Sousse

Världsdel: Afrika · Land: Tunisien · Valuta: Tunisisk dinar · Invånare: 173 047 · Lokal tid: 17:37

Kontinent
Land
Städer & områden
 

Sahels pärla, som Sousse ibland kallas, glimmar till hur man än vänder och vrider på den. Staden grundades redan 900 f Kr och är till och med äldre än den kända historiska staden Karthago. Men till skillnad från Karthago, vars glanstid är förbi, har Sousse en jämn och stark stadspuls. Hit har turister kommit i alla tider, inte så märkligt kanske, för i Sousse finns det alltid något att göra.

Å ena sidan möter en arabisk stads fulla kommers med livliga basarer och pratglada försäljare, affärer med traditionellt hantverk, både genuint och i en mer modern tappning och caféer med sött tunisiskt kaffe. Å andra sidan ett badvänligt Medelhav med en lång vit strandlinje som går ända upp till marinan i den exklusiva lilla byn Port el-Kantaoui.

Genom att gå in i de äldsta kvarteren - genom medinans urgamla port - kan man på bara någon sekund transportera sig själv från det mest moderna Tunisien till tusenårighet. Om du går upp för spiraltrappan i den stora moskén kan du se hur medinans gränder går och de kraftiga murarnas gränsdragning mellan historia och nutid.

Förutom att vara en turistort är staden också Tunisiens tredje största, och här finns intensiv produktion, stor handel och tusentals tunisiska studenter.

Historia

Sousses centrala läge vid Medelhavets kust har intresserat flera civilisationer. Först ut var fenicierna som såg möjligheterna i platsens naturliga hamn och grundade staden någon gång runt 900 f Kr, då under namnet Hadrumete. Redan 100 år innan Karthago grundas (814 f Kr) är Sousse ett vibrerande handelscentrum. År 202 f Kr, under det så kallade andra puniska kriget, blir Sousse en utgångspunkt för den karthagiske generalen Hannibal i kriget mot Rom. På 600-talet faller staden under arabiskt styre och förstörs till stora delar, men det är nu staden får namnet "Soussa". På 1100-talet ockuperas staden av normanderna, på 1500-talet av spaniorerna för att på 1700-talet bli anfallet av fransmän. 1881 tar fransmännen kommandot över staden. 1943 bombas Sousse av britterna.

Ta sig dit

Charterflyg är ofta det enklaste och billigaste alternativet att ta sig till Sousse. Både Apollo, Fritidsresor och Detur arrangerar resor till Sousse.
Flygplatsen ligger i Monastir, ca 2 mil utanför Sousse. Därifrån är det lätt att ta sig till Sousse med buss, taxi eller metro.

Ta sig runt

Längs strandpromenaden går ett litet tåg, det startar vid norra delen av Avenue Habib Bourguiba och tuffar på ända till Port el-Kantoui 14 kilometer bort, kostar cirka 4 dinarer. Samma sträcka trafikeras även av motorcykeltaxi, som är billigare och snabbare.

Buss: De lokala bussar som går till Monastir, Mahdia och Port el-Kantoui avgår från Boulevard Yahia ben Omar, vid Plaze Farhad Hached. Till andra destinationer som Tunis och Hammamet går bussarna från stationen på Souq el-Ahad, cirka 800 meter sydväst om medinan.

Taxi: Finns över hela Sousse, en taxi inom staden brukar inte kosta mer än ett par dinarer.

Louage: Långfärdstaxi, som bland annat går till El-Jem, Hammamet, Kairouan, Tunis. Stationen ligger mitt emot busstationen på Souq el-Ahad.

Tåg: Tågstationen ligger centralt i Sousse, tågen går till bland annat Sfax, Tunis och Gabés.

Boende

Hotel de Paris, rue du Rempart Nord, tel 73-220 564. Enkelt budgethotell med solterass och bra läge mitt i medinan. Prisläge: Billigt

Emira, rue de France, tel 73-221 722. Prisvärt boende i medinan. Frukost inkluderat. Prisläge: Mellan

Hotel Orient Palace, tel 73-241 888. Femstjärnigt lyxhotell vid vattnet norr om stan. Prisläge: Dyrt

Restauranger

Vill man äta riktigt god tunisisk mat i Sousse så ska man bege sig så långt som möjligt från stranden och turistkvarteren. Här är några ställen som visserligen riktar sig till turister, men som ändå är värda ett besök.

DoDo restauant, rue el Maar. Modern restaurang i medinan. Serverar pizza och tunisiska specialiteter. Prisläge: Mellan

Forum Grill, Ave Hedi Chaker, tel 73-228 399. Strandnära turistställe med bra service. Prisläge: Mellan

Restaurant du Peuple, rue de Rempart Nord. Trevligt ställe inne i medinan. Couscous och kött i tajinegryta. Prisläge: Mellan

Stränder

Boujaffar beach. Sandstrand utanför Sousse som är uppdelad i privata- och offentliga delar, kan bli välbefolkad under högsäsong. Nära till barer, restauranger och vattensporter. Sandsträckan leder ända till Port el-Kantoui 7,5 kilometer längre bort. Barnvänligt.

