Japan

Världsdel: Asien · Huvudstad: Tokyo · Valuta: japansk yen · Invånare: 127 650 000 ·Tidszon: UTC+09:00 · Statsskick: konstitutionell monarki · Hemsida: http://www.jnto.go.jp/

Kontinent
Land
Städer & områden
 

Att kalla ett land "kontrastrikt" är en av de vanligaste reseklyschorna, men i Japans fall är det befogat. I Japan samsas urgamla sedvänjor och traditioner med toppmodern teknik och de senaste modetrenderna och ungdomskulturerna. Stilla bergsområden samsas med några av världens mest tätbefolkade storstäder.
Öriket Japan består av nästan 7000 öar. De flesta av invånarna bor på huvudön Honshu, där bland annat Tokyo ligger. Från den nordligaste punkten, norr om ön Hokkaido ner till subtropiska Okinawa i söder löper en sträcka på cirka 300 mil. Så Japan är långt ifrån något litet land.
Få länder är så säregna som Japan. Trots att landet har anammat västerländsk hyperkapitalism och moderna vanor så skiljer sig den japanska kulturen fortfarande markant från vad vi är vana vid. Till exempel vad gäller sociala konventioner. Förstagångsbesökaren kan förbereda sig på en hel del kulturkrockar, men väldigt behagliga sådana. Alla gatskyltar är till exempel skrivna med japanska tecken, så det är lätt att gå vilse. Men japanerna är ofantligt gästfria och står man och ser lite förvirrad ut så kan man lita på att någon vänligt sinnad själ kommer fram och visar en på rätt spår. Skandinaver vana vid ordning och reda kommer att häpna över organisationsgraden i det japanska samhället. Här lämnas ingenting åt slumpen!
Som semesterland är Japan inte särskilt billigt, men priserna har rasat kraftigt de senaste åren, så Japans rykte som svindyr destination är helt klart överdrivet.

Läsning om Japan