Annons
Annons
Käka musslor, besök en fyr och ta ett varmt bad i en tunna.

Även om semestern har tagit slut finns det många härliga aktiviteter för att förlänga sommaren. Här är några favoriter på Västkusten. Foto: Karin Wimark/Roger Borgelid/Westsweden.com

Sverige

Västkusten på hösten – 20 favoriter från norr till söder

Från hummersafari och vinprovning till ö-luff i skärgården. Sveriges västkust vimlar av roliga aktiviteter för sensommaren och hösten. Här är några tips – från Grebbestad till Höganäs.

Text: Karin Wimark • 2023-08-25 Uppdaterad 2023-08-25

1. Paddla kajak i västkustens vildmark

Sagolikt vacker skärgård

Höst- och vinterpaddling i Bohusläns skärgård slår de flesta sommardagar på fingrarna. Det är stillsamt, mindre folk och gnistrande vackert. Skärgårdsidyllen erbjuder weekendpaket där du på förmiddagen paddlar med guide för att sedan checka in i en stor villa med panoramautsikt över Skagerrak. Här kan du bada utomhusbadkar om kvällen, tända kaminen eller kanske boka in en yogaklass. Hos Nautopp Kajakcenter kan du boka en tre-dagars havskajaktur med övernattning i tält.

Grebbestad är dessutom känt för sina skaldjur, så passa på att besök någon av restaurangerna eller köp med dig fisk- och skaldjur från Grebbestad Fiskhandel.

Mysiga Grebbestad är väl värt ett besök under hösten så sommarruschen har lagt sig. Foto: Robert Dahlberg/Westsweden.com

2. Boka in hummersafari

Årets höjdpunkt

Första måndagen efter 20 september är en helig högtid i Bohuslän – då är det nämligen premiär för jakten på hummer! Följ med en erfaren fiskare ut till havs på en fiskebåt för att se om burarna är fyllda. Everts Sjöbod arrangerar hummersafari med hummersupé, skaldjur och övernattning i sjöboden. Även Smögens fisketurer arrangerar hummerturer liksom Tanumstrand som erbjuder paket med övernattning på hotellet, fisketur och lunch i restaurangen Latitud 58. Spana sedan in kräftkoket i sjöboden på eftermiddagen för att sedan avsluta med en hummermiddag på kvällen.

Har du fiskat hummer någon gång? Foto: Robert Dahlberg/Westsweden.com
Följ med ut på hummersafari! Flertalet arrangörer erbjuder dagsturer eller paket med övernattning och middag. Foto: Roger Borgelid/Westsweden.com

3. Upptäck Fjällbacka

I deckardrottningens fotspår

Från Vetteberget har du bästa utsikt över Fjällbacka, men också tillgång till Kungsklyften som delar det Stora och Lilla Vetteberget itu. Här spelades scener ur Ronja Rövardotter in på 80-talet. Detta är också en del av Kuststigen. Du kan också följa den enklare slingan Vettebergsleden som är en dryg kilometer och leder längs blå markeringar runt samhället. Visste du att Fjällbacka är deckardrottningen Camilla Läckbergs hemvist? Följ med på rundturer i hennes mordmiljöer – ett spännande och roligt sätt att upptäcka området.

Vandra upp till Kungsklyften för vacker utsikt över Lysekil. Foto: Roger Borgelid/Westsweden.com

4. Koppla av på Väderöarna

Västkustens sista utpost

Till Väderöarna åker man för tystnaden, stillsamheten och vyerna. Strosa runt på ön, förbi fyren och värdshuset som har öppet året runt och bjuder in till kräftskiva, nyårssufflé och julbord liksom avkopplande bad i vedeldade tunnor. Visste du att de orörda öarna är en del av ett naturreservat med ett av Sveriges två levande korallrev?

Guide: Så seglar du i Bohusläns skärgård

Avkoppling längs ut i skärgården. Foto: Roger Borgelid/Westsweden.com
Vackra sensommar- och höstkvällar är svårslagna. Foto: Roger Borgelid/Westsweden.com

5. Frossa i Musslor på Musselbaren i Ljungkile

Bäst i Bohuslän

Musselbaren är västkustrestaurangen som vill lyfta in blåmusslan i finrummet. Idag experimenterar man med allt från musselburgare till picklade och gratinerade, ja till och med majonnäs slagen på musslor istället för ägg. Dessutom tillverkar man egen gin, liksom tonic smaksatt med tång. ”Gin o Tångic” är som en kallsup av högsta rang.

