Sydafrika

Världsdel: Afrika · Huvudstad: Pretoria · Valuta: Rand · Invånare: 48 ·Tidszon: UTC+02:00 · Statsskick: republik · Hemsida: http://www.southafrica.net

Kontinent
Land
Städer & områden
 

Sydafrika är större än  Spanien och Frankrike tillsammans och rymmer det mesta inom historia, natur och kultur. Det är precis så öppet och oslagbart vackert som man förväntar sig med sin överväldigande mångfald inom djur och natur. En safarifärd bjuder bland annat på noshörningar, strutsar, antiloper, lejon, bufflar, elefanter och leoparder. Sydafrika har en nästan komplett flora. Landet rymmer bördiga vinodlingar, fuktiga regnskogar, sorgsna öknar, vidsträckta kuststräckor, glänsande storstäder och fattiga kåkstäder.

Av landets 47 miljoner invånare är två tredjedelar av befolkningen svarta, främst bantutalande folkslag. Förfäderna till dagens vita sydafrikaner kom för mer än trehundra år sedan till den holländska handelsstationen vid Kapudden. De tog med sig sitt hemlands språk som med tiden utvecklades till afrikaans. De officiella språken är engelska, afrikaans samt nio mindre bantuspråk.

Sydafrika är den ekonomiska jätten på den afrikanska kontinenten, med storindustrier och mäktiga gruvföretag, men med den vackra naturen alldeles runt knuten. Landet gränsar till två hav, Atlanten och Indiska oceanen, och till fem länder: Namibia, Botswana, Zimbabwe, Moçambique och Swaziland. Dessutom ligger det lilla självständiga kungariket Lesotho omgivet av sydafrikanskt territorium på alla sidor.

Årstiderna är praktiskt omkastade, när det är vinter här, är det sommar där. Likadant med trafiken, vänstertrafik gäller, se dig för när du korsar gatorna. Vägarna är mycket bra i Sydafrika, trafiken håller högt tempo.
 
Vad gäller tidsskillnad så ligger dock landet praktiskt nog inom samma tidszon som Sverige, Danmark och Norge, vilket gör att det är lätt att anpassa sig, trots den långa resan.

Läsning om Sydafrika