Banjul

Banjul

Världsdel: Afrika · Land: Gambia · Valuta: Dalasi · Invånare: 523 589

Kontinent
Land
Städer & områden
 

Gambias huvudstad är en av de minsta huvudstäderna i världen med cirka 50 000 invånare. Men så har den inte mycket plats att växa på, belägen på en platt ö mellan Gambiaflodens breda gap, Atlanten och floden Oyster Creek.

De flesta turister åker bara förbi Banjul på väg söderut mot stränderna och turisthotellen. Men det är värt att stanna till och se de vita brittiska kolonialhusen, de trädkantade breda alléerna, den av människor, djur och kärror överbelastade färjan som trafikerar Gambiaflodens utlopp och inte minst Gambias Nationalmuseum där tiden som kolonialstat, slavstat och sedan självständig stat dokumenterats.

Den dagliga marknaden Albert Market är också spännande och ger en inblick i afrikansk kultur. I en myriad av dofter och färger samlas handlare från hela Afrika med det bredaste varuutbud och en hel del afrikanskt hantverk som färgstark batik, trämasker, skulpturer och smycken.

Bara några kilometer söderut vid Serekunda, Gambias största stad, stiger ljudvolymen några grader. Gambias största stad har snabbt afrikanskt storstadsliv med affärer, restauranger och lokalt nöjesliv. Och ännu några kilometer söderut de fyra "Kombos", Gambias turistorter, där internationellt strandliv väntar med pooler, strandbarer, bufféer och självklart långa vita lena sandstränder. Avstånden är så pass små att du kan besöka marknaden i Banjul på förmiddagen för att redan på eftermiddagen ta ett dopp i Atlantvågorna.

Historia

Den största folkgruppen, Mandinka, invandrar till Gambia på 1300-talet. De för med sig islam och organiserar handeln kring Gambiafloden. År 1455 anländer portugiser och inte långt efter britter, fransmän och holländare som sedan ligger i ständig strid med varandra om kontrollen över Gambia och andra delar av Afrika. Från början är kolonisatörerna främst intresserade av handelsvaror som guld och elfenben men strax kommer slavhandeln igång. Banjul grundas av britterna, som behöver en militärt strategisk plats för att försvara brittiska intressen mot andra kolonisatörer. Men Banjul, eller Bathurst som britterna döper staden, blir sedan ett viktigt handelscentrum och börjar växa. År 1889 drar brittiska förhandlare i Paris de gränser som är dagens Gambia och Banjul utlyses som huvudstad i den brittiska kronkolonin. 1965 blir Gambia självständigt och 1973 byter Bathurst namn till Banjul.

Ta sig dit

Det går reguljärflyg från Sverige till Banjul, exempelvis Brussels Airlines, men för det mesta blir det billigare med charter. Ving har charterflyg till Gambia. Deras hotell ligger en bit utanför Banjul. En vecka på trestjärnigt hotell 1,5 mil utanför Banjul för en person i dubbelrum kostar ca 6 000 kronor. Flygplatsen ligger 2,4 mil utanför Banjul. Utanför terminalen finns taxibilar som har ett fast pris in till Banjul, ungefär 150 dalasi, knappt 50 kronor.

Ta sig runt

Buss, taxi eller färja är de huvudsakliga transportmedlen. Buss: De statliga bussarna avgår flera gånger per dag, ofta mer än välfyllda, från Chermo Adama Bah Street i Banjul till Basse, på vägen passerar de flera städer längs flodens södra sida. Minibussar trafikerar sträckan mellan Banjul och Serekunda och andra kustorter. Taxi: Privat taxi (som du inte delar med främlingar) inom Banjul kostar cirka 30 dalasi, men gör upp om priset i förväg. Det finns också speciella gröna turisttaxi som kör dig praktiskt taget överallt. Till kustorterna kostar taxin runt 200 dalasi. Färja: Två färjor trafikerar sträckan Banjul – Bassa och avgår från hamnen vid Liberation Street, de ska avgå en gång i halvtimmen, något som inte alltid efterföljs.

Boende

Inne i Banjul finns några guesthouses och några hotell, men det är allt. Vid Cape Point, i Serekunda eller strax därefter vid kustorterna Bakau, Fajara, Kotu och Kololi finns fler boendealternativ. Även mitt i högsäsongen brukar det finnas lediga rum. Gambia har en offentlig turistsajt med en lista på hotell och telefonnummer i kustorterna och i Banjul, www.visitthegambia.gm.

Stränder

Cape Point. En mindre turistig sträcka av fin vit palmkantad sandstrand som ligger längs kusten mellan Banjul och Bakau.

Kololi. Sandstranden vid Kololi blir finare och lugnare ju längre söderut man går. Hyr du en cykel kan du cykla ända ner till staden Kartung vid Gambias södra gräns.

Fajara. Sandstränderna vid Fajara ligger dramatiskt nedanför klippor. En av de finaste platserna att se solnedgången på.

Kotu. Populär vykortsvacker strand som är kantad med strandbarer, fruktstånd och låga hotell. Ligger nedanför huvudgatan i Kotu.

