Phuket

Phuket

Världsdel: Asien · Land: Thailand · Valuta: Baht · Lokal tid: 01:02

Kontinent
Land
Städer & områden
 

Thailand största ö, Phuket, är en turistmagnet med svårslaget utbud. Här finns fina stränder, snälla korallrev, mystiska grottor med buddistiska helgedomar och ett intensivt nöjesliv som tar vid när solen doppat sig god natt. I staden Phuket finns både moderna butiker och stora marknader för den som gillar shopping.

Förr var öns största inkomstkälla tennproduktion, numera toppar turismen försörjningen, men också jordbruket blomstrar, bland annat odlar man kashewnötter.

Phuket ligger i Phang Nga-viken som är full av utflyktsmål. Exempelvis ön där James Bond-filmen delvis spelades in. På en annan ö, Ko Phanak, bor strandsatta ormar och apor, och längs fastlandets vikar och uddar finns såväl gummiplantager som dramatiska mangrovekanaler. I Panya bor fiskarfamiljer i en by byggd på pålar. Allra mest kända är kanske Ko Phi Phi, två öar vars natur avbildats i de flesta turistbroschyrer med ordet paradis i rubriken. Hit tar du dig med utflyktsbåt från Phukets hamn.

Om du tröttnar på turistorternas hotell och souvenirbutiker kan du alltid ta bussen in till Phuket stad, som är en stillsam thailändsk landortsstad med vardagsliv, marknader och en hel del mycket bra restauranger.

Historia

Phuket har blivit influerad av både öst och väst. Tidigt var Phuket handelscentrum för arabiska, indiska, malaysiska, kinesiska och portugisiska handelsmän som bytte varor mot tenn och gummi. Britterna valde att använda Penang som flottbas och inte Phuket. Två kvinnor räddade Phuket från en invasion från Burma genom att klä ut alla kvinnor till män. Burmeserna trodde då att ön var för väl skyddad för att anfalla. Det finns ett monument av dem på mitten av ön. En stark kinesisk influens på Phuket kan spåras bland handelsmän och gästarbetare som arbetade i tenngruvorna.

Ta sig dit

Bland annat Apollo, Fritidsresor och Ving har charterresor till Phuket. Man kan också flyga till Bangkok och vidare med inrikesflyg till Phuket. Det finns minibusservice från flygplatsen i Phuket om ni är några stycken som fyller upp bussen. Annars finns taxi från flygplatsen.

Ta sig runt

Phuket är en stor ö och det finns bussar som kör dagtid. Till många destinationer måste du åka med taxi eller tuk-tuk (trehjulig motorcykeltaxi).

Boende

Information om boende finns på www.phuket.com och www.phuket.net. E-post: info@phuket.net. På flygplatsen finns en hotelldisk där man kan boka hotell.

Stränder

Karon Beach, flera kilometer lång strand med små sanddyner och få träd. Barnvänligt.

Kata Beach, en bred och långgrund strand med en svagt svängd bukt. Barnvänligt.

Patong beach, två kilometer lång välbesökt strand. Patong är mest känd för sitt intensiva nattliv och resmålet är populärt bland ungdomar. Ej barnvänligt.

Surin, en av de vackraste stränderna på Phuket med en lång strand och lugn stämning. Ibland höga surfingvågor. Ej barnvänligt.

Nai Thom, vacker strand kantad av träd. Korallrev och vrak att snorkla vid. Barnvänligt.

Ko Phi Phi, ön ligger 45 kilometer öster om Phuket och har fantastiska snorkelvatten. Barnvänligt.

Nai Harn. Bränningar som på Copacabana. Lugnt och rent. En munkorden har satt stopp för exploatering. Ej barnvänligt.

Laem Singh. Liten undangömd djungelstrand mellan Kamala och Surin Beach. Barnvänligt.

Mat

Moo phad khing, fläsk med ingefära och svamp.

Massaman nua, nötkött som kokats i kokosmjölk.

Tom yam kung, utsökt räksoppa kryddad med citronmeliss, chili och koriander.

Panaeng curry, strimlad biff med curry, chili och diverse grönsaker.

Kaeng phet, kyckling med kokosmjölk.

Yum plaa duk, kryddig fisksallad med friterad fisk, chili, lime och lök.

Pu phat pong kari, friterad krabba med curry, soja, chili och vitlök.

Satay, grillat kött i jordnötssås.

Khao phat, friterat ris, kött och grönsaker.

Kaeng chut, mild soppa på kött och grönsaker.

Sevärdheter

Turistkontoret har adress 73-75 Phuket Road , tel 076-21 22 13, 076-21 10 36.

Leam Promthep, fantastisk solnedgång vid den södra spetsen av Phuket.

Wat Chalong, Phukets mest berömda buddisttempel.

Gibbon Rehabilitation Project, ett projekt för att ge tillfångatagna gibbonapor sin frihet tillbaka.

Marknaden i Phuket stad, lukter, smaker och ljud från en livlig marknad.

Phuket FantaSea, en temapark som på kvällen blandar thailändsk kultur med specialeffekter, elefanter och akrobatik.

Shopping

Kläder. Många märkeskläder finns som piratkopior.

Thailändsk siden. Hör till det finaste i världen och kan köpas till ett lågt pris. Du kan låta skickliga skräddare låta sy upp det plagg du vill ha.

Antikviteter. Du behöver tillstånd från Department of Fine Arts för att föra ut buddhafigurer och antikviteter.

Ädelstenar. Thailand är en av världens största exportörer av ädelstenar. Jade. Anses bringa lycka och skyddar mot sjukdomar. Många amuletter och smycken finns att köpa.

Guld och silver. Priserna är låga på guldarbeten.

Hantverk. Bergsfolken i norr gör fina broderier, kläder, väskor, smycken, paraplyer, solfjädrar, silversmide, bronsarbeten och keramik.

Lackarbeten. Fina arbeten i burmesisk stil.

Mat. Köp med roliga burkar och spännande kryddor hem. En energikälla när vintermörkret faller hemma i köket.

Säkerhet

Thailand är inget farligt land att resa till men håll reda på dina värdesaker, speciellt på bussar, båtar, tåg och hotellrum. Se till att du alltid har ditt kreditkort inom synhåll vid betalning med kort. Speciellt Bangkok har haft stora problem med turister som blivit drogade av kex, godis, cigaretter och drinkar från "vänliga" människor de mött på gatan. Vid tågstationer, bussterminaler och flygplatser är det vanligt med människor som jobbar på kommission åt ett hotell, bussbolag eller en affär. Kontrollera saker själv innan du bestämmer dig och ta det de säger med en nypa salt. Phuket internationella sjukhus tel 076-24 94 00. Akuten tel 076-21 09 35. Turistpolis har tel 16 99, polis tel 191, brandkår tel 076-21 18 83.<br />

Läsning om Phuket