Mauritius

Världsdel: Afrika · Land: Mauritius · Valuta: mauritisk rupie · Invånare: 1 300 000 · Lokal tid: 10:54 · Hemsida: http://www.mauritius.net/index.php

Kontinent
Land
Städer & områden
 

Mark Twain trodde att Mauritius skapades innan paradiset. Att Gud blev så nöjd med ön att han kopierade den, kallade sin kopia för "himlen" och bestämde att människorna ska komma dit när de dör.


Oavsett om man tror på Mark Twain, eller på Gud, är Mauritius för många sinnesbilden av paradiset. Ön inriktar sig helt på lyxturism. Men det har inte alltid varit så.

Mauritius var länge orört av människan, med klumpiga drontfåglar som enda invånare. Men holländarna hittade hit för fyra hundra år sedan, och åt genast upp alla dronter. Nästa herre som regerade här – Frankrike - ville se tjockare blod än fåglarnas flyta över den röda jorden. Afrikaner skeppades till Mauritius för att svettas och blöda på fälten. Frankrike hade nämligen en affärsidé: socker!

Ön hamnade i chock när slaveriet var över. Plötsligt fanns det fria män med köpkraft här. Företagsamma indier såg sin chans och massemigrerade till Mauritius. Idag utgör indierna åttio procent av befolkningen och indiska tempel ståtar med sin närvaro överallt.

Norra Mauritius har de vitaste stränderna och det soligaste vädret. Det är också i norr som shoppingen och nattklubbarna finns. Port Louis är öns bullriga, härligt afrikanska huvudstad som myllrar av liv på dagen men är död efter klockan fem.

Södra Mauritius är vilt och otämjt. Här växer fruktträd, ananas och kokospalmer. Det finns också djurparker där landsköldpaddor gärna låter turister rida på deras skal i utbyte mot några saftiga bananblad.

Mauritianer älskar mat som en nybliven mamma älskar sin förstfödda. Köket är en blandning av indiskt, afrikanskt och kinesiskt.

Landets bäst välbevarad hemlighet heter Ile-aux-Cerfs. Till denna lilla ö åker mauritianerna själva på semester. Och möjligtvis var det här Mark Twain drömmande utsåg Mauritius till paradisets förebild.

Historia

Landet har en blodig historia. Mauritius är den enda platsen i världen där dronten funnits. De blev alla uppätna. Men många barn på ön är övertygade om att det finns åtminstone en dront kvar som gömmer sig i bergen.

Mauritius har lytt under holländsk, fransk och brittisk flagg. Fransmännen förslavade folket. På Unescos världsarvslista finns klippan Le Morne med. Hit flydde slavarna för att hoppa och låta sig krossas av de vassa stenarna i havet. Det finns berättelser om slavinnor som knutit ihop sina hår innan de hoppat för att möta döden tillsammans. Mauritius blev självständigt 1968, då den sista kolonialherren Storbritannien bestämde sig för att släppa dem fria.

Ta sig dit

Fritidsresor har charterresor till Mauritius. Med dem reser man från Arlanda och mellanlandar i Förenade Arabemiraten. British Airways, Air France och Condor flyger direkt till Mauritius från London, Paris och Frankfurt.

Ta sig runt

Lokalbussarna är billiga och kan ta dig överallt. Men de följer inga tidtabeller och är ofta i dåligt skick. Det är inte ovanligt att chauffören viker av från rutten för att hämta upp en vän. Alla större orter har en busstation och Port Louis har två.

Taxi trains är taxibilar med särskilda destinationer skrivna på sig. Chaufförerna väntar tills bilarna har blivit fulla innan de kör. En resa med taxi train kostar lika mycket som en bussresa, men om du betalar lite extra kör de dig direkt till dörren.

På Mauritius finns också vanliga taxibolag och flera hyrbilsfirmor. Att köra bil är det smidigaste sättet att ta sig runt. Glöm inte att det är vänstertrafik, att vägskyltar mest ses som rekommendationer och att det finns en övertygelse om att det är lämpligare att tuta och gasa än att sakta ner i kurvor med dålig sikt.

Boende

Hotellen på Mauritius erbjuder lyx på olika nivåer. Det finns inga vanliga hotell och absolut inga vandrarhem.
En möjlighet att bo lite billigare är att hyra en lägenhet. Det kan du göra på plats på Mauritius. Människor som vill hyra ut går ofta längst strändernas gator och kontaktar turister. Observera att du i så fall måste ha en preliminär adress att uppge för säkerhetspersonalen på flygplatsen, som alltid vill veta vart du ska bo innan du släpps in i landet.

