Krabi

Krabi

Världsdel: Asien · Land: Thailand · Valuta: Baht · Lokal tid: 02:17

Kontinent
Land
Städer & områden
 

Krabi, omgivet av sockertoppsberg, hav och mangrove, är en småputtrig provinsstad 90 mil rakt söder om Bangkok. Klimatet är fuktigt tropiskt och stränderna lättjefullt mjuka. Turismen har ökat kraftigt under senare år, men jämfört med Phuket och Pattaya håller den ändå en förhållandevis lågmäld profil. Många söker sig hit för kombinationen av natur och hav. Klippklättring, fågelskådning, havskajak, dykning, golf och ridturer är möjligt med stan som bas. Inom räckhåll finns också Ko Lanta, Ko Phi Phi och flera småöar. I söder ligger ett av Thailands värdefullaste regnskogsreservat med tarzandjungel och heta källor.

Själva stan är jämnstor med Växjö och ungefär lika sömnig som densamma. Det mesta av bebyggelsen är nytt och gjutet i betong och cement. Gatulivet är typiskt thailändskt och långt ifrån enbart inriktat på turisters plånböcker. Jämfört med många andra platser är prostitution och drogmissbruk relativt osynligt.

Shoppingmöjligheterna är hyfsade, utan att vara överdådiga. Skojigast är marknaderna med färsk fisk, grönsaker och ett överflöd av wokpannor, chili och läckra maträtter. Stränderna Ao Nang och Railey ligger utanför Krabi stad i ett surrealistiskt bergslandskap med skrovliga toppar liksom fodrade med djungelgrönska.

Historia

Staden Krabi är ett ganska nytt fenomen. Några årtionden tillbaka fanns bara en liten fiskeby med hus på styltor. På 1980-talet upptäcktes platsen av de första turisterna. Kort efter förvandlades Krabi till en fullfjädrad stad. Turism är i dag den i särklass viktigaste näringen. Lukten av torkad fisk har bytts mot doften av sololja. Inspelningen av "The Beach" på grannön Ko Phi Phi har knappast minskat omvärldens intresse för området. Krabis flygfält är nytt, men planeras redan att byggas ut för internationell trafik. Strömmen av turister väntas öka.

Ta sig dit

Både Always, Apollo, Fritidsresor och Ving har charterresor från Sverige. Krabis internationella flygplats ligger 15 kilometer öster om stan. Därifrån tar du dig enklast med taxi eller songthaew (kollektivtaxi). Thai Airways har dagliga avgångar till och från Bangkok.

Ta sig runt

Krabis busstation heter Ban Talaad Kao och ligger sju kilometer norr om stan. Därifrån går bussar till bland annat Bangkok och Phuket. Avstånden i själva stan är små. Stränderna däremot ligger någon mil utanför stadskärnan. Du tar dig dit med songthaew (kollektivtaxi), mc-taxi eller båt. Till Ao Nang går en songthaew i kvarten. Krabis flodpir heter Chao Fah. Därifrån går båtar till bland annat Ko Phi Phi, Ko Lanta, Ko Jam och Ao Railey.

Boende

De flesta väljer att bo i bungalow vid stränderna Ao Nang elller Railey. Priserna varierar mycket beroende på säsong. Om du har mer tid än pengar, så finns billiga hotell i Krabi stad. Hotell går att boka via nätet på www.planetholiday.com och www.krabi-hotels.com

Krabi stad:
Café Europa, Scandinavian Restaurant, Hörnet Thanon Maharat/Soi Ruamjit, tel 075-62 04 07.
Litet danskägt och familjärt hotell. Sex stora, ljusa rum med fläkt och heltäckningsmatta. Toalett och dusch med varmvatten i korridoren. Ägarna Henrik och Finn är pålitliga källor till information om Krabi och resor i området. Prisläge: Billigt
cafeeuropa-krabi.com

The Greenery Hotel Rent, 167/2 Thanon Maharat, tel 075-62 36 48.
Välskött och ombonat mellanklasshotell med snudd på budgetpriser. Ligger 200 meter från Krabis nya morgonmarknad. Fråga efter rum på tredje våningens baksida, och du slipper oväsen från gatuplanet. Prisläge: Mellan

