Gambia

Världsdel: Afrika · Huvudstad: Banjul · Valuta: Dalasi · Invånare: 1 641 564 ·Statsskick: Republik · Hemsida: http://www.visitthegambia.gm/

Kontinent
Land
Städer & områden
 

Gambia är ett fascinerande litet land (minst på Afrikas fastland) med en högst ovanlig form. På kartan ser landet mer ut som en smal och lång flodbank som följer Gambiafloden i cirka 65 mil ner mot Atlanten. Runt omkring breder Senegal ut sig.

Den extremt korta Atlantkusten är den del som de flesta besökare kommer i kontakt med . Sedan 1960-talet har skandinaver rest till varm len sand med palmer och kusthotell på orter som Kotu, Fajara, Bakau och Kololi. Sakta har kustorterna utvecklats men turismen är ännu relativt lågmäld.

Gambias resvänliga landskap blir en mjuk förstakontakt med Afrika. I landet lever olika etniska grupper, där Malinke är den största, och där alla har sina lokala språk, men engelskan är också utbredd från den tid då landet var brittisk koloni. Besökaren möter också en djupt rotad och rätt enhetlig kultur - där wrestling är en nationalsport och där musiken intar en viktig position.

På Gambiaflodens vatten kan man färdas ända från huvudstaden Banjul vid havet, ut till den östra gränsen. Genom regnskog- och mangroveklädda flodbankar till savannens grässtäpper med Baobab-träd. Från kusten går även bussar och guidade turer inåt land.
Förutom stränder och kultur erbjuder Gambia ett ovanligt rikt fågelliv som gjort landet till ett av de största skådarländerna. Strax söder om Banjul ligger nationalparken Abukos täta djungel och kända fågelhem, annars kan man ta "pirouge"-båten ut på Gambiafloden och där iaktta fågellivets alla skiftningar längs vägen.

Läsning om Gambia