Kuala Lumpur

Världsdel: Asien · Land: Malaysia · Valuta: ringgit · Lokal tid: 14:43

Kontinent
Land
Städer & områden
 

Kuala Lumpur, eller KL, som den rätt och slätt ofta kallas, är utan större konkurrens nummer ett när det gäller städer i Malaysia. För 150 år sedan var Kuala Lumpur inte mer än en bunt brädskjul vid Klangfloden, nu är den en av Sydostasiens mest moderna metropoler. Här samsas glassig shopping, billiga lyxhotell och futuristiska skyskrapor, samt det bästa av det mesta ur Asiens kök.

Men här finns också historia. Mitt i allt det nya, toppmoderna, glimtar slitna husfasader från den brittiska kolonialtiden.

I Kuala Lumpur behöver man aldrig frysa. Medeltemperaturen ligger mellan 20-30 grader och luftfuktigheten är ständigt hög. Regnskurar kommer titt som tätt, men mest nederbörd och åska är det mars-april och september-november.

För många är Kuala Lumpur en inledning eller avslutning på en resa i Malaysia eller Asien. Men staden är väl värd ett längre besök. Här kan man leva som en prins, för en billig penning. Kuala Lumpur är en verklig smältdegel, där malajer samsas (för det mesta) med stora grupper av kineser och indier. Här ser man moskéer sida vid sida med kyrkor och tempel för såväl buddister som hinduer.

Historia

Staden grundas 1857 som ett centrum för kinesisk gruvverksamhet. En kåkstad växer fram. 1881 brinner staden ner. Åtta år senare utnämns staden av britterna till huvudstad i det federerade Malaja. Ockuperas av Japan under andra världskriget, men återtas av britterna efter kriget. 1957 blir Malaysia självständigt. 1969 skakas staden av blodiga kravaller mellan malajer och kineser. 1998 invigs Petronas Towers, då världens högsta byggnad.

Ta sig dit

Malaysian Airlines flyger direkt från Stockholm. SAS och Thai Airways flyger via Bangkok. Ving har charter. Flygplatsen ligger 75 km söder om centrum.

Från flygplatsen är det snabbast att ta sig med expresståget KLIA Ekspres (www.kliaekspres.com). Det går direkt till centralstationen i Kuala Lumpur och tar en halvtimme. Taxi tar längre tid men kan vara bra om man vill åka direkt till hotellet, utan stopp. Se till att köpa en kupong innan, och undvik försäljarna som försöker lura på dig en dyrare taxi utanför ankomsthallen.

Ta sig runt

Ett häftigt sätt att ta sig runt bland KL:s sevärdheter är med monorail (www.monorail.com.my). Svalt, billigt och miljövänligt. Taxi är nästan alltid att föredra framför buss. Att haffa en taxi är enkelt och kostar inte mycket, men se till att fråga efter "meter". Har inte taxibilen en taxameter så ta en annan bil.

Tunnelbana (www.rapidkl.com.my) är också billigt och snabbt, men kräver viss planering då det är besvärligt att byta mellan de olika stationerna.

Boende

Number Eight, 8-10 Tengkat Tong, tel 03-214 42 050, www.numbereight.com.my. Backpackervänliga priser förenat med stilren design. Bra läge, de billigaste rummen har dusch på gården. Frukosten är inget att hänga i julgranen dock. Prisläge: Billigt

Coliseum, 98-100 Jalan TAR, tel 03-26 92 62 70.
Något nedgånget men ack så populärt hotell, så gott som oförändrat sedan kolonialtiden. Ligger i Little India. Prisläge: Billigt

Ancasa, Jalan Tun Tan Cheng Lock, tel 03-20 26 60 60, www.ancasa-hotel.com.
Prisvärt hotell med trevlig personal nära Chinatown. Prisläge: Mellan

Maya, 138 Jalan Ampang, tel 03-27 11 88 66, www.hotelmaya.com.my.
Trendigast i stan är detta designhotell, i närheten av Petronas Towers. Har spabehandlingar och modern inredning. Hämtning från tågstationen eller flygplatsen kan inkluderas i priset. Prisläge: Dyrt

JW Marriott, 183 Jalan Bukit Bintang, tel 03-27 15 90 00. Lyxigt med utsikt över makalösa Petronas Towers. Prisläge: Dyrt.

