Phnom Penh

Världsdel: Asien · Land: Kambodja · Valuta: Riel · Lokal tid: 17:55

Kontinent
Land
Städer & områden
 

Kambodjas huvudstad var en gång känt som Asiens pärla, den vackraste franskbyggda staden i Indokina. Idag är Phnom Penh många gånger något kaotisk och ocharmig, men staden kan fortfarande vara både vacker och mysig. Breda, trädkantade boulevarder med gamla koloniala villor som sett bättre dagar avlöser strandpromenader, myllrande marknader och trähus på pålar.

 

Liksom de tre floderna Mekong, Tonlé Bassac och Tonlé Sap strålar samman här är huvudstaden även en naturlig mötesplats för utländska besökare. Men Phnom Penh fungerar mer som en korsväg och ett kort stopp innan avresan vidare till templen i norr eller stränderna i söder. Då finns risk att man missar huvudstadens många sevärdheter; förtjusande som tragiska.

 

De flesta av sevärdheterna i Phnom Penh ligger spridda mellan floden Tonlé Sap och Monivong Boulevard. Här kan du besöka allt ifrån det kungliga palatset och silverpagoden med sina gyllene tak och högresta spiror till det mörkt röda nationalmuseet med sin samling av kambodjansk konst. Riverside är ett trevligt promenadstråk längs floden perfekt för att avnjuta en måltid eller svalka sig med en kall Angkor Beer.

 

Men Phnom Penh bär också tydliga ärr från sin blodiga nutidshistoria. Röda khmerernas framfart kan man bevittna på bland annat det före detta fängelset Toul Sleng och på Killing Fields, massgravarna en liten bit utanför staden. Det bor över en miljon invånare i Phnom Penh idag och dess livliga atmosfär gör det svårt att tro att staden för omkring 30 år sedan helt tömdes på folk av de röda khmererna.

Historia

På 1430-talet övergavs den dåvarande huvudstaden Angkor och i dess ställe utsågs Phnom Penh, troligen på grund av att den låg bättre till geografiskt sett. Under 1600- och 1700-talen hade handeln med särskilt Kina och Indonesien tagit fart vilket gjorde Phnom Penh till en regional makt. Staden brändes dock ner 1772 av thailändarna och trots att den återuppbyggdes hamnade Phnom Penh därefter i kläm mellan rivaliserande thailändska och vietnamesiska intressen. 1863 tog fransmännen över och Phnom Penh fick det utseende vi kan se rester av idag. När fransmännen lämnade staden 1953 lämnade de efter sig flera viktiga landmärken, såsom det kungliga palatset, nationalmuséet och Psar Thmei (Nya marknaden).

Men det är ändå Phnom Penhs moderna historia som fått mest uppmärksamhet. Under den fredliga tiden efter kolonialismen växte staden snabbt under kung Sihanouks styre. Men i skuggan av Vietnamkriget växte en revolution fram i Kambodja och 1975 tog de röda khmererna under ledning av Pol Pot över landet. Som en del av sitt socialistiska program tvingade de ut hela stadens befolkning på landsbygden, varav de flesta dog av svält, tortyr eller genom kallblodiga avrättningar. Ett mål var att eliminera den intellektuella över- och medelklassen.

Staden återbefolkades igen fyra år senare när vietnameserna gick in och störtade de röda khmererna. Men det var inte förrän vid slutet av århundradet, då landet gjort sig av med resterna av sitt kommunistiska styre, som Phnom Penh började utvecklas igen. De största förändringarna kom med den före detta borgmästaren Chea Sophara som tog på sig uppdraget att städa upp i staden. Hans ansträngningar har lett till att vägar reparerats, avloppsrör lagts, parker invigts och flodbankar återintagits.

Invånare: Drygt 1,5 miljon. Landsnummer: 855.

