Annons
Annons
Korsika. Vandrarens paradis.

Korsika. Vandrarens paradis.

Australien

7 kustnära vandringar

Kust eller berg, vandra eller bada? Varför välja? På dessa resmål får du njuta av såväl vacker natur som sköna stränder. Det bästa av två världar, helt enkelt.

Text: Fredrik Brändström • 2015-09-16 Uppdaterad 2021-09-14

Vandrarens paradis

1. Korsika, Frankrike

Korsikas mest kända vandringsled är den tuffa GR20 som löper tvärs genom öns bergiga inre. Den lilla ön har över 30 toppar som är högre än Kebnekaise så den som planerar att korsa Korsika får bereda sig på branta backar. Men varför göra det så svårt för sig? Längs kusten finns otaliga stigar och vandringsleder, och här får man dessutom njuta av stränderna, som är bland de bästa i Europa. Jämfört med många andra strandparadis i Medelhavet så är Korsikas kust förvånansvärt oexploaterad. Oavsett var på ön du väljer att förlägga din semester så kommer du att ha gott om fina kustvandringar att välja mellan. I närheten av Bastia ligger halvön Cap Corse. Här finns bland annat kustleden Sentier des Douaniers, en 2 mils vandring runt Korsikas nordligaste spets som börjar i Macinaggio och slutar i Port de Centuri.

Mer info.

Stadsnära stränder

2. Sydney, Australien

Att vandra längs kusten mellan Bondi och Coogee Beach är nästan ett måste om du besöker Sydney. Detta är ingen undangömd sevärdhet och du lär inte vara ensam här en solig söndag, men det finns många anledningar att vandringen är så populär. Längs vägen passerar du några av landets vackraste och mest namnkunniga stränder, som sköna Tamarama, familje-vänliga Bronte Beach och Clovelly som lockar många snorklare. Detta är en tur som passar även den ovana vandraren. Du befinner dig hela tiden i civilisationen och kan hoppa på en buss om krafterna skulle tryta. Från Bondi till Coogee är det en promenad på max 2 timmar. Självklart stannar du och badar på någon av stränderna längs vägen, och passar på att inta frukost, brunch eller lunch på något av Coogees alla kaféer. Känner du för att fortsätta en bit till så är det ytterligare ett par kilometer till Maroubra, vars långa strand lockar många surfare.

Mer info.

7 kustnära vandringar
Bronte Beach, en av många fina strand utanför Sydney.

Vindpinad kust

3. Portugal

Är du ett fan av karg kust, färska skaldjur och folktomma stränder där salta vågor dundrar in? Då kanske Rota Vicentina är något för dig. Den rustika rutten startar i Kap St Vincent, Europas sydvästligaste punkt, och fortsätter genom ett av kontinentens mest glesbefolkade områden. Du lär med stor sannolikhet stöta på fler fiskmåsar än människor längs vägen. Rota Vicentina består delvis av gamla stigar som användes av fiskare förr i tiden men har nu knutits ihop till en sammanhängande vandringsled med en total längd av 35 mil. Förhoppningen är att initiativet ska innebära en boost för turismen i området. Längs rutten bor man på agriturismanläggningar eller små bed & breakfast och njuter av havets frukter och goda viner – till fördelaktiga priser.

Mer info.

7 kustnära vandringar
Om du vill vandra “off the beaten track”, testa den nya leden längs Portugals kust.

En förlorad värld

4. Kalifornien

Vill man uppleva en av de mest natursköna och minst exploaterade delarna av Kalifornien – för att inte säga hela USA – rekommenderas ett besök på Lost Coast norr om San Francisco. När landsvägen Highway 1 drogs längs västkusten i mitten av förra seklet så ansågs detta område för oländigt att bygga en väg genom. Därför beslöt man att istället dra vägen en bit inåt land längs denna passage. Sedan dess har regionen hamnat lite sidan om av civilisationen. Väldigt få bor här, och bara ett fåtal småvägar leder in till Lost Coast, men ett av samhällena, Shelter Cove, har en liten flygplats och några hotell. En vandring längs Lost Coast Trail bjuder på en rejäl dos vildmark och kräver noggrann planering både vad gäller transport och boende (se webbhänvisning). För vissa av etapperna gäller det att ha stenkoll på tidvattnet, då stränderna som man vandrar på försvinner när det är högvatten. Den som gör sig omaket att ta sig hit kommer att belönas med oslagbara vyer över Kaliforniens kust.

