Lamu

Lamu

Världsdel: Afrika · Land: Kenya · Valuta: kenyansk shilling · Lokal tid: 21:30


Bäst tid att resa till Kenya: den långa regnperioden börjar i mars eller april och slutar i april eller juni. Den kortare regnperioden brukar infalla från oktober till november eller december. Bäst...

Läs mer...
Kontinent
Land
Städer & områden
 

2001 utsågs Lamu gamla stad till ett världsarv. Enligt organisationen Unesco är det den mest välbevarade swahili­bosättningen i Östafrika, och man lever än idag i hus med typisk swahiliarkitektur. Hela staden är som en labyrint av trånga gränder, med släta husväggar i korallsten och vackert snidade trädörrar. Lamu, som alltså är namnet både på ön och stenstaden, har sedan århundraden hämtat både inspiration och befolkning från Europa, arabländerna och Indien.Med sitt läge vid Indiska oceanen har ön genom historien varit en strategisk handels­plats för varor som elfenben, bomull, spannmål – och slavar. Idag säljer man istället mangofrukter, kokosnötsprodukter, kol och mattor.

Livet lunkar fortfarande fram i lugn takt, utan biltrafik, och istället med åsnor som det vanligaste transportsättet. Allt fler turister börjar upptäcka den lilla ön som ligger bara ett stenkast från fastlandet, nära gränsen till Somalia. Antalet européer som köper fastigheter på Lamu ökar stadigt, och några av dem kommer från Sverige.

De som vill ha nära till doppet bosätter sig i Shela. Begåvad med en vidsträckt strand och böljande sanddyner har den lilla fiskebyn blivit ett riktigt semesterparadis. Men Lamu och Shela är trots allt fortfarande oskulder i chartersammanhang och ur ett globalt turistperspektiv känns det allt annat än exploaterat.

Historia

Lamu sägs vara Kenyas äldsta idag levande stad, med anor från 1400-talet, och vad man vet har hamnen funnits i minst 1 000 år. Lamu har varit dominerat och styrt av folk från flera olika länder.
<p> </p>
1506 inleddes den portugisiska invasionen, som ungefär 80 år senare fick smaka på motstånd från Lamu, med hjälp av turkarna. Men det var inte förrän 1650 som portugiserna fick ge sig, då det omanska väldet tog över kontrollen.
Mellan 1895 och 1963 var Kenya, inklusive Lamu, en brittisk koloni.

Ta sig dit

Den lilla flygplatsen på Manda Island, intill Lamu, är mycket enkel och trafikeras av mindre flygplan från bolag som Kenya Airways och Air Kenya. Det går bra att köpa biljett hela vägen från Sverige till Lamu genom KLM.
<p> </p>
Det finns arrangörer som har paketresor till Lamu, ofta i kombination med safari i Masai Mara. Kolla till exempel Basecamp Explorer (www.basecampexplorer.com), Jambo Tours (www.jambotours.se) och Re:travel (www.retravel.se).

Ta sig runt

Från Manda Island, där flygfältet ligger, går båtar till Lamu. Inne i stadskärnan tar man sig fram till fots, och ska man lite längre är det åsna eller båt som gäller. Från hamnen går reguljära taxibåtar till stranden Shela, som även kan nås till fots på drygt en halvtimme.

Boende

Den som vill bo ha nära till morgondoppet bor i Shela, där hotellen generellt sett är lite dyrare än i Lamu Town.

Peponi hotel, www.peponi-lamu.com vid strandkanten i Shela är en klassiker – ett tjusigt hotell med populär restaurang och bar.

Subira house, www.lamuhouse.net/subirahouse. Svensktägt gästhus som ligger centralt bakom det gamla fortet mitt bland Lamu Towns charmiga labyrintgator. Prisläge: Billigt.
Jannat house, jannathouselamu.com. Svenskägt gästhus där olika typer av kurser ibland anordnas.

För en riktigt rofylld och lyxig semester, som dock gräver lite djupare hål i reskassan, rekommenderas Kipungani Bay, www.heritage-eastafrica.com, en isolerad och exklusiv bungalowby på andra sidan ön. Restaurangen och stranden är också ett populärt utflyktsmål för resenärer som bor i Lamu Town.

Restauranger

Längs hamnstråket i stan finns flera bra restauranger med fisk och skaldjur på menyn. Lite längre i gränderna finns små "hål-i-väggen"-ställen där du får några slevar av bönbaserad swahilimat för en tia. Det är billigt och gott att äta från gatustånden och de små restaurangerna, men om du vill ha alkohol till maten finns bara ett fåtal alternativ: se "nattliv och nöjen".

Nattliv och nöjen

Vid hamnen finns Lamu Palace Hotel och puben Petley's, där du kan ta en kall öl tillsammans med andra turister. Alkohol är i princip inte tillåtet hos den muslimska befolkningen.
På lite tjusigare Peponi vid Shela Beach serveras cocktails, öl och, vid tillfälle, en och annan gammeldansk.

Om du kommer till Lamu i november ska du försöka pricka in Lamu Cultural Festival, då det arrangeras en mängd konserter, och dessutom tävlingar i allt från dhowsegling till åsnegalopp. Höjdpunkten är det traditionella swahilibröllopet, som du kan få vara med på.

Stränder

Stranden i Shela är pudrig, ren och långsträckt, med gott om utrymme till dem som vill sola och bada. Havet här känns däremot inte så stort, eftersom Manda island ligger mittemot, och gör att vattnet snarare blir en kanal.

Tycker du att stranden ser trevligare ut på andra sidan, på Manda, så är det bara att be en båttaxichaufför att köra över dig dit.

Den som vill känna sig extra lyxig tar båten till Kipungani Bay (se boende) för en dag. Den privata beachen är så avslappnande en strand kan bli.

Sevärdheter

Lamu Museum, inrymt i ett stort gammalt swahilihus vid hamnpromenaden, är värt ett besök. Här presenteras en rad objekt; kläder, verktyg, hantverk, som berättar om Lamus historia och sedvänjor, om kustbefolkningens försörjning förr i tiden och om lokala traditioner.

Lamu Fort, den sotiga 1800-talskolossen som ligger mitt i stan, vid torget, fungerade en lång tid under 1900-talet som fängelse. Med stöd av det svenska biståndsorganet Sida, började man sedan jobba för att göra det till ett museum. Idag är det främst ett medborgarhus som används som bibliotek, och huserar tillfälliga utställningar och evenemang.

Swahili House, en bit in i stan, intill Yumbe House Hotel, är ett komplett inrett swahilihus, öppet för allmänheten. Som hus betraktat är det inte jätteupphetsande - det finns åtskilliga tjusigare swahilihus i Lamu stad, med skillnaden att man här får se gamla föremål istället i sin "ursprungliga" miljö.

Shopping

Det finns en del intressanta små butiker i Lamu stad, åtminstone för den som är ute efter inredning, afrikanskt konsthantverk, tavlor, smycken och tyger.
Staden är liten och det är lätt att gå runt och upptäcka sina egna favoriter. Prutning är standard, men ha alltid hjärtat med - att vara tvär och snål är inte välkommet.

Säkerhet

Lamu har klarat sig undan både massturism och grov kriminalitet, men ska som alltid behandlas med viss försiktighet efter mörkrets inbrott. Fråga din hotellpersonal vilka gator som är säkrast att använda på kvällen.

Tänk också på att inte gå för lättklädd i stan, av respekt för kulturen.

Läsning om Lamu

Det finns tyvärr inga artiklar