Moçambique

Världsdel: Afrika · Huvudstad: Maputo · Valuta: metical · Invånare: 20 530 714 ·Tidszon: UTC+02:00 · Statsskick: republik · Hemsida: http://www.mozambiquetourism.co.za/

Kontinent
Land
Städer & områden
 

Moçambique är paradisstränder och blå himmel. Vajande palmer och fiskare som drar upp sina nät. Men också storstadspuls, kultur och historia. Influenser från Europa och Asien, men samtidigt så mycket Afrika.

Landet var en portugisisk koloni i nästan 500 år och det märks på språket, maten och arkitekturen. Under kolonialtiden var Moçambique ett populärt resmål för välbärgade européer, men med Portugals utträde och det följande inbördeskriget försvann turismen. Krig och fattigdom gjorde att Moçambique hamnade utanför listan över populära turistdestinationer men nu går utvecklingen stadigt uppåt. Sedan inbördeskrigets slut 1992 har landet kvickt tagit sig en plats bland Afrikas uppkomlingar.

Hit kommer du för att göra så mycket som möjligt – dyk, fiska, åk på safari, spana in sevärdheter eller dansa dig svettig på en nattklubb i Maputo. Eller för att bara göra så lite som möjligt – slappa på en sandstrand med palmbladen vajande över huvudet.

Moçambique har en unik kombination av bush och kust och klimatet välkomnar alla som gillar värme. Sol, blå himmel och temperaturer mellan 24 och 27 grader är standard längs kusten. Under regnsäsongen (december-april) ökar temperaturen till 30 grader i vissa områden och allting blir hett och klibbigt. Då är delar av landet också lätt invaderat av semestrande sydafrikaner, särskilt omkring jul och nyår. Bästa tiden att besöka landet är mellan maj och november, som är den aningen svalare och lugnare säsongen.

Huvudstaden Maputo, med dryga miljonen invånare, är helt klart värd ett besök. Om inte ett stort utbud av affärer och marknader lockar finns det gott om parker, museer och historiska byggnader. De större gatorna, avenidas, är uppkallade efter herrar som Ho Chi Min, Lenin, Julius Nyerere, Mao Tse Tung och Olof Palme. Ledaren vid tiden då landet blev självständigt, Eduardo Mondlane, har förstås fått en egen gata. Hamnen är Maputos huvudpunkt och staden är känd för sitt svängiga nattliv.

Moçambique har inte kunnat profilera sig inom safariresor lika mycket som de flesta andra länder i östra och södra Afrika eftersom merparten av alla vilda djur strök med under inbördeskriget. Men efter en rad lyckade naturvårds- och inplanteringsprojekt och samarbeten med nationalparker i grannländerna finns nu goda möjligheter till safari även i Moçambique. Om du är ute efter en äldre och mer etablerad safarikultur kan en resa till Moçambique med fördel kombineras med ett besök i Krugerparken i Sydafrika. Men med lång historia kommer också exploatering – Moçambique är ett av få relativt oexploaterade länder där du i stort sett har nationalparken helt för dig själv, till skillnad från Krugerparken.

Indiska oceanen och Moçambiques övärld erbjuder dykning och snorkling i världsklass. Till skillnad från exempelvis Kenya, vars korallrev är ganska hårt åtgångna, är Moçambiques undervattensvärld välbevarad och det är ingen trängsel vid reven. Ett stort utbud av både större och mindre fiskarter och förstås massor av spännande koraller väntar den som ger sig ner på djupet. Det finns också goda chanser att se till exempel sköldpaddor, bläckfisk, hajar, delfiner, djävulsrockor, valhaj och – med en hel del tur – den utrotningshotade dugongen (sjöko).

Såvida du inte är medborgare i något av grannländerna behöver du visum för att besöka landet. Vad gäller språket kommer du långt med turistengelska och kanske en portugisisk ordbok i bakfickan. Prisläget i landet är generellt ganska högt.

Det går inte att komma ifrån att Moçambique är ett av Afrikas fattigaste länder. Det ska dock inte hindra dig från att resa hit, men fundera gärna en extra gång över vilken inverkan din vistelse har på lokalbefolkningen och res med respekt och förnuft.

Om du aldrig har rest i Afrika tidigare har Moçambique det mesta av vad du kan tänkas vilja uppleva. Storstad. Stränder. Safariturer. En medryckande, pulserande, men samtidigt tillbakalutad blandning av olika kulturer: afrikanskt, portugisiskt och arabiskt. En intressant och tankeväckande historisk bakgrund. Och även om du redan har många afrikanska stämplar i passet kommer du nog att finna en alldeles särskild charm i Moçambique.

Läsning om Moçambique