– Nästan alla argentinare som kommer hit köper vitaminer. Det är ju mycket billigare här, säger Ana Laura Castro och Daniela Gregorini från Argentina. Foto: Sara Arnald.

Resmal

Shoppingguide: Här finns USA:s billigaste outletmarknader

Outletmarknaderna i USA drar fler turister än många kända sevärdheter. Men vad är det egentligen som säljs, och hur navigerar man i konsumtionens högborg?

Text: Karin Wallén • 2017-01-09

Det är morgon när vi parkerar hyrbilen vid en av entréerna till Saw Grass Mills Mall, utanför Fort Lauderdale i Florida. Det här är en riktig turistmagnet, en konsumtionens högborg, och vi är många som hoppas göra några bra klipp. Butikerna har just öppnat och vid informationsdisken köar kupongjägarna. Köper man ett häfte för tio dollar får man rabatt i en rad olika butiker. 10–20 procent om man handlar för 50 eller 100 dollar, och erbjudanden i stil med “köp två pretzels, betala för en”. Man ska med andra ord handla riktigt mycket för att det ska vara värt det, och det är förstås det som är meningen.

Shoppingguide: Här finns USA:s billigaste outletmarknader
– Det är andra dagen vi är här och handlar. Vi fick inte ta med för mycket bagage eftersom vi visste att vi skulle shoppa. Bästa köpet kanske är surfplattan från Samsung som skulle vara minst 500 kronor dyrare hemma, och en handväska från Marc Jacobs. Birgitta och Rolf Andreasson, Uddevalla, och barnbarnen Ebba och Lovisa Aurelius, Göteborg

Att outletmarknader ligger utanför städerna beror inte bara på att det innebär lägre hyror. Gör man sig besväret att åka till ett isolerat beläget shoppingcenter som lätt sväljer en medelstor stads befolkning är man beredd på att göra det till en heldag. Det gäller ju att passa på, gäller att göra det värt resan och besväret. Ju mer man har med sig hem, desto mer får man känslan av att man har “tjänat” och “sparat”. 

De som inte har med sig tomma rullväskor haffar en rullvagn – praktiskt försedd både med en säck som man kan slänga ner varor i, och en robust metallställning som håller att sitta på. Även om dagen är ung kan vi ana att fötterna kommer att behöva lite vila i eftermiddag. Vi har nämligen gjort vår research.

Shoppingguide: Här finns USA:s billigaste outletmarknader
Amanda Scachetti och Elianna Frizon från Brasilien visar stolt upp dagens bästa köp. Foto: Sara Arnald.

Igår kväll låg vi på hotellrummet och gjorde listor i prioriteringsordning – från jeans och springskor ner till underkläder och smink. Det gäller att förbereda sig när man ska besöka USA:s största outletmarknad. 

Vi snackar över 350 butiker, i en enorm byggnad med spretande bläckfiskarmar, som gjorda för att gå vilse i. Över morgonkaffet i foodcourten vecklar vi ut kartan och lägger upp strategin. Har vi ingen plan kommer vi att drabbas av tunnelseende, hamna i rundgång på Forever­ 21 och aldrig hitta vidare. Därför ser schemat ut som följer: Märkesbutiker för springskor och allmänna sportaffärer kommer först. Jeansbutiker är nummer två. Därefter kan vi tillåta oss att gå på impuls.

Det första som händer är förstås att vi bryter ordningen. Jeansen liksom suger tag i oss genom skyltfönstret, och snart står vi där och provar oss fram bland tinder­stick- och sugrörsmodeller inne på J.Crew. Jag fastnar vid en blå hög och frågar expediten om det är en kollektion gjord just för outletförsäljning. 

– Eh, ja. Det ser du här, säger han tyst och pekar diskret på tvättlappen, där två stjärnor indikerar just detta. 

Mycket har förändrats sedan allt startade i USA på 1930-talet, som ett sätt för fabriker att göra sig av med skadat gods och överlager. På sjuttiotalet började dagens typ av outletmarknader, som samlar flera butiker under samma tak, växa fram i USA – och på nittiotalet kom konceptet­ till Europa. 

