Kambodja

Världsdel: Asien · Huvudstad: Phnom Penh · Valuta: Riel · Invånare: 14 091 000 ·Tidszon: UTC+07:00 · Statsskick: konstitutionell monarki · Hemsida: http://www.tourismcambodia.com/

Kontinent
Land
Städer & områden
 

I hjärtat av forna Indokina ligger Kambodja. För att vara ett så litet land har Kambodja förvånansvärt skiftande natur med varierande landskap. De stora platta jordbruksområdena domineras av vattendränkta risfält medan det i både öst och väst finns högländer och regnskogstäckta kullar. Mitt i landet ligger Tonlé Sap, Sydostasiens största sjö, och i öst rinner den mäktiga Mekongfloden, hem åt den ovanliga sötvattensdelfinen. 

Kambodja etablerar sig allt mer som ett av besöksländerna längs de klassiska turiststråken i Sydostasien, även om grannarna Thailand och Vietnam fortfarande är mer populära. Fördelen är att landet fortfarande är förskonat från den överexploatering som drabbat många av de andra turistnationerna. Det största dragplåstret är det enorma tempelområdet Angkor som innefattar världens största religiösa byggnad – Angkor Wat. 

Men landet är mer än bara sina tempel. Längs kusten i söder finns långa, pudervita sandstränder och mängder av orörda små öar. De oförstörda skogarna, det tropiska klimatet, den avslappnade stämningen och billig mat och dryck är andra lockbeten som varje år drar allt fler turister. 

Kambodja är de anrikas och fattigas land. Ättlingarna till det mäktiga Khmerriket lever idag i djup fattigdom. Efter tre decennier av blodiga krig är landet ett av de fattigaste i världen och utvecklingsnivån ligger långt efter de andra länderna i regionen. Men situationen präglas nu av relativ stabilitet och utveckling och Kambodja har under de senaste tio åren också haft en stadig ekonomisk tillväxt. Kambodjanerna är särskilt måna om sina turister och nykomlingar möts med leende nyfikenhet.

Läsning om Kambodja