Annons
Annons
Till vänster: Marc Kents tre hundar, Tobacco, Gobi och Princess Leia är döpta efter Star Wars-figurer. Till höger: Solnedgång över vingården Boekenhoutskloof.

Till vänster: Marc Kents tre hundar, Tobacco, Gobi och Princess Leia är döpta efter Star Wars-figurer. Till höger: Solnedgång över vingården Boekenhoutskloof.

Restips

Sydafrika: Vinsafari i Kapstaden

Sydafrikanska viner har tagit svenskarna med storm. Ett besök i vindistrikten utanför Kapstaden är en upplevelse för både gom och själ. Vagabond har besökt två av landets främsta vingÙ�rdar.

Text: Towe Olsson • 2015-11-12 Uppdaterad 2021-06-23

Vackert inkilad mellan Franschhoekbergen ligger vingården Boekenhoutskloof. Med den klarblåa himlen i bakgrunden och gassande sol känns utsikten som tagen från ett vykort. Här på vingården utanför Franschhoek växer vilda olivträd och gröna frukter som är stora som de trixbollar som jag som liten flicka tränade med för att förbättra min fotbollsteknik. 

– Det är grapefrukter, säger Drew Kent och tittar upp mot det lummiga trädet som bär de utsökta citrusfrukterna.  

Sydafrika: Vinsafari i Kapstaden
Piggsvinet som känns igen från en del av Boekenhoutskloofs vinetiketter.

Hon bor här på gården tillsammans med sina föräldrar, sin tvillingbror Carter och familjens tre hundar som är döpta efter karaktärer i Star Wars, filmer som ligger Drews pappa Marc varmt om hjärtat. Han är vinkällarmästaren som gillar att klä sig i orangea t-shirts. Och som älskar Kalles kaviar.

– Jag äter Kalles med äggröra, säger Marc Kent och berättar att folk skrattar åt honom när han beskriver sin svenska favorit. 

Sydafrika: Vinsafari i Kapstaden

Marc har en guddotter i Stockholm och är en stor be­­­undrare av Sverige. Själv är han från Durban, Sydafrikas tredje folkrikaste stad efter Kapstaden och Johannesburg. 
Som liten drömde han om att arbeta som pilot inom det sydafrikanska flygvapnet. Men livet ville annorlunda och när han som ung man torkade bord på en restaurang sam­­talade han med sin chef som hade ett stort vinintresse. Passionen fördes vidare till Marc. 1994 började han sin karriär på Boekenhoutskloof och 13 år senare fick Marc utmärkelsen som årets vinmakare för Boekenhoutskloof Syrah 2005.

– Det var stort. Jag var väldigt stolt. Det var strax efter att mina barn föddes så det var ett fantastiskt år, säger Marc och tar en klunk av det prisade vinet.

Han sköljer runt det i munnen innan det hamnar i den silverfärgade spottkoppen som står placerad på ett bord ute på verandan i den behagliga värmen.    

– Jag dricker inte mina egna viner. Jag tycker att det finns så många andra fantastiska viner att dricka och jag måste dricka andras för att lära mig mer, säger Marc Kent.

Sydafrika: Vinsafari i Kapstaden
Vingården Boekenhoutskloof är i klassisk Cape Dutch-arkitektur.

Han berättar om vinet The Wolftrap som har fått sitt namn efter en legend som säger att det en gång i tiden har funnits varg i den inkilade vindalen. I Franschhoekbergen lever flera inhemska djur, däribland leoparden, men det har aldrig funnits några bevis på att vargen ska ha beträtt marken i trakten. Boekenhoutskloofs vita och röda vin samt rosévin, med en varg på etiketten, finns till för att påminna om mysterier och legender. 

Vin har tillverkats i över 350 år i Sydafrika och när vi åker runt i landet svischar vingård efter vingård förbi utanför bilfönstret. Det är vanligt att se stora skyltar med vinflaskor som välkomnar besökarna till vinprovningar. 

2012 sålde Systembolaget 34 miljoner liter vin från Sydafrika. Bara Italien är populärare bland svenska vinkonsumenter. Men de sydafrikanska vinerna har inte alltid varit populära i Sverige. Under apartheid hade kooperativet, och det nuvarande börsnoterade aktiebolaget, KWV, monopol på vinexporten i Sydafrika. Sverige och flera andra länder bojkottade då vinerna från landet. 

Efter apartheidregimens fall 1994 tog den sydafrikanska vinindustrin fart på allvar. 

Sydafrika: Vinsafari i Kapstaden
Elandantilopen är de största av de afrikanska antiloparterna. Foto: Thinkstock.