Ta sig dit

För att flyga till Phnom Penh måste du först mellanlanda i Bangkok. Men dit finns det gott om reguljärflyg. Det går även bra att ta sig mellan Bangkok och Phnom Penh via buss om man föredrar det, men var beredd på vägarnas usla skick så fort du kommit in i Kambodja. Pochentong, Phnom Penhs flygplats, ligger sju kilometer väster om huvudstaden. Det kostar sju dollar att ta sig in till Phnom Penh med taxi (endast officiella taxibilar är tillåtna) och två dollar med motorcykel. Resan tar omkring 30 minuter.

Ta sig runt

Då Phnom Penh är en ganska liten stad är det relativt lätt att ta sig runt, även om trafiken blir mer hektisk för varje år. Det vanligaste sättet är via motorcykel (moto) eller cyclo, där en kortare resa i centrum kostar mellan en och två dollar. Cyclo tar längre tid, men kan vara ett trevligt och avslappnande sätt att se staden på. En dags sightseeing kostar mellan sex och åtta dollar. En taxiresa dagtid går på två till tre dollar och nattetid omkring fem dollar. Det finns inga bussar i Phnom Penh ännu men det har blivit allt vanligare med tuk-tuks, trehjuliga motorcyklar som titt som tätt trafikerar gatorna i Indien, Kina och Thailand.

Boende

Det finns en stor blandning av pensionat, hotell och lyxpalats i Phnom Penh, det är bara att väja vad som passar plånboken bäst. Många väljer att bo vid Riverfront, längs Sisowath Quay eller på Lakeside vid sjön Boeng Kak. Det sistnämnda är något populärare bland budgetturister och backpackers.

Number 9 Guesthouse, 9 Ph 93, tel 012-552 901, e-post: number9_guesthouse@hotmail.com. Detta pittoreska trähus var ett av de första pensionaten vid Lakeside och är liksom många av sina konkurrenter delvis byggt på pålar ute i vattnet. Stället har idag 50 enklare rum vilka kostar 20-50 kronor natten. Restaurangen och allrummet ligger på en växtprydd veranda med utsikt över sjön.

California 2 Guesthouse, 317 Sisowath Quay, tel 023-982 182, www.cafecaliforniaphnompenh.com. Beläget mitt i Riverfront. Alla rum har varmvatten och satellit-tv och frukost ingår dessutom. Betala gärna lite extra för ett rum med utsikt över floden. Kostnaden hamnar mellan 90 och 130 kronor.

Renakse Hotel, 40 Samdech Sothearos Blvd,, tel 023-215 701, e-post: renakse-htl@camnet.com.kh. Ligger centralt i en kolonialvilla nära palatset. Trevlig atmosfär med rum från 230 kronor. Förbokning rekommenderas.

Restauranger

Den kambodjanska maten är god och nyttig men vänta dig inte samma kulinariska upplevelse som i Thailand. I Phnom Penh finns lite allt möjligt att välja på, och bortsett från den inhemska maten finns influenser från Vietnam, Kina, Indien, Italien, Mexiko, Thailand och Frankrike. Är du ute efter en riktig budgetmiddag – kolla in marknaderna och gatuköken.

Dararasmey Restaurant, 292 Ph 214. Denna genuina khmerrestaurang ligger strax bortom Monivong och är full av kambodjaner varje kväll. Här har du chans att få leka amatörkock och laga din egen mat för mellan tio till 30 kronor.

Boddhi Tree, 50 Ph 113, tel 011-854 430. Beläget mitt emot det gamla fängelset Toul Sleng och en fristad för dem som söker lugn och reflektion efter ett besök på museet. I den grönskande trädgården serveras allt ifrån asiatiska rätter, smörgåsar och sallader till tapas och desserter från tio till 30 kronor.

Restaurant 102, 1A Ph 102, tel 023-990 880. Om du känner för att lyxa till dig lite och är trött på ris och nudlar, testa det koloniala köket. Skulle Guide Michelin bege sig till Kambodja hade denna franska lätt nominerats till en stjärna. Njut av musslor flamberade i cognac och importerad chateaubriand. Priserna ligger dock något över det normala, kring eller över 130 kronor för en middag.

