924331.jpg

Podcast

Resepodd: Indien

Nu lanserar vi Vagabonds podd! Varannan vecka kommer ett nytt avsnitt där du får följa med oss ut i världen. I första avsnittet: Var finns Indiens mest spännande reseupplevelser? Vagabonds Indienexpert Per J Andersson samtalar med SVT:s Indienkorrespondent Malin Mendel Westberg.

Text: Redaktionen • 2013-11-20

Första avsnittet: Indien

De pratar om att resa i Goa, Rajasthan, Kerala, Mumbai och andra platser – och pratar också om bästa och sämsta reseupplevelser och avverkar svenskarnas värsta farhågor om Indien, som rädslan för att bli magsjuk. Per har regelbundet rest i Indien i tre decennier, medan Malin som tv-korrespondent bor stora delar av året i Indien med man och barn.

Lyssna på Vagabonds resepodd i iTunes här (ge gärna ett betyg)

Direktlänk till avsnittet som MP3-fil

För Android ladda ner en lämplig poddspelare och prenumerera på: http://vagabond.libsyn.com/rss

Eller lyssna genom att klicka på spelaren ovanför.

Resepodd: Indien

Bombay Takeaway

Indien genom maten

Av Malin Mendel Westberg

I landet där en vanlig hälsningsfras lyder “Har du ätit?” har maten såklart en enorm betydelse. Mat är kultur, politik och religion.
Lunchtallriken skvallrar om varifrån en person kommer, vilken religion den tillhör och dess sociala status.

SVTs medarbetare i Indien, Malin Mendel Westberg, berättar i sin rikt illustrerade reportagebok om staden där allt händer och där Indiens ökade betydelse är tydlig. Utvecklingen går i rasande fart och allt fler söker sig till Bombay, vilket för med sig trängsel och skyhöga lägenhetspriser men också stora möjligheter. I tjugo fascinerande kapitel träffar hon allt från filmskapare som ser bättre karriärmöjligheter i Bollywood än i väst, till politiker vars karriärer avgörs av lökpriset. Malin äter på Madonnas favorithak, träffar huvudpersonerna i filmen Slumdog Millionaire, och följer den vindlande vägen för en av alla hundratusentals luncher som levereras av så kallade dabbawallas via cykel genom Bombays galna trafik.

 

Resepodd: Indien

New Delhi–Borås

Den osannolika berättelsen om indiern som cyklade till kärleken i Sverige

Av Per J Andersson

Som en skimrande saga är berättelsen från verkliga livet om Pikej som föddes kastlös i en liten by i Orissa i östra Indien. Palmbladet med astrologens profetia har han levt med hela livet: “Du ska gifta dig med en flicka som inte kommer från byn, inte från distriktet, inte ens från vårt land, hon ska vara musikalisk, äga djungel och vara född i oxens tecken”.
Eftersom Pikej är konstnärligt begåvad hamnar han i tonåren på konstskola i New Delhi. Där står han varje kväll i en park för att teckna av människor och få ihop till brödfödan. Ena stunden svälter han och sover på gatan, i nästa blir han bjuden hem till premiärminister Indira Gandhi som gärna vill synas på bild med en oberörbar ung man – hon vill bekämpa det orättfärdiga kastsystemet i det nya moderna Indien.
En kväll när Pikej som vanligt står i parken och ritar porträtt kliver en ung blond kvinna fram i ljusskenet vid staffliet. Lotta von Schedvin har rest med folkvagnsbuss från Borås och känt sig dragen till Indien sen hon var liten. Hon är född i oxens tecken, tänker sig en framtid som musiklärare och familjen äger skog i södra Sverige.
Så börjar denna hisnande kärlekshistoria. Chansen att de två ungdomarna ska återses när Lotta har rest hem till Borås igen är minimal. Om det inte vore för en begagnad damcykel av märket Raleigh. Cykeln tar Pikej landvägen mellan Asien och Europa. Trots umbäranden och oändliga motgångar trampar han envist vidare västerut.

 


Text: Redaktionen • 2013-11-20
PodcastRestips