs kusten, sikta pÙ? Fréjus,
en livlig stad med berömd katedral. Ännu längre söderut ligger partyprinsessornas St Tropez. Annars vänder du här och kör tillbaka till Nice igen.

Så tar du dig hit:

Norwegian och SAS flyger direkt till Nice från Stockholm och Köpenhamn. Från Göteborg flyger Norwegian.
Mer info: cotedazur-tourisme.com.

6 Roadtrips i sommar-Europa
Flådiga Monte Carlo, ett av Monacos fyra distrikt.

5 stopp längs vägen

 1. Pilgrimsön St Honorat. Båtar från Cannes tar bara en knapp halvtimme. Vandra runt, njut av lugnet eller besök fortet och klostret som bebos av munkar.
 2. Akvarieparken Marineland. På vägen mot Antibes från Nice bor isbjörnar, pingviner, delfiner och hajar. Stort akvarium. marineland.fr.
 3. Parfymstaden Grasse. Väldoftande stad med parfymmuseum och berömda parfymerior. Här hittar du dofter som inte finns i de svenska butikshyllorna.
 4. Medeltidsbyn Haut de Cagnes. Söt liten bergsby på promenadavstånd från kustpärlan Cagnes Sur Mer. Många bra restauranger.
 5. Örnnästet Eze. Branta trappor, stenlagda torg, mängder av små butiker, gallerier – och turister. Mellan Nice och Monaco.

Gilla Vagabond på Facebook för fler sådana här artiklar i ditt flöde!

 

Nice: Guideboksförfattarens 7 favoriter

Städer dolda från omvärlden – 11 av världens mest avskilda samhällen

24 timmar i San Sebastián – strandhäng och gourmetmat

Sex favoriter du måste besöka på Costa Brava

Forskare: Ditt DNA kan vara anledningen till varför du älskar att resa


Text: Per J Andersson • 2015-02-18
FrankrikeIrlandItalienKroatienRestipsSpanienAktiv semesterListorRoadtrip

Nyhetsbrev

Missa inte våra bästa tips och guider!

Scroll to Top