Friends, 215 Ph 13, tel 012-802 072. En restaurang med välgörenhetsändamål centralt belägen mitt emot nationalmuseet. Här lär man upp gatubarn till att jobba inom servicebranschen. På menyn finns olika västerländska tapas och många små påhittiga asiatiska specialiteter för ringa 10 kronor. Passa även på att testa deras läskande shakes.

Nattliv och nöjen

Foreign Correspondents' Club, 363 Sisowath Quay. Ett mycket populärt ställe att summera dagen på. Den legendariska klubben ligger på andra våningen i en gammal kolonialbyggnad med schysst utsikt och skön bris. Ta en svalkande drink eller två, men hoppa gärna över maten.

Elephant Bar, Hotel Le Royal, cnr Monivong Blvd & Ph 92. Bäst känt för sin långa, frikostiga happy hour mellan klockan 16 och 20. Två drinkar för en är det som gäller.

Heart of Darkness, 26 Ph 51. En av Phnom Penhs få nattklubbar, om man nu ens kan kalla det en riktig nattklubb. Stället drar igång rejält vid midnatt när de discosugna besökarna slår klackarna i taket. Går du flera kvällar i veckan kan musiken lätt bli tjatig.

Sevärdheter

Kungliga palatset och Silverpagoden ligger båda vid Riverfront. Palatset är slående likt det i Bangkok och väl värt ett besök. Silverpagoden är döpt efter de över 5 000 kakelplattor i silver som täcker templets golv.

Nationalmuseet. I den terrakottafärgade byggnaden finns den främsta samlingen av kambodjansk konst. En åttaarmad staty av guden Vishnu från 700-talet, en Shivastaty och en staty av Jayavarman II tillhör några av höjdarna.

Toul Sleng. Ett besök på röda khmerernas gamla fängelse är nästan ett måste för att hedra dem som dukade under vid Pol Pots tyranniska styre. Mellan 1975 och 1978 torterades fler än 17 000 människor här innan de avrättades på förintelselägret Choeung Ek. Endast sex stycken överlevde.

Killing Fields, eller dödens fält, vid Choeung Ek är namnet på de massgravar där revolutionens offer begravdes under röda khmerernas styre. Ett digert monument fyllt av de mördades skallar tornar upp sig över de grunda gravarna. Dödens fält är beläget en bit utanför Phnom Penh, men transport är inga problem, särskilt inte om du åker på en av de arrangerade turerna som även inkluderar Toul Sleng.

Shopping

Psar Toul Tom Pong, även kallad Russian Market. Är det antikviteter eller kläder du söker är detta marknaden för dig. Här hittar du allt ifrån gamla pagodstatyer i trä och skålar och klockor i mässing och silver till populära västerländska klädmärken. Glöm bara inte att pruta!

NCDP Handicrafts. Grundades av National Centre for Disabled Persons och är en av ett antal verkstäder som anställer och hjälper handikappade och krigsskadade kambodjaner. Shoppa för en god sak bland alla sidensjalar, trasmattor, väskor, kuddar, skjortor, plånböcker, handväskor, anteckningsböcker och gratulationskort.

Säkerhet

Phnom Penh är inte så farligt som man kan tro, men det är ändå viktigt att vara försiktig. Beväpnade rån förekommer, men väldigt sällan. Skulle det hända, gör aldrig motstånd. Håll hårt i dina pengar, särskilt på marknader där det är vanligt med ficktjuvar. Var extra försiktig ute på barer och klubbar och kör helst inte motorcykel ensam på natten. Kambodjanerna behandlar generellt sett kvinnor med respekt och är ofta beskyddande, så som kvinnlig resenär behöver du inte oroa dig. Polis tel 117, brandkår tel 118 och ambulans tel 119.

Läsning om Phnom Penh