Annons
Annons

Vinterväder och IT-krångel får SJ att ställa in tåg och pausa möjligheten att boka ombokningsbara biljetter. Foto: Stefan Nilsson/SJ

Europa

Inställda tåg och inga ombokningsbara biljetter

Inte nog med att SJ på grund av snö och is har dragit ner på antalet tåg, nu kommer beskedet att de ombokningsbara biljetterna försvinner 1 april. Men lugn, det är tillfälligt. Snart ska de vara tillbaka. Frågan är när.

Text: Per j Andersson • 2024-02-02 Uppdaterad 2024-06-14

Men varför i hela världen försvinner SJ:s ombokningsbara biljetter i april?

Svaret lyder: SJ ska byta bokningssystem. Enligt bolagets presskommunikatör Marcus Fleetwood handlar det om en högst tillfällig paus. Så fort det är teknisk möjligt kommer man att återigen att erbjuda ombokningsbara biljetter. Men det är alltså oklart när det sker.

Billigare avbokningsbara

På sin sajt uppmanar SJ de resenärer som vill ha en ombokningsbar biljett att så länge välja en avbokningsbar biljett, alltså en som kan återbetalas. För att kompensera för att det ombokningsbara alternativet försvinner ett tag kommer man att sänka priset på de avbokningsbara. Och du som redan köpt en ombokningsbar biljett kommer att kunna använda den.

Den andra trista nyheten som kom häromveckan, den att SJ drar ner på antalet tågavgångar handlar om konsekvenserna av den kalla och snöiga inledningen på januari med minusgrader i hela landet. De inställda tågen går på sträckorna Stockholm–Göteborg, Stockholm–Malmö, Stockholm–Umeå, Stockholm–Uppsala och Linköping–Gävle.

Nattågen går dock som vanligt, men blir kortare. Foto: SJ

Tågen måste avisas

SJ skriver på sin bokningssajt att när det är kallt över hela landet och fler tåg än vanligt behöver avisas blir det kö till deras depåer. ”Detta leder i sin tur till att vi inte hinner utföra det ordinarie underhållet som planerat och färre tåg kan köras i trafik. Ett fordonsunderhåll som på sommaren tar en dag kan på vintern ta så lång tid som tre dagar på grund av kö i depå”, skriver SJ.

Vill du resa till Berlin i april eller maj får du vänta till mitten av februari innan den bokningen öppnar. Foto: SJ

Snöfallet har också inneburit fler viltolyckor än vanligt, eftersom djuren när det är mycket snö letar sig till spårområdena för att lättare kunna ta sig fram.

– Just nu anstränger sig både ledning och medarbetare maximalt för att komma ur läget med fordonsbrister, lovar Arvid Fredman, SJ:s fordonsdirektör, på tågbolagets sajt.

Kortare nattåg

SJ har även begränsat försäljningen av ligg- och sovvagnsplatser på nattågen. Alla sovtåg går som vanligt men med färre vagnar. Det är svårare att hitta en ledig plats med andra ord. De som redan har köpt en sov- eller liggvagnbiljett berörs däremot inte.

Avslutningsvis en något positivare nyhet. Redan nu kan du boka SJ-tåg fram till 3 juni. Fast om du vill möta våren på kontinenten och resa med SJ Euronight, alltså nattåget Stockholm–Berlin, får du ge dig till tåls. De biljetterna, med avresa 9 april–3 juni, släpps först i mitten av februari.

Läs också

Tågluff till Yttre Hebriderna

Tågluffa i Wales – reportage

Tågluffa i Wales – guide


Text: Per j Andersson • 2024-02-02
EuropaRestipsSverigeEuronightSJ NattågTågbokningTågresor

Nyhetsbrev

Missa inte våra bästa tips och guider!

Rulla till toppen