Ao Nang: Poda Island Bungalow, Ko Poda, tel 081-970 11 42.
Robinson-liv. I alla fall snudd på nästan. Tvärs över vattnet från Ao Nang ligger ön Poda med fantastiska stränder, avsaknad av trafik, men några få, enkla bungalower. Ring och beställ i förväg! Prisläge: Billigt

Wannas Place, strandpromenaden Ao Nang, tel 075-63 74 84.
Ett av Ao Nangs äldsta och bästa hotell. Välskött, fräscht och så populärt att du gör säkrast i att boka rum i förväg. Pool finns. Prisläge: Dyrt
wannasplace.com

Phra Nang Inn, tel 075-63 71 30.
Tjusig hotellanläggning vid stranden i Ao Nang som påstås vara byggd enligt ekologiskt koncept. Prunkande trädgård, pool och restaurang bara ett par stenkast från havet. Prisläge: Dyrt 

Railey:
Ya Ya Resort, Östra Railey, tel 075-62 25 93.
Trendigt och bekvämt. Palmer och kasuarinaträd som ger skugga. Prisläge: Dyrt

Restauranger

Matmarknaden vid Thanon Sukhon Soi 10 är den givna startpunkten för halsbrytande kulinariska äventyr. Här finns allt! Makalöst gott och oförskämt billigt. Framåt åtta–niotiden på kvällen börjar många kök packa ihop. Prisläge: Billigt

Nattmarknaden intill floden och båtpiren Chao Fa. Små mobila kök som är på plats först framåt seneftermiddagen. Lysande middag för 150 baht och ljum kvällsbris från floden. Kall öl eller nypressad juice med is. Grillad kyckling, sticky rice, kokosplättar, räkor, musslor, korvar, glasnudlar och satay. Börja i ena hörnet och ät dig hem. Prisläge: Billigt

Ruen Mai, Thanon Maharat , tel 075-63 17 97, sägs ha bäst thaimat och trevligast miljö i Krabi. Hit går thailändare när de ska äta något riktigt, riktigt gott. Restaurangen, som bara är öppen kvällstid, ligger längs Thanon Maharat någon kilometer utanför centrum. Ta motorcykeltaxi hit för 15 baht. Prisläge: Mellan

Stränder

Ao Nang
Krabis stora turiststrand ligger sex kilometer krokig väg utanför själva stan. Mycket hotell och restauranger, men också en slående skönhet med gröna berg och öppet hav. Härligt mjuk sandstrand, men nära väg.

Ao Railey
Ingen trafik, bara hav och gröna sockertoppsberg. Ao Railey är långgrunt och välsignat med en sand mjuk som sammet. Innanför en bård av kokospalmer ligger bungalowbyar och några affärer och restauranger. Det bestående intrycket av Ao Railey är ändå ett förhärskande lugn.

Ao Phra Nang
Granne med Railey ligger en av Thailands vackraste stränder. Havet är turkost, och sanden förföriskt mjuk. Lanskapet som ramar in Ao Phra Nang påminner om något ur Jurassic Park. Precis som Ao Railey är det här en strand som bara går att nå med båt. Barnvänligt.

Ko Lanta
Ligger två timmar med båt från Krabi. På ön råder ett härligt lugn. Djungel och grönska dominerar. Trafiken är minimal. De bästa stränderna och det klaraste vattnet finns längst i söder. Haad Ta Noad och Waterfall Bay är två av Ko Lantas vackraste stränder. Barnvänligt.

Ko Phi Phi
Förbluffande vackert, men samtidigt hänsynslöst exploaterat. Naturens sällsamhet motiverar ändå en tur hit. På huvudön Phi Phi Don finns sandstränderna Ao Ton Sai och Lo Dalam med ett sällsamt blågrönt vatten. På den obebodda grannön Phi Phi Leh ligger Maya Bay som tjänstgjorde som kuliss åt filmen "The Beach".

Mat

På Krabis matmarknader kan du frossa i världens bästa kök för några tior. Maten är starkt kryddad och kärleksfullt tillagad på färska ingredienser. Kryddor kommer från ett grönskande inland och fisk och skaldjur från Andamanhavet.

Satay
Grillspett som doppas i pikant jordnötssås.

