Solskydd på stranden i Sopot – en strandort strax utanför Gdansk. Foto: Istock.

Solskydd på stranden i Sopot – en strandort strax utanför Gdansk. Foto: Istock.

Nyhet

Sommarens trendspaning – udda resmål som ökar mest

Inte sugen på svenskfavoriterna Mallorca, Kreta och Rhodos? Kolla då in de här härliga resmålen istället. Samtliga är nämligen jämförelsevis ovanliga bland svenskar, men ökar i popularitet inför sommaren.

Text: Johanna Jackson • 2016-04-04

När det är dags att boka sommarens resa letar många efter de lite mer udda resmålen, de som andas lite mer “just nu” än kanske Palma och Chania.

Därför hörde Vagabond av sig till några av de största reseföretagen i Sverige fÙ?r att kolla vilka resmål som trendar inför sommaren.

Sommarens trendspaning – udda resmål som ökar mest
La Pelosa på Sardinien är en av Vagabonds redaktionschef Fredrik Brändströms favoritstränder. Kom tidigt eller sent – under högsäsong är det packat med folk, säger han. Foto: Istock.

Både Ticket och Fritidsresor nämner Medelhavspärlan Sardinien som en het kandidat för sommarens trendigaste resmÙ�l. Hos Fritidsresor har bokningarna till den italienska ön ökat med hela 140 procent. Även bokningarna till Ibiza har ökat rejält, säger Mathias Bergendahl, nordisk informationschef på Fritidsresegruppen. 

– Volymen till Ibiza är dock relativt liten men den procentuella ökningen stor. Det är definitivt dags att boka om man vill till Ibiza i sommar, säger han till Vagabond. 

Bland de lite ännu mer udda resmålen nämner Tickets informationschef Karin Starkman Ahlstedt spanska Almeria, hawaiianska Oahu och Iran som exempel. Bland Tickets bokningar har bokningarna till just Iran ökat med 97 procent i sommar. 

Sommarens trendspaning – udda resmål som ökar mest
Kvinnor utanför Shahmoskén, även Imammoskén i Esfahan. Moskén är världsarvsklassad och kÙ�nd som en av världens vackraste. Foto: Istock.

Landet har under en tid varit relativt stängt för turister och det har bland annat varit svårt att få visum. Men det håller på att ändras. Efter att de internationella sanktionerna mot landet lyftes i januari i år hoppas Iran nu pÙ? en tillströmning av turister. Nya flyglinjer startar och nya hotell etablerar sig eller hittar tillbaka.

– Iran är ett spännande land med rik historia, kultur och varierande natur som kan locka turister, säger Starkman Ahlstedt.

Prisvärda europeiska städer i öst ökar dessutom stadigt. Både Riga och Krakow har ökat hos Ving och ett trendigt resmål som både Ving och Ticket lyfter fram är Gdansk

Sommarens trendspaning – udda resmål som ökar mest
Charmiga Gdansk är ett av sommarens hetaste resmål. Foto: Istock.

Bokningarna hit har ökat med hela 443 procent jämfört med förra sommaren enligt Tickets statistik och den polska staden vid Östersjön är en nyhet i både SAS och Vings utbud.

– Polen blir allt populärare som turistland, i synnerhet i år då staden Wroclaw är en av kulturhuvudstäderna i Europa. Det känns därför roligt att vi kan utöka vårt program med Gdansk. Staden är både vacker och charmig, men framför allt prisvärd. Här kan man få ett femstjärnigt hotell för samma pris som ett tvåstjärnigt i London, säger Magdalena Öhrn, informationschef på Ving.

Sommarens största bubblare enligt Ticket

1. Gdansk
2. Toulouse
3. Pisa
4. Lissabon
5. Sardinien
6. Nice
7. Tehran
8. Algarve
9. Almeria
10. Oahu (Hawaii)

* Resmålen som ökar mest procentuellt av de 100 största resmålen, men som inte återfinns på tio i topplistan över de allra mest bokade resmålen i Sverige. Källa: Ticket Privatresor. Bokningar fram till 3 mars med avresa 1 maj – 30 oktober.

 Gilla Vagabond på Facebook för gratis guider, inspiration och fler artiklar om resor!

Nya Nice: Rivierans charmigaste kvarter

Polens riviera: Badliv i Sopot

Korsika vs Sardinien – vem vinner öarnas kamp?

Vodka, katedraler och kanaler – 10 tips till en weekend i kulturstaden Wroclaw

24 timmar i Riga – Baltikums vackraste stad


Text: Johanna Jackson • 2016-04-04
Nyhet

Scroll to Top