Shoppingguide: Här finns USA:s billigaste outletmarknader
Drömmen för en Shoppaholic är outletmarknader. Foto: Sara Arnald

Idag finns cirka 13 000 outlet malls i USA, och de drar fler besökare än många sevärdheter. Många ägs av samma företag (t ex Simon Center eller Premium Outlets) och rymmer i många fall samma butiker – allt från Prada till Forever 21. Outlets har blivit en så lönsam affär att många kända märken gör särskilda kollektioner, enbart för lågprismarknaden. Det innebär att kläderna har lite färre detaljer och kanske är gjorda i billigare material – naturligtvis i Kina eller något annat låglöneland. Visst förekommer även den gamla varianten – att man säljer ut förra säsongens kollektioner eller varor från andrasortering. Men det är inte längre outletmarknadernas huvudsyfte. 

Angivelser om “originalpris” ska man ta med en nypa salt. Den som vill göra fynd måste göra sin research via nätet innan, för att veta om priset verkligen är bra eller inte. Att Floridas försäljningsmoms ligger på blygsamma 6 procent gör förstås att vi åtminstone kan räkna med att det kommer att vara billigare än i Sverige. 

Jag dröjer kvar vid den blåa högen på J.Crew, den med jeans i Tinderstickmodell. De passar bra, men kan jag verkligen köpa jeans i den första butiken jag hamnar i? Det finns minst 349 butiker till, och många timmar kvar att spela med. Så jag håller mig (och känner mig duktig). Fortsätter till sportbutikerna, det var ju ändå planen. I tredje butiken köper jag två par springskor och känner mig av någon anledning duktig igen, denna gång för att jag shoppat. Kan ha att göra med att träningsskor känns nyttigt och att prislappen var riktigt behaglig. Jag har en skön känsla av att ha fyndat. Shoppingspärren börjar släppa. Dollar sipprar genom händerna på mig när jag tycker något är billigt, men jag följer vår plan. 

Shoppingguide: Här finns USA:s billigaste outletmarknader
På en outletmarknad i Florida kan man verkligen fynda! Foto: Sara Arnald.

Det börjar fyllas på med folk och blir kö till provrummen inne på Levi’s. Halva priset på andra paret, det låter ju bra – även om jeansen smiter åt så hårt att jag riskerar att få både klaustrofobi och dålig blodcirkulation. Så jag slår till ändå (och tänker att man går ut dem, jeansen). Efter ett hastigt blodsockerfall och påföljande matpaus fortsätter vi med underkläder, smink, tröjor. Ännu flera tröjor. Men när det börjar närma sig stängningsdags kommer tvivlet på jeansen. Tanken på att den första butiken inte var så dum ändå. Den där blåa högen, och byxor som satt bekvämt. 

 

Shoppingguide: Här finns USA:s billigaste outletmarknader
Foto: Sara Arnald.

Det blir springmarsch tillbaka till återlämningskön på Levi’s. Kassörskan betalar tillbaka pengar med samma leende som hon använde för ett par timmar sedan, när hon övertygade mig om att jag gjort ett kap.

Sedan springer jag genom de numera ganska välbekanta bläckfiskarmarna med rader av butiker för att hinna. Åter till ruta ett. När vi på kvällen dukar upp allt vi köpt i hotellrummet får jag en släng av dåligt samvete över konsumtionshetsen, trots att jag förmodligen är en av dagens mer återhållsamma kunder. Resultatet av elva timmars spring i USA:s största outlet mall blev två par jeans, fyra tröjor, några trosor och två par träningsskor. Allt för 330 dollar. Jag vet inte än om jag ska känna mig nöjd, men det känns lovande. 

Jeansen sitter ju bra. Och de var billiga.

Nästa sida: 15 adresser och tips till outletshopping i USA

Shoppingguide: Här finns USA:s billigaste outletmarknader
Shoppingglada Karla Paes från Brasilien är mer än nöjd med dagens fynd. Foto: Sara Arnald.

