Ivirg att ta ett dopp i ett varmt hav? Läs då våra tips på hur du bokar en billigare julresa. Foto: Per J Andersson

Ivirg att ta ett dopp i ett varmt hav? Läs då våra tips på hur du bokar en billigare julresa. Foto: Per J Andersson

Nyhet

Så reser du billigt i jul

Vill du ha en dyr julresa: bestäm destination och avresedatum och rucka aldrig på ditt beslut. Vill du ha en billigare julresa: läs då våra tips.

Text: Per J Andersson • 2014-11-25

Svaret på tiotusenkronorsfrågan om hur man får en billigare julresa är enligt resebyrån Ticket att du måste vara flexibel, både när det gäller avresedatum och destination. Och att du har geografisk koll: ibland kan flygplatsen fem, tio eller 20 mil bort erbjuda betydligt lägre priser som uppväger de extra kostnader som transporten dit kostar dig. Här är fem råd:

1. Var flexibel med avresedatum, reslängd och resmål. Resorna tar aldrig slut – men kanske behöver resenären tänka lite nytt för att hitta en lämplig resa.

2. Res på julafton. När det gäller jul och nyårsresor kan det vara värt att titta lite extra på resor med avresedag på själva julafton och nyårsafton och även på resor med avresa helgen före jul med hemresa i mellandagarna.

3. Res till udda platser. Gå motströms och gör inte som alla andra. Det kan vara allt från att vid sidan av toppdestinationerna även titta på andra mer udda resmål till att ha lite extra tålamod med väntetid vid ett byte. Finns till exempel inte lämplig charterresa kan det gå att kombinera en reguljärflygsbiljett med hotell.

4. Byt flygplats. Bredda utbudet genom att titta på avresor från och till andra flygplatser än de du brukar resa från. Vid reguljärflygsbokning är det ofta lättare att hitta resor från de stora flygplatserna, som har ett bredare utbud. Bor man i västra regionen kan även Oslo vara ett alternativ. Dock är det viktigt att vara ute i god tid om man reser till annan flygplats med bil, buss, tåg eller flyg för att inte riskera att missa flyget om det till exempel är dåligt väglag eller förseningar.

5. Res under skolloven. Många vill vara borta under jul, men den som vill och har möjlighet kan hitta betydligt billigare biljetter de första två veckorna i december. Resor utanför skolloven är generellt billigare och mellan höstlovet och andra veckan i december finns många prisvärda resmål för den som har möjlighet att resa då. Det gäller bara att få skolledigt för barnen …

Tio i topp – Hit reser svenskarna under jul- och nyår*

Trycket på jul- och nyårsresor är ovanligt stort i år. Mest populärt är Gran Canaria, dit mer än var tionde resenär ska åka. Till Bangkok har 22 procent fler bokat resa än vid samma tidpunkt i fjol, visar färsk statistik från resebyrån Ticket.

1. Gran Canaria (1)
2. Bangkok (2)  
3. Phuket (3)
4. Teneriffa (4)
5. London (5)
6. Cancun (7)
7. Krabi (6)
8. Miami (8)
9. New York (9)
10. Dubai (ny)

* Gäller bokningar gjorda hos Ticket fram till och med 18 november med avresa mellan 19 december 2014 och 6 januari 2015. Förra årets placering inom parantes.

Du som läst det här kanske också vill läsa:

Vagabondreportage: Barfotaliv på paradisön Koh Kut.
Vagabondkrönika 1
Ge skolbarnen ledigt för resor.
Vagabondkrönika 2 För den som reser är världen vacker.
Rektor skriver på DN Debatt Viktigare att gå i skolan än att resa.


Text: Per J Andersson • 2014-11-25
Nyhet

Scroll to Top