Musselbaren serverar grymma musslor fiskade i krokarna. Foto: Karin Wimark

6. Bada i Marmorbassängen

Sveriges motsvarighet till Medelhavet

Vill du uppleva Grekland utan att lämna Sverige? På ön Hållö finns en badvik vars turkosa vatten och släta klippor för tankarna till södra Europa. Den som tröttnar på sol och bad kan vandra runt på den karga ön, spana in vandrarhemmet Utpost Hållö och den vackra fyren från 1842 som ofta gästades av Evert Taube. Dessutom sägs det ha skymtats späckhuggare i närheten! Spana också in Smögens havsbad – ett ljuvligt hotell med spa och havsutsikt.

Redaktionens favorit: Marmorbassängen på Hållö – istället för Medelhavet

Nästan som att befinna sig med Medelhavet. Hållö är en favorit hos lokalbor och besökare. Foto: Karin Wimark

7. Öluffa Göteborgs norra skärgård

Ett stenkast från stan

Strax norr om Göteborg ligger en handfull öar med släta stenhällar, lokala bryggerier och bastubad! Här kan du åka bil eller hyra cykel och utforska öar som Rörö, Hyppeln, Knippla, Björkö, Hälsö och Öckerö. Den som gillar att vandra kan utforska Göteborgs skärgårdsled som slingrar sig från Fotö i söder till Hälsö i norr – med en total sträcka på 27 kilometer. Eller varför inte boka in en sälsafari eller ett besök till fyrön Vinga med exempelvis Hönö Båtturer. På Fotö kan du också hyra en alldeles egen bastu – ett perfekt sätt att förlänga skärgårds-säsongen ytterligare lite till.

9 anledningar att resa till Göteborgs skärgård

Hyr en cykel och öluffa i norra Göteborgs skärgård. Foto: Karin Wimark
Du kan hyra en bastu på exempelvis Fotö för en rimlig peng. Perfekta höstnöjet. Foto: Sofia Zetterqvist

8. Besök ön Vinga

Ståtlig fyr & minnen av Evert Taube

Gör en sensommartur till en av Sveriges mest kända fyrplatser – ön Vinga. Här spenderade nämligen Evert Taube sin barndom eftersom hans pappa var fyrvaktare här mellan 1889-1905. Strosa i den mysiga hamnnen, förbi fyren (som också går att klättra upp i) och boka in en tur för ett besök på öns museum där du får veta mer om öns historia och Evert Taubes koppling till Vinga. Här finns också ljuvliga vandringsleder som sträcker sig runt i den orörda naturen.

Släta klippor intill kornblått hav på Vinga. Foto: Karin Wimark

9. Checka in i en fyr på Pater Noster

Unik övernattning till havs

I urminnes tider har sjöfarare fruktat dessa farvatten och i mer än 100 år levde de ute på ön. Nu kan du besöka och bo kvar i den gamla Fyrmästarbostaden! På Pater Noster finns nio rum och 24 gäster. Boka en helhetsupplevelse med ribbåt ut till ön följt av rundvandring, bad i badtunnor, besök i fyren och middag i matsalen. Du kan också komma med egen båt för ett dagsbesök.

Läs också: Pater Noster utses till världens bästa hotellkoncept

10. Gör en konstrunda på Tjörn

Botanisera bland konst & betesmarker

Som från ingenstans dyker jättelika skulpturer upp i klipplandskapet på Tjörn. Konstutställningen Skulptur i Pilane är en konsthall i naturen på åtta hektar kulturlandskap. Botanisera bland konsten intill betande får och vandra över det mångtusenåriga gravfältet. En historisk plats & med vacker utsikt över havet.

11. Cykla Kattegattleden

På hoj Göteborg – Helsingborg

En paradled som sträcker sig längs kusten mellan Helsingborg och Göteborg. 39 mil om du tar hela sträckan i ett svep – annars kan du börja med någon av de åtta sträckorna och plocka russinen ur kakan.

Läs också: På cykel längs med Kattegattleden – genom Skåne och Halland

Upptäck kusten mellan Göteborg och Helsingborg med cykel. Hallandsleden är uppdelad i etapper för den som vill utforska endast en sträcka. Foto: Visit Halland

12. Besök Varberg fästning

Sov i en fängelsecell

Den som är historieintresserad kan spana in Varbergs fästning som härstammar från 1600-talet. Här kan du gå på guidad tur för en fästningsvisning som tar dig med på en resa från 1300-talets maktstrider via krig på 1600-talet och fästningens bygge, fram till 1800-talet. En spännande upplevelse för hela familjen då turen går genom vindlande spiralgångar och mörka kanonrum. Du kan också besöka museet liksom checka in på vandrarhemmet och sova mitt i historiens vingslag.