5 tips för en lyckad shoppingrunda

1. Gör en plan. Bestäm en fallande prioritetsordning för det du vill köpa och vilka butiker du vill besöka. Väl på plats är risken annars att du planlöst irrar omkring, blir kvar alltför länge i varje butik och snart inser att dagen gått.

2. Kolla efter märkning som anger att plagget är gjort för outletmarknaden. Vissa varumärken är tydliga och sätter texten “Factory Store” på märkeslappen, medan till exempel Gap brukar ha tre små fyrkante-r under sin logga när plagget är gjort för outlets. Kan vara en indikation på kvalitet.  

3. Var där i tid. Gärna en vardag, så slipper du de största massorna och de vassaste armbågarna. Visst kan det vara extra rea efter jul och kring Thanksgiving – men var då beredd på att slåss med en vägg av shoppinghungriga människor. 

4. Para ihop er om ni är två som ska köpa liknande plagg. Ofta finns erbjudanden om att det andra plagget går till 50 procent rabatt, fast du vill kanske bara ha ett. 

5. Kolla kupongen. På många outletmarknader säljs kuponghäften i informationsdisken, men de går inte att kombinera med andra erbjudanden i butik. Om du ska köpa kuponger kan du behöva ha passet med dig. Ett råd är att kolla på nätet innan, googla på “coupons” och namnet på outletvaruhuset, så kan det finnas rabatter att hitta på nätet.

 

Shoppingguide: Här finns USA:s billigaste outletmarknader
Planera din shopping väl! Foto: Sara Arnald.

10 outletmarknader i USA

1. Saw Grass Mills Mall, Fort Lauderdale

USA:s största outlet och Floridas andra största turistattraktion med över 350 butiker. Har det mesta från mode till elektronik. (simon.com/mall/sawgrass-mills)

2. Jersey Gardens, New York

En outlet nära New York, en kort resa med shuttlebus från flygplatsen Newark, eller med buss från Manhattan. (jerseygardens.com)

3. Premium Outlets, Las Vegas

Här har man delat upp sig i två stora Premiumoutlets – North och South – med någon dryg mil emellan. Den norra är mer inriktad på dyrare designermärken medan den södra är mer budgetanpassad.  

(premiumoutlets.com)

4. Dolphin Mall, Miami

Massor av shopping och underhållning under samma tak, nära Miamis internationella flygplats. Bussar går från flygplatsen, downtown och Miami Beach. (shopdolphinmall.com

Shoppingguide: Här finns USA:s billigaste outletmarknader
Foto: Sara Arnald.

5. Premium Outlets, Chicago
Bussar går vissa dagar från Chicago, med Gray Line eller Pontarelli. (premiumoutlets.com)

6. Woodburn Premium Outlets, Portland

 Om du inte har egen bil går det att ta buss från centrala Portland med Greyhound Bus eller Transit Woodburn. (premiumoutlets.com)

7. Gilroy Premium Outlets, norra Kalifornien

145 butiker som rymmer det mesta. Bussar går från San Francisco, San José och Salinas. (premiumoutlets.com)

8. Outlets at Castle Rock, Colorado

110 butiker i outletcenter beläget en halvtimme från både Denver och Colorado Springs. (outletsatcastlerock.com)

9. River Walk, New Orleans

75 butiker- med många kända varumärken i New Orleans, Louisiana. Något så ovanligt som ett centralt beläget outletvaruhus. (riverwalkneworleans.com)

10. The Outlet Shoppes at Gettysburg, Pennsylvania

Shoppingen du gjort dig förtjänt av efter att ha lärt dig allt om det amerikanska inbördeskriget. (theoutletshoppesatgettysburg.com)

 

24 timmar i Miami – förlusta dig i fåfängans huvudstad

51 saker du inte får missa i USA


Text: Karin Wallén • 2017-01-09
ResmalUSAGuideListor

Scroll to Top