Masaman curry
Sydthailändsk sjömansbiff. Innehåller jordnötter, potatis, räkor, chili och röd curry. Starkt, men inte jättestarkt.

Pad thai
Friterade nudlar som blandas med allehanda godsaker; ofta ägg, räkor, böngroddar, chili och lite vitlök. Ibland också krossade jordnötter och lime.

Khao phat
Thailands nationalrätt. En bas av ris, grönt och lime varieras med räkor, skinka eller kyckling. Stekta ägg ingår ofta liksom krossade jordnötter.

Kuay-tiao pet
Nudlar med tunna skivor ankkött och lite grönt.

Kaeng paet
Var mans curry. Med kyckling kallas den kai, med biff neua, med skinka muu.

Kaeng khiaw-waan kai
Kyckling med grön curry och kaffirlöv.

Frukt
Ananas, vattenmelon och mango säljs färdigskivad ute på gatan. Mangostan, med kastanjefärgat skal och smak av mild smultron, är en annan favorit.

Öl
Thailändska Singha är ett friskt och syrligt sommaröl.

Sevärdheter

Turistkontoret ligger intill floden på Thanon Utarakit, tel 075-61 27 40.

Wat Tham Seua, drygt en halvmil norr om Krabi. Ett av södra Thailands mest berömda buddisttempel. Magnifikt läge mitt i ett surrealistiskt karstlandskap. Följer du de 1 237 trappstegen upp till Buddhas fotspår möts du av ett svårslaget panorama över mangrove, delta och hav.

Wat Kaew, buddisttempel i Krabi stad på Isaara Road. Ligger på en grön kulle alldeles ovanför centrum. Ganska nytt, men ändå värt ett besök. På morgonen kommer en lång rad med klosternoviser i saffransgult. Många är nyfikna och pratar hjälplig engelska.

Morgonmarknaden bakom Vieng Thong Hotel på Phrukasuthit Road/Maharaj Soi 8. Kom tidigt på morgonen och njut av ett lysande spektakel av krysantemum, nyfångade hajar, skivad jackfruit och högar av röd chili. Det mesta i matväg finns till salu på denna genuina marknad som övertygar om att turisterna långt ifrån tagit över hela Krabi.

Mangroveträsket i Krabis utkant är ett av världens rikaste eko-system. Stora vattenvaraner, ormar och apor finns här liksom några av världens ovanligaste fågelarter. Bästa sättet att uppleva miljön är en båttur med den kunniga och legendariska guiden mister Dai. Kusten utanför Krabi har sin egen skärgård.

Med långsvansbåt kan du ta dig till öarna Ko Lading, Ko Pakbia, Ko Daeng, Ko Poda, Ko Thab och Ko Hua Khwaan som mest är känd som "chicken island".

James Bond Island, ligger i Phan-Nga-bukten någon timme norr om Krabi stad. Märkliga sockertoppsberg i en lika märklig vattenvärld.

Regnskogsreservatet Khao Nor Chuchi (Khao Pra Bang Khram Non-Hunting Area), ett av Sydostasiens viktigaste skogsreservat. Det här är en park på djurens och skogens villkor. Fyra arter apor, spökdjur, malajbjörn och leopard finns här, liksom flera globalt hotade fågelarter.

Shopping

Kläder
På gatan säljs piratkopior till låga priser.

Thailändskt siden
Hör till det finaste i världen. Måttbeställ och totalekipera dig hos stans skräddare.

Guld, silver och smycken 
Låga priser. Men se upp, mycket falska varor i omlopp.

Varuhus:
Walk Department Store på Maharaad Road. Tre våningar med reakläder, märkeskläder, skor, böcker, skivor etc.
The Books på samma gata är stans bästa bokhandel.

Säkerhet

Krabi känns lugnt och säkert jämfört med flertalet thailändska turiststäder. Sunt förnuft räcker långt. Fickstölder och kontokortssvindlerier förekommer. Pengar försvinner emellanåt också från hotellens värdefack. Så se upp. Stölder inträffar regelbundet på minibussarna till Bangkok. Åk hellre med de reguljära bussarna. Polis tel 61 12 22, ambulans 16 99, brandkår 61 11 11.

Läsning om Krabi