Weekend i Varberg – 9 saker att göra

13. Surfa i svenska vågor

Byt Bali för bästkusten

Visste du att man kan surfa i Sverige? Jodå, Varberg anses vara Sveriges surfmecka och här kör Surfakademin surfcamps under vår och höst. I Apelviken finner man Surfcenter som hyr ut både vindsurfingbrädor, SUP:ar och vågsurfingbrädor samt håller i kurser för den som önskar. I Halmstad kan du kontakta Namasea Surf för surflektioner i området och i Ugglarp hos Villa Surf Garden finns en av Sveriges bästa surfstränder.

Uppfriskande, vilt och vackert. Att surfa i Sverige är en upplevelse alla borde testa. Foto: Peter Sahlberg

14. Njut av bastu & kalla bad

Värmande plats för kyliga höstdagar

När hösten kryper på är det riktigt skönt att njuta av det friska vattnet men samtidigt ha tillgång till bastubad. Längs västkusten finns en rad favoriter. På Kallbadhuset i Båstad kan du skaffa säsongs-klippkort och njuta av det vackra badet, bastu, lounge och uppvärmd pool. Kallbadhuset i Varberg ligger längst ut på en pir och erbjuder herr- och dambad med bastu. UIlricehamns Kallbadhus ligger vid en sjö och är populär och mysig.

Sveriges 10 bästa kallbadhus

Kalla dopp följt av värmande bastu. Utforska Västkustens kallbadhus – här Varbergs Kallbadhus. Foto: Sofia Zetterqvist

15. Gå på vinprovning

Svenska vingårdar på frammarsch

På Kullahalvön finns flera vingårdar som satsar helhjärtat på sin produktion. Stanna till vid Kullabergs Vingård för vinprovning eller lunch i växthuset, Arilds Vingård med övernattningsmöjligheter och Lottenlund Estate där du kan gå på såväl vin- som spritprovning och testa gårdens egen vermouth. Ästad Vingård är mycket mer än en vingård. Här finns ett stort spa liksom en restaurang med Michelinstjärna & stugor att övernatta i.

Läs också: 6 vingårdar i Sverige som du kan bo på

16. Checka in på spa

“Göteborgarnas Hamptons”

För en mysig weekend med spa, god mat, hotell och sköna vibbar kan du besöka Falkenberg strandbad vid Skrea Strand. Njut av hotellets egna Spa “The Retreat Club” – en stor inglasad pool-oas med varma pooler, solbäddar, bastu med havsutsikt och grönskande interiör. I restaurangen serveras nordisk och fransk mat och utanför väntar havet med ett uppfriskande bad.

17. Picknick på jättelika sanddyner

Som en jättelik sandlåda

I Haverdals naturreservat finns en av Skandinaviens högsta sandyner – Lynga sandyn – som sträcker sig 36 meter över havet. Ta med dig picknick och ta de mysiga stigarna genom tallskogen som leder till sanddynerna. En stor sopsäck kan agera stjärtlapp för den våghalsiga!

18. Vandra på Kullahalvön

Myter & legender vid vild kust

Naturreservatet längst ut på udden är som gjort för dig som gillar att vandra. Här går den 70 kilometer långa Kullaleden liksom ett flertal andra vandringsleder utmärkta i olika färger. Missa inte att utforska de många grottor som finns i området, ett stopp vid Kullens fyr, liksom Lars Vilks omstridda konstverk Nimis.

Läs också: Matsafari på skånska Kullahalvön

Kullahalvön är ett riktigt vackert naturmecka! Foto: Karol Werner

19. Botanisera i Norrviken Trädgårdar

En växtälskares dröm

Botanisera bland trägårdar i alla möjliga stilar på tjusiga och vackra Norrviken Trädgårdar. Här finns allt från en pampig Barockträdgård till en exotisk Japansk trädgård och blomstrande Romantisk trädgård. Njut av en lunch i Orangeriets restaurang på råvaror från regionen eller kika in på Chocolaterian för en varm choklad eller cappuccino ackompanjerad av butikens egna chokladpraliner.

Botanisera bland de olika trädgårdarna på Norrvikens Trädgårdar. Foto: Norrvikens Trädgårdar

20. Besök gårdsbutiker 

Krukor, öl & konst

Under sommartid blomstrar Kullahalvön med mängder av gårdsbutiker. Men vissa har även öppet under hösten. Missa inte Mölle Krukmakeri som har en mysig butik och kafé öppet året runt och Salthallarna är en kreativ oas. Spana också in Kullaresor som arrangerar gruppresor med fokus på Mat & dryck på Kullahalvön.

Läs också: Guide: Kaféer och restauranger i nordvästra Skåne


Text: Karin Wimark • 2023-08-25
SverigeListor

Nyhetsbrev

Missa inte våra bästa tips och guider!

Scroll to Top