Egypten

Världsdel: Afrika · Huvudstad: Kairo · Valuta: Egyptiskt pund · Invånare: 81 015 887 ·Tidszon: UTC+02:00 · Statsskick: republik · Hemsida: http://www.touregypt.net/

Kontinent
Land
Städer & områden
 

Egypten är på sätt och vis synonymt med vår civilisations födelse. Det var här, i trakterna kring Nilens livgivande vatten, som de forntida egyptierna för 5 000 år sedan började bygga upp de tempel, pyramider och städer som än i dag står kvar och imponerar på besökarna. Och i stort är det främst resterna av denna storslagna civilisation som Egypten förknippas med. Sett till vad som verkligen finns att se är det inte så konstigt. Konungarnas dal i Luxor, pyramiderna och Sfinxen vid Giza, Karnaktemplet norr om Luxor samt klipptemplet Abu Simbel, nästan längst söderut i landet, är alla sevärdheter som saknar motstycke i världen. Kronan på verket är Tutankhamuns unika gravskatt, som finns att beskåda på Egyptiska museet i Kairo.

Samtidigt existerar annat än ruiner och mumier i detta land. Röda havet har världens nordligaste korallrev, och bjuder på flera dykvatten av världsklass. Även traditionella turistorter som Hurghada har växt fram, där dykning kan kombineras med sol och bad.

Huvudstaden Kairo är ett myller av människor, basarer och moskéer. Du får räkna med oräkneliga förslag på goda affärer då du rör dig i turistdistrikten. Befolkningen är till övervägande del muslimer, men det finns även en minoritet kristna.

Egypten är ett fattigt land, och väldigt beroende av turismen. Den politiska oro som stundvis blossat upp även här hotar alltid att driva besökare på flykt. Men tack vare sin fantastiska kombination av natur och kultur kommer nog ändå turistströmmarna alltid att återvända hit. För det som finns i Egypten går inte att uppleva någon annanstans - och vem vill inte stå vid foten av Cheops pyramid åtminstone en gång i sitt liv?

Läsning om Egypten