Strax utanför Robertson, 12 mil öster om Boekenhoutskloof, står en grupp elandantiloper och betar gräs i ett 2 000 hektar stort naturreservat. Reservatet tillhör Graham Becks vingård och guiden Mossie Basson trycker ner gasen på safaribilen för att vi ska komma närmare djuren. 

– Egentligen brukar vi inte köra här, säger han och styr bilen bort från huvudvägen in på en smal led där det ena guppet är högre än det andra. 

Sydafrika: Vinsafari i Kapstaden
Ett par zebror betar på markerna.

Hela kärran skumpar och jag far fram och tillbaka som en vante. Det gäller att hålla i sig ordentligt för att inte falla ur bilen som saknar både dörrar och fönster. Några minuter senare stannar Mossie bilen och går ut. Vi, ett sällskap bestående av fem svenskar och Etienne Heyns från vingården, lämnar också safaribilen och tar några trevande steg ut bland rosmarinbuskarna. 

Elandantiloperna, eller älgantiloper som de också kallas, slutar tugga och spejar mot vårt håll. Djuren är Afrikas största antilopart och kan väga upp till ett ton. 

– De ser ganska avslappnade ut, men är kanske lite oroliga på grund av den lilla ungen som är en vecka gammal, säger Mossie. 

Vanligtvis tar han och hans kolleger på Graham Becks vingård inte med besökare hit ut i reservatet. De vill inte störa djuren mer än nödvändigt och framförallt vill de inte att växterna i området ska skadas. 

– För oss är det viktigt att växterna som har växt här i hundratals år fortsätter att växa, säger Etienne innan vi åter klättrar upp i bilen och lämnar antiloperna.  

En zebra blir snart tre som vi skymtar bland det höga gräset och de mörkgröna buskarna. Vi får uppleva flera zebror på långt håll när Mossie styr safaribilen vidare i reservatet. Även två springbockar får vi nöjet att se. De lever verkligen upp till sitt namn när de hoppar iväg i riktning mot det mäktiga berget som ramar in reservatet. De kan springa 70 kilometer i timmen.

Sydafrika: Vinsafari i Kapstaden
Vintåget. Ett kul sätt att ta sig runt vingårdarna. Läs mer om vintåget i guiden.

Naturreservatet är bara en del av Graham Becks egendom. Här finns också ett dagis, en anläggning med tävlingshästar, ett utbildningscenter där 6 000 sydafrikaner varje år lär sig allt-ifrån hur grönsaker ska odlas till att bli receptionister, och sist men inte minst vin. Som man kan utläsa ur gårdens namn var det Graham Beck, som dog 2010, som en gång startade Graham Becks vingård. Han köpte ägorna i Robertson 1983 och hade som ambition att etablera en vingård i världsklass. Idag har vingården prisats med en mängd utmärkelser, flertalet gånger för sina mousserande viner. 

– Jag är känd som Pieter “Bubbles” Ferreira. Jag brukar på skämt säga att jag har bubblor i mitt blod. Jag lever, äter, sover och dricker det hela tiden, berättar Pieter Ferreira som är vinkällarmästare på Graham Beck.

Sydafrika: Vinsafari i Kapstaden
Pieter Ferreira har arbetat på Graham Becks sedan 1990.

När vi besöker gården placeras ett flertal vinglas framför oss ute på verandan. Solen värmer gott medan vi smakar och spottar, smakar och spottar. Under tiden berättar Pieter Ferreira att några av gårdens viner har varit i Vita huset hos Barack Obama. En annan president som har druckit vin från gården är Nelson Mandela. Under hans installationsceremoni på 1990-talet serverades vin från just Graham Beck. 

– Det var en väldig ära, säger Pieter Ferreira.

Den svenske kungen har också fyllt sin strupe med de prisade bubblorna. Inför prinsessan Madeleine och Christopher O’Neills bröllop förra året var kungen i Sydafrika och valde ut Graham Beck Blanc de Blancs Brut från 2008. Även Marc Kent har haft kunglig glans på Boekenhoutskloof. 

– Kung Carl Gustaf är en cool kille. Det var en ära för mig att ha honom här. I mitt nästa liv ska jag träffa Zlatan, säger Marc Kent.

Sydafrika: Vinsafari i Kapstaden
Från druvor till vin. Att besöka en vingård är ett utmärkt sätt att få en större uppskattning för hantverket bakom. Foto: Thinkstock.

Guide: Vinsafari i Kapstaden

Kapstadens 4 bästa matställen


Text: Towe Olsson • 2015-11-12
RestipsSydafrikaKapstadenMat och dryckReportage

Nyhetsbrev

Missa inte våra bästa tips och guider!

Scroll to Top