Maldiverna

Världsdel: Asien · Huvudstad: Malé · Valuta: rufiyah · Invånare: 359 008 ·Tidszon: UTC+05:00 · Statsskick: repubilk · Hemsida: http://www.visitmaldives.com

Kontinent
Land
Städer & områden
 

Säg Maldiverna och tankarna flyger mot palmer, vit sand och färgglada fiskar. Men det finns också ett annat Maldiverna, bortom hotell och paradisstränder. I landet som är stort som Portugal, men till 99,7 procent består av vatten.

På 1970-talet var Maldiverna ett udda oexploaterat resmål för enstaka hippies och äventyrare. Ett decennium senare hade dagens turistpolitik formulerats och genomförts.

De obebodda öarna får bara besökas under dygnets ljusa timmar, efter klockan sex på kvällen råder turistförbud. Hotellöarna – idag 73 stycken – skapade enligt principen en resort per ö och ingen bofast lokalbefolkning.

Male är jordklotets minsta och mest kompakta huvudstad. Ett mikro-Manhattan där höghusen breder ut sig som en spikmatta ända ner till kajkanterna och den oändliga Indiska oceanen. Resten av de 1 190 öarna – varav få har en omkrets på mer än en kilometer – är antingen obebodda, har en enda hotellanläggning eller en pytteliten fiskeby med några hundra invånare.

Läsning om Maldiverna