Sanyang. En ljus sandstrand kantad med palmer och några strandbarer, men det finns även utrymme för avskildhet. Kallas även för "Paradise Beach". En av den södra kustens många sandstränder.

Mat

Chicken Yassa. Kyckling som är marinerad med lök, lime, vitlök och chili och serveras med ris.

Domodah (Mandinka). En gryta med jordnötter, tomater, palmolja och kyckling eller biff, även den här maträtten äts med ris.

Grillad barracuda eller annan fisk. Lokalbefolkningen grillar gärna maten, vid kusten blir det ofta dagens fångst - fisk eller skaldjur.

Afra. En bit kött som du väljer själv i affären och som sedan direkt grillas på plats. När det är klart läggs senap och/eller någon sås på och serveras i papper med bröd till.

Attaya. Grönt te är antagligen den mest vanliga drycken efter vatten. Att brygga te är en lång procedur och lite av en social ritual. Ibland smaksätts teet med mint eller vanilj.

Mango, guava, papaya, grapefruit. Frukter är givetvis säsongsbetonade, men oavsett årstid säljs alltid frukt på marknader, på stränderna och serveras i hotellens bufféer.

Sevärdheter

Gambia Tourism Authority finns i Kololi, tel 46 24 91. Det finns även officiella turistguider runt om i turistorterna.

Nationalmuseet, July 22 Drive. Intressant för en inblick i Gambias historia, kultur och tiden som kolonistat. Både fotona och föremålen har bra beskrivningar. Öppet mån-tors 8.30-16, fre-lör 8.30-13.

Gambiafloden. Att hyra en "Pirogue" som är en träbåt är ett bra sätt att komma ut på Gambiafloden och uppleva Gambias berömda fågelliv. Man kan också åka iväg på längre utfärder med en organiserad tur.

Serekunda. Gambias största stad som sjuder av liv. Besök marknaden vid hörnet av Mosque Road där varje centimeter är täckt med säljare, köpare, kärror och förbipasserande, eller promenera bland alla restauranger, barer och affärer längst Kairaba Avenue. Här är det lokala nöjeslivet mer utvecklat än i Banjul.

Abuko nationalpark. Med 250 fågelarter är parken en av de bästa för fågelskådning i Västafrika. Det finns även olika sorters reptiler och däggdjur. Parken börjar strax söder om Banjul och är så pass liten att du kan gå igenom den på en timme. Bäst på morgonen eller sent på eftermiddagen.

Arch 22, Independence Drive. En 10 våningars cremefärgad kolonial byggnad, den högsta i Banjul. Från husets offentliga balkong har du fin utsikt över staden. Öppet dagligen.

Mosukeba. Känd batikfabrik i Serekunda, där du får se hur färgningen går till och också kan handla med dig vackra tyger hem. Det finns en skylt in till fabriken från Mosque Road.

Katchikali Crocodile Pool. En krokodilfarm med ett tiotal fullvuxna krokodiler (och en mängd små) att komma riktig nära, om man vill. En stor lokal attraktion som ligger inne i Bakau. Öppet dagligen.

Shopping

Fyra stora marknader med afrikanskt hantverk finns i Banjul, Serekunda, Bakau och Brikama. Shoppingen är också alltid nära i småaffärer längs turistorternas gator.

Snidat trä. Masker, skulpturer och andra träarbeten är oftast mörkpolerade och kan både köpas på marknader som Craft Market i Banjul, men också i turistorternas butiker och marknader.

Batik. Tygernas mönster framställs antingen genom att tygerna binds på olika ställen och sedan färgas eller genom färgtryck. Designen är för det mesta färgstark och mönstrad. Batik kan köpas överallt, och du kan låta en av marknadens skräddare snabbt sy upp ett par byxor eller en skjorta i det tyg du själv har valt.

Smycken. Ofta färgstarka med målat och polerat glas, det finns även en del silversmycken.

Afrikansk musik. Säljs både på kassett och på CD. Det finns också ett stort utbud av musikinstrument, bland annat den traditionella trumman Djembé. Både musik och intrument säljs på marknader och längst gator i de större städerna och i turistorterna.

Flätade korgar. I själva verket även flätade resväskor, lampskärmar, skålar och en hel del annat.

Säkerhet

Även om våld riktat mot turister är ovanligt så kan småstölder inträffa. Se speciellt upp på den folktäta piren Barra ferry och på marknaderna. Kvällstid slocknar Banjul och du bör undvika längre kvällsvandringar. Kanske inte så mycket för kriminaliteten som för att gatorna kan vara svårframkomliga. Du kan även räkna med att bli erbjuden en rad tjänster från så kallade "bumsters" och "hustlers", lokalinvånare som vill guida dig eller hjälpa dig tillrätta på olika sätt. Men det finns även utbildade officiella guider (OTG) vid turistorterna som du kan anlita. Tänk också på att Atlantens tidvatten kan vara lite lynnigt ibland och därför inte alltid helt barnvänligt, håll utkik efter flaggorna som visar vattentillståndet. Tel till polis 17, ambulans tel 16, brandkår 18.

Läsning om Banjul

Det finns tyvärr inga artiklar