Stranden i Monastir, söder om Sousse. Inte så bred men finkornig vit sandstrand som avslutas med en strandpromenad. Barnvänligt.

Hammamet beach. I Hammamet, norr om Sousse, sträcker sandstränderna ut sig åt båda hållen. Den finaste är ändå den som går från medinan och norrut, även om den söderut mot Nabeul också är fin. Barnvänligt.

Mansourah beach. Silvrig pudersand i en lugn atmosfär med minimal bebyggelse som börjar 2 kilometer norr om den lilla fiskestaden Kélibia. Barnvänligt.

Mat

Chorba. Soppa som serveras på många olika sätt men för det mesta starkt kryddad.

Couscous. För det mesta läggs couscousen underst och toppas sedan med en sås gjord på biff, kyckling, lamm eller grönsaker. Variationerna på den här nationalrätten verkar oändliga.

Briq. Lövtunn deg som friteras fylld med ägg, ibland med tonfisk, olika grönsaker, kyckling eller kött. Äts också i en söt version med sesam- eller mandelpasta och täckt med honung.

Kamounia. En gryta med biff och lever i kumminsås.

Kemia. Tunisiska smårätter, en version av Mellanösterns meze. Kan bestå av oliver, räkor, torkade bitar fisk, välkryddad bläckfisk och grönsaker i olika former.

Harissa. En het chilipasta med vitlök, salt och kummin som är mycket vanlig i det tunisiska köket och ofta serveras som dip till bröd.

Baklava. Nöt- och honungsfylld kaka.

Sevärdheter

Medinan. Den äldsta delen i Sousse omgärdas av en kraftig mur. Inuti väntar smala gränder, historiska byggnader, bland annat 24 moskéer, samt små butiker och caféer.

Stora Moskén. Moské från 800-talet, ovanlig bland annat för att byggnaden saknar minaret. Ligger i medinans mitt. Öppet lör-tors 8-14.30, fre 8-12.30.

Museum Dar Essid, 65 rue du Remparts Nord. Så här kunde en välmående tunisisk familj bo på 1800-talet. Innandömet är fint smyckat med möbler och prydnadssaker. Huset är från 928 e Kr, ett av de äldsta i medinan. Öppet dagligen.

Port el-Kantaoui. En exklusiv liten by som är byggd runt en marina, med flytande restaurang, piratskepp, zoo och en hel del annat. Staden ligger 14 kilometer norr om Sousse.

Ribat. En fästning som ligger i medinan och som är det äldsta monumentet i Sousse. Vandra runt bland kaotiska smala gångar och spiraltrappor och missa inte trappan upp till vakttornet för en strålande utsikt över de gamla kvarteren. Öppet dagligen, sommar 8-18, vinter 8-19.

Souq er-Ribba. En traditionell tunisisk basar som sjuder av försäljare, köpare och förbipasserande och ligger mitt i medinan. Öppet dagligen.

Colosseum. I byn El-Jem ligger romarnas tredje största colosseum, till stora delar intakt och med på världsarvslistan. Både bussar och tåg går till El-Jem. Öppet dagligen, sommar 7-19, vinter 8-15.30.

Shopping

Koppar och mässing. Fint hamrade föremål, allt från små fat till kaffebord.

Parfym. Cap Bon-halvön är speciellt känd för utvinning av parfymolja. Geranium och apelsinblomma är vanliga dofter.

Sheesha. Vattenpipor med den obligatoriska dofttobaken finns i alla storlekar och mönster, en av de mest populära souvenirerna.

Keramik och porslin. Olika regioner har sina speciella uttrycksätt i keramikproduktionen, i affärerna säljs både enkel terrakotta men också fina fat, skålar och elegant kaffeporslin. Städerna Nabeul och Guellala är två centra för keramikproduktion.

Smycken. Arabiska smycken, framförallt av guld, är av tradition storslagna och ibland pråliga men det finns även mer nedtonade varianter. En stämpel med ett hästhuvud betyder att det är 18K guld.

Läder. Bälten, plånböcker, sandaler och väsker är några av de lädervaror som säljs.

Mattor. Förutom alla knutna mattor finns även berbiska vävda mattor sk allouchas som görs i nedtonade färger och med enkla mönster.

Säkerhet

Sousse är ett område med mycket turister, oundvikligen har en del ficktjuvar hittat hit. Håll uppsikt över dina värdesaker på stranden och i områden med mycket trängsel. Våld mot turister är ytterst sällsynt, men har ändå någon gång inträffat så undvik att kvällstid gå genom dåligt upplysta områden. Polis har tel 197, ambulans tel 190, brandkår tel 198.

Läsning om Sousse

Det finns tyvärr inga artiklar