Khao Lak

Khao Lak

Världsdel: Asien · Land: Thailand · Valuta: Baht · Lokal tid: 17:10

Kontinent
Land
Städer & områden
 

Jasmindoftande och grönskande ligger lilla Khao Lak inklämt mellan berget och havet. Vita, mjuka sandstränder och ett välgörande lugn lockar många – inte minst svenskar – hit.

På dagarna lockar förstås strandlivet. Men i området finns också flera populära utflyktsmål och det är nära till hela Pang-Nga-bukten med glittrande hav och båtturer.

På kvällarna ser man solen gå ned från någon av hotellrestaurangerna nere vid stranden. Eller så äter man traditionellt thailändskt på någon av restaurangerna längs huvudgatan och köper en bananpannkaka på torget vid supermarketen till efterrätt.
Kanske strosar man längs huvudgatan och botaniserar bland marknadsstånden och de små butikerna.

Många dykare stannar till i Khao Lak. En bit utanför kusten ligger de kända dyk- och snorklingsöarna Similan, Surin och Ko Tachai.

Tsunamin drabbade Khao Lak hårt. Majoriteten av de 543 svenskar som dog i katastrofen befann sig just här och regionen som Khao Lak tillhör var den hårdast drabbade. Men återuppbyggnaden har gått snabbt. Av de hotell som förstördes vid katastrofen är många återuppbyggda och ännu fler har tillkommit.

Historia

Det är först under senare år som turisterna hittat till Khao Lak. Men denna kustlinje har varit välkänd bland köpmän och handelsmän under lång tid.

Under 1800-talet kom kinesiska entreprenörer för att dra nytta av de rika mineralfyndigheter som då fanns i området. Läget mittemellan två viktiga gruvorter, Phuket och Takuapa, gjorde att Khao Lak hamnade mitt i handelsleden. De rikedomar som de kinesiska bosättarna samlade på sig kan än idag ses i den särskilda arkitekturen som finns i både Phuket och Takuapa.

I början av 1900-talet växte gummiplantagerna fram. Det gav ännu en skjuts av ekonomiskt välstånd till Khao Lak.

På 1970-talet byggdes en bro mellan ön Phuket och fastlandet. Det innebar att ännu fler resenärer kom till västkusten i jakten på orörda stränder och kristallklart vatten. Allt fler resorter och hotell byggdes.

Pengarna från turismen strömmade in. Framtiden såg ljus ut för lilla Khao Lak när plötsligt tsunamin slog till med full kraft i december 2004. Orten har dock snabbt återhämtat sig, även om minnena förstås finns kvar.

Ta sig dit

Bland annat Fritidsresor, Apollo och Ving flyger charter till Khao Lak. Flygtiden är mellan 10–12 timmar.

Det är också lätt att ta sig hit på egen hand med reguljärflyg. Phukets flygplats ligger närmast och från Phuket stad går bussar flera gånger per dag.

Man kan också välja att ta taxi direkt från Phuket flygplats till Khao Lak, en sträcka på ungefär ca 8 mil. Priset varierar beroende på hur många ni är i bilen.

Ta sig runt

Det är generellt sett enkelt att ta sig runt i Thailand med både buss, tåg och båt. Samtidigt är det rätt smidigt att ta hjälp av en turarrangör som syr ihop en resa med de transportsätt som passar kors och tvärs i landet.
Visst lägger de på en del avgifter och dessutom kan resorna ibland ta lång tid, men oftast fungerar det bra.

Turarrangörerna, vars kontor ligger tätt på alla thailändska turistorter, säljer också båtturer och en uppsjö av utflykter där det ibland ingår även mat och övernattning.

För kortare sträckor är det smart att ta en songthaew, en liten öppen minibuss, som fungerar som taxi.

Boende

I Khao Lak finns ett enormt utbud av hotell. De flesta är av resorttyp. Enkla och billiga bungalows är svårare att hitta.

Hostelworld kan man hitta billigare boende på vandrarhem med både sovsalar och privata sovrum.

Om du vill bo och leva nära den thailändska kulturen, så finns det så kallade homestay i Andamanregionen. Här öppnar thailändska familjer upp sina hem och erbjuder dig en sovplats utöver det vanliga.

Fler hotell hittar du på Khaolak hotels

Restauranger

Det thailändska köket är som bekant utsökt och det är lätt att hitta god mat i Khao Lak. Flera av hotellen har bra restauranger.
Restaurangerna nere vid strandlinjen är generellt sett dyrare än de som ligger vid huvudgatan Thanon Phetkasem.

