Indonesien

Världsdel: Asien · Huvudstad: Jakarta · Valuta: Rupiah · Invånare: 242 325 638 ·Tidszon: UTC+07:00 · Statsskick: republik · Hemsida: http://www.indonesia-tourism.com/

Kontinent
Land
Städer & områden
 

På det indonesiska riksvapnet står det "Enhet i mångfald". Det är en bra beskrivning på den indonesiska nationens blandning av kulturer, folkgrupper och språk. På de över 13 600 öarna bor 225 miljoner människor (världens femte folkrikaste land) som tillhör 300 olika etniska grupper och talar omkring 250 olika språk. Mest tättbefolkad är huvudön Java, som är nästan helt uppodlad. Där ligger även huvudstaden Jakarta.

Att denna jättelika etniska smältdegel då och då drabbas av inre motsättningar är kanske inte så konstigt. Indonesien har hela tiden varit farligt nära att falla samman, ända sedan självständigheten från kolonialmakten Holland 1949. I spåret av den omvälvande demokratiseringen av Indonesien 1999 lyckades Östtimor, som ligger närmast Australien, att slita sig loss och bli ett självständigt land.

Indonesien har ett tropiskt havsklimat som är mycket fuktigt. Temperaturen ligger runt 25-30 grader året runt. Havet är klart och fullt av korallrev och på öarna finns djungler som sjuder av liv. Indonesiens kultur är fascinerande med sin blandning av animism, hinduism, buddism och den religion som de flesta bekänner sig till i dag: islam.

Läsning om Indonesien