Förr slog vi av mobildatafunktionen på telefonen när vi reste utomlands. det blev för dyrt annars. I somras gjorde vi inte det. Foto: Thinkstock

Förr slog vi av mobildatafunktionen på telefonen när vi reste utomlands. det blev för dyrt annars. I somras gjorde vi inte det. Foto: Thinkstock

Nyhet

Här surfar vi mest på semestern

Förr loggade vi ut från internet när solen började lysa och semestern stod för dörren. Men i och med ökad användande av läsplattor och mobiler och inte minst sänkta roamingavgifter surfar vi allt mer – även på utlandssemestern.

Text: Per J Andersson • 2014-09-09

Sommaren 2014 märkte många sajter av att svenskarna fått nya internetvanor. Tidigare somrar har vi väl surfat en del på mobilen på sommaren, men ganska liute. När semestrarna satt in och vi stängt av vår hemmadator och jobbdator har det synts i statistiken. Besökssiffrorna på de flesta stora sajter – oavsett om det rör sig om nyheter, underhållning eller film, har sjunkit i drastiskt.

Men sommaren 2014 fortsatte svenskarna att surfa, trots semester och värmebölja. Skälet är förstås att läsplattor och smarta mobiler i ökad utsträckning använts, efter det att roamingavgifterna sänktes i Europa i juni i år. Dessutom erbjuder allt fler hotell, restauranger och kaféer i världen, inte minst vid Medelhavet, gratis wifi.

Enligt en av de stora mobiltelefonoperatörerna slog sommarens utlandssurf, så kallad dataroaming, rekord och har ökat med 183 procent jämfört med 2013. Spanien behöll topplaceringen från 2013 medan Norge klättrade upp på andraplatsen.

– Svenska mobilanvändare vill vara ständigt uppkopplade med full tillgång till mejl och sociala medier både hemma och utomlands. Sänkta priser och bättre kostnadskontroll har gjort att allt fler svenskar nu väljer att mobilsurfa utomlands, kommenterar Samuel Skott på telefonbolaget Tele 2.
 
Spanien ligger i topp på listan över länder där svenskarna valt att mobilsurfa under sommaren. Årets roamingraket står Tyskland för som klättrar från nionde till tredje plats, efter en ökning med 321 procent. Ny på 10-i-topp-listan är Kroatien.

Roamingtoppen – sommaren 2014*

Land och ökning i mobilsurfande jämfört med 2013
1. Spanien: 182 %
2. Frankrike: 210 %
3. Tyskland: 321 %
4. Grekland: 198 %
5. Italien: 159 %
6. Danmark: 120 %
7. Norge: 170 %
8. Storbritannien: 186 %
9. Finland: 113 %
10. Kroatien: 266 %
Total ökning: 183 %

* Sammanställningen gäller mobilsurf som konsumerats av Tele 2:s kunder under perioden 1 juni–1 september 2014.

Du som gillade den här artikeln är kanske också intresserad av

Krönika: Per kommer ut som uppdateringsmisbrukare.
Vagabonds resebarometer: Svenska folkets resvanor.
Nyhet: Svenskar näckar gärna på stranden.


Text: Per J Andersson • 2014-09-09
Nyhet

Scroll to Top