Nang Thong Beach Resort har en strandrestaurang med vacker utsikt över solnedgången. Och goda thaisoppor.
Stort utbud av fisk och skaldjur hittar du på mysiga Khao Lak Seafood.
Rekommenderas gör också lilla familjära Sala thai som ligger mittemot supermarketen vid Thanon Phetkasem. Enkelt, prisvärt och gott.

I Bang Niang finns en mysig lokal restaurang som heter Khau Niaw som serverar prisvärd mat från norra Thailand.

Nattliv och nöjen

De riktiga partydjuren får söka sig någon annanstans än till lugna och gemytliga Khao Lak. Men visst finns det en del pubar.
Några av de mer populära ställena är Tarzan bar vid huvudgatan, nära supermarketen, och Happy Snapper, på huvudgatan Thanon Phetkasem.
Gillar man hårdrock kan man sikta in sig på Happy Lagoon bungalows bar som heter Running Deer.

Stränder

Sanden är finkornig och mjuk, vågorna rullar sakta in över den långgrunda botten. Stora delar av den kustremsa som benämns Khao Lak är sandstrand.

Söderifrån heter stränderna Khao Lak Beach, Sunset Beach och Nang Thong Beach. Den sistnämnda ligger närmast centrum och samtliga kantas av hotell, men är ändå rena och fräscha.

Bortom udden följer Bang Niang Beach, Khuk Khak Beach, Pakweeb Beach och Bang Sak Beach.

Ao Thong Beach, även kallad White Sand Beach, är den överlägset vackraste stranden och snäppet mer öde än de övriga. Hit är det ca 15 km från Khao Lak centrum. Ta en taxi, songthaew (en liten minibuss med öppet flak). Här finns ett fåtal resorts och bungalows.

Sevärdheter

I Khao Laks närhet finns en uppsjö av saker att ta sig för. Populära utflykter är bland annat ridtur på en elefant i regnskogen och bad i vattenfall.

Ögruppen Similan och ön Surin strax utanför Khao Laks kust, är kända för att ha mycket bra dyk- och snorklingsvatten. Dagsutflykter till öarna går från Khao Lak. Räkna med att starta vid sjutiden på morgonen. Till öarna går också många längre dykturer.

I Khao Lak finns flera dykcenter, bland annat Se Sea Dragon Dive Center och Similan Diving Safaris, båda Padi.

Även Phi phi-öarna nås med båt och har man kort om tid i Thailand kan en dagstur vara ett alternativ. Men har man ett par dagar att avvara är det trevligt att stanna där lite längre än över dagen. Här finns stranden där filmen The Beach spelades in och hyfsad snorkling.

Även Pang Nga-bukten har agerat filmkuliss. En hög klippa som förekommit i en Bondfilm är ett populärt utflyktsmål. I ärlighetens namn är just den lilla klippan inte mycket att se. Men båtturen kan ju vara trevlig och omgivningarna i Pang Nga är mycket vackra.

Khao Lak Lam Ru är en liten nationalpark precis söder om Khao Laks centrum. Nationalparken Khao Sok är större och erbjuder elefanttrekking, kanotfärder och bad.

Nära Khao Lak finns också ett par olika tempel som är populära besöksmål: Suwan Khuha, också kallad Monkey Cave, och Wat Bang Riang templet.

På fredagskvällarna är det ofta matcher i nationalsporten thaiboxning i Khao Lak. Man kan köpa biljett av någon turoperatör eller ta sig dit på eget bevåg. Boxningshallen ligger i Bang Ngi (Khuk kakh). Ofta är det juniorer, småpojkar i fladdriga shorts, som boxas mot varandra.

Gillar man inte att se folk som slåss är det bättre att ägna tiden och pengarna åt något annat.

Shopping

I stånden längs huvudgatan säljs mängder av märkeskopior, bland annat kläder, smycken och solglasögon. Är man inte intresserad av det finns här också de vanliga turistsouvenirerna, allt ifrån träelefanter till kokosnötsbestick.

Att låta en skräddare sy upp plagg är mycket populärt. Du kan också köpa thaisiden och ta med dig hem.

Vill du se en lokal matmarknad så ta dig till Bang Niang på en måndag, onsdag eller lördag.

Säkerhet

Thailand är inget farligt land att resa till men håll reda på dina värdesaker, speciellt på bussar, båtar, tåg och hotellrum. Se till att du alltid har ditt kreditkort inom synhåll vid betalning med kort. Speciellt Bangkok har haft stora problem med turister som blivit drogade av kex, godis, cigaretter och drinkar från "vänliga" människor de mött på gatan.

Vid tågstationer, bussterminaler och flygplatser är det vanligt med människor som jobbar på kommission åt ett hotell, bussbolag eller en affär. Kontrollera saker själv innan du bestämmer dig och ta det de säger med en nypa salt.

Läsning om Khao Lak