Mer information hittar du här och här.

7 kustnära vandringar
Få vägar leder in mot Lost Coast i Kalifornien.

Den vilda kusten

5. Costa Brava, Spanien

Varför inte kombinera en storstadsweekend med ett par dagar av vandring och bad? Norr om Barcelona startar Camino de Ronda – ett 22 mil långt nätverk av kuststigar som löper ända upp mot franska gränsen. Längs kuststräckan som brukar kallas Costa Brava – den vilda kusten – ligger massor av populära badorter så du behöver inte gå alltför länge innan det dyker upp en by eller strand där du kan släcka törsten eller stilla hungern. Vandringsleden är mestadels välordnad och välskyltad och du kommer att hitta många fina vikar att stanna och bada i, och klippor att dyka från. Här finns sträckor som passar såväl nybörjaren som den vana äventyraren. En av de enklaste promenaderna att starta med är den mellan idylliska badorten Callella de Palafrugell och närliggande Llafranc. Är du sugen på en längre dagsmarch rekommenderas- den 2 mil långa vandringen mellan Roses och bohemiska Cadaques lite längre norrut. En bra bas för vandring är staden Begur, som ligger centralt på kusten och har vackra omgivningar och stränder. Den bekväme hyr en bil och gör dagsetapper, men det finns även ett väl utvecklat bussnät mellan de flesta av byarna, om man vill slippa att gå samma väg tillbaka.

Mer info.

7 kustnära vandringar
Cadaques, en av många kustpärlor längs Costa Brava.

Pärlan Zingaro

6. Sicilien, Italien

Siciliens nordvästra hörn tillhör inte de turisttätaste ställena på ön, men här finns en del pärlor, som Riserva Naturale Dello Zingaro, ett naturreservat som bara går att ta sig igenom till fots. En bra bas för att upptäcka reservatet är San Vito Lo Capo, en populär badort som är känd för sin vita strand. Härifrån är det bara ett par kilometer till Zingaro. Även i pyttelilla fiskeläget Scopello precis vid södra kanten av reservatet finns boende. Inne i reservatet finns många små stränder att rasta på så glöm inte att packa picknick och badkläder i ryggan. Zingaro är känt för sin rika flora så ett bra tips är att åka hit på våren när naturen står i blomning.

Mer info.

7 kustnära vandringar
Zingaro. Berg möter blått hav på Siciliens nordvästra kust.

Himlen runt hörnet

7. Turkiet

Turkiets södra kust är mest känd för populära badorter som Kemer och Antalya. Få av de tusentals turister som kommer hit varje år vet nog om att en av världens vackraste vandringsleder ligger strax runt hörnet. Den Lykiska leden följer den cirka 50 mil långa kuststräckan från Fethiye till Antalya. Delar av sträckan går en bit inåt landet men närheten till städer och vägar gör det lätt att börja och sluta vandringen efter eget behag, eller göra en paus för sol och bad. Höjdpunkter längs vägen inkluderar Cirali och Patara vars långa stränder räknas till de längsta och finaste i Turkiet. Den smarta vandraren undviker de varmaste sommarmånaderna och satsar på tidig vår eller sen höst.

Mer info.

7 kustnära vandringar
Cirali, ett av många sköna badstopp längs Lykiska leden.

Här är världens farligaste länder för bilkörning

Heta Harlem – soul food och musik norr om 110th street

10 sköna ölfestivaler att besöka 2018


Text: Fredrik Brändström • 2015-09-16
AustralienItalienPortugalSpanienTurkietUSAAktiv semesterKalifornienListorSicilienSydneyVandring

Nyhetsbrev

Missa inte våra bästa tips och guider!

Scroll to Top