Stränder

Cap Malheureux längst norrut är en liten strand där man kan vila i skuggan av mangoträd. Här finns en protestantisk kyrka med ett roligt rött tak.

Grand Baie är en bukt i nordväst som är omgiven av kokospalmer. Populär bland turister för att solen alltid skiner.

Trou aux Biches är en lång vit strand i väst. Lekfull plats med parasailing, vattenskidor och speedboats.

Mont Choisi är den enda stranden med musslor i sanden. Gör som mauritianerna: gräv ner fingrarna och plocka en flaska full. Koka sedan en god tomatsoppa på dem. Musslorna ökar din sexlust.

Flic-en-Flac i sydväst är en bred och lång strand. Här är det lugnare än i norr. Det är också lättare för snorklare att hitta färgglada fiskar.

Tamarin är rikemansstranden. Kom hit för att titta på de ofattbart rika vita mauritianerna.

Le Morne. Det är bara här som vattnet inte är lugnt. Vilda vågor och strömmar lockar till sig surfare.

Blue Bay ligger precis intill flygplatsen. När du simmar verkar planen flyga så lågt att du tror de ska landa rakt på dig. Ofta trummor och dans på kvällarna.

Belle Mare på östra Mauritius är kilometer efter kilometer av vit strand. Här kan du dyka efter bläckfiskar.

Mat

Dol puri, tunna bönpannkakor med tomatsås och kryddor. Säljs överallt för sju rupies, knappt två kronor, styck.

Mine frite, stekta nudlar som man häller pressad vitlök och vatten över.

Roti, bröd av bara mjöl och vatten som görs i stekpannan. Äts med en curry, en kryddstark gryta med kött.

Kolfee Malai, god blandning av gräddglass och isglass. Namnet är ett lustigt missförstånd. Folket uppfattade "kolfee malai" när försäljarna snabbt vrålade "cold cream and ice".

Gateau francé, rosa kakor med mycket glasyr som heter "franska kakor" men som lustigt nog inte existerar någonstans i Frankrike.

Alouda, söt mjöl med bitar av glass och runda gélébollar. Den bästa säljs av skrikande försäljare på marknaden i Port Louis, som häller upp ett glas åt dig från stora hinkar.

Sevärdheter

La Vanille är en krokodilpark där du kan titta på söta reptilbebisar på krokodildagiset, respektfullt betrakta de vuxna bestarna och sedan hugga in på krokodilkött på restaurangen. Landsköldpaddor som man gärna får rida på strövar omkring.

Grand Bassin. Sjö som är helig för indierna på ön. Statyer av olika gudar med berg av offergåvor under sig står i vattnet, som också myllrar av meterlånga ålar med vassa tänder. Bredvid sjön finns ett tempel, och tempelmännen välsignar med glädje alla som träder in i det. Men ta av dig skorna först.

L'aventure de sucre är ett museum som berättar Mauritius historia ur sockrets synvinkel. Här kan man smaka på socker i alla former och titta på maskinerna som slavarna slet med.

Jardin de Pamplemousse är en botanisk trädgård. Bland annat Mahatma Gandhis fru har planterat träd här. Missa inte näckrosbladen i jätteformat.

Mountain Sako är ett måste om du vill se riktigt, riktigt blått vatten. Höga, varma klippor där apor klättrar omkring och lokala pojkar dyker ner i det blå.

Shopping

Rom. Mauritius egna rom gjord på sockerrör säljs överallt, men den bästa arrangerade romen hittar du på Ile-aux-Cerf.

Korall. Det är förbjudet att ta korallbitar man själv plockat på stranden ut ur landet, men smycken och prydnadssaker av korall får man ta hem. Försäljare spatserar runt på stränderna, men det är billigast att köpa korall i Port Louis.

Säkerhet

En aggressivare attityd mot turister börjar växa fram på Mauritius. Ficktjuvar och rån blir allt vanligare. Bär inte stora summor på dig och undvik att fastna i folkmassor i Port Louis. Polismännen är grovt underbetalda och är därför inte särskilt intresserade av att sköta sina jobb.

Läsning om Mauritius

Det finns tyvärr inga artiklar