Restauranger

Kuala Lumpur är en toppdestination när det kommer till mat. Här finns malajisk, indisk, japansk, thailändsk och kinesisk mat. Vill man äta kinesiskt gör man det helst i Chinatown medan indiskt såklart är bäst i Little India. Ofta är de bästa och billigaste matupplevelserna sådant man köper direkt på gatan eller på marknaden.

Fatt Yan Vegitarian Restaurant, 57-59 Jalan Tun HS Lee, tel 03- 20 70 65 61. Buddistisk restaurang i Chinatown, mumma för vegetarianen. Prisläge: Billigt

Rakuzan, Chulan Sq, Jalan Raja Chulan, tel 03-21 45 62 00. Bra och prisvärd japansk mat, samt en populär brunchbuffé på söndagarna. Prisläge: Mellan

Little Pengang Café, Våning 4, Suria KLCC, tel 03-21 45 62 00. Specialiserad på mat från ön Penang, i shoppingcentret under Petronas towers. Prisläge: Billigt

Precious, Våning 1, Central Market. tel 03-22 73 73 72. Lokala specialiteter blandat med kinesiskt i fin miljö, mitt i myllrande Central Market. Prisläge: Mellan.

Nattliv och nöjen

Tips! Läs gratistidningen Juice, eller köp KLue för en överblick över veckans nöjesevenemang.

Zouk, 113 Jalan Ampang. Legendarisk klubb från Singapore, som fått en avknoppning I KL. Har många olika rum, med olika musikstilar. Populär bland lokala hipsters.

Rum Jungle, 1 Jalan Pinang. Spektakulär jätteklubb med utomhusdel och hyddor i djungelstil.

Luna, Menara PanGlobal, Jalan Punchak. Mysig loungeklubb uppe på ett hotelltak, med utsikt över Petronas Towers och hela staden. Dessutom finns en pool, men den får man inte bada i.

Dewan Filharmonik Petronas, Torn 2, Petronas Towers, KLCC, www.malaysianphilharmonic.com. Vid foten av Petronas Towers huserar också den Malaysiska filharmonin, med klassiska konserter lördagar och söndagar.

Sevärdheter

Petronas Towers, www.petronastwintowers.com.my. Dessa 452 meter höga torn som invigdes 1998 är symbolen för det nya moderna Kuala Lumpur. Mäktigast kvällstid, då hela byggnaden lyses upp.

Menara KL, www.menarakl.com.my. Snäppet kortare än Petronas men utsiktsplatsen är högre på Menara KL. Bättre vy får du inte över staden.

Islamic Arts Museum, www.iamm.org.my. En av världens främsta samlingar av muslimsk dekorativ konst. Huserar även en museishop och en libanesisk restaurang.

Lake Gardens. Vill man komma ifrån hetsen i storstaden så är en tripp till Lake Gardens att rekommendera. Här finns fina hus från kolonialtiden, fjärilshus och en fågelpark.

Merdeka Square. Historiska kvarter, med många hus kvar från kolonialtiden.

Shopping

Pudu Market, Jalan Pasar Baharu. Tidigt på morgonen startar denna livsmedelsmarknad som är en upplevelse för alla sinnen.

KLCC. Vid foten av Petronas Towers finns mängder av affärer, mycket västvarumärken.

Mid Valley Megamall, www.midvalleymegamall.com.my. Har man dåligt om tid, och vill shoppa billigt så är denna jättegalleria stället att besöka. Har öppet till klockan 22.

Jalan Petaling. Marknaden i Chinatown är gigantisk och kaotisk, och har det mesta inom det oäkta. Allt från bootleg-dvd til fejkade väskor och klockor.

Säkerhet

Kuala Lumpur är en av de säkraste storstäderna i Sydostasien. Men problem finns här, som i alla storstäder, så håll koll på värdesaker. Väskryckningar från vespa förekommer, så om du har en handväska kan det vara en bra idé att bära den på den axel som inte vetter mot vägen. Använd Visa-kort med sunt förnuft, ta hellre ut pengar i bankomat.

Polis, tel 999, ambulans och brandkår, tel 994. Turistpolis, tel 03-21 46 05 22

Läsning om Kuala Lumpur