Israel

Världsdel: Asien · Huvudstad: Jerusalem · Valuta: shekel · Invånare: 7 356 100 ·Tidszon: UTC+02:00 · Statsskick: republik · Hemsida: http://www.goisrael.com/Tourism_Eng/Pages/home.aspx

Kontinent
Land
Städer & områden
 

En ung nation - men ett gammalt land. Så kan man kanske sammanfatta staten Israel. Sedan utropandet av självständigheten 1948 har den snabbt utvecklat en egen spännande identitet, till stor del formad av judiska invandrare från alla delar av världen. Tillsammans har de byggt upp en dynamisk och kraftfull nation som odlat upp öknen och överlevt tre krig med sina arabiska grannländer. Samtidigt har staten Israel hela tiden brottats med en stor olöst konflikt - frågan om de palestinska territorierna.

Israel är också ett land där det förflutna utövar stort inflytande över nuet. Här lever man i skuggan av de uråldriga historiska och religiösa rötter som genomsyrar regionen. Kristna, judar och muslimer har alla heliga platser innanför landets gränser, och genom århundraden har både pilgrimer och krigare rest till det heliga landet.

Men bilden av Israel som spelplan för religiösa och politiska konflikter är allt för ensidig. Det är också ett land med flera spännande miljöer och regioner för den nyfikne resenären. Här finns kibbutzer som odlar apelsiner, tropiska korallrev vid Röda havet, beduinläger, arkeologiska lämningar och ett sjudande nattliv i Tel Aviv. Det går till och med att åka skidor längst i norr.

Det finns också - oavsett religiös tillhörighet - mänsklig värme och gästvänlighet för den som visar respekt och nyfikenhet för folks traditioner och livsstilar. Att åka till Israel är att mötas av en omtumlande blandning av tradition, religion och modernitet.

Läsning om Israel