Mauritius

Världsdel: Afrika · Huvudstad: Port Louis · Valuta: mauritisk rupie · Invånare: 1 286 051 ·Tidszon: UTC+04:00 · Statsskick: parlamentarisk republik · Hemsida: http://www.tourism-mauritius.mu/

Kontinent
Land
Städer & områden
 

Mark Twain trodde att Mauritius skapades innan paradiset. Att Gud blev så nöjd med ön att han kopierade den, kallade sin kopia för "himlen" och bestämde att människorna ska komma dit när de dör.
Oavsett om man tror på Mark Twain, eller på gud, är Mauritius för många sinnesbilden av paradiset. Ön inriktar sig helt på lyxturism.  Men det har inte alltid varit så.
Mauritius var länge orört av människan, med klumpiga drontfåglar som enda invånare. Men holländarna hittade hit för fyra hundra år sedan, och åt genast upp alla dronter.  Nästa herre som regerade här – Frankrike - ville se tjockare blod än fåglarnas flyta över den röda jorden.  Afrikaner skeppades till Mauritius för att svettas och blöda på fälten. Frankrike hade nämligen en affärsidé: socker!
Ön hamnade i chock när slaveriet var över. Plötsligt fanns det fria män med köpkraft här. Företagsamma indier såg sin chans och massemigrerade till Mauritius. Idag utgör indierna åttio procent av befolkningen och indiska tempel ståtar med sin närvaro överallt.
Norra Mauritius har de vitaste stränderna och det soligaste vädret. Det är också i norr som shoppingen och nattklubbarna finns. Port Louis är öns bullriga, härligt afrikanska huvudstad som myllrar av liv på dagen men är död efter klockan fem.
Södra Mauritius är vilt och otämjt. Här växer fruktträd, ananas och kokospalmer. Det finns också djurparker där landsköldpaddor gärna låter turister rida på deras skal i utbyte mot några saftiga bananblad.
Mauritianer älskar mat som en nybliven mamma älskar sitt spädbarn. Köket är en blandning av indiskt, afrikanskt och kinesiskt.
Landets bäst välbevarad hemlighet heter Ile-aux-Cerfs. Till denna lilla ö åker mauritianerna själva på semester.  Och möjligtvis var det här Mark Twain drömmande utsåg Mauritius till paradisets förebild.

Läsning om Mauritius